Oksijen Manometresi ile Co2 Tüp Bağlantısı Yapımı - Avantajları - Resimli Anlatımı

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve hedayse tarafından 03/03/15 başlatılmıştır.

1. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Bu makalemizde bitkili akvaryum hobisinde kendini bi kademe yukarı taşımayı düşünen, daha zor bitkiler ile daha güzel peyzajlar kurmayı hedefleyen hobici arkadaşlarımıza oldukça yardımcı olacak co2 düzeni kurulumda işlerine yarayacak bir konuyu ele alacağız.
    Co2 tüplü sistem kurulumu gerek maliyeti gerek zahmeti açısından 2 defa düşündüren bir işlem. Maddi açıdan hobici arkadaşlarımızı zorlamakta bu yönde sıkıntı oluşturmaktadır. En hesaplı co2 sistem kurulumu gerçekleştirmek isteyen bitkili akvaryum sahipleri için bu düzen biçilmez kaftan olacak. Co2 tüplü sistemde bilindiği üzere ayrı ayrı co2 regülatörü, ince ayar vanası ve damla sayacı son olarak da tank içinde co2 kabarcıkları inceltmek için difüzör (tabi daha ileri seviye bir sistem kurulmayacak ise yani ph metre vs. gibi) kullanılmaktadır. Bunun için her bir malzeme ayrı ayrı maliyetler oluşturmaktadır.
    Aşağıda resimli olarak kurulum aşamasını anlatacağımız Oksijen manometresi ile Co2 düzeni kurma işleminde yukarıda bahsettiğimizden daha farklı ve daha avantajlı bir kurulum anlatacağız. Bu düzende sadece Oksijen manometresi ile co2 düzeni kurma işleminde ince ayar vanası ve damla sayacına ihtiyacımız kalmıyor. Oksijen manometresi üzerindeki ayar vanası ve su haznesi ile bu iki parça malzemeyi ekstradan almadan masraf etmeden daha az uğraş ile elde etmiş oluyoruz. Yapmanız gereken sadece tankınıza giden hava hortumunun ucuna kendinizin bile kolayca yapabileceği aşağıda linki bulunan dıy co2 difüzörü yapmak veya hazır satın alıp bitkili akvaryumunuza ayarınızı isteğinize göre ayarlayıp kullanmaya başlamak.
    Oksijen manometresi ile co2 tüplü sistem kurulumu anlatımı;
    Öncelikle mevcut tüpünüzün regülatör bağlantı yerine bir rekor ayarlamanız gerekiyor. Sistemin uğraştıran tek kısmı bize göre bu kısım, nalburlardan ayarlayamazsanız tornacıda 15 dk gibi bir sürede yaptırabilmeniz mümkün. Resimde görülen tüpte vidalanmış sarı rekoru tüp üzerine güzelce vidalıyoruz bu aşamada ya sızdırmaz sıvı yada teflon bant uygulaması yapmanız gerektiğini unutmayın.

Aşağıda resimde görülen tüp 2 litrelik ve alt kısmı oval olduğu için ayakta duramıyor, bu sebeple biz pratik bir çözüm olması açısından bir saksı yardımıyla bunu sağladık. Aslında tüpün altında kendisinde bütünleşik ayaklığı oluyor lakin bizim tüpümüzde yoktu çözümü bu şekilde sağladık.

Oksijen manometresi kutusunu resimde görüyorsunuz, bu günlerde internet ortamında satışı kargo dahil 43,50 TL gibi hesaplı bir rakama satılmakta. Bilindiği üzere co2 regülatörler 80 -150 TL arasında değişik modellerde mevcut ve kargosu ile yaklaşık 100 TL ‘ye yakın rakamlara mâl olmakta.

Kutu içeriğine baktığımızda oksijen manometresi, hortum bağlantı aparatı ve su hazne kabı bulunuyor. Normalde hastanelerde oksijen vermek için kullanıldığı için hortum aparatı pek işe yarayabilir durumda değil.

Aşağıda sadece oksijen manometresini su kabı haznesi olmadan görüyoruz.

Burada ise su kabı ile manometreyi bir arada görüyoruz.

Artık Co2 tüpümüze montaj aşamasına yavaş yavaş geçelim. Oksijen manometresinin tüpe bağlanan somunu içerisinde conta olduğundan emin olun bu sızdırmazlık için gerekli olacak.

Tüpümüze monte edilmiş şekilde aşağıdaki gibi olacaktır.

Manometrenin altına takılacak olan aynı zamanda kabarcık sayacı olarak kullanacağımız aparatın içinden su içine girecek olan hortumun ucundaki 4 adet delik stabil sayımı engelliyor. Bu yüzden aşağıdaki resimde olduğu gibi çapraz şekilde kestikten sonra kullanıldığında daha verimli olmaktadır.

Haznenin içerisine su koyduktan sonra hazneyi siyah aksama vidalamadan önce teflon bantla sarılması gerekmektedir. Yada hazne ile vidalanacak aksam arasına eğer kutu içerisinde conta gelmişse eklememiz gerekiyor. Biz contası olmadığı için aradaki sızdırmazlığı sağlamak için hızlı yapıştırıcı kullandık. Bunun sonrasında köpük ile sızdırmazlık testi yapmak gerekiyor.

İleride su haznesindeki suyun eksilmesi veya bitmesi durumunda aşağıda görüldüğü üzere alt haznenin manometreye vidalana parçasının oradan yeniden su doldurulabilmektedir. Alt hazne komple yapıştırılmış olsa da bu delikten yani hortumun bağlı olduğu yerden su eklemesi yapılabiliyor.

Son olarak tanka gidecek hortumu takıyoruz ve etrafını sağlamlık açısından hızlı yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz. Bununla birlikte resimde görünen üründe emniyet valfi bulunmakta yüksek basınçta gazı dışarı salıyor bunu da hızlı yapıştırıcı ile iptal etmeniz gerekiyor aksi halde buradan gaz kaçışı oluyor.

Tankta co2 çözülmesi için ya hazır yada kendi yapımımız olan difüzörü taktığımızda işlem tamamlanmış oluyor.

Güle güle kullanmanız dileğiyle.
    Makalenin bir kısmı yada tamamı, fotoğrafları izin alınmaksızın kopyalanamaz çoğaltılamaz ve alıntı yapılamaz.

Son düzenleme: 08/02/17

2. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Hakan bey bu sistemin maliyeti ne kadar oldu? Kullanmaya başladıktan sonra herhangi bir sorun oluştu mu? Artıları eksileri nelerdir?

3. burak.ö

burak.ö Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    16
    Benim sorunum şu. sizde tüpten dışarı bir somun çıkıyor ya regülatörün içine girmesi için bende o yok. regülatörün tüpe girmesi lazım ama regülatörlerde de düşarı somun olanı yok :S napabilirim bununla ilgili acaba. tüp de çok yeni ve sağlam çöpe gitsin istemiyorum :(:(

4. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ergün Bey tüpü 2 litrelik 30 lira civarı + O2 manometresi 43,50TL = 73,50 TL 2m. hava hortumu ve teflon bantı ile 75 lira maliyeti çıktı. Tabi benim talihsizliğim olabilir ama manometre içinde alt su haznesinin vidalanmasında kullanılan conta çıkmadı aslında araştırıp bulunabilirdi muhtemelen 1-2 lira bir şeydir lakin benim zaman sıkıntım olduğu için ben araştırmadım direkt hızlı yapıştırıcı kullandım o ise 10 lira tabii hepsini kullanmadım. Difüzör zaten kendi yapımım, şırınga ve makyaj pamuğu maliyetini 5 lira görebiliriz (pamuk tamamen kullanılmıyor).

Özetle Tüp sistemi komple maliyeti 80 lira tutmuş oldu.

Daha önce bu düzeni kuran forumumuzda aşağıdaki linkte konusu olan Bekir Bey benim bahsettiğim conta sorununu yaşamamış resimde de görülmekte;
    http://forum.akvaryumda.com/co2-isik-ve-ekipmanlar/777-tuplu-co2-sistemde-difuzor-5.html

Bana göre regülatör + ince ayar vanası + kabarcık sayacı olan düzenlere göre çok çok daha rahat kullanımı var ve daha hesaplı.

Eksi bir yönünü söylemek şu an için mümkün değil yani yok.

Artıları ise regülatör + ince ayar vanası + kabarcık sayacı meselesini 1 yere topluyor.

5. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Burak Bey o parça bende de yoktu, küçük bir şehirde yaşadığım için nalburlarda bulamadım. Tornacıda yaptırdım tüp ve manometreyi götürdüğünüzde 15 dk da hallediyorlar. Tüpü zaten atmayın bu şekilde hallolur inşallah.

6. burak.ö

burak.ö Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    16
    teşekkürler sağ olun hakan bey iş çıkışı nalbur nalbur gezicez anlaşılan :))

7. burak.ö

burak.ö Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    16
    teşekkürler sağ olun hakan bey iş çıkışı nalbur nalbur gezicez anlaşılan :))

8. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ara maşon denilen parça pnomatikçilerde bulunur genelde o tür satış yapan yerlerde bi araştırın.

9. burak.ö

burak.ö Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    1
    Ödül Puanları:
    16
    pnomatikçi nedir acaba :S :D

10. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Pnömatikçi de nalbur gibi dükkanı olan pnömatik malzemeleri satan yerdir.

11. Centimental

Centimental Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Elinize sağlık. Aklıma yattı , bakalım bende yapabilecekmiyim ?

Bende ki tüp 10 kğ' lık , basınçta sıkıntı oluşturur mu diye aklıma takıldı şimdi?

12. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mehmet Bey yapabilirsiniz muhtemelen sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.

Tüpün kg 'ı fark etmiyor. Co2 Tüpler genellikle 50-60 bar basınç ile dolduruluyor. Benim bu kullandığım tüp 2kg lık yaklaşık 60 bar civarı basınç gösterdi manometre. Daha önceden kullandığım 6kg lık co2 regültatörüne bağladığım tüp 60 bar idi şimdiki kullandığım ise yine aynı 60 barlık. Özetle kg çok fark etmiyor.

13. Centimental

Centimental Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Teşekkür ederim.

14. Emre54

Emre54 Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    Hakan bey makalenizi okudum ve iş yerinde bulunan boş yangın tüplerinden bir tanesine mayalı sistem kurmaya karar verdim. tüpün yanında iş yeri imkanları dahilinde 220 selenoid valf ve bir barometre ayarlamaya çalışıyorum. onları da temin edersem ışık sistemi ile birlikte çalışan bir sistem kurmaya çalışacağım ..

Fakat kafama takılan bir kaç soru var. tüp - vana - selenoid valf - barometre ve 3in1 difirizör sıralamasını kurdum kendi pinomatik bilgim dahilinde, aklıma takılan yer ise sistem mayalı olduğu için sürekli CO2 depolayacak tüpün vananın ve son olarak selenoid valf in dayanabileceği konusundaki şüphelerim..

vana ile selenoid valf arasına bir tahliye için bu malzemelerin dayanma sınırında bir basınç şalteri kullanmak gerekir mi fazlamı PİMPİRİKLİ davranıyorum.. (mayalı sistem bu sorunu yaşatacak kadar basınç üretmez mi yoksa)

15. Bronzeheart

Bronzeheart Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Elinize,emeğinize sağlık Hakan Bey,
    Bu makaleyi okuyunca kafamdaki soru işaretlerini bir köşeye attım ve an itibariyle davrandım telefona,araya eş dost sokup firmanın birinden hediye yada az bir ücretle :) co2 tüpü ayarladım.Yarın teslim alıcam büyük ihtimalle.Yakın zamanda tank tanıtım konusu açtığımda oradan siz değerli üstadlarlımla beraber detaylara,eksik gediklere vs. değiniriz inşallah.

16. Emre54

Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    Ne yapmalıyım

17. Emre54

Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    selenoid valf uygunmudur

Bu valf kullanila bilirmi yeterlimidir acaba

Ekli Dosyalar:

18. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selenoid valflerin ısınma ve ayarsızlık yapabilmesi muhtemel olmasından genel olarak çoğu kişi edinip sökmektedir kısaca çok önemli arz etmediğini belirteyim 7/24 belli oranda kullanımda hiç bir sakınca yaşamamış biri olarak tecrübeye dayalı belirtmek istedim.co2 oranını illa takip etmek isterseniz bir indikatör edinip tank içerisindeki oranı görebiliyorsunuz selenoid valf ile aç kapa yaptırılan co2lerde ph veya diğer sorun yaşanabilir.mayalı yangın söndürücü tavsiye etmediğim nedeni olarak tüp içerisinde oksitlenme yapabilme açısından sakınca yapabilir genel olarak co2 tüp edinmeniz daha doğru olacaktır illa mayalı ise genleşmeye müsayit bir şişe sistemi ile başarı elde edebilirsiniz.ve onda selenoid valf kullanılacağını sanmıyorum basınçı yetmez.

19. Emre54

Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    tamam bakalım hocam o zaman tüpten sonra direk tahliye şalteri ince ayar vanası ve direk 3 in 1 difirizör olarak kullanıcaz sanırım

20. Bitkili Akvaryumlar

Bitkili Akvaryumlar Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Emre mayalıda ne yaparsan yap bence denge tutturmak çok zor..Zamanla mayanın etkisi kaybolup haliyle basınc düşmesi aşikar..İbrahim beye katılıyorum bende 7/24 mayalıdan co2 veriyorum sıkıntıda yaşamıyorum..Bunun için en iyisi tüplü sistem gerisi mayalıyla yapılan her sistem macera..

21. Emre54

Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    abi tüplü sistemde büyük para yahu her ay 50 lira co2 tüpe para vermek zorlar adamı. bu mayalı sistemdeki c02 yi depolama imkanımız olsa oda aslında olurdu ama yok işte ben o zaman hiç uğraşmadan şeker maya süt olayına devam edeyim ... :(:(:(:(

22. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    Ben kullanmadım ama bildigim kadarıyla 3/5 litrelik dolum 20 lira falan ve en az 6 ay kadar gidiyor diye biliyorum...Senin söyledigin her ay 50 lira tüp dolumuysa yanlış bildigini düşünüyorum..Tüplü sistem kullanan arkadaşlar daha net bir cevap yazacaktır..İlk alış biraz pahalı elbette ama xamana yaydınmı kendini ekarte eder diye düşünüyorum..

23. Emre54

Beğenilen Mesajları:
    50
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    elektrik teknikeri
    o zaman tüp en iyisi abi bu şekilde de baya masraflı abi 3 haftada bir şeker maya süt falan filan neyse ben ince ince sisteme geçmeye başlıyayım o zaman..

24. Bitkili Akvaryumlar

Beğenilen Mesajları:
    54
    Ödül Puanları:
    28
    bende en yakın zamanda geçmeyi düşünüyorum....

Sayfayı Paylaş