Sıvı Gübreleme

Konusu 'Gübreleme' forumundadır ve zoradam09 tarafından 21/10/17 başlatılmıştır.

1. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Arkadaşlar merhabalar. Sıvı gübreleme kullanımında Potasyum Sülfat-Mono Potasyum Fosfat-Magnezyum Nitrat kesin olarak bir bitkili akvaryumda kullanılması gereklidir diyebiliyoruz. Bir de Micro Elementler ve EXCEL KARBON gübreleri var. Ancak bunları ben pek anlayamadım. Yani olmazsa olmazlar arasında sayılabilir midir.Bunlar olmasa sadece en baştaki 3 lü ile de bitkilerin gelişimi ve büyümeleri fazlasıyla sağlanabilir mi?

Bir de benim akvaryum ölçülerim ve litre düzeyime göre 130Ml lik bir karışım oluştursam bana ne kadar süre için yeterlidir.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Görkem Bey excel sürekli kullanılması şart değildir lakin mikro element kullanılırsa iyi olur içinde demir, bakır, bor, mangan, molibden, çinko vs gibi iz elementler var. Sizin yazdıklarınız macro besinler, bahsettiklerim ise iz yani micro besinler. Demir gübresi de ayrıca verilirse iyi olur mikro element içindeki yeterli gelmeyebilir.

zoradam09 bunu beğendi.

3. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Hakan Bey kendime 130 ml lik bir karışım elde ettim.Bahsettiğim gibi hepsi mevcut. Bunları akvaryuma belirli bir program dahilinde vermem gereklidir dimi. Yani hepsini tek seferde haftada bir kere versem etkili olur mu

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Görkem bey bitkili akvaryuma elbette besin verilmesi gerekir, co2 düzenli sistemlerde bahsettiğiniz karışım besinleri önermiyorum. Her şartta bütün besinler gerekli olmayabilir.

zoradam09 bunu beğendi.

5. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Magnezyum nitrat suyu boş yere sertleştirecektir. Sert su bitkili akvaryumlarda pek tercih edilmez. Ayrıca Potasyum sülfat'da bulunan kükürt, her ne kadar bitkiler tarafından kullanılıyor olsa da çok fazla kullanılmaz. Potasyum nitrat kullanırsanız hem potasyum, hem nitrat ihtiyacı karşılanmış ve tankta atık kalmamış olur.

Bu besinler kesin olarak kullanılır diye bir kural yok, çok bitki yüklü bir akvaryumunuz yok ise, tankta kendi kendine nitrat döngüsü kurulabilir. İz element eğer çeşme suyu kullanıyorsanız, sık su değişimi ile bertaraf edebileceğiniz bir açıktır, hatta normal periyod bile yeterli olacaktır.

Excel karbon gübresinin ise hikaye olduğunu düşünüyorum. :) Ondan daha önemli olan ve Mikro sayılsa da Makro kadar gerekli olan demir gübresini de ihmal etmeyin.

Bitkici ve zoradam09 bunu beğendi.

6. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Anladigim kadariyla once akvaryukundaki bitkilerin suan neye ihtiyaci oldugunu anla ondan sonra ona gore gubreleme yap diyorsunuz.Iste isin en zor kismi bu galiba.Benim gibi amator birinin bunu anlamasi zor olacak :) Dediginiz gibi hepsini vererek baslasam bu sefer yeterli olan bazi seyler fazla gelmeye baslayacak sanirsam.Peki suan neyin eksik oldugunu nasil anlayacagim.Ornegin bitkilede canlilik ve yesillik yok suan bunun temel nedeni demir ve potasyum eksikligi mi oluyor o zaman

7. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Test kitleri, tankınızın içeriğini görmenize ve eksik olanları takviye etmenizde ve besin eksikliklerine karşı bitkilerin verdiği tepkileri görüp anlamaya en büyük yardımcıdır.

8. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    T
    Test kiti olmadan bitkilere bakilarak eksigini anlamak mumkun olmuyor mu hocam

9. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Kolay edinilebilecek bir alışkanlık değil. Her bitkinin besinlere karşı tolerasyonu farklı. Birisi iyiyken, birisi kötü olabiliyor.

10. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    O zaman şöyle örnekleme yapayım. Akvaryumumda yeni filizlenme oluyor. Yeni filizler açıyor bitkiler ancak belli bir süre sonra kararma oluyor. Yani canlılık ve yeşillik dediğim gibi fazla uzun sürmüyor. Yani bunun olmasının nedeni her ortamda genel olarak demir eksikliği veya potasyum eksikliği vs.. gibi denilmesi mümkün değil midir?

11. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Mümkündür, ama tahminden öteye geçmez. Denersiniz olmaya da bilir. Kesin sonuçlar değildir. Mesela fosfat bitince, nitrat eksikliğinin yakını belirti verir.

Limon bitkisi mutsuzken, potasyuma daha az gereksinimi olan anubias mutlu olabilir. Reinecki demir diye ağlarken, limonun umurunda olmayabilir. Diğer bitkiler iyi iken, sert su seven erectusunuzda sorun olabilir. Her bitkinin farklı gereksinimleri olduğu için ve besin eksikliğine, su değerlerine karşı farklı tepkiler verdiği için bitkilerin huyunu suyunu tek tek öğrenip değerlendirmek gerekir. Bu da zaman ve deneyim gerektirir.

Testleriniz olmadığında bu iş daha da uzar; Mesela nitrat eksiği olan bitkiyi yanlış yorumlayıp potasyum verirsiniz. Bitki verdiğiniz potasyumdan değil de, nitrat eksikliğinin aşırılığından daha çok bozulur. Bu deneme sonucunda "potasyum bitkiyi bozdu" değerlendirme yapar ve potasyumu kesersiniz. Aklınızdaki bu oluşumu yıkmak için de başka değerlendirmeler yapmanız gerekir. O değerlendirmelerin içerisinde de hatalar olur ve işler karışır.

Aynı senaryoyu test kitleriyle düşünürsek; Bitkinin bozulduğunu gözlemlersiniz. Test yaparsınız nitrat eksik. Nitratı eklersiniz bitki düzelir. Bir daha aynı bitkinin aynı tepkiyi vermesinde test yapmadan nitrat verirsiniz.

Testsiz gübreleme körebe oynamak gibidir, daha çok dener daha çok yanılır ve test kitlerine vermeyeceğim diye direndiğiniz para yerine ölen bitkilere para harcarsınız. Kaçan keyfiniz ve sinir olduğunuz yanınıza kar kalır.

zoradam09 bunu beğendi.

12. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Fatih Bey bunca emek verip yazinizdan dolayi cok tesekkur ederim.Aklima bir sey daha takildi diyelim ki test kiti yaptik nitrat eksik cikti.Ama dedigimiz gibi bir cok bitki baktigimiz icin hangisinin buna gereksinim duydugunu anlamak yine zor olacaktir degil mi

13. fatihsahin

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Değerleri sınırlar içerisinde tuttuğunuz sürece o şekilde sorunlar çıkmayacaktır. Çıkarsa da yukarıda anlattığım gibi, eksik nitrat sebebiyle bozulan bitkilerin bozuluş şekillerini deneyimlemiş olursunuz.

zoradam09 bunu beğendi.

14. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Anladim deneye deneye ogrenelim bakalim bir seyleri en yakin zamandada test kiti edinmeye calisayim

15. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Kendimce bir gübreleme oranları oluşturdum. Sizce nasıldır

Pazartesi -------- N (3ml) - P(3ml) - K(5ml) - Micro(2ml) - Demir(1ml)
    Çarşamba ------- N (3ml) - P(3ml) - K(5ml) - Micro(2ml) - Demir(1ml)
    Cumartesi ------- N (3ml) - P(3ml) - K(5ml) - Micro(2ml) - Demir(1ml) (Su değişimi)

16. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Görkem bey magnezyum nitrat ve potasyum fosfat gübrelerini aynı kap içinde karıştırmayın zamanla magnezyum ve fosfat elementleri bileşik oluşturup çöküyor. Magnezyum fosfat bitkiler tarafından alınamayan bir bileşik olduğu için elde potasyum nitrat yoğunlukta olan bir karışım kalıyor. Bu da gübre vemenize rağmen bitkilerde besin eksikliği görmenize neden olabilir.

17. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Ergün Bey gübrelerim aynı kap içerisinde karışım şeklinde değiller. Yani hepsini ayrı ayrı dozlayarak akvaryuma veriyorum.Bahsetmek istediğiniz bu sanırsam.

18. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Tek kapta değilse sorun olmaz. Tabi Fatih beyin önerisini dikkate alıp potasyum nitrat almanızı öneririm.

zoradam09 bunu beğendi.

19. zoradam09

zoradam09 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    175
    Ödül Puanları:
    43
    Ilerleyen sureclerde test kitini edinmeye calisacagim

Sayfayı Paylaş