Bir forumda dolaşırken bi arkadaş haşlanmış yumurta suyundan haftada 1 bardak bitkili akvaryumuna koyduğunu ve bitkilere faydalı olduğunu gözlemlemiş bu ne derece doğru olabilir. Site Kurallarına aykırı değilse link koyabilirim.
Fatih Bey ekleyebilirsiniz linki sorun değil faydalı olacaksa neden olmasın. O konu tartışılacak bir konu, yumurta ne kadar steril kaynayınca kalan su içeriği ne olur vs. Değerlendirmek gerek diye düşünüyorum.
Yumurta suyunda bol miktarda magnezyum ve kalsiyum olacaktır ki bu bizim çeşme sularımızda zaten bol miktarda olan ve yokluğunu hissetmediğimiz elementlerdir. Yumurta suyunun yararlı olduğunu zannetmiyorum. Başka faktörlerden dolayı bitkiler gelişime geçtiyse ya da hayatta kalıyorsa bunu yumurta kabuğu suyuna bağlıyor olabilirler.
Ergün Bey tavuk çıkartırken katkılı gönderim yaptıysa azotta bırakabilir suya Bunun için ise kaynatıp dökme vs uğraşmamak gerek bir miktar dışkı suya ıslatılıp kullanılsa daha etkili olur lakin herkesin yakınında tavuk bakan da yoktur.
Linki burada Sıvı gübre yapımı filan deyince dikkatimi çekti Akvaryum.com Forum: Ev Yapm Sper Sv Gbre, Resimli ( Test Edildi, Onayland)
Amazon dedikleri Cryptocoryne Crispatula Var. – Balansae bitkisi afrika kökenli ve sert suyu seven bir bitkidir. Normal bitkilerin aksine bol miktarda kalsiyum ihtiyacı vardır ve sert sularda gelişebilir. Bu bitkide bol kalsiyum işe yarayabilir ancak diğer bitkilerde aynı sonucu vermeyecektir. Hatta çoğu bitki sert suda gelişim bozukluğu yaşar. Bu nedenle yumurta kabuğunun kaynatıldığı suyun bitkili akvaryumlar için çok yararlı olacağını düşünmüyorum.
Ergün Bey özetle haftada bir %50 yerine 3 günde 1 %30-35 su değişimi yapmak bu uygulamadan daha mantıklı görünüyor bana göre. Tankı amazon bitkisi ile doldurup tabanı midye kırıklı kumla kursak daha etkili olacak ama biz yine rahat durmayıp farklı türler ekleyeceğimiz için bu yöntem de bir süre sonra sıkıntı çıkartacak. En güzeli mikro element takviyesi ile devam edelim
Malum yaprak kivrilma sorunum var, sertligim gayet yuksek. Haliyle magnezyum + kalsiyum de yuksek ama kalsiyum ekleme amaciyla iyice kaynattiktan sonra kullandim. Sorunum kalsiyum eksikligi olmadigi icin bir sey fark etmedi
Hakkı bey potasyum fazlalığı kalsiyum alımını engellediği için kalsiyum eksikliği belirtilerine yol açabiliyor. Su değişimi sonrasında bir ya da iki gübrelemede potasyumu aksatıp tekrar kullanmaya başlasanız belki sorun da düzelir.
Ben iki yumurta kabuğunu nitrik asitte eritip asiti nötrledikten sonra gübre olarak kullandım. bir faydasını görmedim. Aksine, yumurta kabuğunda silis olduğundan diatom oluşmaya başladı. Birçok şehrin şebeke suyu kalsiyum açısından yeterli derecededir.
En son tam gaz gubrelemeye dondum , su anda Ankara disindayim. Hanim gubreliyor bakalim donunce ne bulacagim. Eger olmazsa deneyeceklerim arasina yazayim.