Merhaba arkadaşlar, Reeflowers potasyum gübresi aldım.Kafamı karıştıran bir konu var.Ürünün etiketinde 5 ml çözelti 100lt de 2 ppm artış sağlar ve bitkili akvaryumlarda potasyum 20-30ppm aralığında tutulmalıdır denmiş.Bu duruma göre 100 lt lik bir akvaryumda potasyum seviyesini 20 ppm e getirmek için her 5ml çözelti 2 ppm artış yaptırıyorsa 5mlx10=50ml çözeltimi dökmek gerekiyor akvaryuma?şişenin kendisi 85ml.Benim akvaryumum net 17 litre haftalık yüzde 30 su değişimiyle 20 ppm seviyesini yakalamam için kaç ml kullanmam lazım.Teşekkürler
Cansu hanım hesaplamanız doğru fakat her akvaryuma 20 ppm verilmez. Bitki miktarınız ve diğer gübrelerden ne kadar kullandığınıza göre eklemeniz gereken potasyum miktarı değişir. Akvaryumunuzun fotosunu paylaşıp haftalık gübreleme programınızı yazarsanız ona göre kullanmanız gereken miktarı yazabiliriz. 85 ml potasyum gübresi çok komik bir şişeleme olmuş. Potasyum en çok kullanılan gübre çeşididir. Kilo ile hatta bulunabiliyorsa toz halde alınması gerekiyor.
Teşekkürler, Akvaryum ölçülerim 40x25x23,2litre hacimli dış filtrem var.Net hacmi hesaplayınca 17-18 litre(hesap kolaylığı için 20 diyelim) diye tahmin ediyorum.Fotoğrafınıda ekledim. NPK gübre olarak Reeflowers'ın 85 ml lik nitrat,fostat,potasyum gübrelerini aldım. Bahsettiğim Potasyum gübresinin etiket fotosunuda ekledim.Talimatında "Bitkili akvaryumlarda potasyum 20-30 ppm aralığında olmalıdır.Ortalama yükteki bir bitkili tatlı su akvaryumu için 100lt'ye haftalık 5 ml kullanılması tavsiye edilir.5 ml çözelti 100 ltde 2ppm artış sağlar(20 damla=1ml)" denmiş. Yalnız bu haftalık kullanım tavsiyesi,olması gereken 20-30 ppm tavsiyesini tutmuyor? Kendi dediğine göre 100lt akvaryuma 5ml çözelti döktüğünüzde akvaryumda 2ppm potasyum oluyor.Ama olması gereken en alt miktar(20ppm)bunun 10 katı.Bunu tutturmak içinde haftalık tavsiye edilen kullanım miktarının 10 katı 50ml çözelti dökmek gerekiyor?Acaba bir noktayı yanlış mı anlıyorum? Nitrat gübresi etiketi"Ortalama yükteki bir bitkili tatlı su akvaryumu için 100lt'ye günlük 1 ml kullanılması tavsiye edilir.1 ml çözelti 100 ltde 0,65ppm artış sağlar(20 damla=1ml)" Fosfat gübresi etiketi"Ortalama yükteki bir bitkili tatlı su akvaryumu için 100lt'ye günlük 1 ml kullanılması tavsiye edilir.1 ml çözelti 100 ltde 0,05ppm artış sağlar(20 damla=1ml) Bu bilgiler ışığında akvaryuma nasıl bir gübreleme programı uygulamam lazım?İlginiz için teşekkür ederim..
100 lt suya 5ml 2 ppm yaparsa 100 lt suya 50 ml 20 ppm hedefininden yola cikarsak. 100 litreyi 17 ye oranlariz. (17/100) × 50 = 8.5 ml gubre demektir. Madem 20 ppm lazim neden haftada 5 ml (2ppm) veriyoruz sorusuna gelince; Isin asli potasyum cogu sebeke suyunda mevcuttur. O yuzden sifir kabul edilmemesi gerekir. Eksileni eklemek daha iyidir. Bu yuzden haftalik 2 ppm oran vermisler. Siz urun uzerinde tavsiye edilen 100 litre takvimine 1/5 oranda uyarsaniz kafi gelecektir. Fazla verip gubrenizi bosa vermeyin.
Evet ama talimatta 100 litreye haftalık 5ml tavsiye ederken,ben 17 litrelik nano tankıma 8.5 ml mi dökeceğim?Hata nerede? Yani etikette resmen "bitkili akvaryumlarda olması gereken potasyum miktarı 20-30 ppm ama siz onun 10 katı az miktarda yani 2ppm kullanın" gibi bir ifade var?
http://reeflowers.com/urunler/bitkili/six-solutions/APP250?lang=tr sitesinde de aynı orana denk gelen günlük oranı tavsiye etmiş.. Anladığım kadarıyla,ilk başta 20-30 ppm aralığına çıkarmak için ne kadar gerekiyorsa dökeceğim.Sonrada o aralığı korumak için tavsiye edilen miktarda günlük dozlama yapacağım? eğer öyleyse haftalık yüzde 30 su değişiminden sonra ne olacak?kafam çok karıştı)
Bu oranları okuyunca hem üzülüyorum hem de gülüyorum nasıl bir orandır bu hakikaten komik diyorum. Ticaret ... Yapacak çok fazla bir şey yok maalesef. Mahsuru yoksa aldığınız fiyatları yazar mısınız lütfen. Oranlamalar ve hesaplar doğru lakin tek seferde tanka 20 ppm potasyum vermeyin Fatih bey de bahsetmiş çeşmeden geleni de unutmayın kaldıki böyle afaki rakamlar yazmak da zaten ayrı bir tartışma konusu. Tank günlük 2 ppm potasyum yer mi o na da bakmak gerekmektedir. Tankınızda çok yoğunluk yok.
Çeşme suyunda da yeteri kadar potasyum mevcuttur. Su değişimini sıfır kabul etmeyin. Su degisiminde 8.5 vermeyin. Bence önerilen oranda kullanin. Asiri potasyum sadece kesenize zarar verir.
Cansu hanım üzerinde yazanları boşverin her akvaryumun kullandığı besin miktarı farklıdır. Her çeşme suyu farklıdır. Bu nedenke bitkili akvaryumda testler olmadan kesin bir değer verilemez. Ancak çeşme suyunuzun bitki yetiştirmek için uygun olduğunu varsayarsak bu yoğunluktaki bir akvaryum için 2 günde bir 3 ppm potasyum, 3 ppm nitrat, 0.2 fosfat ve bunlara oranlayarak mikro element ile demir gübresini de 1/3 oranında vermeniz yeterli gelecektir.