Merhaba arkadaslar. Mayalı co2 kullanmaktayım. İsta 3 in 1 diffuzor kullanıyorum. Bazı sitelerde co2 verimliliğini arttırmak için difüzör çıkışının dış filtrenin emiş ucuna verildiğini gördüm. Dış filtre co2 yi içine çekiyormuş ve çözünmüş olarak tekrardan geri çıkıyormus co2. Bu sistem hakkında bilgisi görüşü olan arkadaslar lütfen paylaşabilirmi. Herkese teşekkürler
İsmail Bey tüplü düzende belki denenebilir düzenli bir co2 gittiği için ama mayalı düzende hiç tavsiye etmem. Kaldı ki bu tip bir işlem filtreye hava yaptırabilir, ben tavsiye etmiyorum. Normal şekilde zaten yeterli geliyor.
Ben tüplü sistemde, küçük akvaryumumda birkaç yıl filtre emişinde kullandım. Bir sakıncası yoktu. Ama saniyede 2 kabarcık gibi çözdürüyordum. Büyük akvaryumlarda ara sıra filtre içinde biriken havayı atması dışında bir problemi olmuyor. Bende fluval 305 var. Tabi bu biraz da filtrenizin pervane yapısı ile alakalı olabilir. Başka filtreler hava yapabilir. Deneme yapabilirsiniz, zararı olmaz.
Ben suan zaten seramik difuzor kullaniyorum. Amacim suydu seramikten bazen kalin baloncuk seklinde cikiyor co2 bu kalin co2leri dis filtrenin emisine gecirup ziyan olmasini engellemek istiyordum. Malum buyuk cikan co2 hizla su yuzune ulastiginda ozelligini yitiriyor.Benim anlamadigim co2gazi dis filtre icine girdiginde sungerden.vs ozelligini yitirmiyormu
ilk bitkili tankımda dediğinizi yaptım. ama yaptığınız düzenekte musluk vs hava akışını tam anlamıyla düzenleyecek bi düzeneğiniz yoksa tamamen çözündürerek balıkları öldürebilirsiniz ben kıl payı yetiştim. gördüğümde neredeyse balıklar dışarı sıçrayacaktı hava alabilmek için bence riskli bi işlem denememenizi tavsiye edeim. Ben daha sonrasında dış filtrenin yakınına koyarak kabarcıkları dalgalandırıp biraz daha fazla çözünmesini sağladım.
Ahmet Bey 'e katılıyorum yukarıda da yazmıştım MAYALI düzende sıkıntı olabilir %100 çözmek sıkıntı çıkartabilir. Reaktörden bir farkı olmayacak bu işlemin, en güzeli normal difüzör ile devam etmek. Tüplü olsa ölçüyü ayarlamak için müdehale etme şansı var ama mayalıda bu olmuyor bilindiği üzere.
hakan bey ben şuan kendim yangın söndürme tüpü ile yaptım ince ayar vanamda var ama yinde ayarı tutmuyor çok sıkıntılı bence 2 damla co2 vercem diye tankı riske etmeye gerek yok.
Bahsettiğiniz tipte bir düzeneği kendimde kullandım, bu düzenekte dikkat edilmesi gereken daha doğrusu stabil bir gaz çıkışı almak istemeniz durumunda sisteme mayayı iyice çalıştırıp gazı iyi sıkıştırtmayı sağlamak gerekiyor. Şöyle ki; sistemi kurduğunuz anda vanaları serbest bırakıp gaz çıkışına müteakip kullanıma başlarsanız sıkışan gaz olmadığı için sistem ortamdaki ısı ve buna bağlı mayanın keyfiyetine kendi kafasına göre takılacaktır. Sisteme karışımı atıp vanaları kapattıktan ortalama 2 gün sonra tanka co2 vermeye başlatırsanız sıkışan gaz sayesinde ayar yapma şansınız çoğalacaktır. Bir de sistemi normal pet şişelere kurulan karşımdan daha yoğun yapmanız bu işlem için destekleyici olacaktır, örneğin mayayı 2 katı kullanmak gibi vea bir miktar karbonat ilavesi gibi. Tek maksat ilk başta hızlı çıkış ile depolamayı sağlayabilmek. Atlanılmaması gereken en önemli husus ise ortam ısısı, ben ortam ısısını yeterli seviyede sağlayamadığım için sürdürebilememiştim oysa sobalı bir evde oturma odasından salona hortum hattı ile işlem yapıyordum bu halde bile yine de verim durumu kötü değildi. Çektiğim hortum yaklaşık 8m. civarı idi. Umarım izah edebilmişimdir.