Proje 1 - Bitki Akvaryumu

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve Elraen tarafından 24/12/14 başlatılmıştır.

  1. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Merhabalar,

    Öncelikle akvaryumda.com'un yeni bir üyesiyim. Herkese merhabalar.

    Kısaca kendimden ve projeden bahsetmem gerekirse; 15 seneyi aşkın bir süredir akvaryum hobisiyle iç içe olmakla birlikte, son 7-8 senedir tamamiyle tuzlu su akvaryumlarına yönelmiş bir hobiciyim.

    Ancak sizde bilirsiniz, tatlı suyunda keyfi bir başka. Bende kendime/ofisime güzel bir bitki tankı kurmaya karar verdim. Ancak bir çok dalda tecrübem olsada, mercanların kökünü kuruturken ( iyi anlamda ) bitki konusunda tamamen tecrübesizim. İşte tamda bu sebepten ötürü sizden öğreneceğim çok şey var.

    Ancak üstünde durmak istediğim bir konu var; biliriz ki biz forumcular yıllardır 'katı kurallar' dahilinde, kulaktan kulağa bilgilere bağlı 'her yeni hobiciye' o olmaz olmaz! bu olmazsa olmaz! gibi sert ve net ama aslı olmayan yaklaşımlarda bulunduk,bulundurulduk. Bundan 8 sene önce 12 Litre deniz akvaryumu mu ? dalgamı geçiyorsun sen ? veya Protein Skimmer'sız bir tank ? haha! gibi yorumların hepsini kırmaktan ve bu cümleleri kurmuş akvarist dostlarıma nano reefler kurmaktan hep gurur duydum. Tek niyetim burada, tecrübelerin konuşulması. Sizden ricam budur..

    Çok uzattım, gelelim asıl eğlenci kısma.

    Adım : 1 - Birki akvaryumu yapma karar anı ;

    Takashi Amano. Senelerdir üstadın yaptığı akvaryumları takip ede ede en sonunda banada vurdu. Daha sonra ufak nano bir şeyler ben neden yapmıyorum dedim ve başladım internette gezinmeye.

    Esinlendiğim ve gördüğümde işte tamda bunu yapacağım dediğim akvaryum ;

    [​IMG]

    Evet yapmayı planladığım akvaryumun ortalama mantığı budur. Özenle seçilmiş bir parça taş/kaya ve yemyeşil bir zemin. Ve tabi ki neonlar..

    Gezmeye devam ettikçe, fotoğrafını paylaştığım tankın zemini kaplayan bitkinin Hemianthus Cuba olduğunu öğrendim. Ön cephedeki bitkiyle yapılmış, tutturulmuş çok güzel tanklar gördüm. Sonuç olarak zemin bitkim bu olacak. Satın alma evresine geçtiğimde size soracaklarım çok :)

    Adım 2 : Akvaryumdan ne haber ?

    Bir kaç sene önce yaptırdığım Nano deniz akvaryumumu kullanacağım. Boştaydı. Sumplı bir sistem olmasına rağmen pek yerim olmadığından sumpını iptal ettim.

    Ölçüleri : 45x35x35 Cama cam.

    Akvaryumu beklemeden olması gerektiği yere kurdum.

    Buda görüntüsü :

    [​IMG]

    Üzerinde görmüş olduğunuz armatörde DIY'dir. Zamanında compact deniz akvaryumu floresnları için dizayn edip yapmıştım. Uzun bir sürede kullandım. Kısmet tekrar bugüneymiş. Bahsi geçen armatürü gene DIY led düzeniği ile geliştireceğim.

    Işıklandırma :

    Cuba için yabancı forumlarda yüksek ışık gereksinimi olduğu yazılıyordu. Nitekim de power led kullanan bir çok hobici iyi sonuçlar almış. Bende floresan kullanmak yerine power led kullanma kararı aldım ve parçalarını sipariş ettim..

    [​IMG]

    Birazdan kolları sıvayıp, armatürü çalışır bir hale getireceğim.

    Power Ledler ;

    11 Adet 9000k Beyaz PL
    4 Adet Mavi
    1 Adet Kırmızı

    Toplam 18 adet PL kullanacağım.

    Armatürle tankın başlangıç seviyesinden 5 parmak yükseklik kalacak şekilde yerleştirme yapacağım.

    Son duruma bakarsak, akvaryum ve ışıklandırma yerli yerini almış olacak hayırlısıyla yarın.

    Adım 3 : Diğer Ekipmanlar ;

    Dün bir çok ekipmanla birlikte CO2 set aldım. Yarın elimde olacaktır.

    92 GR Ista

    [​IMG]

    Ista Co2 İndicatör

    [​IMG]

    Filtrasyon için ufak boy Dış filtre satın aldım. Çok büyük bir şey kullanmak istemiyorum, şelale kullanacakken, son anda yeni çıkmış Sun Sun marka bir filtre görünce denemek için aldım. Yeterli olacağını düşünüyorum.

    Ürün bu :

    [​IMG]


    Evet tam olarak bu aşamadayım. Işıklandırmayı sağlıklı bir şekilde kurduktan sonra, ve yurıkada bahsi geçen ekipmanlarım geldikten sonra, aklıma çok taktığım diğer aşamaya geçerek sizden fikirler ve bilgiler almak istiyorum.

    Taban malzemesi konusu aklımı çeliyor. Bitki satan bir yer bana hiç para harca, lav taşı işini görür bizde ondan kullanıyoruz dedi.

    Ancak benim aklımda Oliver Knott var. Bir başka kaynakta bana oliver knott almakla işi bitirirsin diyor. Fakat çok pahalı. Nerden baksanız 6-7 kg kullanmam gerekir diye düşünüyorum çünkü arkaya doğru yükselti yaparak derinlik katma gibi bir niyetim var.

    Teşekkürler
     


  2. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Selam oncelikle foruma hosgeldiniz acemi akvarist olmama ragmen buradaki arkadaslarin hos sohpet ve bilgileri ile az az ogrendigimi belirteyim .kurulumdaki titiz ekipmanlariniz cok guzel insallah muaffak olur keyif alirsiniz ilk tecrubemdeki fark olarak power ledde umarim umdugunuzu bulursunuz diger konulardada tum arkadaslar gibi teknik yada belli kanitlanmis makale vs tecrubenizden faydalanmak hepimiz icin yararli olur saygilar..
     


  3. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Son yazdiginizdaki oliverknott illaki ozel bir kum cesidi belli asamalardan sonra firinlanarak zengin icerik katildigini okudugum kadari ile biliyorum cuba tarzi bitki yetistirenler genel katmanli kullananlari okudum jbl aquabasis pro gibi bitki icin olanlarla yapilan tasarimlari izledim basari tabanla bitmedigini bircok etkenle olustugunu mutlaka biliyorsunuzdur taban asiri onemli degil cok pahali urunlere cikmayin yosun sorununda ki olasidir caniniz uzulmesin tek sonuc 45cmlik ki bende ayni tanka sahibim dongude cok ani bozulma yasadigimi belirtmek istedim guzel olmaktalar nanolar ama bir okadarda zorlar .jbl aquabasis pro isinizi gorur uzerine renk ve mm olarak secim size kalmis.cuba icin yoksa forumdaki taban ornegide bircok bitkiyi yetistirip guzel keyif alabileceginiz taban olmakta basaran cok arkadas var.saygilar..
     
    FerhatKaya bunu beğendi.


  4. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Yorumlar için teşekkürler. Evet olayın sadece toptakta bitmediğinin farkındayım. Malum nano akvaryumlar. Dediğiniz gibi değerler hızlı değişebiliyor. Sıkı takip istiyor.

    Toprak konusunu çözemedim bir türlü. Yani sizin yorumunuza göre JBL Aquabasis proyu zemine serip, üstünede istediğim ince taneli herhangi bir kum serpebileceğim anlamına mı geliyor ?
     


  5. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Sunu belirtmek isterim en basta dedigim gecerli acemi olmakla birlikte epey okuduklarim ile kulaktan dolma olmayan sizin gibi dusunen biriyim yeni tankim 90x50x40 olacak kurulum icin ekipman asamasindayim belli firma prof yapan kisiler ve belli butceyle belli bitkileri yetistiren degisik yapabilir ben madem akvaryuma belli butce ayirdiysam diyerek orta yollu aquabasis proda karar kildim lakin bitkili baska denge isiymis 150.200tl tabana yayip yosun oldumu gerilirim yonunde olmasindan soyledim nitekim sivi ve misket gubre ile illaki ekleme yapma zorunlulugu olacak o bakimdan kendi fikrim tabanda ince lav kirigi+aquabasis uzeri sineklikle+belirledigim kum katmani olacaktir cok yuksek bedellisine gerek olmadigini belirtmek istedim tabi keyif ve durum la alakali:)
     


  6. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Ben sahsen sormak istedim ilk baslangic keyiftirde bitkilide tank oturmadan neden cuba dusundunuz?
     


  7. BORA83

    BORA83 Super Moderator

    Katılım:
    24/10/13
    Mesajlar:
    1.284
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Merhabalar Tuğkan bey aramıza hoş geldiniz.kurulumunuzda hayırlı olsun.inş. herşey gönlünüzce olur.
     


  8. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Tuğkan Bey merhabalar aramıza hoşgeldiniz.

    Başta kendim olmak üzere bitkili akvaryum kurulumu için aceleci davranmayıp sabırla ve planlı ilerlemediğimiz için kervan yolda kurulur misali zamanla öğrenenenler arasında olmayacaksınız bunun için sizi tebrik ederim.

    Kullanılacak malzeme ve yaptığınız düzene baktığımda başarılı bir çalışma ortaya çıkacağını görüyorum. Filtre için iyi bir seçim yapmışsınız kendim de kullanıyorum ve sitemizde tanıtım makalesi de mevcut. Tam akvaryumunuza göre oldukça da başarılı bir filtre. Uzun süreli kullanımda ne olur tabi bunu şimdiden tahmin etmek biraz zor ama ben en azından 2 yıla yakın sorunsuz kullanılabileceğini bir iç filtre bile alınsa mil sıkıntısı çıkartıp aşağı yukarı aynı maliyetlerin karşımzıa çıkacağını düşünmüştüm hayırlısı diyelim.

    Power ledleri nereden temin ettiniz? Eğer yanlış tahmin etmiyorsam sizinle telefonda konuştuk gibi, ilanıma istinaden cep telefonumdan arayıp bu 50cm lik ledleri soğutucu ve adaptörü ile birlikte yurt dışından e-bay 'dan aldığınızı anlatmıştınız tabii eğer bahsettiğim kişi sizseniz.

    Konuyu takip edeceğim inşallah, taban için resimdeki gibi 2 farklı türde taban bitkisi mi düşünüyosunuz?
     


  9. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    @renoibo35

    Cuba tercih etmemenin sebebi tamamen görsel zevkimle alakalı sanırım. Birde tank oturmadan demişsiniz. Araştırmalarım sonucunda bir çok hobici bırakın tankı kurmayı, fıs fıs yöntemiyle suluyarak 1-2 ay susuz ortamda çoğalmalarını sağlayıp daha sonradan su doldurma işlemine geçmiş. Ancak cuba şart mı ? değil.. örneğin bu videodaki zemin bitkiside çok hoş duruyor. Tabi cuba kadar hızlı yayılıp, yeri kaplıyormu bilemiyorum. O aşamalara geçemedim tam.

    http://www.youtube.com/watch?v=MQH_FDccsRQ

    @Bora83 Hoşbuldum :)

    @hedayse

    Hoşbuldum tekrardan. Açıkçası zamanında çok kez yaşamışızdır sabırsızlıklardan ötürü kaybettiğimiz canlıları vs. Ben sürüngen ve eklembacaklılarda beslediğim için, sabır konusunda artık oturduğumu düşünüyorum yıllardır :) ama arada bir tezcan vurmuyor değil.

    Filtreden memnun kalacağımı düşünüyorum evet, hem yerde kaplamıyor. Dediğiniz gibi uzun ömrü konusunda birşey diyemeyiz ama fiyatına bakılırsa çokta mantıksız değil..

    Powerledleri ledstok firmasından aldım. Ancak bir hatam yüzünden az önce 6 tanesini patlattım, tekrar sipariş geçtim eksilenleri armatüre yarın devam edeceğim.

    Sanırım ufak bir karışıklık oldu, ebayden alışverişlerim oluyor ancak konuyu tam kestiremedim, isim benzerliği olabilir.

    Fotoğrafta iki farklı taban bitkisi mevcut evet. İnanın tam karar vermedim, tüm ekipmanlarım hazır olduğunda hepberaber karar verelim istiyorum. Açıkçası sadece cuba ile oluşturulmuş akvaryumlar çok hoşuma gidiyor. Ancak bu fotoğrafa baktığımda buda neden olmasınki diyorum. Sonuçta sadece bir tank olacak, çeşit bitki olmayacak.

    Sanırım tek derdim şuan toprak, toprağı/kumu uygun fiyata satın aldığımda işin keyifli tarafına geçebileceğim. Yani demek istediğim bitki seçimi vs.
     


  10. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Bu arada az önce armatürün iç aksamını bitirdim. Soğutucuları düzgün bir biçimde birbirine bağlayarak, LED PCB'leri için delikleri açtım vede pcb'leri monteledim. Ledleride lehimledikten sonra bağlantı aşamalarına geçmiştimki ufak bir hata sebebiyle 6 ledi yaktım :/

    Malum yenilerinin siparişini verdim az önce. RGB tecrübem olmadığı için yanlış PCB aldığım kanaatine vardım. Yani 9 led takılabilen PCB 3'e bölünebilir cinstendi bu yüzden kafam karıştı açıkçası. Biraz önce verdiğim siparişte tek sıra 9'lu aldım.

    Bakalım cuma günü geldiğinde hatasız kurulumu yapabilecekmiyiz :)

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     


  11. ftharik

    ftharik Yeni Akvarist

    Katılım:
    18/12/14
    Mesajlar:
    9
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Yeni kurulumunuz hayırlı olsun inşallah kısa sürede istediğiniz akvaryuma kavuşursunuz.
     


  12. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Bulunduğunuz bölgede sularınız sert ise tabana çiçek toprağı düşünebilirsiniz hatta olmazsa da düşünebilirsiniz çok fazla ticari ürünlere aldanmamak gerek diye düşünüyorum.
     


  13. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Tuğkan bey aramıza hoş geldiniz. Deniz akvaryumunda oldukça tecrübeli olduğunuz için bitkili akvaryum konusunda da çok fazla zorlanacağınızı zannetmiyorum.

    Akvaryum hacmi uygun fakat ışıklandırmada düşündüğünüz power ledler çok fazla mavi tonları taşıyor. Araya biraz da kırmızı tonlarda serpiştirseniz daha iyi olur. Mavi renkler uzamayı teşvik eder ama bu yaprak araları seyrek bir uzama olur. Kırmızı renkler de yaprakların daha kısa aralıklarla çıkmasını ve bitkilerin renklerini almasını sağlar. Yani ikisini eşite yakın şekilde paylaştırmak daha iyi olur.

    Filtreniz su hacminize göre oldukça uygun kapasitede. Bu konuda bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

    Taban olarak alta jbl aquabasis plus serip üstüne de sineklik teli çektikten sonra 2-3 cml jbl manado kullanırsanız cuba ve parvula için güzel bir zemin hazırlamış olursunuz. Fakat bu şekilde ancak bu iki bitkiye bakabilirsiniz. Gövdeli bitkiler dikmeyi düşünüyorsanız jbl manado'yu en az 4-5 cm yükseltmeniz gerekir ki gövdeleri ve kökleri yeterince kuma girebilsin. Yoksa ilk dikim zamanı her gün su üstüne uçarlar.

    Son olarak düşündüğünüz sitilin adı iwagumi'dir. Bu sitile uygun renkte ve şekilde kayalar bulabilirseniz bu tasarımı yapmanız çok zor olmayacaktır.

    Hakan beyin önerisi ise jbl aquabasis ile aynı işi göreceğinden çok daha ucuz bir yöntemdir. Ancak üzerine en az 4-5 cm kuvartz kum ya da dere kumu kullanmak gerekir.
     


  14. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. 18 Led'e oranla 4 mavi çok mu gerçekten ? 2 ye indireyim ?

    Yani 2 kırmızı 2 mavi, 14 beyaz yapabilirim. Beyazları çok yüksek tutmamın sebebi aslında akvaryum ışığının bembeyaz olmasını istememden kaynaklı. Ama tabi bitkilerle alakalı ters bir durum oluşturacaksa tek kırmızıyu 2'ye çekebilir, 4 maviyide 2'ye indirebilirim.

    Toprak konusuna gelincede bir an korkmadım değil açıkçası normal saklı toprağını duyunca :) Yani ucuza kaçıp baştan hata yapmaktan korkuyorum. JPL aquabasis kullanıp, üzerine sineklik serip daha sonrasınada ince taneli kum kullansam uygun olur mu ? olursa kaçar cm'den yapmam uygun olur acaba ?

    teşekkürler
     


  15. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Mavi dediğiniz ledler 9000 Kelvin ki bu zaten mavi ışık verir. Daha önce Onur beyin açmış olduğu konuda yazmış olduğum bir mesajı alıntılayayım.

    Konuya da bu linkten ulaşabilirsiniz. http://forum.akvaryumda.com/kapak-ve-aydinlatma-yapimi/324-bitki-akvaryumuna-uygun-kapak-yapimi.html

    Konunuzda yazdığınız gibi bahçe torfu ile kesin olmaz diyen çok oluyor ama Hakan bey bahçe torfunu uzun süredir kullanıp olumlu sonuçlar alıyor. Benim de kısa süreli bir denemem oldu ve bitki gelişimini çok olumlu yönde etkilediğini gördüm. Tabi burada seçim size kalmış bir durum. Torf ile yapılan akvaryumlarda taban bir defa oluşturulup bir daha derinden kurcalanmaması gerekiyor ki suya kontrolsüz besin salınımı olmasın.

    Tabi jbl aquabasis plus ve jbl manado kendini kanıtlamış ve oldukça güzel kumlar bütçeniz uygunsa bunları da düşünebilirsiniz.
     


  16. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    O halde ben beyaz değil, masmavi bir ışık mı elde etmiş oldum bu seri ledlerimle ?

    11 tane 9000k kelvini beyaz ışık veriyor diye almıştım. :)
     


  17. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Özel üretimle beyaz ışık verebilir ama 9000 Kelvin yazdığı için daha çok mavi ışık dalga boyunda olduğunu anlıyoruz. Bu durumda kırmızı ışık dalga boyunda sadece 2 tane lediniz bulunuyor. Bunu da akvaryumun içine eşit şekilde dağıtmanız mümkün değil. Bir kaç tane daha kırmızı led ekleyerek homojen bir dağılım elde etmeye çalışmanız daha iyi olur.
     


  18. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Tuğkan Bey, bizi bu güne kadar hep korkuttular haklısınız. Çiçek toprağı kullanmanızda bir sakınca görmüyorum neden? Kendim de kullanıyorum tecrübelerimizden dolayı tavsiye ediyoruz. Elbette maliyet hesabı yapacağız ama en önemlisi ise her iki ürünün de tam olarak içeriğini bilmiyoruz. Bana göre İki ürünü Altus ve Arçelik olarak kıyaslama yapabiliriz diye düşünüyorum. Yaza doğru küçük akvaryumumun (sizin tankınıza yakın ebatta) tabanını yenileyip cam değişimini yapacağım o zaman bulunduğum bölgeye yakın bir göletin suyunun çekilmiş kısmındaki taban toprağını kullanmayı düşünüyorum.

    Karar elbette her zaman sizindir, ben şahsen bu ticari ürünlerden hiç kullanmadım. Çiçek toğrağının suyu yumuşattığını besin içeriğinin iyi olmasından dolayı gerek low-tech gerek hi-tech kurulumlarımda gübrelememe destek olup azalttığını biliyorum. Hele ki low-tech 'te sadece potasyum vererek 6-8 ay civarı sadece su değişimi ile bitki yetiştirmişliğim var.

    İsterseniz alttaki makaleme de bir göz atabilirsiniz, taban kurulumlarım hep böyledir;
    Bitkili Akvaryum Taban Kurulumu | Akvaryumda.com Akvaryumda Buluşalım!
     


  19. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Henüz kargom çıkmamış ekleme yapabiliyorum en aciliyetinden. Şimdi hızlıca bir düzenleme yapabilirmiyiz birlikte ?

    Bir başka forumdan arkadaşım 1W DEEP RED 650-670nm, bir kaç tane deep red kullanmamı önerdi. Bunu baz alırsak 18 lede ( akvaryum görüntüsünün aydınlık ve beyaz ağırlıklı gözükmesini sağlayarak ) nasıl bir dağılım yapalım ?

    şuan elimde olan ledleri sayıyorum, 14 adet 9000k, 2 kırmızı 5 mavi var. Ek siparişe neler ekleyeyelim ?
     


  20. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Selam Tuğkan bey emers ortamdaki tarzında yetişen bitkiler genel olarak sorun yaşanılanlar olduklarını yaşayanların anlatımları ile okumuşunuzdur.bitkiyi akvaryum oturmadan ekenler genelde tabana dikkat ederseniz belli tozumsu olarak eklemeler yaparlar bunlar hakkındada araştırmıştım nedir diye ,SUBSTRATE:ADA Powersand Special M,ADA Aquasoil Amazonia Powder 9ltr x 2 bags,ADA Tourmaline BC,ADA Clear Super,ADA Bacter 100,ADA Penac P,ADA Penac W
    tarzındaki çeşitli imkanları ile hazırlık yaparak akvaryumlarında profesyonel olarak kurulum yaptıklarının sonucun ulaştım türkiyede bu biraz bizi zorlar bakımından okuduklarım kadarı ile maliyet edinme gibi sebeplerden emers birde adapte sorunu yaşama riski oluştururabiliyormuş. isterseniz web sitesi link vermek uygunmudur forumda bilmediğimden kurulum yapan ö.m 'dan verebilirim istanbulda bilgi edinmek adına fikir alabilirsiniz.saygılar..
     


  21. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir


  22. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Tuğkan bey ilk önce bitkilerin en çok kullanmış olduğu renk spektrumunu gösteren tabloyu ekleyeyim.

    [​IMG]

    Görüldüğü üzere bitkiler 630 ile 670 nm dalga boyundaki kırmızı ışığı iyi kullanabiliyorlar.

    Şimdi bu renk spektrumuna bakarak almış olduğunuz firmadan en az 1 mavi ve 4 adet kırmızı led alın ki yoğun renkleri ön kısımda 3 tane arka kısımda 3 tane kullanarak homojen bir dağılım sağlayabilin.

    Yalnız uyarayım daha önce led ile aydınlatma yapmadığım için 6 kırmızı 6 mavi ve 6 beyaz led ile nasıl bir görüntü ortaya çıkar bilemiyorum. Sadece homojen dağılım için yerleşimde yardımcı olmaya çalışıyorum.
     


  23. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Dediğiniz gibi 6 kırmızı kullanırsam akvaryuma gözle bile bakamayabilirim. Deniz akvaryumlarındada öyle kırmızı çok baskın bir renk, Olaki 2'den fazla kullanıldığı zaman resmen kırmızı bir akvaryumunuz oluyor. Bu sebeple hep 1 adet max. kullanırız. Ben deep redde satın aldım şimdi. 2 Tane çapraz seviyede duracak şekilde deep red takacağım. Bir deneyelim bakalım.
     


  24. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Deniz akvaryumlarında bildiğim kadarı ile resifler için özellikle mavi renk gerekiyor. Bu nedenle kırmızı kullanımı pek olmaz. Ancak bitkili akvaryumda iş değişiyor. Bitki yetiştirmek için özel üretilen grolüxün rengi pembe ve mavinin karışımı gibi biraz tuhaf gözükür. Malesef daha hızlı bitki gelişimi için bu renklere alışmanız gerekiyor. Ya da 865 kodlu florasanlar ile geniş spektrumlu aydınlatma sağlamalısınız.

    Şu anda 3 adet kırmızı lediniz oldu sanırım. Ledlerin açısı sınırlı olduğu için her yere eşit miktarda kırmızı ışık düşmeyecektir. İleride sorun yaratacak olursa ledlerin renklerini değiştirirsiniz.
     


  25. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Şuan 2 normal kırmızı, 2 de deep red dediğimiz ledlerimizden mevcut. Evet deneme yanılma en iyisi olacak. Ben şimdilik dizilimi

    2 deep red ( çaprazlama ) 2 mavi ( çaprazlama ) 14 9000k olarak dağıtacağım. Bitkinin durumuna göre ledlerle oynarız zor değil çıkarıp takmak zaten.

    Deniz akvaryumlarında kırmızı çok gerekli olmasada sert mercanlar için gerekiyor. Soft mercanlar zaten bir çok basit ışıkla bile bakılıyor tabi. Örneğin Benim şuan deniz akvaryumumun bir tanesini 4 9000k 2 mavi 1 kırmızı aydınlatmakta.
     


  26. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Tropicanın üretimi ile ilgili Tropica company profile, Tropica Aquarium Plants - YouTube

    Genel bilgi açısından faydalıdır neden tank oturması gerekliliğini zaman içinde tecrübeleneceğimizi umuyorum mutlaka bilgilerin belli kanıtlanmış makalelere dayanması gereksinimler açısından olumludur. yaşadığımız şehire göre bile bitkilerin ısı su sertliklerine göre tepkileri farklılık göstermekte olduğunu varsayarsak nano yada büyük boyutlu tanklarda habitat yaratıyorsak Hakan ,Ergün ve diğer arkadaşlarında yaşamış oldukları tecrübelerdende faydalanmamız bizlerin açısından olumlu olduğunu belirtmek isterim uzun uzun yazılır çizilir yaşayıp görmek en dorusu sanırım saygılar..Led için birçok denememden sonra anladığımı söyleyim renk spektrumları vs incelememiz hiç bir şeyi değiştirmedi oranı kurulum yapılan tanka adapte etmesi sıkıntılı kullanılan bitki türlerine göre bile fark etmekte her bitkinin ihtiyacı farklılığı kiminde kırmızıyı yüksek kiminde beyaz umarım renk sıklalasında düzen tuturabilirsiniz bilimsel olarak netbir açılım makale bulamadım siz bulabilirseniz sevinirim..
     


  27. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir

    İbrahim Bey link reklam maksatlı olmadıkça sorun değildir, derdimiz tasamız bilgimizi pekiştirmek artırmaktır.
     


  28. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Teşekkürler Hakan bey Malum yarışmalara katılan firmalar bazında kullandıkları tasarım ve ekipman bilgilerinin içerdiği site olunca hem forumumuza zarar gelmemesi adınaydı ben ADist tasarım ekibinin istanbulda olmasını arkadaşımıza bilgi edinebilmesi açısından söylemek istemiştim web linki ekleyim.
    ADist Tasarımlar buradaki yarışmadaki ve kurulumdakileri incelemiş birçoğunu da beğenmiştim umarım faydalı olabilir,mutlaka denk gelmiştir webte fikir edinebilir ulaşır ise ,birçok örnek tasarımlar vardır..saygılar..
     


  29. Elraen

    Elraen Akvarist

    Katılım:
    24/12/14
    Mesajlar:
    195
    Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Harika tanklar mevcut, tek tek inceleyeceğim.
     


  30. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Tuğkan bey öneri tavsiye olarak görebilirseniz Ergün beyin tavsiye ettiği bitkiyide incelemenizi tavsiye ederim micranthemum monte carlo dur beklentileri az ama sizin düşüncenize uygun olabileceği kanaatindeyim. örnek çalışma videosu ekleyim..
    Umarım size fikir verebilir nanolar için uygunluğu yüksektir..

    Minimalist Iwagumi - YouTube
     


Sayfayı Paylaş