(Mavi İnci Karides) Neocaridina cf.zhangjiajiensis

Konusu 'Karides Akvaryumları' forumundadır ve BORA83 tarafından 27/10/13 başlatılmıştır.

  1. BORA83

    BORA83 Super Moderator

    Katılım:
    24/10/13
    Mesajlar:
    1.284
    Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Yaygın Adı: Blue Pearl Shrimp – Mavi İnci Karides
    Bilimsel Adı: Neocaridina cf.zhangjiajiensis var. blue
    Uzunluk: 2,5 - 3,5 cm.
    Isı: 20 – 30 derece.
    Su Parametreleri: 21 – 26 C. Arasında yaşar. Daha yüksek ısıları dayanamaz. PH aralığı 6,5 – 7,5. İdeal PH ise 7,2’dir.
    Su Sertliği: 3 – 10 dkh. İdeal sertlik ise 7 dkh’dır.
    Beslenme: Alg ve balık yemi
    Orijin: Güneydoğu Asya
    Larva: Geliştirme Türü: Larva yumurtadan çıktıktan sonra bağımsız bir yaşamı oluyor. Yetişkinlerinin minyatür bir görünümünde. Planktonik Larval aşaması yoktur.
    Yetiştirilmesi gereken muhteşem güzellikte bir cüce karidestir. Mavi İnci Karides, yapısı nedeni ile doğrudan Kartopu Karides -Snowball Shrimp- ile ilişkilidir. Mavi İnci Karides ve Kartopu Karides Ulf Gottschalk tarafından Almanya’da üretilmişlerdir. Mavi İnci Karides yavaş ve uzun bir süreç sonunda üretilmiştir.

    Çoğalma:

    Bu türde yumurtlama her iki ayda bir gerçekleşir. Dişiler yumurtları üç hafta boyunca üzerlerinde taşırlar. Yumurtadan çıkan yavrular ise su ve beslenme şartlarına göre 3 ila 5 ay içinde yetişkinliğe ulaşırlar. Su ısısının çok düşük olması durumunda bu türde üreme durmaktadır. Sularının temiz ve sağlıklarına zarar verici bir ortamda bulunmamaları durumunda üretilmeleri oldukça kolaydır. Kırmızı Kiraz Karidesin kolay üretilmesi gibi, şartları sağlandığında bu tür de çok çabuk bir şekilde ürerler. Mavi İnci Karides’in yaşamsal ihtiyaçları Kırmızı Kiraz Karides, Sarı Karides, Kartopu Karidesin yaşamları şartları ile birebirdir. Bu nedenledir ki, Mavi İnci Karides diğer cüce karides türleri ile aynı tanka bakıldığı takdirde, çirkin, melez yavruları olacak ve ırkın güzelliği kaybolacaktır. Bu nedenle bu tür tankta tek başına bakılması gereken bir türdür.

    Görünüm:

    Mavi olarak tanımlanmış olmasına karşın o tam bir mavi değil, açık mavi bir karides türüdür. Bu nedenledir ki bazı yetiştiriciler bu karidesi Mavi İnci Karides yerine Mavi Buz Karides olarak tanımlamayı tavsiye etmektedirler. Buz mavisi görünüm ve kendisinden farklı renge sahip yumurtaları ve yediğinin rengini dahi gösterecek transparan gövdesi ile harikulade bir karidestir.

    Bazı Mavi İnci Karideslerin gövdelerinin üzerinde çok küçük kırmızı noktalar mevcuttur. Bu noktalar büyük ihtimalle yabani türünden gelme kalıntılardır.Beslenme:

    Beslenme konusuna gelince. Günde bir kere beslemek en iyisidir. Verilen yemlerin iki – üç saat içinde bitirilmesi en idealidir. Fazla yemleme hem su kalitesini bozacak ve hem de kirli suyun getirdiği ölümler olacaktır. Yabanıl ortamda karideslerin birer leş yiyici olduklarını unutmamak gerekir. Bu nedenledir ki onlar asla aç kalmazlar. Bu nedenledir ki, akvaryuma bir ya da iki gün süre ile yem atmamak onları aç bırakmayacaktır. Camlarda ve bitkilerin üzerlerinde oluşan algleri temizleyerek beslenmeye devam edeceklerdir. Omnivor olmaları beslenmelerinde kolaylık sağlamakla birlikte, sadece alglere dayanı bir beslenme üretkenliklerini azaltacaktır.

    Cinsiyet:

    Mavi İnci Karideslerde cinsiyet belirlemesi Kırmızı Kiraz Karides, Kartopu Karides gibi diğer Neocaridina türlerinde olduğu gibi oldukça kolaydır. Bu karides türünün yumurtaları daima kahverengimsi /yeşilimsi bir yapıya sahiptir. Aşağıdaki fotoğrafta erkek karidesin biraz daha ufak ve daha açık bir mavi tonunda olduğu ve gövde altının dişilerinki gibi kavisli olmayıp düz olduğu rahatlıkla görülebilir. Dişiler ise erkeklerin tam tersi bir yapıdadırlar. Gövde altları biraz daha kavislidir. Renkleri biraz daha koyu ve daha iridirler
    Su Parametreleri:

    Su yapılarına gelince, bu tür hafiften alkali – orta sert arası suları tercih ederler. Diğer neocaridina türleri gibi farklı su şartlarına çok çabuk uyum sağlarlar. Su sıcaklığı 20 – 30 derece arasında oldukça geniş bir marjdadır. Su sıcaklığının yüksek olduğu durumlarda suda çözünmüş oksijenin yeterli olduğu konusunda emin olmak gerekir.


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Kaynak: Blue Pearl Shrimp .:. Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. blue .:. Freshwater Aquarium Shrimp Species Information Page ve
    http://www.theshrimpfarm.com/wiki/neocaridina/blue-pearl-shrimp adreslerinden derlenerek Türkçe’ye çevrilmiştir.
     
    H. KAYA. GEMLİK. ve kivancalay bunu beğendi.


  2. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir
    :) Bora Bey emeğinize sağlık, çok güzel bir paylaşım olmuş.


    Yeni açtığınız konularda resim ekleme işlemini ataç resmi olan eklentileriniz seçeneği ile yapabilirsiniz. Hem daha pratik hem de daha güzel olur. Mümkün ise resimleri bilgisayarınızda max. 1024x768 olarak düzenledikten sonra eklermenizi rica ederim.


    Detaylı anlatım için konu açılmıştır;
    http://forum.akvaryumda.com/showthread.php?p=79#post79

    İyi forumlar.
     


  3. AliAlp

    AliAlp Başarılı Akvarist

    Katılım:
    28/10/13
    Mesajlar:
    62
    Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Amatörlere tavsiye edilen bi tür keza bende bununla başlamayı düşünüyorum :)
     


  4. hedayse

    hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

    Katılım:
    30/08/13
    Mesajlar:
    7.906
    Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    İşçi
    Bulunduğu Yer:
    Konya Beyşehir

    Ali Bey forumumuza hoşgeldiniz, iyi forumlar dilerim.

    Akvaryumunuz ne durumda? Bitkiliye devam mı?
     


Sayfayı Paylaş