Merhaba ben yeni üye oldum sorularıma cevap arıyorken bi arkadaşım bu siteyi önerdi. Şimdiye kadar sorduğum heryerde farklı cevaplar aldım, herkez kendi kullandığı ürünü ve sistemi tavsiye ediyor genelde. 120/45/60cm lik akvaryum yaptırmak istiyorum. Şimdilik karışık Canlı doğuran tür bakıyorum (ilerde değişebilir ama yine aynı bitkili ortamda yaşayan tür olur). Co2 sistemi olmadan hafif bitkili bir akvaryum kurmak istiyorum. -Akvaryum yüksekliği çok önemlimi? -Taban için hagen kum aldım altına lav kırığı gerekirmi yada başka bişey mi kullanmalıyım? -Kullanabilceğim bitkiler hangileridir? -Işık led yeterli olurmu yoksa floresan şart mı? Teşekkür ederim.... (Resim temsilidir)
@meysera85 merhabalar aramıza hoşgeldiniz. İmzanıza ad soyad ve şehir bilgileri girmenizi rica ederim size daha rahat hitap edebiliriz bu sayede. Bahsettiğiniz düzen düşük destekli yani low-tech düzen oluyor. Bu düzende malumunuz üzere kolay tür bitkiler ve düşük ışıklandırma/gübreleme yapılıyor co2 takviye edilmiyor. Tankınızın yüksekliği ışık açısından mutlaka önemli siz yüksekliği mi 60 düşünüyorsunuz? Taban kurulumunda besinli içerik öneririm Hakan Bey 'in @hedayse aşağıdaki makalesini okumanızı tavsiye ediyorum diğer makaleleri de zaman buldukça lütfen okuyunuz katkısı olacaktır. http://forum.akvaryumda.com/kategori/makaleler-ve-tercümeler.12/ Taban Makalesi: http://forum.akvaryumda.com/konu/bitkili-akvaryum-taban-kurulumu.56/
Evet yükseklik olarak 60cm istedim. İlerde Melek bakmak istiyorum, okuduğum kadarıyla yüksüklik önemliymiş. Kullanabileceğim bitkilerin isimlerini nerde bulabilirim? Bide İmza dediğinizi nerden ayarlıyabilirim? Yeniyim daha
Meysera Hanım merhabalar aramıza hoşgeldiniz, Kolay türler için; Zeytin Tütün Limon Gül Bacopa Rotala Moss türleri Java fern Angustifolia Saz Burgulu saz Stargrass Bleheri Sp Japan Subulata Heianthus micra Lyrata Cabomba Crypto Green Crypto Brown Rosanervig Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Işık için bu ürünü gördüm şimdi uygunmudur sizce low-tech sistemi için fazlamıdır yoksa? SMD 5630 10,000 led soğuk beyaz led. bitkili tatlısu tuzlusu akvaryumlarına uygundur. 10,000 kelvin soğuk beyaz 7000 kelvin beyaz 5000 kelvin gün işiği
- Akvaryum yüksekliği çok sıkıntı edilecek bir durum değil. Henüz yaptırmadıysanız 50 cm yaptırmanız ışık verimliliği açısından iyi olur. - Taban için kum altına başka lav kırığından ziyade torf koyarsanız daha ucuz ve iyi bir yöntem olur. Ticari ürün derseniz prodac fondovivo önerebilirim. -Bitkileri Hakan Bey yazmış, oradan seçebilirsiniz. - Işık için led yeterli olur. Hatta şok ve Bimlerde satılan 9w lık led ampuller bile iş görüyor. İçinde link verdiğiniz SMD 5630 çiplerden var. Driver falan da gerektirmez, kurulumu kolaydır. Kapağa e27 duy bağlamanız yeterli.
Meysera Hanım normalde 6500K mavi kırmızı ağırlığı olan beyaz floresanlar ve 4000K kırmızı ağırlıklık mavi de içeren floresanlar ile bitki bakıyoruz. Işık konusunda Fatih Bey 'in de dediği gibi led aydınlatmalarda 5630 smd beyaz ışıklar ile bitki gelişimi sağlanabiliyor. Eğer e27 duy uğraşmamayım derseniz led floresanlar var 220v ile çalışan kolay kurulum olan tipler bunlardan alınabilir.
Bu üründe ekstradan bişey gerekmiyormuş montaj için. Direk takıp çalıştırılıyormuş. Fayda göremez miyim bundan? Diğer sistemler yine daha pahalıya mal olucak gibi geldi bana. Malum sıfırdan kuruyorum maliyet tırmandıkca tırmanıyor bide çok anlamıyorum elektrik işinden :/
Ne kadar led var toplamda ve kaç watt toplam gücü oluyor. Yani led x watt değerleri nedir? 10.000K - 7000K ve 5000K olarak bilgi var hepsinden karmamı olacak?
Led ışığın daha verimli olabilmesi için akvaryum yüksekliğini 50 cm yaptırmanızı öneririm. Eğer yeriniz varsa genişliği 50-55 cm gibi yaptırırsanız bitki dikme sökme ve peyzaj konusunda avantajınız olur.
malesef yerim olmadığı için mecbur dar tutmak zorundayım derinliği. En azından yükseklik daralmasın istedim. Çok fazla bitki de yapmayı düşünmüyorum. canlı doğuran olduğu için, yavruların saklanmasına yeticek kadar.
Bitkili akvaryum hobisine kendinizi biraz kaptırırsanız yakında canlı doğuranları azaltmaya başlarsınız.
Ben saksıda ki çiçeği bile bakmakda zorlanırım ondan kendime çok güvenmiyorum aslında Ama saksıda olmadı belki suda ki yaşar
Meysera Hanım benim hobideki maceram kızımın fanus içinde japon balığı istemesi ile başladı Daha geliştirirsiniz bence.
Biz de bu sözü okumak istiyorduk, inanın çok güzel bir tank kurabilir ve zamanla güzel kurulumlar gerçekleştirebilirsiniz.
Çok güzel bir açıklama olmuş ellerinize sağlık hocam ama benim kafama takılan kömür tozu ve hazır çiçek toprağı su ile karıştığı zaman su içinde zamanla karışım olup suyu kirletmiyormu ona göre bende yapmak istiyorum 200 litre akvaryumumda
Niyazi bey suya karışırsa tabi ki tüm su değerlerini bozar ancak üzerini en az 5-6 cm kumla örteceğiniz için suya karışmayacak. Bitki söker dikerken biraz dikkatli olmak gerekiyor. Hem bitki söker dikerken suya karışmaları engellemek hem de temizleme kolaylığı olsun diye taban karışımını bayan çoraplarının içine doldurup üzerine kum serebilirsiniz.
Gerçekten mantıklı dediginiz gibi yapacağım inanin boşa dememişler akıl akıldan üstündür diye ☺teşekkür ederim hayırlı çalışmalar olsun inş...