Neocaridina Denticulata – Kiraz Karidesi

Konusu 'Karidesler' forumundadır ve hedayse tarafından 27/10/13 başlatılmıştır.

  1. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    [​IMG]


    Yeni başlayanlar için uygun bir karides türüdür. Bitkili akvaryumlarda özellikle nano akvaryumlarda en çok tercih edilen karides türleri arasındadır. Bir çok akvaryuma yosun yemesi için eklenirler ve yosun tüketmeyi çok severler. Yeni akvaryuma uyum sağlamalarında sorun yaşanmaması için genç veya yavru karidesler tercih edilmelidir. Erkekler bir kaç kırmızı çizgili ve dişilere göre daha küçük boyda olurlar. Dişiler ise erkeklere nazaran daha iri ve daha kırmızı olurlar. Ayrıca dişilerin karın bölgelerinde kavis bulunurken erkeklerde kavis bulunmaz daha düz yapıdadır. Üremeleri için dişi sayısı mümkün mertebe fazla oranda olmalıdır bu oranı 10 dişiye ortalama 2-3 erkek olarak belirlemek iyi olur. Küçük yavru iken dişiler erkeklere benzerler lakin erişkin boya 2 ay sonra geldiklerinde yapıları irileşir ve renklenirler.
    Dişiler karın bölgelerinde yumurtaları ortalama 30 gün boyunca taşırlar ve taşıma esnasında yumurtaları ayakları ile sürekli hareketlendirirler, bunu dikkatli baktığımızda kendimizde gözlerimiz ile görebiliriz. Diğer karideslerin aksine yumurtaları erişkinler ile aynı yapıda olurlar ve anne ile hiç bir bağ ile tutunmazlar bağımsızdırlar. Yavru karidesler çok küçük yapıda oldukları için diğer balıklara çok çabuk yem olabilirler. Ayrıca iç filtre veya dış filtre de yavruları çekebilir. Bu karidesi besleyen ve dış filtre kullananlar filtre temizliğinde kova içerisindeki sepetleri alırken dikkatlice almalıdırlar ve kova içerisinde kalan suyu ayrı bir kap/kovada bekletip su dinlendikten / berraklaştıktan sonra süzgeç yardımı ile çıkan karidesler akvaryuma geri koymalıdır. Hatta süzgecin gözeneklerinden bile geçebilecek kadar küçük yavrular olabilir dikkat edilmelidir.
    Üretmek için dış filtre veya iç filtre yerine pipo filtre tercih edilir ise üremelerine yardım etmiş oluruz. Amonyak ve nitrit/nitrat oranına çok duyarlıdırlar, ani artışlarında ölümler bile olabilir. Yosun yemeyi çok sevdikleri için bir çok kişi tarafından yosunla mücadele amaçlı tanklara eklenirler. Kiraz karides almak isteniliyor ise genellikle hobicilerden almak kayıpların daha az yaşanmasına yardımcı olur. Diğer karides türleri ile eşleşebileceği için çaprazlama sonucu mat renkte karidesler ortaya çıkabilir bu yüzden sadece kendi türünden başka türler ile bakmamak gerekir. Sudaki kalsiyum oranı az ise dış kabuklarında sorunlar olabilir, yüksek oranda su değişimlerinde komple kabuk değişimi yaptığı görülebilir.

    Detaylı bilgi kaynak linkinde mevcuttur.

    Kaynak: http://www.akvaryumda.com/neocaridina-denticulata-kiraz-karidesi/
     


  2. mehmet zahit

    mehmet zahit Yeni Akvarist

    Katılım:
    24/07/14
    Mesajlar:
    29
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Yanlız karideste oran bir erkeğe bir dişi şeklindedir ve iç filtre ve dış filtre kullanacaklar emiş yerine kadın çorabı geçirerek yavruları çekmesini engelleyebilir. Yumurtalar ortalama 21 günde çıkar. (3 hafta) yavrular anaçlara verilen yem ile beslenebilir. Balıkla bakılacak ise ve üretilmek isteniyorsa ayrı bir kaba yumurta almış bir karides konularak üreme sağlanabilir. Aksi halde en küçük balık türü bile yavruları yiyecektir. En iyi anlaştıkları balıklar ember tetralardır.
     


  3. ilhan A.

    ilhan A. Akvarist

    Katılım:
    17/08/14
    Mesajlar:
    276
    Beğenilen Mesajları:
    51
    Ödül Puanları:
    28
    Süper... Çok beğendim ;) ....
     


  4. Feyzi

    Feyzi Yeni Akvarist

    Katılım:
    02/01/15
    Mesajlar:
    14
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    karidesler ne yer?Özel bir yem tavsiyeniz var mıdır?Marka ve link gibi
     


  5. renoibo35

    renoibo35 Uzman Akvarist

    Katılım:
    30/08/14
    Mesajlar:
    1.800
    Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Bulunduğu Yer:
    İzmir
    Karidesler genel olarak akvaryumdaki olusan mikro organizmalari tuketir ama haslanmis ispanak isirgan kabak gibi bircok seyi severek tuketir daha bircok yaprak vs var ac pek kalmaz artik yemleride tuketir.
     


  6. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    Otçul beslenirler yosun tüketmeyi severler ayrıca pul yemi, protein ağırlıklı yemleri ve haşlanmış sebzeleri severek yerler. Ayrıca ölmüş balıkları da tüketebilirler.
     


Sayfayı Paylaş