Bitkili akvaryum gübrelemesinde NPK gübreleri ile Mikro element ve de demir gübresini aynı anda gübrelemenin artı ve eksileri nedir? Mesela su değişimi sonrası mikro element verirsek yosun olur değil mi?
Ben hicbir zaman bu sekilde bir gübreleme uygulamadim. Su degisiminden sonra bütün gibreleri veririm. Direkt bir erkisini görmedim.
Fosfat ile demir etkileşim yapabilme durumu olduğunu okumuştum aynı anda verilmemesi gerekir denmişti doğru mu?
Fosfat 1 ppm üzerinde iken uygun PH değerini bulunca (yanlış hatırmalıyorsam 8 civarı) demiri ve diğer metalleri bağlayabiliyor.
Bu durumda 1 gün arayla gübreleme yapmak doğru gibi görünüyor. Bir tarafta macrolar diğer tarafta microlar, bunları şişe içinde bile bir araya karıştırmanın doğru olmadığı söyleniyor. Mikro element gübrelerinin içeriğinde de fosfata rastlayabiliyoruz. Örneğin Seachem içeriğinde fosfat ve demir bir arada bu işin ayrı bir ilginç yanı.
Dediğim gibi ben bu tür inceliklere hiç girmem. Pazar günü su değişimi yapar, ölçümleri yapar ve eksik olan neyse tamamlarım. NPK, Fluorish, demir, Excel hepsini 5 dakika içinde dozlar geçer karşısına çay içerim. Hafta içi ilave gübrelemelerimde de eve geldiğimde ışıklar yanmış olduğundan çoğu zaman ışıklar yanıkken dozlama yaparım. Ben genelde olmazlara inanmaktansa kendim görmeyi, deneyimlemeyi tercih ederim. Çok büyük bir zararını görmedim. Bu tür şeyleri hobiyi daraltmak, zorlaştırmak büyükleştirmek gibi görürüm. Herkesin kendi görüşü elbette ama ben camlardaki yosunu kazımak için kullandığı kredi kartındaki bakteriyi düşüneni de, keçi pisliğine gübre enjekte edip misket gübre yapanı da gördüm.
Gübrelemenin tanka dozlanması esnasında su değişimi yapılırken tanak ilave edilecek kovaya/şişeye eklenip verilmesi daha iyi olmaz mı? Fatih bey siz herşeyi bir anda verdiğinizde lokal yapılan bu uygulama canlılara da sıkıntı verebilir diye düşünüyorum. Keçi gübresi mi hiç güleceğim yoktu, nasıl yani npk vs verip kurup sorna tanka mı ekleniyor? Mantıklı da aslında bolca nitrat vs de gelir.
O şekilde zor oluyor. Mesela ben 500 litrenin yarısını çekiyorum 15 ppm nitrat var diyelim. 250 sıfır su koyunca 7,5 kalması lazım v.s. v.s. hesap kitap. Benim balıklarım alışkın. Komando çöpçü bile var. Tanktan 35 derece suyu basık 31 dereceye çıkan suyu soğutucu ile iki 3 saatte 26 ya çekip bu esnada gübrelemeleri şunu bunu veriyor, ana tankta ph, gh, kh ayarlaması yapıyorum. Hiç mantıklı değil. Dışkı da her türlü hastalık vardır. Keçi bokuna enjektör ile sıvı gübre enjekte edip, akvaryum kumuna misket gibi gömdüğünü söylemişti biri.
Fotfat ile demir etkileşime girip birbirini bağlayabiliyor. Aynı zamanda demir ve mangan birbiri ile etkileşime girebiliyor. Bu nedenle birbiri ile etkileşime girebilecek her gübreyi yavaş yavaş eklemekte ve araya en azından 3-5 dakika koymakta yarar var. Özellikle sert ve yüksek ph suya sahip olanlar iki kat daha dikkatli olmalı.
benim en çok sıkıntı çektiğim konu zaten bu gübreleme olayı ölçümü ,ppm i anlayamadım gitti henüz akvaryumda fazla bitki olmadığı için üzerine düşmedim ...en kolay şekilde nasıl olur bilmiyorum hesaplama konusu ve suda ne kadar bulunduğunun ,ne kadar eksik veya fazla olduğunun..kafam karmakarışık bu konuda..
Nuran Hanım ppm milyonda bir değer demek. Siz gübrelerinize göre özellikle makro gübrelerde, litre ppm olayını çözseniz olayı %50 çözmüş sayılırsınız.