Arkadaşlar 2,5 lt lik pet şişeye 1lt su 1.5 çay kaşığı maya 1 su bardağı şekerle mayalı sistem yapıyorum. Sistemden co2 çıkışı bitince şişeye 1 badak şeker ve 1 çay kaşığı maya ilave ettim ama co2 çıkışı ilk günki gibi değil. Sistemin ömrü bitince karışımı döküp yeni karşımmı yapılmalı hep??
Karışımın ömrü bitince değiştirmek gerekiyor çünkü bakteri faaliyetleri neticesinde karışımın ph seviyesi düştüğü için bakteriler ölmeye ve daha az faaliyet yürütmeye başlıyor. Yalnız dikkatimi çeken şey şekeri az mayayı çok koyduğunuz için bu karışım ömrünün çok kısa olacaktır. Bu şekilde sürekli karışımı yenilemek zorunda kalırsınız. Karışımı hazırlarken 3 su bardağı şeker, yarım çay kaşığı kuru maya ve yarım çay kaşığından fazla karbonat atarsanız karışımın ömrü fark edilir şekilde uzun olacaktır.
Söylediğiniz gibi 1 lt ye 3 su bardağı şeker yarom çay kaşığı kuru maya yarımdan biraz fazla karbonat attım iyice çalkaladım ve bunu öğlen 12 de yaptım ama hala co2 çıkşı yok ne yanlış olmuştur acaba
İlk akla gelen sistemin bir yerinde kaçak olma ihtimalidir. Sabun köpüğü ile kaçak testi yapın. Kaçak yoksa CO2 çıkışının geç başlamasının iki ihtimali var ya suyunuzda klor vardı maya bakterilerini öldürdü ya da kurmaya çalıştığınız suyun ph seviyesi çok yüksekti bu nedenle bakteriler verimli çalışamadı. Her iki ihtimaldede günler içerisinde CO2 çıkışı artacaktır.
Oğlandan öğrendiğim kadarı ile şeker mayanın yemeği ve az konulursa çabuk biteceği çok konulursa bakteri faaliyetlerinin daha uzun süreceğidir.