Hekese merhaba,50x30x30 boyutunda bitkili akvaryumun var aydınlatma olarak 2x24(grolüx ve aquastar) kullanıyorum kırmızı bitkimde var bir kaç yerde okudum aquastarın yosun yaptığına dair görüşler var ben de kahverengi yosundan bir türlü kurtulamayınca aydınlatmaya yöneldim sizce en iyi 2li kombinasyon hangisi aqustarı neyle değiştirebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim
Değiştirmeye gerek yok. Aydınlatmanız gayet güzel. Diatom zamanla geçer, kurulumdan sonra 1 ay belki daha fazla sürebilir. Yokmuş gibi farzederseniz daha çabuk gider. Gitsin diye tanka müdahale edince tankın düzenini bozuluyor ve sonuç hüsran oluyor.
Burak bey şu andaki ışıklandırmanız gayet güzel, boşuna masraf yaparsınız. Diatomun ışık ile uzaktan yakından alakası yok tamamen azot döngüsü ile alakalı bir durum. Azot döngüsü bakteriler tarafından yürütülmektedir ve şu şekilde yürür. Akvaryuma giren besin ya da çürüyen organik atıklar - amonyak/amonyum - nitrit - nitrat Sizin sorununuz şu anda nitritin yüksek olması. Bu durumda beklemekten başka yapabileceğiniz birşey yok. Filtrenizde yeteri kadar elyaf ya da ince gözenekli sünger yoksa ya da haddinden fazla debisi yüksek ise azot döngüsünün oturması uzun süre alabiliyor. Bence sorunu farklı yerde aramalısınız.
Öncelikle şunu belirteyim bu siteyi bulduğuma ve üye olduğuma o kadar çok sevindim ki bir konu açınca hemen yardımcı olunuyor cevaplarınız için çok teşekkürler. Akvaryumu 6 ay önce kurdum yaklaşık 2 ay önce bozup tekrardan biraz daha ilgi isteyen bitkiler ekledim ama tabanı hiç bozmadım(fondo vivo+JBL kugeln+hagen var) ama geçiremeyince kahverengi algi ışıklandırmadanda şüphelendim acaba fazla mı geliyor diye pazar günü aquastarı çıkardım şimdilik sadece grolüx yanıyor günlük 6 saat yosun geçene kadar yaklaşık 1-2 hafta tek flo yakmayı düşünüyorum bakalım nasıl olacak. Bu arada pazar günü ölçtüğümde nitrat:5 fosfat:0.4 çıkmıştı bu sabah tekrar ölçüm fosfat değeri aynı nitrat 10 civarındaydı canlı olarak 4 tane rasbora,6 tane neon,2 tane moli,2 tane cüce vatoz,2 tane komando çöpçü,2 tanede sae var.
Burak bey aynı anda bir çok dengeyi bozarsanız ikincil ve üçüncül sorunlara da yol açabilirsiniz. Bence ışıklandırmayı eski haline getirin. İlla duruma müdahale etme ihtiyacı hissediyorsanız filtreye müdahale etmeniz daha doğru olur. Şu anda hangi filtreyi kullanıyorsunuz ve içerisinde hangi malzemelerden ne kadar var?
Filtreyi kurduğum günden itibaren 1 kere temizledim geçen haftada debisi düşmüştü motoru ve boruları temizledim şuan debisi iyi. Filtre olarak sun sun mini dış filtre kullanıyorum içinde beraberinde gelen süngerler ve benim koyduğum seramik halka ve en altında da lav kırıkları ver 1 avuç kadar.
Motoru ve boruları temizledim derken filtre süngerlerini çıkarıp yıkadınız mı yoksa sadece boruları mı temizlediniz? Modelini yazmamışsınız onun için kaç sepetli ve içinde hangi materyaller geldi bilemiyorum ancak seramik halkalar hiçbir işe yaramıyor. Su girişi olan yere nispeten iri gözenekli olan süngeri onun üzerine ince gözenekli sünger varsa onu üstüne de bol bol elyaf koyarsanız bakteriler çok daha hızlı bir şekilde çoğalabilir.
Sun sun Hw-603b modeli sepetli değil 3 tane sünger var içinde filtreyi hiç açmadım musluğunu kapatıp boruları çıkardım motoruda dışarıda zaten onu söküp pervaneyi yıkadım. En üstte seramik var altında kendi içinde gelen 3 sünger elyaf ve onun altında da lav kırıkları var.
Temizlenmemiş eski bir filtre varken diatom oluşmaması gerekiyor. Son bir ay içinde bakterileri öldürebilecek herhangi bir olay yaşandı mı? Uzun süre filtrenin çalışmaması, su değişiminin klorlu su ile yapılması, yosunlara karşı excel ya da oksijenli su kullanımı? Eğer resimdeki gibiyse süngerlerin genişliği fazla iri. İri gözenkli süngerlerden bir tanesini çıkarıp ince gözenekli sıva süngerlerini küp gibi kesip kullanabilirsiniz. Elyaf oranını da artırmanız iyi olur. Seramik ve lav kırığı ile filtrenin içini boş yere doldurmaya gerek yok diye düşünüyorum. Bol bol elyaf kullanın çok daha fazla bakteri tutunur.
Bakterileri öldürecek kimyasal falan kullanmadım ama akvaryumu bozduğumda yeni bitkilerin gelmesini beklerken 2-3 gün çalıştırmamıştım filtreyi sonrasında pis bir koku oluştu gelen bitkileri ekip filtreyide komple akvaryumun eski suyunda yıkamıştım sanırım o zaman oluşan bakteriler öldü ve sistem başa sardı başka ihtimal gelmiyor aklıma neyse dediğiniz gibi zamana bırakalım. Birde su değişimi yaparken dinlendirdiğim suyu akvaryuma eklemeden 2-3 gün öncesinde düzenleyici koyuyorum bu bitkilere zarar verir mi yani düzenleyicinin ağır metalleri tuttuğunu biliyoruz fakat çeşme suyunda bitkiler için yararlı olan minerallere etkisi var mıdır? Bu konuda da yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Filtrenin 2-3 gün çalışmaması aerobik bakteri kaybetmeniz için yeterli bir neden. Müdahale etmeden bekleyin azot döngüsü yavaş yavaş oturacaktır. Su düzenleyici kullanmadığım için maalesef etkileri hakkında pek bilgim yok.
Burak Bey aynı filtreyi ben de küçük 80 litre civarı olan akvaryumumda kullanıyorum. Filtreyi uzun süreli durdurmanız çok iyi olmamış sıkıntınız bundan kaynaklı da olabilir. Ergün Bey 'in dediği gibi filtrenin süngerlerinin gözenekleri biraz irice ilk temizliğimde en üstteki süngerin yerine aynı çapta keseceğim ince gözenekli sünger ve 1 kat daha fazla elyaf kullanacağım nasipse. Biraz modifiye gerekiyor filtreye, en kötü aradaki süngeri alıp küp küp doğranmış sünger kullanacağım. Tabanı oynattığımda sizin yaşadığınız gibi diatom sorunu yaşıyorum bu yüzden Ergün Bey 'e katılarak döngüyü daha iyi hale getirmek için bir modifiye yapacağız nasipse.
Hafta içi çalışıyorum pek ilgilenemiyorum,hafta sonu düzenleme yapacağım dediklerinizi dikkate alacağım evet filtrenin eksikleri var dediğiniz gibi çok basit kalıyor seramikleri çıkarıp elyafı daha fazla koyayım birde böyle deneyelim bakalım.Hakan bey önerileriniz için ayrıca teşekkürler.
Çevrenizde oturmuş bir akvaryum varsa bakteri döngüsüne yardımcı olmak için bu akvaryumdan su alıp kendi akvaryumunuza eklemenizde fayda var.
Gökhan Bey oturmuş bir tanka başka oturmuş bir tanktan su eklemek her zaman olmuyor ama bazen sıkıntı çıkartabiliyor. Nedeni ise nakteri çakışması olabiliyor iş daha da kötüye gidebiliyor bu yüzden %50 - %50 risk var, zamana bırakıp son çare aşılama düşünmek daha iyi gibi görünüyor.
Birkaç yerde okumuştum suyla bakteri aşılaması olmuyormuş bakteriler yüzer vaziyette değil genelde sünger elyaf üzerinde kolonileşiyorlarmış su aşılamaktan ziyade oturmuş tankın filtresinden sünger alıp yeni tankın filtresine konulduğunda daha yararlı olabilirmiş denemedim ama böyle diyenler var filtreye şuan hiç müdahale etmedim hafta sonu filtreyi elden geçireceğim elyaf ve sera siporax koyacağım bakalım. Siporax için güzel bir bakteri tutucu diyorlar ondan dolayı eklemeyi düşünüyorum.Bu hafta kahverengi yosun oluştuğu için gübrelemeyi yarıya çektim pazar ve çarşamba su değişikliği yaptım sanki azalma var gibime geldi dün dikkatlice baktığımda micralar eskiye oranla daha canlı duruyorlardı parvulalarda oluşumlar azalmış gibime geldi 1 hafta daha aynen devam edersem sorun çözülecekmiş gibime geliyor ama bakalım.