Merhaba arkadaşlar, Siyah Fırça Yosunu - Sakal Yosunu siyah, kahverengi, kırmızı yada yeşil olabiliyor. Bitkilerin eskimiş yapraklarından başlayıp diğer yapraklarınıda hızla kaplayıp zamanla tankı sarma ihtimali olabiliyor. Sebebi: Aşırı Nitrat, fosfat ve Demir. Besin Dengesizliği Düşük Ph Düşük Co2 miktarı Besin Değerlerinin şu seviyelerde tutulması tavsiye edilir: Nitrat: 10-20ppm arası Fosfat: 0.5-2 ppm arası Potasyum: 10-20 ppm arası Kalsiyum: 10-30 ppm arası Magnezyum: 2-5 ppm arası Demir: 1ppm Diğer Tedbirler : Co2 miktarını artırmak: 30 ppm seviyelerinde tutmak gerekiyor bu sayede bitkiler gelişem eğiliminde olacaklar ve yosunlar ile olan rekabette öne çıkacaklardır. Excel/H2O2 tedavisi: Oksijenli su veya Exceli bir şırında yardımı ile yosunlu bölgeye lokal olarak sıkıp bir süre bekledikten sonra ölü duruma geçen yeşil beyaz tondaki yosunları elle toplayıp tanktan uzaklaştırmak iyi sonuçlar verecektir. Su değişimleri: Su değişimlerini normalde yapılan oran ile aynı oranda yapıp imkan var ise haftada 2 ayda 3 defa yapmak. Alg yiyici canlılar: Sae ve Amano karidesleri eklemek bu yosunların azalmasına yardımcı olacaktır. Yosunun yüksek ph lı tanklarda bu alge pek rastlanmamış, asidik ortamları sevdiği kanısına varılmıştır. Umarım Faydalı Olur... (Makale tamamen kendi araştırma ve tecrübelerime dayalı olarak yazılmıştır iznim olmaksızın bir parçası veya tamamı alıntı yapılamaz, çoğaltılamaz.)
Hakan Bey bu illet bir yosun olarak biliyorum konunuzda gördüm sizinde başınızda var sanırım. Su değişimleri ve orantılı gübreleme ile düzelir.
Faruk bey 8-10 saat diyorsunuz aksilik var büyük ihtimal ...bende 1 saatte kalmaz ilk yapışta gaz çıkısı oluyor
Şuan 1 sn 2 büyük kabarcik veriyor istanin UFO cozucusunu kullanıyorum fakat ortadan değil yandan veriyor kabarcigi
ilk bitkili akvaryum deneyimim için taban kurulumu yapıp ışık seviyesini yükselttikten sonra neler olacagını görebilmek için bir iki küçük bitki diktim ve akvaryumda ilk yetişen canlı arkadaşlar bu yosunlar oldu yemleme zamanım çok düzensiz ve fazla.galiba sırf bu yüzden bu yosunlara davetiye çıkaran ben oldum. haftalık su değişimleri ile birlikte düzenli ve yeterince yemleme ile üstesinden gelebilirmiyiz acaba?
Tabiki Mustafa bey sık ve düzenli su değişimi ve dengeli yemlemeyle zamanla yosunlarla baş edebilirsiniz. Ama sabrı elden bırakmamak lazım
evet sabır anahtar kelime Bora bey taban kurulumu süreci malzeme temini kil,torf,kum bulup elemek için kendime göre küçük bir elek yapmaya çalışırken bile kendini hissettirdi sabır ama sizleri takip ettikçe bu uğraşa dahada sarılmış olarak buluyor insan kendini özellikle Hakan beyin başarıları ve araştırmaları şevk katıyor bu işe. 200 lt. tankımda ince silis kum olduğu için pet bardak içerisine midye kırığı doldurarak büyütmeye çalıştığım daha adını bile bilmediğim iki kök bitki varken elimde bu siteye rastladım başım belaya girdi ondan sonra forumda dolaşıp duruyorum 20 gündür ve yardım sever, insancıl yaklaşımlarınız mevlana misali "Gel" diyor bizim gibi amatör hobicilere bardak içindeki 2 kök bitkinin gelişimini görmek akvaryumdaki odak noktası haline gelince,sırf deneyimlerinizi görebilmek için çatıdan eski küçük akvaryumu indirip evi birbirine kattık bu sıralar bendeki gevezelik bi yana sitede dolaştıkça ve araştırdıkça sabır,itina isteyen bu işin bu site ile bu kadar zevkli hale gelmesi hoş teşekkürler...
Mustafa bey aramıza hoşgeldiniz ... Öncelikle gerek canlıların sindirim düzeni gerekse akvaryumda fazladan fosfat birikimini engellemek için fazla yemleme yapmamak gerekiyor. Yosunu sadece yemlemeye veya ışıklamdırmaya bağlamamak gerekiyor. Genellikle sıkıntı besin birikimi yani fazlalığı veya eksikliği eşliğinde ortaya çıkan yosunun doğru tesbiti çok önemli. Bununla birlikte son zamanlarda neler yapıldı tank ne müdahaleler gördü gözden geçirmek gerekiyor. Herşey yolunda giderken farklı hiçbir müdahale bile yapılmadan yosunlarla karşı karşıya gelebiliyoruz buna bir etkenin de kullandığımız Çeşme suyundaki değerlerin dalgalanması olabileceğinin farkına bu sene varmış bulunuyorum. Özellikle kış aylarında bu ortaya çıkabiliyor forumda bir çok arkadaşımızında bu sıkıntı başından geçti. Bora bey 'in de dediği gibi eğer tankta co2 takviyesi yoksa sık ve düzenli belli oranda ki ortalama %30 civarı gün aşırı su değişimi ile potasyum gübresi takviyesi ile yosunun üstesinden gelinebilir. Bu aşamada tanktaki bitki miktarının bol yani fazla olması işinizi kolaylaştıracaktır çünkü bitki yoğunluğu fazla olan tanklarda yosunla mücadele bitkilerin ortamdaki fazlalık besinleri yosundan hızlı kullanması size artı sağlar, bu aşamada tankta hızlı gelişen bitki türlerinden bulundurmak gerekiyor.
açıkçası sizin daha önceki önerilerinizi takip ederek yosun sorunun neden kaynaklandığını bende az çok anlama safhasına ulaştım Hakan bey aslında biraz amacım adım ilerleyerek tankdaki dengeyi anlayabilmek. taban için önerdiğiniz kurulumu yapıp,840+865 florasan ışıklandırmayı ekledikten sonra sudaki bakteri dengesinin ve suyun oturmasını bekledim.elimdeki iki kök bitkiyide temizleyip tanka dikip izlemeye başladım bakalım neler olacak diye mayalı sistem CO2 ,DIY difrüzör,npk makro gübreleme mikro gübreleme vb. tüm konuları uzun uzun araştırdım sizler sayesinde fakat adım adım sağlam gitmek gerekiyor bu işte anlaşılan o yüzden can sıkıcı olan şu sakallı yosunların çıktığına sevindim bile diyebilirim şuan su değişimi ve yemlemeyi düzene sokup mücadele edelim şimdilik bakalım neler olacak tankdaki bitki çeşidini ve sayısını yeterli düzeye getirdikten sonra inş sizlerede daha ayrıntılı danışma fırsatım olur.