Arkadaşlar Mayalı sistem de bildiğiniz gibi çıkan hava oranını yakalamak zordur, son iki denememde 2 Sn de 1 hava kabardığı bırakacak şekilde ayarı buldum ve bu stabiliteyi uzun süre yakalamakta. Özellikle benim gibi Ista 3in1 Difüzör kullananlar için özellikle öneriyorum gerçekten hava difüzör çıkışı toz gibi çıkıyor çok memnunum video ekliyorum çok net çekmemiş ama anlaşılır düzeydedir. Benim Mayalı sistem oranı ise şu şekilde, 2 su bardağı şekere, 5 damla mikroelement gübresi, ama şuraya dikkat ben 2 çay kaşığı maya kullanmıyorum, 1 çay kaşığı maya,, onuda tepeleme değil biraz sallayıp döküyorum. (Co2 yi suda güzel atomize edecek güzel bir eleman yoksa 2 çay kaşığı maya koyup fazla miktarda Co2 çıkışının bir anlamı yoktur, avantajı olmadığı gibi şeker çabuk tükenektir) Önemli Not: (Arkadaşlar şırınga, izmarit vs uğraşmayın, Ista 3in1 Small boy difüzör alın derim, ayrıca sistem basınçlı çalışacağı için mayalı karışıma tamponlama oluyor ve sistemin ömrü uzuyor, ayrıca ömrü uzatan bir faktörde mayalı şişeyi siyah sprey boya ile boyayın içi karanlık olursa sistem ömrü dahada uzayacaktır) Saygılar. Buyrun video,, 10 - YouTube
Hakan Bey benimki 2sn de 1 kabarcık, ben böyle ayarladım difüzör güzel dağıttığı için bu gayet yetiyor, konuda yazdığım ölçüler gayet güzel oluyor, arkadaşlar genelde 2 çay kaşığı tepeleme maya kullandığı için sorun yaşıyorlar ama bu yanlış mantık.
Sistemin ışık almadığında ömrünün uzayacağı doğru. gaz çıkışını şu an için istediğiniz ölçüde alsanız da bu kontrol edilebildiği anlamına gelmiyor. Maalesef ki zaman geçtikçe gaz çıkışı azalacaktır. Kontrol edebilmenin tek yolu sabit ısı, şişe içinde kültüre uygulanan ters gaz basıncının sabitliği, tüketildikçe gerekli oranda ve bakteri kültürünün arttığı oranda verilen besin ile mümkün. Bunu sağlamak isr tüplü sistemden çok daha masraflı olan labaratuvar kontrollü deney malzemeleri ile mümkün. İsta 3 in 1 difüzörle ilgili olarak da Murat bey çok haklı. Gerçekten kendinden beklenen performansı yerine getiriyor ve mayalı sistemin ömrünü fiziksel olarak arttırıyor.
Kamer Bey tabiki mayalı sistemin ilk kurulduğu zamanlar ve bitmeye yakın zamanlar dengede kayma olacaktır, anlatmaya çalıştığım mayalı sistem için elde edilebilen en uygun stabiliteyi anlatmak amaçlandı, ayrıca kontrol edilebilmenin yolu yok, mayalı sisteme sonradan herhangi birşey eklemeyi tavsiye etmiyorum onlarıda denedim. Anlattığım ölçülerde Ista difüzörün sistemi tamponlaması ve siyaha boyanmış şişeyle 4 hafta gaz çıkışı sağlayabiliyorum, bunun orta zamanlı 2 haftası rahat 2sn de 1 kabarcık alıyorum. Teşekkürler.
Evet böylesi daha doğru oldu sanırım. .) mayalı sisteme dışarıdan katkı yapılabilir ama bı bizim evde yaptığımız yada dışarıdaki firmaların ürünleriyle mümkün değil. Daha doğtusu mümkün fakat verimi arttırmaz ve ciddi oranda düşürür. Edinilmesine hiç gerek olmayan düzeneklerle mümkün. .))
You tubeyi acamıyoruz onun için resim yada dailymation dan yükleyebilirmisiniz?Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bende Ista 3in1 Difüzör kullanacağım ben hava taşı kullanıyordum.Teşekkürler Murat bey.
İsta 3 in 1 difüzorün bu kadar etkili olduğunu bilmiyorum. CO2'yi resmen toz gibi inceltmiş. Ben de mayalı karışım ile 30 gün ile 45 gün arasında CO2 çıkışı sağlayabiliyordum. Üstüne basarak belirttiğiniz fakat bir çok hobicinin yanlışa düştüğü nokta maya miktarının az konulması gerektiği. Maya ne kadar çok konulursa ilk başta CO2 çıkışı o kadar yoğun oluyor ve şeker o kadar çabuk bitiyor. Sonuç 1-2 gün aşırı CO2 çıkışı daha sonra ani bir düşüş ve kısa sürede tükenmesi şeklinde oluyor. Çoğu zaman karışımı çay kaşığının yarısı kadar maya ile kuruyordum. Ortamdaki ph miktarı aşırı düşüp bakteriler ölmesin diye de 1 çay kaşığına yakın karbonat ilavesi yapıyordum. Çoğu zaman stabil CO2 çıkışı oluyordu.
Uğur Bey Youtube artık açıldı tarayıcınızdaki çerezleri bir temizleyin dilerseniz yada ctrl+f5 tuşlayın.
2.5 litre kola şişesine 3 su bardağı şeker ile hazırlıyordum. Çözerken de kuş suluğu ve mini boy bir iç filtre ile vortex sistemi hazırlamıştım onunla çözüyordum. Pek göze hitap etmiyordu ama işe yarıyordu.
Evet reaktör güzel çözüyor, ben kullanırken onu ışıklarla beraber timere bağlamıştım sadece ışıklar açıkken çalışıyordu güzeldi memnundum ama hakkatten görselliği bozuyor.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı tşk ederim.Bir kaç denememe rağmen söylediğiniz orandaki çıkışı yakalayamamıştım,ilk denememde,verdiğiniz bilgiler doğrultusunda deneme yapacağım,fakat bir kaç sorum olacakk, * Mayayı katma şeklinizi tam anlayamadım,'' tepeleme değil,sallıyarak atıyorum'' Ben yaptığım karışımda bir çay bardağının yarısına kadar su koyduktan sonra,mayayı içine atarak,tamamen sıvı hale gelene kadar karıştırıp,pet şişenin içine döküyorum,sizin söyleminizi biraz açıklar mısınız ?daha koyu hali ile, karıştırmadan mı döküyorsunuz ? *Kullandığınız şişenin ebatları nelerdir ? ve ne kadarına su koyuyorsunuz ? *Koyduğunuz su akvaryum suyu mu ? içme suyumudur ? *Süt ve Limon gibi ek katkıların süreci uzattğı söylenir,hiç denediniz mi ? tavsiye eder misiniz ? *Diffizörünüzün bakımını hiç yaptınız mı ? nasıl yapıoyrsunuz ? Sizin konunuz hakkında bilgi almak için foruma üye oldum vakit ayırıp cevap verebilirseniz çok sevinirim.Sağlıklı hobiler..
İlker bey öncelikle hoşgeldiniz 1_ Tepeleme değil sallayarak derken kaşığı mayaya daldırdıktan sonra dolu dolu şekilde almıyorum kaşığı hafif sallıyorum demek istedim, mayayı ufak çay bardağında suyla iyice eritiyorum direk pete katmıyorum. 2_Pet şişem 2.5 litrelik dışını siyah sprey boyayla boyadım, karanlık ortam olursa daha iyi olur. Su %70 i kadar dolduruyorum ve şekeri iyice çalkalıyorum doymamış çözelti olursa yani şişenin dibine şeker çökerse bunlar sıkıntı deil hepsi mayalanacaktır.. 3_Koyduğum su dinlenmiş musluk suyu 4_Süreci uzatmak için extra çabam yok 3-4 ml mükroelement gübresi katıyorum, difüzör olduğu için zaten basıncı sürekli tamponluyor süreç biraz daha uzuyor. 5_ Mayalı sistem kullandığımız için akvaryumdaki borularda ve difüzör çıkışında beyza pamukumsu bir yapı oluşuyor bunu difüzör çıkışından arada bir temizlemek gerekiyor extra birşeye gerek yok. Ama şu var tabi akvaryumumuzda bitki yetiştirmeyi sorunsuz başarabildiysek artık tüpe geçmk gerek diye düşünüyorum, mayalı sistemle belli bir müddet sonra bıktırıyor.
Tekrardan verdiğiniz bilgiler için tşkler.. Tüplü sisteme geçiş konusunda kesinlikle haklısınız,ama bu bitkili işi oldukça maliyetli,gübresi,testi,ışıklandırması derken epey masraf çıkartı,bir süre co2 ki ev tipi olacak Sonumuz kaçınılmaz tüpe mecbur geçeceğiz..