Arkadaşlar kullanmış olduğum mikroelement gübresi bitmek üzere kısa bir süre sonra yeni gübre almayı düşünüyorum. Gübre alırken kriterlerim fiyatının uygun olması, uzun süre dayanması ve bitkiler için en yüksek seviyede yararlı olmasıdır. Uygun fiyata ve kaliteli olarak hangi mikroelement gübresini neden tavsiye edersiniz?
Ergün Bey mevcut kullandığınız gübre nedir? ne miktarda kullanıyorsunuz ve mikro elemente ilave olarak ne kullanıyorsunuz diğer elementlerden. Bunları açarsanız hem gübreleme alışkanlığınıza göre hem de akvaryum durumunuza göre bir tavsiyede bulunuruz.
Daha önce Tunç Sönmezoğlu'na ait gübreleri kullanmıştım şu anda Göktürk Seyhan'a ait gübreleri kullanıyorum. Aslına bakarsanız bu iki gübreden de memnunum. Şu ara Göktürk beyin sitesinde gübre ilanları bulunmuyor. Akvaryum 270 litre ve 2 günde bir 20 ml gübre kullanıyorum. Göktürk beyden aldığım 1200 ml gübre 5 ay civarı dayanmıştı.
Ergün bey göktürk beyin gübreleri sorunlu çıktıgı için gübre satışını bıraktı sizin için en iyisi tunç sönmezoglu tanıdığım arkadaşların hepsi memnun hatta adist grubuda tunç beyden alıyor.
Göktürk beyin gübre satmayı bırakmasına üzüldüm. Ben memnundum açıkçası. Sorun neymiş bir bilginiz var mı? Tunç beyin gübreleri ile net 270 litre su hacmine sahip bir akvaryumda haftalık 3 defa 20 ml gübre kullanmam gerekiyor bu da 3x20=60 ml haftalık gübre ediyor. 1000/60=16 20 tl değerinde 1000 ml gübre ile 16 hafta yani 4 ay yeterli gelmesi demek oluyor.
Ergün Bey Seachem Flourish gübresini kullanıyorum çokta memnunum, bir dönem dıy gübre kullanırken besin yetersizliği yani sizin yapraklardaki büzüşme sorununu bende yaşadım. Hi-tech işin içine girince olaylar tamamen değişiyor. Ben low-tech akvaryumumda da kullanmıştım sıkıntı olmuyor lakin hitechte memnun kalmadım. Ergün Bey, 1000ml size ortalama 4-5 ay arası gitmesi gerekiyor hani su değişimlerini felan araya girince dediğiniz gibi 5 ay gitmiştir. Seachem Flourish genel iz element gübresinin 500ml. 40 lira civarı bildiğim bir sitede var normalde Türkiyede bir ço kyerde yok girişininde durduğunu biliyorum. Genel bir hesaplama yaparsak; DIY Gübre= haftada 60ml - 1000/60 = 16 hafta = ortalama 4- 45 ay ve 20 TL Seachem = haftada 12ml - 500 / 12 = 42 hafta = ortalama 10,5- 11 ve 40 TL Küsüratları atalım; DIY : 4 ay = 20 tl Seachem : 10 ay = 40 tl. Hesaplamada fiyatları Seachemin daha avantajlı geliyor lakin Seacheme ilave demir vs kullanmazsınız buna ilaveten potasyumunuzu da düşük kullanırsınız. Üstüne ilave olarak içeriği kesinleşmiş ve başarılı bir gübre ile daha sağlıklı gübreler kullanırsınız. Her yönden avantajlı. Sitemizin ilerleyen günlerde ki fazla değil 7-10 gün civarı bir süre sonra bahsettiğim petshop sitesi ile üyelerimizin bizim referansımız ile gitmesi durumunda firmanın bizlere fiyatta yardımcı olması söz konusu durumu netleştirmeye çalışıyoruz. !!! ARKADAŞLAR MİKROELEMENT ALACAK ARKADAŞLAR BU GÜBREYİ BENCE KAÇIRMASIN İLERİ DE BULAMAYA BİLİRİZ !!!! Ben evde 250+500ml olmak üzere 750ml yedekledim Sizin mevcut gübreniz ne kadar idare eder sizi ?
Hakan bey ben de hep seachem denemek istiyordum fakat bir türlü fırsat bulamamıştım. Hesaplamanıza göre seachem daha avantajlı gözüyor ancak ücreti konusunda internette bu paraya bulamamıştım. Eğer bildiğiniz ve indirim yapmalarına vesile olabileceğiniz site hangisi ise oradan bu fiyatlara alabilirsek bu sefer de seachem gübreyi denemek isterim. Sitenin linki ve ne zaman nasıl indirim alabileceğimiz yönünde bizi bilgilendirirseniz sevinirim. Alışverişi yaptıktan sonra ben de izlenimlerimi buraya yazarım artık.
Ergün Bey bizim firma ile görüşmelerimiz devam ediyor lakin bu aşamada sizin erken alma durumunuzun olması durumunda firmayı arayıp akvaryumda.com 'dan benim önerdiğimi söylerseniz size fiyatta yardımcı olacaktır firmanın taksit seçeneği de vardır. 0222 234 07 38 'i arayıp Serkan Bey ile görüşebilirsiniz. Durumu izah ettim aramanız durumunda yardımcı olacaktır. Firma sadece gübre için değil diğer satışı olan ürünlerde fiyat indirimi yapacak ve destek olacaktır. Çekinmeden arayabilirsiniz. Hayırlı olsun bu vesile ile umarım herkese bir nebze de olsa faydamız dokunmuş olur.
Bir kaç gün kredi kartımın kesim tarihini bekliyorum bu arada siz de anlaşmayı sağlayabilirsiniz sanırım. 1 haftadan fazla yetecek kadar gübrem de bulunuyor bu nedenle sizden haber bekleyeceğim.
Tamamdır Ergün Bey gelişmeleri sizlerle paylaşacağım, hayırlısı olsun diyorum. Siz de Seachem aldıktan sonra diğer gübrelerle kıyaslarsınız, farkı hissedeceksiniz eminim.
Hakan beyin aracılığı ile Serkan beyi aradım kendisi çok ilgili davrandı ve ürünü almam durumunda kargoyu karşılayacağını belirtti. Ben de siparişi verdim ürün çok kısa sürede elime geçti. Eski gübrenin dibinde az birşey kalmıştı onu bitirip bu gübreye geçiş yapacağım arada fark görürsem burada belirtirim. Buradan Hakan beye de teşekkürlerimi sunuyorum.
Mrb beyler bende hakan beyin tavsiyesi uzerine 250 ml seachem genel iz element gübresi alip low tech tankima kullanmistim etkili bir gübre oldugunu düşünüyorum bence verdigimiz paraya değiyor.Tavsiye ederim bi alip deneyin derim. Saygilar...
Merhaba akvaryum gübreleri ayrı bir kapta satılıyor tarımda kullanılan sıvı gübrelere bakıyorumda içreik olarak hemen hemen aynı iz elementleri var fark olarak tarımda kullanılan sıvı gübre iz elementleri %lik olarak daha yoğun bir yapıya sahip. Tarımda kullanılan gübreyi akvaryumda kullanabilirmiyiz.
Onur bey bitkili akvaryumlarda kullandığımız gübreler ile tarımda kullanılan gübreler çok farklı oluyor. Bitkili akvaryumlarda potasyum, nitrat, fosfat demir ve mikro element ayrı ayrı dozlanır ancak karasal gübrelerde bu elementlerin hepsi karışık bir şekilde bulunur. Karasal alanda ne kadar fazla gübre kullansanızda sıkıntı olmaz ancak su içinde bir elementin bile olması gerekenden fazla yada eksik olması durumda yosun sorunu ile karşı karşıya kalırsınız. Çoğu karasal gübrede nitrat, fosfat ve potasyum %18 oranında bulunur. Gübrelerin üzerinde 18-18-18 diye yazan rakamlar bu elementlerin oranını belirtir. Akvaryumlarımızda ise 10 birim nitrat varsa 1 birim fosfat ve 0.2 birim demir kullanmaktayız. Potasyumu da ayrıca kullanmamız gerekiyor. Bu nedenle karasal gübrelerin bir çoğu yosun yapmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Ergün Bey sanki Onur Bey mikroelementten bahsediyor. Makro gübrelerin bazılarını uygunluğu açısından zaten akvaryumumuzda kullanabiliyoruz. Mikro elementin tam olarak içeriğine bir bakıp kıyaslama yaparak değerlendirmek gerekiyor. Eğer çok yakın değerler ise kullanma durumu olabilir bir karşılaştırma yapmakta fayda var. Onur Bey bahsettiğiniz gübrenin içerik oranlarını bildirme şansınız var mı?
Ergün bey Hakan beyin dediği gibi Mikro elementlerden bahsetmiştim. bakmış olduğum sıvı gübre sitesini verim Gbre Fabrikalar T.A.. burada değişik oranlarda makro,mikro hem mikro hem makro gübreler var benim baktığım mikro element oranlarını yinede burada paylaşıyorum.Siz gübrelemek konusunda daha tecrübeli olduğunuz için akvaryum için uygun olup olmadığını hemen alayacaksınızdır. Suda çözünür BOR (B) 0.2 Suda çözünür BAKIR (Cu) Tamamı EDTA ile şelatlı 0,3 Suda çözünür DEMİR (Fe) Tamamı EDTA ile şelatlı 0.8 Suda çözünür MANGAN (Mn) Tamamı EDTA ile şelatlı 0.4 Suda çözünür ÇİNKO (Zn) Tamamı EDTA ile şelatlı 0.3 EDTA Laboratuvar tüplerinde de kullanıyorlar Ca bağlayarak kanın pıhtılaşmasını önlüyor. Tarımda da metalleri bağlamak için kullanılıyormuş.
Onur bey ben karışık gübrelerden kullanmayı soruyorsunuz zannederek cevap yazmıştım. Bu mikro element gübresi belki seyreltilerek kullanılabilir ancak direk akvaryumlar için yapılmış gübreler kadar etkili sonuçlar vermeyecektir. Su bitkileri rubidyum ve vanadyum gibi bazı etken maddelere de ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca gübre firmalarının ticari sır olarak sakladıkları ve kutu üzerinde yazan içeriklerine ek olarak hiç açıklamadıkları farklı elementler veya mineraller kullandıkları da bilinmektedir. Ben de ilk gübrelemeye başlarken daha ucuz olması nedeniyle çiçek coşturan sarı ve genta marka karasal gübreler alarak başladım ancak şimdi anlıyorum ki o zaman yaptığım gübreleme neredeyse hiç işe yaramamış. Daha sonra Tunç Sönmezoğlu ve Göktürk Seyhan'a ait mikro element gübrelerini kullandım ve onlardan memnun kaldım. Şimdi ise arada fark olup olmayacağını gözlemlemek için seachem flourish siparişi verdim. Eğer denemek istiyorsanız en küçük boy karasal gübrelerden alarak deneme yapabilirsiniz ancak karasal gübreler ile yosun sorunlarına çok daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.
Eğer spor yoksa yosunun da oluşmaması lazım yoktan var olunmaz, gübre ile geliyordur büyük ihtimalle bazı gübre üretiminde yosunları kullanıyorlar onların sporları gübrede tam yok olmamış olabilir.
Yosunlar doğanın sigortası gibidir eğer bir dengesizlik söz konusu ise çok kısa bir sürede fazla olan besini tüketen bir yosun çeşidi oluşur. Bunun önüne geçmek neredeyse imkansız gibi birşeydir. İsterseniz sadece RO suyu kullanın dengesizlik oluştuğu anda o yosunlar üremeye başlayacaktır. Dahası düzgün işleyen bir sisteme elinizle yosun ekleseniz bile o yosun çoğalamayacak zamanla yok olup gidecektir. Yani demem o ki yosunlar sporlarının gübreler ile akvaryuma gelmelerine gerek yok zaten onlar hep akvaryumlarımızın içinde bekliyorlar.
Akvaryum sıvı gübrelerinde de EDTA şellat kullanılıyormu? Tarımda kullanılan sıvı gübredeki EDTA mikro elementi bağlıyor ancak bazik ortamda ph'ın yüksek oldu durumlarda mikroelementi bırakıyor CO2 verilen bir akvaryum karbonik asit sayesinde ph artıcak EDTA'lı bir gübre hiç bir işe yaramayacak gibi geliyor bana.
Kullanılan akvaryum gübrelerinin çoğunda demir edta ile şelatlanıyor. Sadece seachem flurish'te demir glukonat ile şelatlanıyor. Edta ile şelatlanan gübrelerde demir bir kaç gün içinde yavaş yavaş serbest kaldığı için daha uzun süre kullanılabilir olarak kalıyor. Ancak glukonat ile şelatlanan gübrelerde demir çok daha kısa sürede serbest kaldığı için su içinde 8-10 saat gibi sürelerde kullanılabilir durumda kalıyor.
Baliklar yavrulayinca diger yunurtlayan canlilar aklima geldi yavrulara kemik gelisimi icin yumurta kabugu yediriyorlardi. Yumurta kabugu kalsiyum degeri yuksek ayrica fosfor magnezyum bakir cinko elementleride var belki baska elementlerde vardir ? Yumurta kabugunu mikro element gubresi olarak kullana bilirmiyiz humik asit bunlari parcaliyarak bitkilere yararli hale getirebilirmi
Bir kavanoz içine humik asit i doldurduktan sonra icine biriktirdigimiz yumurta kabuklarini aticaz agzi kapatip bir iki hafta beklicez bu surede yumurta kabuklarinin hepsi erimis olucaktir. Humik asit burdaki elementlerle nötürlesme tepkimesine girecek.
Humik asit ile yumurta kabuğunun nasıl bir etkileşime girebilecekleceği konusunda kesin bilgilere sahip değilim ancak daha önce yumurta haşlamak için kullandıkları suyu akvaryuma ilave eden ve memnun kaldığını söyleyenleri görmüştüm. Kullanmış olduğunuz mikro element gübresine ek olarak deneyebilirsiniz ancak tek başına mikro element gübresi olarak kullanılmak için yetersiz gelecektir. Humik asit ise kendi başına bitkiler için oldukça yararlı bir malzemedir. Eğer elinizde humik asit varsa akvaryumunuza haftalık olarak eklemeniz çok iyi olacaktır.
Tam olarak yumurta kaynatılan suyun fayda / zarar durumu gözden geçirilmeli diye düşünüyorum çok steril bir madde değil yumurta kabuğu malum geldiği yerden dolayı sıkıntılı. Hümik asit için bir araştırma yapsak çok iyi olacak oranları ile ilgili ne olur ne gider netleştirmeli.
Ergün bey yumurta suyu adli konuyu bende okudum şimdi çok faydasini gormusler oradaki konuda hala güncel. Yumurta uyunu bende artik bosa harcamayip akvaryuma kullanmayi düşünüyorum. Yumurta kabugunu tam anlamiyla kullanmiyorlar sirkede kabuk tamamen eriyor fakat sirkek bakteri kulturune zarar verebilir.
Humik asit doğal bir şelat EDTA gibi şu sitede humik asit hakkında bilgi vermiş sudaki kireci çözerek karbonik aside dönüşmesinde yardımcı oluyormuş böyle bir durum olursa artık kireç kullanarak bitkilerin hem kalsiyum hem de karbondioksit ihtiyacını karşılamış olurmuyuz?
Onur bey humik asit bitkiler için oldukça yararlı bir maddedir. Bir ara tetra algumin kullanmıştım içeriği tamamen humik asitten oluşuyor ve tetra bunu yosun ilacı olarak satıyor. Bu nedenle humik asit konusunu epey araştırdım uygun fiyatlı humik asit bulabilsem kullanmayı düşünüyordum ancak ziraatçilerde ph'ı 11-12 aralığında olan humik asit satılıyor. Fakat ph seviyesi 11 olan bir asit düşünülemeyeceği için kullanmaktan vazgeçmiştim. Humik asitlerin kireci çözerek CO2 ve Ca oluşturacak kadar güçlü bir asit olduğunu zannetmiyorum. Bir de kirecin akvaryumda kullanılmasının balıklar için ne kadar yararlı olduğunu kestiremiyorum. Bence humik asit akvaryumda kullanılabilir ve bitkiler için yararlı olur ancak kireç ile etkileşime girip CO2 sağlamasını beklememek lazım. Zaten humik asitin etkileşime girip akvaryuma katacağı CO2 bitkiler için oldukça yetersiz kalır.
Ergün bey pHsı aktivitesi Hümik asidin aktif olduğu aralık odur değişmez, aynı suyun kaynama derecesi gibi, aslında 11 pH gerek yok suda anyon olması yeterli anyonlarda yosunları yok ediyor herhalde. suya katılacak humik asit miktarı önemli ve ortamda elementçe zengin gübre olması lazım. kireç aslında işlenmemiş hali olan kiraç taşı (kalker taşı) CaCO3 daha sıkı bir şekilde bağlanmış haili mermer , canlılara zarar vermez diye düşünüyorum fakat bitkilerde mikro element emilimine zarar verebilir.
Kimya bilgimin zayıf olmasından dolayı kusura bakmayın humik asit'in aktif olduğu ph seviyesi 11 mi? yoksa mesajınızı yanlış mı anladım? Asit olan bir sıvının ph seviyesi 7'nin altında olması gerekmiyor mu? Kireç taşı veya mermer suyu sertleştirerek bitkilerin besin emilimini baskıladığından bitkili akvaryumlarda pek tavsiye edilmez. Bana kalırsa sularımız zaten yeterince kireçli ve sert olduğu için fazladan sertleştirmeye ihtiyacımız yok. Aslında deney amaçlı bir akvaryum kurup bu akvaryumu tam ortadan ikiye bölerek bir kısmında humik asit kullanıp bir kısmında normal çeşme suyunda bitki yetiştirmek ve aradaki farkı gözlemlemek lazım. Ancak bunları yapabilmek için yer zaman ve en önemlisi hanımdan izin alabilmek gerekiyor