Arkdaşlar dün Ista 3in1 difüzör ile Mayalı 2 Sn 1 kabarcık oranı ! konusu açmıştım, ve video eklemiştim videoya dış filtrenin çıkış borusu difüzöre doğru yönlendirilmemişti yani çıkan Co2 akvaryumda dağılmadan dümdüz su yüzeyine çıkıyordu hatta bu konuda 1-2 ufak yazışma olmuştu.. Şimdi 2 snde 1 kabarcıkla Ista difüzörle Co2 nin ne oranda çözüldüğünü aşşağıdaki indikatör resmi ile anlayabilirsiniz ) Benim kanaatim %80-90 verimlilik var. Biliyorsunuz aslında tüp içinde kullanılan su akvaryumdan değil KH değeri 4 olan su kullanmak lazım şuan elde edemediğim için akvaryumdaki sudan aldım, hakiki değerin biraz yeşilimsi olacağına kanaat getiriyorum, çünki bukadar sarı indikatörde Ph kesinlikle 7 nin altında olacaktır ama bende şuanda 7.3 civarında. Birde florasanları yeniledim biliyorsunuz daha yeni fotosentez genele yayıldı, ayrıca birazda motorun çıkış borusunu su yüzeyine yaklaştırdım dalgalanma yaptırıyorum bakalım durum nezaman düzelecek. Not; İndikatör sıvısı Co2 seviyesi az ise mavi, İdeal ise Yeşil, fazla ise sarı renk alır.
Tabiki hayır ama çok önemli bir etken, Co2 indikatörün bu denli sarı olduğu bir tankta phın 7 nin üstü olamayacağı kanaatindeyim, ama açıklamamda belirttiğim gibi indikatörde kullandığım su KH ı uygun değil aslında orjinal rengi yeşil-sarı karışımı olacaktır, resimdeki renk biraz aldatıyor şuanda.
ph ölçümünde ph7 de rengin maviye yakın olması gerekmiyor mu sizin renk skalanızı bilmiyorum. şuan ph düşük bu durumda co2 su da az çözünür diye düşünüyorum, siz ph etki eden diğer etkenleride göz önünde bulundurmuşsunuz dur akvaryuma kattığınız su ph nasıl, gübrede etkileye bilir. bitkilerdeki fotosentez nasıl ? bu arada ista düfüzörünüz hayırlı olsun tahmin edilende daha iyi iş yapıyor herhalde bu tanıtımınız çoğu kişiye difüzör seçiminde yardımcı olacaktır. kullandığımız gübre şellatlı olmadığı için pH etkileyebilir bence bitkiler üzerinde ki gözlem daha etkili olacak gibi. ph metreniz nasıl çalışıyor şuan resimde göründüğü gibi akvaryumda sabit mi duruyor nasıl bir mekanizması var.
Evet ph 7 de mavi olması gerekiyor kabaca bu şekilde ölçüm yapabiliriz, Ph ölçerim klasik sarı rengkli kalem şeklinde olandan, kalibrasyonlu ona güveniyorum şuan 7.2 çıktı, musluk suyu ölçümümde suyun phı 7.2 civarı Ankaranın suyu bitkili için gayet güzel bence, fotosentez daha bugün coştu Co2 nin dengelenmesi için 2-3 gün geçmesi lazım, indikatör için Göktürk seyhan adlı arkadaşımızdan 1 litre Kh değeri 4 olan su alıcam uzun bir süre yetecektir, hem Khı 4 olan suyun indikatör rengi ile Ph ölçerin değerinin ölçümünü tutturabilecekmiyiz test etmiş oluruz. İndikatör kullanan arkadaşlar genelde akvaryum suyundan koyar bence bu yanlış.
Bu indikatör ile ilgili bir sorum olacak Murat Bey bilmediğim için nedir ne işe yarar içinde ne var mantığı nedir bilgi verirseniz sevinirim. Bu ticari test tipi ürünleri hiç kullanmadığım bilgi sahibi olalım Bu arada tabii ki sizin gibi test etmedim ben Aquaa Macro seramik difüzör kullanıyorum adeta toz gibi yapıyor ama kalem gibi yuvarlak ve 10mm genişliği var sn de 1 kabarcık veriyorum ben gelişim ve fotosentez iyi durumda. Bir kaç güne incelemesini yapacağım, karşılaştırma fırsatı doğar bu sayede. 3 ay oluyor ortalama bir tıkanma olmadı.
Hakan Bey, İndikatörümüz tendürdiyot renginde aynı kokusu ona benzeyen özel bir sıvı, Özel camın içine diyelim 5 damla indikatörden 5 damlada Kh değeri 4 olan su katıyoruz ve ters çevirip suya daldırıyoruz, tabi camın altı açık ve cam içinde kalan hava suya temas ediyor, suyun Co2 değişimine göre renk değiştiriyor. (Not, cam tüpe illaki 5 damla indikatör 5 damla su damlatmak gerekmez, sıvıda kendi isteğinize göre renk koyuluğu isterseniz mesela 5 damla su 7 damla indikatörde damlatabilirsiniz, önemli olan karışımı dikkatli çevirmek akvaryum syuna karıştırmamak) (Not; İndikatör sıvısı hazırladığınız tarihi not alınız ve 1.5 ayda 1 yenileyiniz) İndikatörü akvaryumun içine doğru tam batırabilir, yada cama asabilirsiniz, önemli olan alttaki açık kısmın suya temas edip, ufacıkta olsa iç kısımdaki havanın indikatör sıvısına basınç yapmasını sağlamamız yeterlidir. Eğer Suyun Co2 seviyesi düşükse sıvı mavimtrak renk alıyor, İdeal değerde mise sıvı tam yeşil bir renk alıyor, Co2 yüksek ise renk iyice açılarak sararmaya başlıyor. elimde daha önce Kh 4 su vardı inanın indikatörün renginden Ph ımı tahmin edebiliyordum bence kullanışlı ama Co2 değişimlerine anlık olarak hassasiyeti yok tepki vermesi 2-3 saati bulabiliyor ama zaten bu yeterli, önemli olan aksi bir durumda tankımızdan haberdar olup gerekli müdahaleyi yapabilmemizdir, şuanda bende olduğu gibi... 2 günn armatürle uğraşmaktan düzgün ışık veremedim fotosentez durdu ve co2 seviyesi yükseldi ve gördüğünüz üzre indikatör sapsarı ama allahtan Ph değerim diğer etkenlere bağlı olarak 7-7.2 civarında, 6.5 -6 gibi değerlere de inebilirdi.
bence ph şellatsız gübreden kaynaklı ph düşük görüne bilir gibi geliyor. bu arada lahanadan dıy pH ölçer yapılabilir.
Evet gübre şellatsız, ama phın gerçek ölçüsünün 7.5 üstü olacağını hiçbir koşulda zannetmiyorum, gerek akvaryum içindeki malzemeler, olsun, gerekse düşük miktarlı Co2 ortamı olsun suyun yumuşamasıyla beraber ph düşüyor, ayrıca su değişiminde eklenen taze suyun ph'ı 7-7,2 aralığında, Ph ölçer yanılsada Ph tölare aralığı bitki ve beslediğimiz standart canlı türleri açısından yeterli olacaktır (örneğin Crc Cbs kristal karides besleseydim şimdiye duman olmuşlardı) Ama indikatör Co2 açısından gerçekten önemli bir ayrıntı (En azından en ucuz ve en uzun süreli kullanılabilen test sistemi)
Murat Bey bende İstanın 3-1 smal diffuzurunu aldım. ama kullanmadan size sorayım dedim. içine su doldurmak gerekiyormuş lakin suyu nerden koyacağız. satın aldığım yerdeki açıklama bana guldurucu geldi de: Kullanmadan önce haznenin içini vantuzun takıldığı delikten tamamen suyla doldurunuz. Beraberinde gelen vantuz ile istediğiniz bir konuma yapıştırınız. vantuzun orda delik bulamadım da acaba ustten mi kolayacağız birde ne kadar su koyayım. birde sizin mayalı tarifinizi yazar mısınız. mayalı sistem baya azaldı da.
Faruk Bey vantuzun orda su doldurma deliği görmedim öyle bişey olsa basınç ordan fırtlar , üstteki şeffaf kapağı döndürerek açıyorsunuz, seramik bölümün etrafı zaten lastikle çevrili, dairesel şekilde ufak ufak o lastiği yırtmadan kaldırıyoruz ve çıkıyor, içine ağzına kadar su doldurabilirsiniz ölçüsünün bir önemi yok, amacı damla sayacı görevi görmesi. Ama şimdi aklıma geldi Istanın difüzörü tek çeşit değil galiba elinizdekini bilmiyorum buraya tam model resmi eklerseniz onaylayabilirim.
Faruk bey bende mayalı sistem kullanıyorum.3-1 diffuzurden bende alacağım inşallah şimdilik hava taşı kullanıyorum, 2.5 lt cocacola şişesine 1250ml su kullanıyorum. Su bardağı ile 1.65 şeker 1.5 su bardağından biraz fazla. Çay kaşığı ile 3.33 kuru pakmaya ile yapıyorum. MURAT BEYİN MAYALI SİSTEMİ: oranı ise şu şekilde, 2 su bardağı şekere, 5 damla mikroelement gübresi, ama şuraya dikkat ben 2 çay kaşığı maya kullanmıyorum, 1 çay kaşığı maya,, onuda tepeleme değil biraz sallayıp döküyorum. (Co2 yi suda güzel atomize edecek güzel bir eleman yoksa 2 çay kaşığı maya koyup fazla miktarda Co2 çıkışının bir anlamı yoktur, avantajı olmadığı gibi şeker çabuk tükenektir) Önemli Not: (Arkadaşlar şırınga, izmarit vs uğraşmayın, Ista 3in1 Small boy difüzör alın derim, ayrıca sistem basınçlı çalışacağı için mayalı karışıma tamponlama oluyor ve sistemin ömrü uzuyor, ayrıca ömrü uzatan bir faktörde mayalı şişeyi siyah sprey boya ile boyayın içi karanlık olursa sistem ömrü dahada uzayacaktır)
Tamam bendekide bu, üst kapağı çevirip çıkarın, mavi contadan orantılı şekilde dönerek hafif hafif kaldırın, seramik bölüm çıkacak sonra su doldurabilirsiniz, mayalı oranı için Uğur Bey tekrar hatırlatma yapmış kendisine teşekkürler.
Evet arkadaşlar resimde gördüğünüz gibi 1 gün sonrasında indikatör rengi ideal Co2 yi gösteriyor, tabi fotosentez sayesinde oldu. İşin özeti anlatmak istediğim özellikle gece Co2 yi kapatalımmı karmaşası yaşayan arkadaşlar için şunu söylemek isterim, eğer difüzörünüz varsa dış filtenin çıkış borusunu difüzöre yönlendirmenize gerek yok, ve mayalı sistemle gazı kesiyim geri açayım uğraşmayın, 24 saatlik doğal karışım oranı yetecektir, tabi ışıklandırmanızın ideal ve verimli fotosentez şartlarındaki bir tank için bunu söylüyorum. (Su yüzeyinize aşırı çalkalayacak şekilde aktif hava motoru yada dış filtre çıkışını vermeyin sadece hafif dalga versin)