Arkadaşlar, akvaryumumda bitkile sorunsuz cüce vatozlar 10 civarı kiraz karides 2 tane amano karides sorunsuz yaşıyorlar fakat bu tankta hiçbir salyangoz yaşamıyor sadece 1 adet nerite su sınırından aşşağı inmiyoryarısı suya batık takılıyor. Sebebini okadar merak ediyorumki anlatamam karidesler çok sağlıklı, Ph 7,2-7,3 civarında haftalık su değişimide tamam anlamadım gitti, yorumlarınızı bekliyorum.
Nitrat ile birlikte kullanılan mikro elementlerdeki bakır oranına da bir bakmak gerekiyor. Zayıf bir ihtimal ama salyangozlar nitrattan çok etkileniyor. Sadece salyangozun olması ilginç ben tam bir anlam veremedim.
Daha önce de böyle bir sorunu duymuştum. Sizde özel tür salyangozlar mı yaşamıyor yoksa ramshorn, physa, minare salyangozu gibi diğer türlerde mi yaşamıyor?
Hiçbir tür yaşamıyor, sadece nerite tam su sınırında duruyor hiç aşşağı indiğini görmedim, nitrat fazlalığı diyorlar ama kullanmadığım tek gübre nitrat gübresi ve akvaryumda balık yok yemlemede yok anlamadım gitti
Murat bey ramshorn ve physa acuta türlerinin 40 ppm üzerindeki nitrat değerlerinde bile rahatlıkla yaşadığını tecrübe ettim. Bence nitrat ile alakalı bir durum değil. Ya kullanmış olduğunuz mikro element içerisindeki bakır fazla olabilir ya da başka bir arkadaşın başına gelen durumda olduğu gibi suyunuzun tds değeri çok yüksek olabilir.
Valla gübrelerin hiçbirine güvenmiyorum zaten, ankarada bi arkadaştan almıştım kendi yapımı isim vermiyim, bitkilerede bir işe yaramıyor gibi, yeni sağlam güvenilir kaynak bulsam direk yenilicem gübreleri.
Makro elementleri kendiniz bile yapabilirsiniz ama demir ve mikro element gübrelerini kaliteli almanız gerekiyor. Türkiye'de bu işi en iyi Tunç Sönmezoğlu ve Göktürk Seyhan yapıyor. Yabancı firmalardan ise Seachem flourish kaliteli diyebilirim.
Gübrelerim Göktürkten alınma zaten ama hiç memnun deilim, bu sefer Tunç Beyden sipariş verip denicem.
Tunç beyin gübreleri gayet güzel oluyor. Ben de önümüzdeki sefere Tunç beyden almayı planlıyorum. Bakalım bitki gelişiminde bir fark gözlemleyecek misiniz?
Evet hem test etmiş olurum, tankta mosslar ve micraların hızına yetişemiyorum fakat gül le zeytinlerin yeni çıkan filizleri eriyor yada sararıyor, bu nedenle gübre miktarını artırsam bu sefer yosun patlicak, gübrelememin yeterli olduğundan eminim, ışık desek 150 lt suya 100W ışık Auastar Grolüx Daylight süper kombinem var, bencede gübre kalitesiyle alakalı.
Yeni çıkan filizlerin sararması ve erimesi mikro element eksikliğine benzediği gibi demir eksikliğine de benziyor. Demir gübresini ne kadar kullanıyorsunuz? Gübreyi artırmaktan o kadar korkmayın. Gübre fazlalığından kolay kolay yosun oluşmaz. Gübrelerin kendi aralarındaki oranlarının bozulması veya besin yetersizliği durumunda yosun sorunları çok daha hızlı oluşuyor. Kullanmış olduğunuz tüm gübreleri %50 artırarak 1-2 hafta duruma bakın isterseniz. Belki sorun sadece mikro element gübresinden kaynaklamıyor olabilir. Tabi salyangozların ölme sebebi mikroelement ise gübre miktarı artınca salyangozların hiç şansı kalmayacaktır.
Gübreleri haftalık olarak tek seferde ekliyorsanız bakır miktarı yükseldiği için o da sorun yaratıyor olabilir. Mümkün ise gübreleri 2 günlük dozlar halinde eklemeye çalışın derim. Geçen gün Melih beye kullanmış olduğum ve memnun kaldığım gübreleme düzenini yazmıştım. Şu anda tankımdaki salyangozlar da mutlu mesut yaşıyorlar. http://forum.akvaryumda.com/bitkili...gi-gecen-herkese-tesekkurler-20.html#post4955 Kendi tankınıza uygun oranlarda bu tip bir gübreleme düzeni belirlerseniz bitkilerinizdeki erime ve fotosentezin görülmemesi sorunlarının da düzelebileceğini düşünüyorum. Mikro element gübesini değiştirdikten sonra tekrar salyangoz ekleyerek sorunun mikro element gübresinden olup olmadığını da kesinleştirebilirsiniz.