Karasal bitki akvaryumu

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve İsmail967 tarafından 10/01/16 başlatılmıştır.

1. İsmail967

İsmail967 Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba arkadaşlar. Bugun yolda yururken kaldırımın kenarindaki yosun parcalari dikkatimi çekti ve aklıma bir fikir geldi.Evde boş duran küçük tankıma (15 litre) karasal bir habitat yapicam.Acaba bu hobinin ismi ne diye geçiyor onu bilmiyorum.Kara yosunlari hakkinda bilgisi olan varmi acaba veya bu konu hakkinda bilgi alabileceğim bir link verirse iz sevinirim

P_20160110_204406.jpg Bu arada yosunlarin ustune şırınga ile akvaryumdan çektigim suyu damlattim ve kütüğün üstüne yerlestirdim acaba bu sekilde tutunurlar mı?

nuran44 ve hedayse bunu beğendi.

2. turgaykethuda

turgaykethuda Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    118
    Ödül Puanları:
    43
    Yosun grafiti yazın bayağı birbilgiye ulaşabilirsiniz. Tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz

3. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Cok teşekkür ederim.Aradigim tam olarak buydu.Yarin insallah uygulayacagim.Gelismeleri paylaşacağım

Yönetici tarafından son düzenleme: 11/01/16

4. kivancalay

kivancalay Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    Sevgili ismail bu hobinin adı vivarium

5. kivancalay

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    Burada kertenkele kurba ya da farklı sürüngen turleri yetiştirebilir içinden dere akan göl olan farkli bir tropikal orman yaratabilirsin o da cok keyifli bir uğraştır o bitkiler de aynı bizdeki gibi ısı be ışık isterker yanlız buna dikkat et yoksa öldürürsün

nuran44 bunu beğendi.

6. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Karasal, sucul ve tropik bitkiler ile vivaryum (vivarium) ya da paludaryum (paludarium) kurabilirsiniz. Bitkili akvaryum kadar zevkli bir hobidir. Eşimi ikna edebilsem paludaryum kurmak isterdim ancak gerekli vizeleri alamadım.

turgaykethuda bunu beğendi.

7. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Aklımda olan şey sağ sol ve arka tarafa tahta levha koyup(yosunlarin tutunabilmesi icin)yosun kaplatmak ayni sekilde tabani full çim yapacagim.Cay tabağı veya biraz daha buyuk seklinde göl tarzi birsey oluşturabilim.Hacim kucuk oldugundan dolayi burda yasayabilecek bir canlı varmidir acaba?Kırmızı karınlı japon semenderi düşünüyorum fakat fikirlerinizi bekliyorum

kivancalay bunu beğendi.

8. kivancalay

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    Semnderde olur çok güzel renkli kurbağ turleri var bunlarada bakabilirsiniz

Bitkici bunu beğendi.

9. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Bu proje biraz aksiyacak cunku yosun grafitti tarzinda arka plani ve yan cepheleri yosun kaplayacaktim fakat blender bozulmuş.En yakin zamanda bulmaya çalışacağım.Buarada kurbaga ve semender yuksek nem orani istiyor benim istedigim normal kara bitkileri kara yosunu çim vs

kivancalay bunu beğendi.

10. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar kusura bakmayın fikrimi değiştirdim.Paludaryum kurmaya karar verdim.Fakat susuz kısmını nasıl halledecegim bilmiyorum.Onuda ilerleyen zamanlarda birlikte halledecigimizi umuyorum inşallah. Acaba canlı olarak ne onerirsiniz?Tahminen 9 litre falan su olur.Karides ve semender dusunuyorum.Siz ne dersiniz?

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    İsmail bey Paludaryum olacaksa akvaryumun üzerini kapatmalısınız ki ortamdaki nem kaybolmasın. Semender konusunda çok bilgili olduğumu söyleyemem ama karidesleri yerler diye düşünüyorum. Sadece semender ek olarak bulabilirseniz renkli kurbağa besleyebilirsiniz.

Paludaryumun tabanını çok iyi planlamanız gerekiyor. Tabanı derz dolgu yöntemleri ile istediğiniz bir dere kenarı şekline getirebilirsiniz. Ayrıca karasal alan için nem tutacak torf kullanabilirsiniz. Torfun suya karışmaması için aradaki bölmeleri çok iyi hesap etmelisiniz. Çeşitli kayalar, dallar ile bir nehir kenarı havası verebilirsiniz.

Doğada paludaryuma uygun bazı bitkiler bulunuyor örneğin Kuşkonmaz(Asparagus) gibi bitkileri bulabilirsiniz. Bol nemli ortamda yetişen diğer tropik bitki türlerinide botanikçilerden temin edebilirsiniz.

İsmail967 bunu beğendi.

12. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Yazılarınız için çok teşekkür ederim fakat bu hacime dere yapabileceğimi sanmıyorum fakat bir tur göl kenarı şeklinde yapmayı planlıyorum.Her türlü öneriyi,tecrubeyi ,bilgiyi bekliyorum. Çünkü planlama aşaması uzun sürecek.:)

13. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Bu arada karasal alanda yetisebilecek moss turleri nelerdir?

14. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Karasal yosunlar ve çok emin olmamakla birlikte akvaryumda kullanılan willow moss tarzı yosunlar yoğun nem altında yaşayabilir diye tahmin ediyorum.

Yalnız 64x26x35 olan akvaryumda paludaryum yapmayı düşünüyorsanız biraz dar gelebilir. Karasal alan bitkileri epey büyüyebiliyor. Biraz daha büyükçe bir akvaryum yaptırabilirseniz çok daha iyi olur. İnternetten paludaryum videolarını ve fotolarını araştırıp uygun boyutları bir araştırın isterseniz.

15. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Malesef oyle bir imkanim yok ve bahsettiğim akvaryum o değil.Ondan daha küçük 40x25x15 (15 litre) acaba bu litrede olmazmi ?bitki olarak karasal alanda moss turleri sulak alanda sp. Japan vs dusunuyorum.Canli olmasi onemli değil.Acaba olurmu?

16. turgaykethuda

Beğenilen Mesajları:
    118
    Ödül Puanları:
    43

17. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Küçük boyutlu bitkilerle yaparsanız tabi ki olur. Hatta karasal alanın bir bölümünde cuba, monte carlo gibi bitkileri bile yetiştirebilirsiniz.

18. turgaykethuda

Beğenilen Mesajları:
    118
    Ödül Puanları:
    43

kivancalay bunu beğendi.

19. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Paylasimlariniz için çok teşekkür ederim fakat şuan mobil veride oldugum icin izliyemeyecegim.En kisa zamanda wifi bulunca izliyecegim.

kivancalay bunu beğendi.

20. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Peki cuba ve monte carlo yetistirmek daha mi zor olur dahami kolay?

21. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Nem, ısı ve ışık sağlandıktan sonra cuba ya da monte carlonun emers yetiştirilmesinde hiçbir zorluk yok.

22. kivancalay

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    İşte burada nasıl moss yetiştirildiğini gösteriyor camlara sanırım kaydırmaz olarak kullandığımız malzemeyi kaplamış olağan üstü bir görüntü

23. kivancalay

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ

• Terrarium Bakımı

Terrarium içinde bakılacak bitkiler, çok fazla sulanması halinde çürüyebilir. Bu durumda yapılabilecek en güzel şey, kap içindeki çakıllara bakarak ortamdaki nem seviyesini tespit etmektir. Şayet, nem azalmışsa sulama yapılabilir.

Bitkiler, çok fazla büyüdüğünde veya yaprakları çürüdüğünde budama yapılmalıdır. Terrarium, doğrudan güneş almamalı, ancak aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bir de, kaloriferin üzerinde veya yakınında kesinlikle bakılmamalıdır.

* Hangi bitkiler terrarium için uygun?

Saksı bitkilerine oranla daha sınırlı sayıda bitki yetiştirilmesine rağmen çizgisiyle farklılığını gösteriyor. Fakat seçeneğiniz az değil, merak etmeyin. Genel olarak fazla büyümeyen, bodur türlere yer veriliyor. Unutmayın ki minyatür bir bahçe yaratıyorsunuz.

Bunun için farklı türleri bir araya getirebilirsiniz. Sedum türlerinin dışında succulent türler, reks begonyası çeşitlerinden yaprakları küçük olanlar, bodur paşa kılıcı, özellikle Fittonia ve Selaginella listenizde yer alabilir. Bromeliad türünden bodur türler, yavru guzmanyalar çeşitli tasarımlara imza atmanızı sağlar. Kara yosunları da terrarium için ideal bitkiler arasında yer alır.

* Terrarium için gerekli malzemeler nelerdir?

Terrarium yaratmak için camı düz ve pürüzsüz bir kavanoz, fanus veya kapaklı bir cam obje kullanabilirsiniz. Kullanacağınız bitkinin isteğine uygun toprak-torf karışımı ve kısa köklü bitkiler tasarımda başrolü oynuyor. Dekoratif bir etki katmak için yosun, kum ve çeşitli aksesuarlara da yer verebilirsiniz.

* Terrarium kurulumu ve sonrasında bakım nasıl yapılır?

Bitkiler ağzı kapalı veya az açık ortamda nefes alıyor, terliyor sonra damlacıklar tekrar kendi kendilerini suluyor. Özetle kendi kendilerine yarattıkları sera ortamı sayesinde sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ediyorlar.

Tasarımının büyüklüğüne göre sulama miktarını ve süresini ayarlamalısınız. Yoğun nem isteyen bitkileri yaşatmak için seçilen kap ve içine koyduğumuz farklılık yaratmak için doğal taşlar, kum gibi materyallere de yer verebilirsiniz.

* Dünyada terrariumla ilgili çalışmalar nasıl ilerliyor?

Son yıllarda terrariumlar dünyada oldukça popüler. Tıpkı succulent bahçeler, air plants ve dikey bahçeler gibi. Zaten birçok çiçek tasarımının içinde de terrarium’da başrol oynayan succulent bitkiler karşımıza çıkıyor. Bunun için iç mekan bitkilendirmesinde artık sade bir saksı içinde bitki yetiştirmek yerine alternatif tasarımlar ön planda. Dünya’da da ünlü floristlerin 2015 yılı tasarımlarına baktığımız zaman camdan bahçeler popülerliğini koruyor.

Hayallerimizi Terrariumla Canlandırıyoruz !

Terrariumlar cam şişeler içinde nemlilik seviyelerini koruyarak normalde yetiştiremeyeceğiniz bitkileri yetiştirme imkanı sunar. Ayrıca görsel olarak da farklı ve eğlencelidirler.

Terrarium yapmak maket yapmaya benzer. Malzemeler aynı fakat yaratacağınız şey tamamen size özel olacaktır. Toprak , cam kap ve bitki... Bunlarla harikalar yaratabilirsiniz.

En popüler ve ilginç terrariumlardan biri ampul kullanılarak yapılandır.

Nasıl mı yapılır ?

- Ampulü tornavida ve ince kerpeten yardımıyla içini temizleyin. İlk denemelerinizde ampulü patlatabilirsiniz, hassas davranın ve gözlerinize koruyucu gözlük takın. Ellerinizi korumayı ihmal etmeyin.

- İçini suyla ve diş fırçası yardımıyla iyice temizleyin.

- Bitkinize özel toprak yada kum kullanın ve tohumları içine atın.

- Az miktarda su kullanın. Terarriumun içindeki ortam yeterince nemli olacaktır.

- Fazla büyüyen bitkiler kullanmayın. Toprak yeterli olmayacaktır. Fare Kulağı , Yonca gibi bitkiler terrarium için uygundur.

Bitkilerin Sırça Fanusu
    Cam Kap Seçimi

Küçük camdan bahçe yapmak için boyu en az 30 cm olan, elimizin sığabileceği büyüklükte bir kap seçilmelidir. Kavanoz, akvaryum, vazo olabilir (düz, ince ve saydam olanları öneriyoruz. İsteyenler kesme, kalın ve renkli olanları deneyebilir). Cam kapağı yoksa pencere camı kestirin. Kullanmadan önce cam kabı sabunlu suyla yıkayın, iyice durulayın ve kurutun.
    Büyük camdan bahçe için akvaryum kullanılabileceği gibi, oldukça estetik ortamlar yaratılabilir. Camdan bahçenin nereye konulacağı önemli. Ortaya bir yere konulacaksa tabanı hariç her tarafı cam olmalıdır. Duvara dayalı olacaksa ön yüzünün cam olması yeterlidir. Cam bahçenin iç yüzünün çok temiz olması gerektiğini unutmayın.

Cam Bahçenin Tabanı

Toprağın altının hava alması sağlanmalıdır. Bir drenaj sistemi oluşturmak için tabana çakıl taşları koyun (yıkanmış ve kurutulmuş olsun). Çakıl taşlarının üzerine mangal kömürü, onun üstüne de gözenekli bir ayıraç yerleştirin (sentetik tül ya da plastik sineklik olabilir). Gözenekli ayıracın üstüne ince tabaka bir kum, onun üstüne de çiçekçilerden alacağınız funda toprağını dökün ve zemini istediğiniz gibi şekillendirin. Zeminin yüksekliği, cam kabın yüksekliğinin üçte biri kadar olsun.

Bitki Seçimi

Yavaş büyüyen, nemli ve sıcak ortamları seven bitkileri tercih edin. Tabloda camdan bahçenin konulacağı ortamın ışık durumuna göre seçebileceğiniz bitkilerin listesi verilmiştir (bitki isimlerinin bilimsel adlarını verdik, çünkü yöresel adlar çok değişken olabilir). Bitkinin fotoğrafını bir internet arama motoru kullanarak kolaylıkla bulabilirsiniz. Bir saksıya ekilmiş ve çok az büyümüş (5-6 cm) köklü bitkileri kullanın.

Az Işık (Kuzey)
    Aglaonema (fo)
    Aucuba (fo)
    Chamaedorea (fo)
    Dracaena (fo)
    Euonymus (fo)
    Calathea (fo)
    Philodendron (fo)
    Pilea (fo)
    Sansevieria (fo)
    Scindapsus (fo)
    Spathiphyllum (fo)
    Syngonium (fo)

Orta Düzeyde Işık (Doğu)
    Adlantum
    Anthurium (fl)
    Asplenium
    Caladium (fo)
    Cladonia
    Gaultheria (gd)
    Hedera (gd)
    Maranta (fo)
    Polypodium
    Sarracenia
    Selaginella (gd)
    Sphagnum

Parlak Işık (Güney ve Batı)
    Begonia (fl)
    Cactus et succulentes (fo)
    Dionaea
    Episcia (fl)
    Gesneria (fl)
    Iresine (fo)
    Oxalis (fl)
    Saintpaulia (fl)
    Sarracenia
    Sinningia (fl)
    Streptocarpus (fl)
    Trifolium (fl)

(fo, foliage) yaprağı için yetiştirilen bitki
    (fl, flowering) çiçek açan bitki
    (gd, ground-cover) toprağı saran bitki

Bir Bardak Bahçe Alır mıydınız?

Öncelikle doğru bitkileri seçmelisiniz. Mesela acorus, dracaena türleri, ficus, özellikle pumila, neprolepsis, fernler, fittonia, hedera, maranta, pilea, peperomia, selaginella, scindapsus, spathiphyllum, tillencia ve bromelia türleri olabilir. Önemli olan yavaş büyüyen ve yayılan bitkileri seçmek ve zayıflatılmış toprak kullanmak.
    Malzemeler
    • Tillencia bitkileri • Tel • İskelet • Pense • Bıçak
    • Süslemek için taş ve kuru kozalak • Cam fanus/vazo • Yosun

Camdan Bahçe Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
    • Cam kap (kavanoz, akvaryum ya da vazo)
    • Çakıl taşlan
    • Mangal kömürü
    • Funda toprağı
    • Kum
    • Gözenekli ayıraç (sentetik tül ya da plastik sineklik)
    • Çiçek fidesi
    • Su
    • Şeffaf bant

Minyatür Ekolojik Sistemin Oluşturulması

Seçtiğiniz cam kabın büyüklüğüne göre bitki sayısını belirleyin. Hoşunuza gidecek şekilde yerleştirin. Camın içine plastik oyuncaklar yerleştirebilirsiniz. Kullandığınız her malzeme temiz olsun, camdan bahçenize uygun başlangıç koşulları vermeniz, başarılı olma olasılığınızı artırır. Yapraklara değmeyecek ve camın kenarlarına sıçramayacak şekilde sulayın (distile/saf su ya da kaynatılıp soğutulmuş su olsun).
    Camdan bahçenizde açık ya da kapalı sistemler oluşturabilirsiniz.

Kapalı sistemde suladıktan sonra cam kapağı kapatın (sizin dışınızda birinin açmasına engel olmak için şeffaf bant ile yapıştırın). Camdan bahçenizi doğrudan ışık almayan aydınlık bir yere koyun (yerini değiştirmeyin) ve gözlemeye başlayın. Ortam sisli olursa su çok gelmiş demektir. Cam kapağı açın, 15 dakika bekleyin ve yeniden kapatın. Bir hafta kadar sonra ekilen bitkinin ortama uyum sağlayıp sağlamadığını anlayabilirsiniz
    Bitki bozulmaya başladıysa çıkartın, yenisini ekin ve süreci yeniden başlatın. Cam kabın tavanında biriken su damlacıklarında azalma olursa kapağı açın, 15 dakika havalandırın, çok az su verin ve kapatın. Camdan bahçesinde ekolojik denge oluştuktan sonra kapağını hiç açmadan nasıl bir yaşam sürdüğünü merak edenler deneyebilirler.

Bitkici bunu beğendi.

24. kivancalay

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    Neleri Öğrenmeniz Gerekecek?

Sulanmadan yaşayan bitki fikri inanılmaz gelebilir. Sizi ikna etmeye çalışmayacağız. Denemeye başlamadan önce fotosentez, bitkilerin terlemesi, yağmur etkisi, ekolojik sistem gibi kavramları araştırın. Hepinize kolay gelsin…

Şişe içinde en uygun olan kavanozlar, geniş ağızlı ve yeşilimtırak renkte olanlardır. Kavanozlar ev bitkilerinin yetişmeleri için ideal birer ortamdır. Kuraklıktan, hava kirliliğinden, dumandan etkilenmezler ve ani sıcaklık değişimlerine karşı muhafazalıdırlar. Kavanozlar içindeki atmosferin dengesi idealdir ve bu dengeyi sağlamak için direkt güneş ışığına değil de bol ışık alabileceği yere konmalıdır. Bu nedenle kavanoz bahçelerini sık sık sulamak gerekmez, her altı ayda bir miktar suyun bitkilere püskürtülmesi kafi gelmektedir.

Şişenin doldurulmasına başlamadan önce iyice yıkanması ve kurulanması gerekir. Tabana birkaç cm yüksekliğinde çakıl koyulur. En iyi yol, kartondan yapılmış bir huni ile çakılın şişenin tabanına dökülmesidir. Şişe, kırılmaması için meyilli tutulmalıdır. Huni yardımıyla içeriye kompost ilave edilir. Toprak karışımını kendiniz yapmak isterseniz, iki kısım yaprak çürüntüsü, bir kısım torf ve bir kısım dişli kum ile karıştırılmalıdır.

Ekim güç gibi görünse de inceliklerine dikkat edildiği sürece zor değildir. Öncelikle kompost içinde bitkiler için küçük çukurlar açılır. Bitkiler, dikkatlice döndürülerek bu çukurlara yerleştirilip kökler etrafındaki toprak sıkıştırılır. En uzun bitkilerin ortada, daha küçük bitkilerin kenarlara yerleştirilmesi, şişe bahçelerinin düzenlenmesinde en önemli kuraldır. Kavanozdaki hava, odadaki havadan çok fazla farklı olmamalıdır. İçine yeterli havanın dolması için kapağı açık bırakılmalıdır. Bu işlem bazen birkaç hafta sürer. Çürüyen ve solan bitkileri veya yaprakları kesmek için uzun çubuğa bağlı bir tıraş bıçağı kullanmak oldukça pratiktir.

Yeşili, doğayı, çiçeği böceği sevenler için harika bir hobi olan Terrarium, doğadan uzak yaşamak zorunda kalan, ancak doğanın büyüsünü özleyen şehir insanları için yükselen bir ilgi alanı haline gelmektedir… Cam ya da plastik kaplar içinde minyatür bahçeler ve canlı alanları yaratmak olan ve hızla yaygınlaşan bu uğraşı ile mutlu olmanız dileklerimle….

Bitkici ve İsmail967 bunu beğendi.

25. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Bilgiler için elinize sağlık. Bunu ayrica bir fanus alıp uygulayacagim ayni sekildede ampule yapmayi düşünüyorum.

kivancalay bunu beğendi.

26. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Kıvanç Abi bu yazın beni cok etkiledi ve gerekli malzemeleri toplayıp ampul terarium projesini yaptım. Biraz zor ve acemice oldu fakat bitkiler sağlıklı

P_20160117_175142.jpg P_20160117_174522.jpg

ksolak16, Bitkici ve kivancalay bunu beğendi.

27. kivancalay

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    Kardesim süper olmuş valla eline sağlık çokda güzel olmış bakalım ne kadar uzun ömürlü olacak benimde aklımda bi vivaryum projesi bar ama önce catlayan akvaryumu tamir etmem gerek.Massallah çok güzel olmış ama gelişmeleri at arada bakalım

İsmail967 bunu beğendi.

28. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    Teşekkür ederim abi bunda senin ve sizlerinde emeği var.İnsallah ilerleyen zamanlarda daha büyük ampullerde daha profesyonelce yapacağım. Gelişmeleri paylaşacağım. Bu arada java moss terarium beni çok etkiledi fakat nasıl olacak?Yani yüksek nemmi istiyor ?Bu konuda bilginiz varsa merakla bekliyorum. Bu arada kurutulmuş moss satan bir yer varmı izmirde , internette veya evde yapabilirmiyim

29. kivancalay

Beğenilen Mesajları:
    187
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    DALGIÇ
    Benim bildiğim yok kardesim ama bence yosun krafity de ki tarif kullanılabilir

İsmail967 bunu beğendi.

30. İsmail967

Beğenilen Mesajları:
    64
    Ödül Puanları:
    28
    O camlara koyduğu kaydırmazlıgın yerine sineklik uygulanabilinirmi peki?

Sayfayı Paylaş