Seachem Purigen Yenilenmesi / Rejenerasyonu - Ucuz ve Kolay + DIY Su hazırlayıcı

Konusu 'Makaleler ve Tercümeler' forumundadır ve Ulvi tarafından 04/10/14 başlatılmıştır.

1. Ulvi

Ulvi Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Konu için uygun yer neresi tam olarak bilemiyorum, daha ilgili bir alan varsa taşınabilir, vereceğim zahmet için şimdiden özür dilerim...

Purigen Rejenerasyonu / Yenilenmesi

Malzemeler
    Katkısız çamaşır suyu ( Milyoncularda bulunan en adi / katkısız çamaşır suyu / 2-3 lira)
    Cam kap

Süreç / Uygulama
    Resimdeki durumda olan kullanılmış purigen'i 1'e1 yani sulandırılmamış "adi" katkısız çamaşır suyu ekleyip 12-14 saat bekliyoruz. (Aslında bir çubukla karıştırınca çok daha çabuk beyazlaşıyor)
    Daha sonra çamaşır suyunu dökerek 2-3 su duruluyoruz.

------

Şimdi purigen yenilendi fakat kullanıma hazır değil, kloru uzaklaştırmamız gerek. Seachem firması bu iş için kendi su hazırlayıcısı seachem prime'ı öneriyor. Hem temini zor hem de pahalı. Bu nedenle aşağıdaki çözeltiyi hazırlıyoruz.

300 gram (+/-315ml) Purigen Rejenere Çözeltisi
    %3 için 6 gram Sodyum Tiyosülfat
    %3 için 6 gram EDTA (Aslında edtayı bol bulduğumdan kullandım, şimdi ne alaka diye düşünmüyor değilim :) Sonuçta ağır metal bağlamakla işimiz yok, sorunumuz klor)
    Resimlerden görebileceğiniz gibi tarttıktan sonra 300 gram su ile karıştırdım. Açık yaranız varsa eldiven kullanmanızı tavsiye ederim, S.T. biraz yakıyor.

Hazırladığım çözeltiyi sulandırmadan 1'e 1 oranında purigene döktüm, yine bol bulduğumdan prime olsaydı yarı yarıya sulandırılıyordu...

Garanti olması için 1 gün bu suda bekleteceğim, ardından tül perde içinde kafa motorunun ağzına bağlayıp 3-4 saat boş suda çalıştırıp ph ölçümlerini yapacağım (sodyum tiyosülfat veya seachem prime yoğun kullanıldığından ph'ı arttırıyor bu işlemi yapmadan kullanmanız sakıncalı, yine kloru ölçmekten daha kolay) Bu ph artışı için seachem yine kendi ürünü discus buffer öneriyor, isterseniz strik asit limon tuzu kullanabilirsiniz fakat boş suda çalıştırdığınızda ph bir süre sonra düşüyor (Purigen bir nevi durulandığı için)

Sorun olmadığına ikna olduğumda İnşallah yarın yaklaşık 1 litre purigeni çöpe gitmekten kurtarmış olacağım.
    Dikkat ! Dünya genelinde bu şekilde purigen rejenere eden görmedim, mantıken sorun çıkmaması gerek fakat tam olarak sonuçları aktarmadan denemeyiniz. 1-2 gün içinde gelişmeleri paylaşıp bilgi vereceğim.
    ----------

Su Hazırlayıcı Yapımı (Aqutan ve diğerlerinin muadili)

%1 için 2 gram Sodyum Tiyosülfat
    %1 için 2 gram EDTA
    %1 için 2 gram B1 Vitamini (Ben kullanma gereği duymadım fakat isterseniz siz bu oranda ekleyebilirsiniz.
    1-2 damla Metilen mavisi
    200 ml su (varsa distile / osmos suyu)

Resimdeki gibi tartıp ekledim, göz kararı 1,5 çay kaşığı eklenebilir dozun çok hassas olmadığını düşünüyorum fakat tartarak eklerseniz daha iyi olur.

Kullanım

20 litre çeşme suyunu klor ve ağır metallerden arındırmak için 10ml ilave ederek kullanabilirsiniz.

Neyi Ne için kullandık?

EDTA : Ağır metalleri bağlamak için.
    Sodyum Tiyosülfat : Klor ve kloramini nötralize etmek için.
    B1 Vitamini : Stres giderici olarak (ben kullanmadım)

Bu malzemelerin hepsi piyasadaki su hazırlayıcıların ana etken maddeleridir.
    Su hazırlayıcı hususunda bana cesaret verdiği için aquachemistry nickli Safa Bey'e teşekkürü borç biliyorum...

Yazan : Ulvi Özuğur
    Bilgi paylaşımı amacıyla kaynak belirterek istediğiniz platformda kullanabilirsiniz.

2. Ulvi

Ulvi Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Purigen yenilenmesinin sonuçları ;

Resimlere ek olarak yukarıda %3 olarak hazırladığım sodyum tiyosülfat oranını 3-4 kat arttırdım, purigeni 18 saat kadar bu karışımda beklettim, resimlerde devamı ve sonuçları mevcut...

Önemli Not:
    Uygulamadan doğabilecek hata ve riskler tamamen uygulayan kişinin sorumluluğundadır, makale bilgilendirme amaçlıdır. Anlatılan işlemlerde kullanılan çamaşır suyu ve diğer insan sağlığına zararlı olabilecek kimyasallar eldiven/gözlük vb koruyucu ekipmanlar ile birlikte dikkatlice kullanılmalıdır ve yine 18 yaş altındakilerin kullanımına uygun değildir.

Sayfayı Paylaş