Merhaba mayalı sistem yaptım, 2 bardak şeker, 4 çay kaşığı maya kullandım ama 10 gün falan gitti, şimdi azaldı baya, bitti sayılır, her yerde farklı tarifler var, şeker, maya orantısını nasıl yapmalıyım? nasıl daha uzun ömürlü olur?
Merhaba miktarınızı düşürüp deneyin. 1 bardak şeker 1 çay kaşığı instant maya 2 litre su, 2.5 litre pet şişeye.
3 kaşık maya kullandığınız için çok hızlı bir CO2 çıkışı sağlıyorsunuz bu da şekerin erkenden bitmesine neden oluyor. Mayayı azaltmanız gerekiyor. Benim en uzun süre çıkış aldığım tarifte şöyle 2.5 litrelik şişenin içine 3 bardak şeker 1 çay kaşığı silleme maya (tepeleme değil) 1 çay kaşığı tepeleme karbonat Suyu şişenin üst boğumuna kadar dolduruyorum. En az 12-13 santim boşluk kalıyor. Bu şekilde ortam ısısına bağlı olarak 30-40 gün arası CO2 çıkışı devam ediyor.
Maya miktarını azaltmak hızı etkiler ama uygun ortamda maya bakterileri hızla üreyerek tekrar fermantasyon sürecini hızlandırır. Özellikle sıcak havada. Şeker miktarnı azaltıp düzenli besleyerek sonsuza kadar kabarcık elde edebiliriz.
ergün abi bu tarif belli bir boyuttaki tanklar içinmi acaba küçük tanklarda miktar değişiklik gösterebilirmi
Aslına bakarsan her akvaryumun CO2 ihtiyacı farklıdır. CO2'nin doygunluğu için akvaryum suyunun ph-kh sonuçlarını bilmek gerekiyor. Düzenli bir sistem kurmak için minimum gereksinimler Ph metre, Kh testi, CO2 tüpü, regülatör ve ince ayar vanasıdır. Tercihen ek olarak sistemde Ph kontrolcü olması CO2 seviyesini daha kararlı yapar ancak bunlar pahalı ekipmanlar. Yeni başlayanlar için bir anda bu kadar masraf yapmak zor olabiliyor. Mecburen CO2'de şansa ne çıkarsa diye veriliyor. Sert su ve büyük akvaryumda belki maya miktarı biraz daha artırılabilir. Ancak hiçbir ölçüm imkanı yoksa tarife uygun olarak verip sonuçları gözlemlemek gerekiyor. Sonuca göre belki bir daha ki sefere aynen kurmaya devam edebilir veya maya miktarını iki katına kadar artırabilirsin.
İndikatör ile takip etmen çok iyi olmuş böylece hazırladığın mayalı sistemin akvaryumun ihtiyacını karşılayıp karşılayamadığını görebilir buna göre de karışım oranlarını değiştirebilirsin.
Bakteriler şekeri alkole dönüştürürken CO2 açığa çıkıyor bu da ph seviyesini düşürüyor. Çok düşük ph da bakteriler ölmeye başlıyor ya da etkinliğini kaybediyor. Karbonat ise ortamdaki ph seviyesinin çok düşmemesini sağlayarak daha uzun süre bakterilerin etkinliğini devam ettiriyor.