Arkadaşlar bazı okuduğum yazılarda aynı tanktaki lepisteslerin 3. Soyundan sonra kardeş ciftlesimi olduğu için engelli olduğunu okudum.Acaba dogrumu?Doğruysa çözümü ne olmali? Veya bu engellilik küçük seylermi
bende okumuştum bu şekilde bir paylaşım..bakalım uzman arkadaşlardan ne cevap gelecek merakla bekliyorum..
Canlı doğuranlar arasında bana göre Endler türünden sonra narin yapıya sahip olan lepisteslerin engelli doğmalarında 1. faktör dişinin yani anne balığın tam anaç yapıya gelip yavru sayısını iyice artırmasıdır. Söylediğiniz doğrudur ve bunu engellemek için yani kardeş eşlemeyi engellemek için mutlaka yavruların ayrı tanklarda / tank içinde bölmelerde tutulmaları faydalı olur ki özel ırklar için bunu yaparlar renklerinde kırılma olmaz. Malum canlı doğuranlar birden fazla erkek ile eş tutabilir ve bunu bir batım yaptığında 3 ay erkek olmasa da yavrulamaya devam eder. Kardeş balıkların ayrılması oldukça güç bir işlemdir, imkanlar doğrultusunda erkek oranını ayarlamak çok daha sağlıklı balıklar yetiştirilmesine olanak sağlar. Sebebi ise erkek tarafından sürekli rahatsız edilen erken eş tutan dişilerde kamburluk oluşmaya başlar ve sağlığı bozulmaya başlayıp düzgün gebelikler yaşayamaz bu durumda peşinden sakat yavrular da oluşabilir.
Eğer engelli yavrular kendini koruyabilir ise bir miktar daha büyüyüp sonrasında yine ölüyorlar. Bu şekilde olan bir yavru balığım bayağı yaşamıştı ama yüzmekte güçlük çekiyordu yem yiyebilsin diye sırf bulunduğu bölgeye de yem atıyordum maalesef sonunda yine öldü. Büyük ihtimal bir çoğu daha ilk haftada yem oluyordur.
Uzun sayılabilecek bir süre Lepistes besledim. Engelli yavru oranı çok yüksek olmuyor. Ancak özel türlerde renkleri bozulabiliyor. Biz tam tersi hiç ayırma işlemi yapmazdık kötü olanları ayıklayıp sürekli iyi genleri tutarak daha iyi renklere sahip ve daha büyük boyda lepistesler üretmiştik. Tabi ara sıra iri ve renkli dişi lepistesler satın alıp gen havuzunu genişletmemizinde bunda etkisi olabilir.