Led aydınlatma

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve nathanmuir tarafından 06/05/14 başlatılmıştır.

1. nathanmuir

nathanmuir Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    60*30*40h tank için led aydınlatmalı bir armatür yapmak istiyorum. Kaç led yeterli olacaktır bir bilgisi olan var mı? Ya da kaç sıra? Ve en önemlisi hangi renkler olacak ve dağılımlar ne şekilde olacak? Bu renkler keyfi olarak göz zevkiyle mi ilgili yoksa her bir renk bir amaca hizmet eder mi? ( Çok fena sormuşum ) .)

2. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    merhaba kamer bey nazıl bir akvaryum düşünüyorsun bitkili olacak mı yada özel bir tür mü besliyeceksiniz.
    kullanılan led watt değerleine göre yapacağınız sıra geğişir.

3. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Kamer Bey yapmak istediğiniz duruma göre bu değişir yani tamamen sizinle alakalı. Siz bitkili bir akvaryum istiyorsanız elbette sizin göz zevkinize göre olmamalı, bitkilerin kullanabileceği ışıklar / renkler daha doğrusu kelvinler olmalı. Bitkiler en güzel 6500 kelvini kullandığını biliyorum. Ama bitkinin türüne göre de bu değişebiliyor kimi bitkiler mavi ağırlıklı ışığı severken kimisi ise kırmızı ağırlıklı sevebiliyor.

Zaten bitkiler genellikle mavi ve kırmızı rengi daha çok kullanıyorlar. Bununla birlikte az biraz da sizin gözünüze hitap etmesi gerekiyor.

Ledler üzerine çok fazla bilgim olmamakla birlikte kullanıp verim alabilenler var lakin bazı durumlarda yetersiz kalabiliyor power led üzerine giderseniz iyi olur.

4. Ferhat

Ferhat Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    8
    led aydınlatma

Arkadaşım bende şu an led aydınlatma kullanıyorum. 3 çipli silikonlu kullan kullanacaksan ve ayrıca adaptör için ayrıca para vermene gerek yok tanığın bir bilgisayarcı varsa eski bilgisayar power sulpı kullan hem 12 volt hem 5 volt çıkışları var.

5. nathanmuir

nathanmuir Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Onur Bey bitkili bir akvaryum olacak. belki ileride çok fazla sayıda olmamak şartıyla küçük bir tür eklenebilir ama şu an kafamda yatiştirmeyi düşündüğüm birki cuba ya da parluva ya da her ikisi de. Ferhat Bey benim watt değeriyle ilgili, çipliyle ilgili adaptörle ilgili hiçbir bilgim ve fikrim yok. Ve sanırım fotoğraf eklerseniz biraz neyin nerede ne işe yaradığını anlayabilirim. Bir de yapacağım aydınlatma sistemini kapak olarak kullanmak istemiyorum kapaksız bir tank istiyorum ve bunun için sistemi biraz yüksekte kullanmak peşindeyim 15-25 cm kadar.

6. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    kamer bey cuba yüksek ışık ve co2 isteyen bir tür. power ledleri özel yaptırmanız gerekiyor elektirik bilgisi gerekli. şerit led kullanırsanız ışık yetersiz olabilir daha fazla sıra olaşturmanız gerekir, ledlerde lümen değerine göre hesaplama yapmalısnız. ben 3w lık 18 tane power led var 4 mavi 1 kırmızı 13 beyaz şeklinde. t5 floresan kullanırsanız aynı işi görür hem daha kolay olur. t5 tüşündünüz mü.

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Akvaryum ebatına göre eğer bu denli (cuba/parvula gibi) zor bitkiler olacak ise tank ebatına uygun 55cm lik T5 floresanlardan 2x24w iş görür diye düşünüyorum.

8. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Kamer bey led hakkın da hiç deneyimim olmadı ama T5 floresan ı kullandım ve hiç problem yaşamadım size T5 tavsiye ederim.

9. nathanmuir

nathanmuir Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Elektrik tüketiminin düşük olmasından dolayı led kullanmak istiyorum. Bir de tabi armatürü kendim yapacağım için kaplayacağı yer açısından düşününce led kullanma fikri daha ağır basıyor.

10. nathanmuir

nathanmuir Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Bir soru özellikle Onur Bey'e: 10 adet 6000k soğuk beyaz, 3 adet 3000k sıcak beyaz, 6 adet 660 nm derin kırmızı, 2 adet 630 nm kırmızı, 6 adet 430nm mor/mavi hepsi 1w lık power led olacak şekilde 27 adet. Sizce yeterli mi yoksa eksik mi?

Temel amaç fotosentezi hızlandırmak: Biraz araştırma yaptım fotosentez için kullanılan ana renkler kırmızı ve mavi, sarı renk yok denecek kadar az kullanılıyor. kırmızı 660, mavi 450 dalga boylarında fotosentez en yüksek değerlere ulaşıyor. kırmızı 630 ve mavi 430 da ise ikincil en yüksek değerlere. Şimdi bilim adamları şöyle diyorlar: kullanılan rengin tek bir dalga boyunu kullanmak yerine farklı dalga boylarını kullanmak; fotosentezi, bu iki dalga boyunun tek tek yapabileceği değerleri toplasanız da erişilemeyecek bir değere ulaştırıyor. Ben de bu iki reng ışıkta kullanılabilecek en kaliteli dalga boylarını karıtırmak derdindeyim. Bayaz ışık kullama sebebim ise az da olsa spekturumdaki diğer renklere ve bir miktar parlaklığa ihtiyaç duyulması, içinde 450 mavi yi barındırması ve elbetteki görsel olarak daha estetik durması .)) ne dersiniz şimdi ben bu işe kolları sıvayayım mı?

11. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Kamer bey power led kullanarak cuba ve glosso yetiştiren yurt dışından bir arkadaşı tanıyorum. Eğer power ledleri aluminyum bir soğutucuya bağlayıp küçük bir fan ile de soğutabilirseniz sorunsuzca kullanabilirsiniz.

12. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    kamer bey alimiyumdan soğutucu yüzeye ihtiyaç duyacaksınız power ledler ısı yayıyor. beyaz ışık tüm renkleri içinde barındırıyor beyaz ışık sayısını biraz daha fazla tutsaydınız iyi olurdu. kırmızı ve mavi renkte dalga boyuna sahip ışıklar aynı zamanda alglerinde hoşuna gidebiliyor bazı bitkiler sadece kırmızı dalga boyunu severken bazılarıda mavi dalga boyunu seve biliyor kırmızı ve mavi ışık dağılımını iyi yaparsanız iyi olur. kombinasyonu nasıl yapmayı düşünüyorsunuz 27 w sizin için yeter olacağını düşünüyorum.

13. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    akvaryum genişliği 30cm 3 şerit şeklinde yapsanız sadece orta kısımda KMBKMBMK şeklinde kullandanız diğer ön ve arkadaki şeritleri beyaz ışık yapabilirsiniz şerit şeklinde değilde dağınık yapsanız iyi olur. çok fazla kırmızı ve mavi kullanmayın. 2 kırmızı 4 mavi yeterli olur.

14. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    kamer bey akvaryumda 3000k lık sıcak beyaz kullanmayın çok işe yarayacağını sanmıyorum aslında 4 kırmızı 2 mavide yapabilirsiniz kırmızı ağırlıklı olur bendeki palustrisler co2 siz kırmızı led altında yaprakları daha iyi gelişiyordu şuan co2 veriyorum mavi ledler altındalar iyi boy atıyorlar fakat yaprakları aynı şekilde gelişmiyor. çok fazla bitki deneme şansım olmadı bir önceki mesajımdaki tavsiyemin aksine mavi ağırlıklıdan ziyade kırmızı ağırlıklı yapın yada 3 kırmızı 3 mavi şeklinde yapın derim ama karar yine sizin.

15. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    İmkan olsa bulunabilse 880 kodlu 8000K ışıklarda denenebilir aslında.

16. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    880 kodlu floresan var ama zamanında çok aramıştım sadece İstanbul'da bir yerde vardı. Orası da kargo yapmıyordu.Belki şimdi başka firmalarda da bulunabilir.

17. nathanmuir

nathanmuir Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Zonguldak'da ne düzgün bir alüminyum profil ne de istediğim gibi power led bulabildim. Ki istemediğim gibisini bile bulamadım .) şerit let de tek başına yetersiz duruyor. Sanırım bir Hopar almak gerekecek. 4*14 w a ne dersiniz? 60*30*36 tankta cuba ve parvula için.

Sayfayı Paylaş