Merhabalar sevgili arkadaşlarım birkaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Yaklaşık 2 yıldır bitkili akvaryumum var genelde bakımı kolay olan bitkiler yetiştirdim,akvaryumum 120 litre,kumu düşersek 100 litre hacimli.Işıklandırma olarak Osram delüx pll 36 watt 865 kodlu ampul,18 wat slvania grolüx,18 watt osram 840 daylight(forumda 840 kombinesinin olumlu olduğunu okuyunca ekledim) toplam 72 watt 18 wat 10 000 K aquastar eklemeyi düşünüyorum.Forumdaki tanklardan hevesle tüplü sisteme geçmeyi düşünüyorum.5 litre co2 tüpüm ve regülatörüm var ancak ince ayar vanası bulamadım.Tavsiye edebileceğiniz kolay bulunabilen bir marka varmı,dış filtre kullanıcağım,Bazı arkadaşların tüplü sistemde balıklarını kaybettiğini okudum sizin önerileriniz nedir,ayrıca farklı konu açmamak adına bir sorum daha var daha önceki tankımın tabanı yüzde 80 lav kırığı yüzde 20 hagen kumdan oluşuyordu,sakal yosunu ve yeşil saç yosunu sorunum vardı, 20 kadar canlı doğuran vardı tankta.Bir yerde okuduğumu göre lav kırığını çok kullanmam ve lav kırığının içeriğinde demirin fazla olması yosun oluşumunu tetiklediği yönde idi sizin fikriniz nedir acaba...
Selam Tüplü sistem için kullandığınız regülatör ne marka birkaç resim eklerseniz fikir verebilen birçok arkadaş olur.ince ayar vanası kullanmama ma rağmen pünomatik hava işi yapanlarda bulunuyor, hız vanası gibi ifade ederseniz verebiliyorlar polikarbon bir boru ekleryerek 1-2 maşonla regülatörü gotürürseniz eklerler uygun rakama ,diffizör olarak ne kullanıyorsunuz,ben sanayici olmamdan arkadaşlara danıştım deneme amaçlı direk sisteme ekledim ve memnunum ,lav kırığı yada hagen akvaryuma demir karıştırıcağınıda sanmıyorum birçok maden işleyen kişilere sormuştum onların söylemesi ile sadece dere kumunda alınan yere göre içerisinde biriken maddelerin birkaç süre karışabileceğini onunda geçici olabileceğini söylemişlerdi esas olan taban kurulumundaki kullanılan malzemelerdir sisteme karışabilecek diye biliyorum yani tabana eklenecek kil torf bitki gübreleri kömür gibi etkenler sisteme girebiliyor sanırım diğer arkadaşlarda yardımcı olur.
Duran Bey merhabalar, tüplü co2 ince ayar vanası ile ilgili pinömatik malzemeleri satan yerlerden temin etme imkanınız olabilir. Co2 tüplü düzende kullanacağınızı belirtirseniz mutlaka yardımcı olurlar, Ergün Bey sizin bölgenizde belki tavsiyesi olabilir. Eğer bulamazsanız Ferhat Bey 'den destek alabilirsiniz; 0532 485 9522 selamımızı söyleyin ilgili bir hobici arkadaşımızdır. Tüplü düzende balıkların öldüğü ile ilgili olarak eğer canlılarınızın kaldıramayacağı kadar co2 verirseniz mutlaka ölümler olur lakin ben 7/24 sn/2 kabarcık co2 vermeme rağmen hamdolsun bir sorun yaşaamadım. Lav kırığı meselesine gelince demir içerdiğini bilmiyordum ama sakal yosunu genellikle düşük co2 miktarı fosfat fazlalığında görülebiliyor, yeşil saç yosunu dediğiniz cladophora olabilir o da fosfat kaynaklı bir yosun. Demir fazlalığı mutlaka yosuna sebebiyet verir lakin bunu bir test kiti ile ölçmek gerek, tabandan salınımdan kaynaklı mı yoksa çeşme suyundan mı geliyor emin olmak gerekiyor. Yerinizde olsam tabanda o kadar lav kırığı kullanmazdım %10 serpiştirseniz yeterli olur aslında.
Duran bey ile dün telefonda da görüştük. Kuşadasında pnömatik işi yapan adam akıllı bir yer bulamamış. Aydın ili akvaryum konusunda mahrumiyet bölgesi olduğundan tüm malzemeleri internetten satın aldım. Hakan beyin verdiği telefonu ararsanız Ferhat bey hem ince ayar vanası hem de difüzör konusunda size yardımcı olacaktır. Dış filtre olarak en küçük boy en ucuz dış filtreyi almanız yeterli olur. Suyu en az 3 defa çevirecek 5 defa çevirecek diyenlere bakmayın. Su ne kadar az devir daim olursa biyolojik filtrasyon o kadar iyi oluyor. CO2 ile birlikte ışıklandırmayı da toplamda 100 watt civarına çıkarmanız iyi olur. Tabi düzenli CO2 ve ışıklandırma gücü ile birlikte düzenli gübreleme de yapmanız gerekir. Bu da demek oluyor ki NPK, demir ve mikro element olmak üzere toplamda 5 çeşit gübreniz de hazır olmalı. Hafif yapısı nedeniyle bitkili akvaryumun tabanında lav kırığını pek önermiyorum. Bitkileri dikmek ve tabana tutturmak eziyet gibi oluyor. Mümkün ise ağır taneli ve tuz ruhu ile test edildiğinde köpürmeyen kumlar kullanabilirsiniz. Sadece lav kırığı ve fırınlanmış kumlar demir içerebilir. Lav kırığının da suya aman aman bir demir salacağını zannetmiyorum. Hakan beyin de bahsettiği üzere fosfat fazlalığı nedeniyle bu tip yosun sorunlarını yaşıyorsunuz. Düzenli CO2 ve düzenli gübreleme ile bu sorunlar da çözülür.
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim,Sanayi yi bir araştırayım olmazsa ferhat beyi ararım teşekkür ederim.