Plati (Xiphophorus maculatus)

Konusu 'Canlı Doğuranlar' forumundadır ve Qarizma1907 tarafından 29/10/13 başlatılmıştır.

1. Qarizma1907

Qarizma1907 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Akvaryum balıkları içerisinde en yaygın olan türlerden bir tanesidir. 22–25 derece arasındaki su sıcaklığından hoşlanır. Dişiler 7–8 cm, erkekler ise 4–5 cm’ye kadar uzayabilir. Normal akvaryumlarda genellikle 4–5 cm boyunda olur. 2-3 cm boya ulaşınca yavru vermeye başlayabilir.
    Erkekleri dişilerden ayırmak kolaydır. Erkek balıkların karın yüzgecinde bulunan üreme organı (gonopodium) dişiden ayırmada en önemli özelliktir. Aylık dönemler hâlinde yavru verebilir. Bir defada 30–100 yavru yapar. Dişi balıklar yavrularını yiyebilir. Bu nedenle üremeden hemen sonra anne ve yavruların birbirinden ayrılması veya bol otlu bir akvaryumda üretim yapılması ile bir miktar yavrunun kurtulması sağlanabilir.
    İyi beslenirlerse gelişmeleri hızlı olur. Platilerin yemlenme ve bakımları kolaydır. Akvaryumcularda satılan normal yemlerle herkesin kolayca besleyebileceği bir balıktır. Ara sıra haşlanmış ıspanak verilmesi yararlı olur. Canlı yemleri de sever.
    Plati balıkları, kılıçkuyruk türüne yakın olan bir türdür. Birbirleri ile çiftleştikleri zaman yavru alınabilir. Bu imkândan dolayı plati balıklarının birçok alttürünün meydana gelişinde kılıçkuyruk balıklarının etkisi vardır.
    Bazı platilerin kuyruk kısmında koyu siyah kuyruk yelpazesinde son bulan iri, renkli halkalar görülür. Bu tip platilere ay plati adı verilmektedir. Dış ülkelerdeki akvaryum lisanında ise ay plati, iri tipte olan platilere verilen bir isimdir.
    Plati türü balıkların beslenmesinde lepisteslerde olduğu gibi davranılabilir. Toz yemleri severek tüketir fakat arada canlı yem verilmesi yararlı olur.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Plati balıkları ile birlikte diğer canlı doğuranlar rahatlıkla bakılabilir lakin tecrübelerime dayanarak Endler ve lepistes ile bakılamamasını tavsiye ediyorum çünkü Endler ve Lepistesin üremesini neredeyse %70 oranında azaltabiliyor kendilerine yavruları yem yapabiliyorlar. Tam bir avcı balık denilebilir, en hoşlandığım yanı ise hastalık bakımından dayanıklı olmalarıdır.

3. Qarizma1907

Qarizma1907 Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Kılıçkuyruk soyundan geldiğini inkar etmeyecek bir tür :)

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Aynen kılıçkuyruk kadar sert ve avcı maşallah. Sırf Endler balıklarımın sevdası yüzünden bu türü akvaryumumdan çıkarttım. Aslında bitkili akvaryumda yeşillerin arasında kendi renkleriyle şahane bir kontrast sağlıyor.

5. mhrlGMC

mhrlGMC Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Görsel olarak bana da hayliyle haz veren canlılardır...

6. yunusemre123

yunusemre123 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    8
    evet gerçekten hastalık karşısında çok dayanıklılar bir kere beyaz benek hastalıgından bembeyaz olmuştu 3 ay yaşadı :)

7. AliAlp

AliAlp Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Yeni kurulan canlı doğuran akvaryumlarına ilk olarak lepistes yerine koyularak suyun oturması akvaryumun kendine gelmesi için önerdiğim dayanıklı türdür :)

8. bulucakar

bulucakar Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    teşekkürler

Sayfayı Paylaş