Arkadaşlar dallardaki mosslarım güzelce uzadı hatta bu budanmış hali hep hayal ettiğim görüntüydü şükürlerolsun, mikralar uzadı. Beni en çok şaşırdan güller oldu 3 dal vardı 3ününde uçlarından kesiverdim ve 2 günde inanılmaz fışkırdı. Arkadaşlar bu aşamaya kadar olan ufak tefek tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Arkadaşlar hep derim olumsuz hiçbirşeye üzülmeyin herşey tecrübe ben bi aksilik olduğunda bu benim için bir fırsat diyorum inanın mesela örnek vereyim Şuanda zemin bitkilerim Lileopsisler diatom %50 diatomla kaplı, sebebide gayet açık,, oturmuş tankta sonradan diatom olurmu arkadaş demeyin Daha önce toplam ışığım 72 Wat iken, nasıl böyle bir hata yaptım bilmiyorum ışığı direk 140 W a çıkardım ve diatom oluştu ışığı yavaş yavaş arttırmak gerekiyordu ama diatoma tecrübeliyim şükür, ve arakdalşar 865 KODLU MAVİ TONLU FLORASAN KULANMAYIN derim! yeşil nokta yosunu oluştu ve bu florasanları çıkarınca hemen durdu şuanda temizlik sonrası hiç oluşmadı..risk almaya gerek yok 840 yetecektir. Arkadaşlar Kahverengi diatom yada yeşil nokta yosunların kafaya takmayın, kıl yosunları için savaş verin derim yani kimyasal su dengelerinize öne verin. Herkeze iyi hobiler
Murat bey yeni peyzajınız çok güzel olmuş hayırlı olsun. Mosslar dallarda çok güzel gelişmiş. Taban bitkileri de yayıldıktan sonra tankınız çok daha güzel gözükecektir. Diatom sorununuzun nedeni ışıklandırmadan ziyade amonyak ve nitrit yükselmesidir. Benim 1 yıllık oturmuş tankımda da durup dururken diatom oluştu. Hem de ışıklandırma, gübreleme ve su değişiminde herhangi bir değişim yapmamıştım. Oturmuş bir tankta diatom oluşuyorsa azot döngüsü bozulmuş olabilir, bir yerlerde ölen bir balık ya da çürüyen bir bitki kalmış olabilir. Ya da şebeke suyunun değeri çok bozulmuş olabilir. Azot döngüsü oturunca zamanla kendiliğinden düzeliyor.
Öncelikle teşekkürler, haklı olabilirsiniz ben değişkenim neyse ona bağladım direk,, aslında her su değişimiyle beraber bakteri kültürüde eklemek lazım.. bakalım kısmet, Ergün bey siz Aydındaydınız su sıcaklığınız ne durumda, yazın ekstra önlem alıyormusunuz?
Murat bey Ergün bey Hakan bey ve ben yaz aylarında mutlaka laptop fanı kullanırız. Yoksa 30 35derecelere cikar su sıcaklığı. Bitkilerde erime görülür. Balık açısından da sakıncalı bir durum.
Bora Bey anlıyorum, ben Ankaradayım nem olmaz gölge serindir, ama yinede sıcaklık yükselecek, şuanda gece 26 derece gündüz 28 dereceyi buluyor, fan bakıyorum bende 25 derece yapmak istiyorum, aslında bilgisayar su soğutma sistemlerinin Tek fanlı radyatörü oluyor el boyutunda,, dış filtrenin çıkış borusuna seri bağlantı yapılabilir,, çok pratik bence, bakır olanları değilde aliminyum olanları var bulursam yapcam hemen bulamazsam fanda işimi görür zaten üstelemem.
murat bey maşallah akvaryumunuz çok güzel herşey çok güzel gidiyor 865 kodlu ışık kullanan diğer arkadaşlarda böyle sorunlar olmuyor herhalde yeşil nokta yosunları aslında bitkilerinizin besini çabuk tükettiğini gösteriyor gübreleme miktarını değiştirerek denediniz mi. bu arada palustirsler güzel gelişiyor fakat yan sürgünleri ileride kesip dikerseniz daha iyi olur bu şekilde devam ederse bitki formu zayıflaya bilir gerçi siz biliyorsunuz bunları ama ben yinde söylim dedim
Bora hocamın dediği gibi Türkiye'nin en sıcak illerinden birinde yaşadığım için suyu mutlaka soğutmam gerekiyor. Yaz aylarında akvaryumun bulunduğu odada 24 saat klima çalışıyor yine de fan ile soğutma uyguluyorum. Dün gece akvaryumun hemen önünde bulunan camı hiç kapatmadım sabah dereceye baktığımda 28'i gösteriyordu bu nedenle sabah fanı takıp çalıştırdım. Akşama kadar ısı 24-25 derece aralığında olur diye tahmin ediyorum. Kasım ayına kadar suyu soğutma mücadelesi devam eder.
Onur bey teşekkürler,, 865 den huylandım ben nedense çünki mavi ton yayıyor neyse,,, palustirsler derken hangi bitkiden bahsettiniz anlayamadım
Murat bey bitkiler 400-450 nm dalga boyunda, 620-670 nm dalga boyunda gerçekleştirdiği fotosentezin neredeyse 3 katını gerçekleştiriyor. Yani bitkiler mor ve mavi ışık altında kırmızı ışık altında olduğundan çok daha fazla fotosentez gerçekleşiyor. Buradan da dalga boyuna göre ışığın ne renk gözüktüğünü görebilirsiniz.
Hımm şimdi baktım bu türde varmış ben bendekileri ludwigia_repens diye biliyorum, ikisinden biri ama artık tespiti zor Hakkatten daha önceki hali saddece 3 daldı uçları sanki biri boğazlıyomuş gibi solmaya başladı kestiğim anda 2-3 er dal fışkırdı çok şaşırmıştım.
Murat bey palutris bitkisinin en sevdiğim özelliği budanan yerden 2 veya 3 kök daha kol atması. Her sey gayet güzel görünüyor. Maşallah
Murat bey bu şekilde bitkiyi rahatlatmak gerek bir gövde de üç dort sürgün olunca bitki zayifliyor formu bozuluyor. Evet bora bey gövdeden çıkan kökler çok güzel oluyor aynı avatar filmindeki ağaçlara benziyor
murat bey sizin zevkinize karışmak gibi olmasın ama palustirsler uzun boylu bitki bu bitki ile micraların yeri değişse daha iyi olmaz mı, birde kesik kök ucunu kamufiler edilse daha güzel olur sanırım orada bir değişiklik yapmışsınız önceden böyle değildi.
Aslında micralarda boylanır diye ektim arkaya, aslında uzuyorlar fakat alt tarafını bi görseniz bukadar yayılacağını bilmiyordum daha çok orta plan bitkisi gibi geldi bana açıkçası bilinçsizlik olmuş, ama artık dokunamam deli gibi köklenmiştir toprağı kurcalamak istemiyorum Kesik kök ucu konusundada tespitiniz süper, onuda şöyle anlatayım, üstteki mooslü kökün o şekli alması için kesik bölümün havada kalması gerekiyordu evirdim çevirdim fakat olmadı, kökü saklasam bu görüntü oluşmazdı kesik yeri kamuflaj daha basit, o bölümüde yuvarlak şekilde micrayla çevirip düzenli budicam top şekli vercem. Resim inanın akvaryumun hayalimdeki halinin %30 u ancadır, daha çok var, Aralık-Ocak gibi istediğim görüntü oluşmaya başlar.
Murat bey bizim hobimizin en güzel yanlarından biri bu hayal etmek, sabırla şekil vermek.Ciklet besleyenlerde boyle bir durum söz konusu değil kayalardan sekil yapiyorlar 2 3 küp koyuyorlar hepsi o kadar. Ama bizde bitki buda peyzaj yap derken daha cok zevk alıyoruz biz bu işten.
Bora bey benim bitkiliye geçme kararım 1 dk içinde oldu, küçük yiğenim var 1.5 yaşında senede 1 geliyorlar, akvaryumda ciklet vardı ozaman, ufacık çocuk balık sevmeye yaklaşdı gerizekalı cikletler saklanıverdi, koskoca akvaryum bomboş kaldı o an sinir oldum ertesi gün komple boşalttım 2 gün içindede bitkili kurdum, özelliklede dekor konusunda ayrı merakım var, bence her bitki güzel (çınar hariç ) gerisini dekor hallediyor. Ciklet falan hikaye kupkuru akvaryum yem at ağzına yavru alır sanki çok büyük değişiklik gibi forumda paylaş, yok üretip satacam muhabbetleri sanki o paraya ev alacaklar kimse üretemiomuş gibi... Ben bitkiliye geçtikten sonra birdaha cikletle falan işim olmaz, inanın kiraz karides bile cikletten daha değerli gözümde..
Murat bey Estağfurullah siz beğendikten sonra bana laf düşmez bence böyle daha güzel olmuş micralar yüksek isik altindan yerden yayılarak yukseliyorlar zamanla kople o kismi kapatırlar, çınar bitkisene kötü demişsiniz çınar bitkisi guruplar halinde sık dikildiginde güzel bir çalı görünümü veriyor bence onun disinda tercih edilmesede yeni kurulumlarda olması gereken bir bitki diye düşünüyorum.
Murat bey yıllardır balık beslerim ama bir türlü ciklet balıklarına ısınamadım yüzüşleri bile bana donuk geliyor.Tipleri Sevimli gelmiyor gözüme.Ciklet besleyenlerle konuşunca onlara da diyorum ve lepistesin kuyruk yapısı salına salına yüzüşünü vb. anlatıyorum adamlar bana'' Biz çocukken canlı doğurana çok baktık çok ürettik sattık '' diyolar Bir çogunda mantık böyle hasta olmasın bol bol yavru versin satış yapalım.Ama bende sizin gibi düşünüyorum.Canlı doğuran türleri,karides ve bitki illaki olmalı yoksa akvaryum boş geliyor gözüme
Murat bey akvaryum maşallah güzelleşmiş .bence arka tarafa biraz uzayan bitki ekerseniz daha ii olur biraz boş kalmış gizi
Melih bey hepsi eklendi boy yok sadece Arka orta kısımda rotala var gözükmüyor boylancak bakalım sağtarafa doğruda gül budanıp ekilecek, beni hazır alıp hemen eklemedim kendi ufacık bitkilerimi büyütüp bu hale getirdim biraz zahmetli oluyor zaman istiyor