Merhabalar led dünyası her geçen gün yeni ve tasarruflu ledler çıkarıyor. En son kullanılan sistem biliyorsunuz cob tabir edilen led lambalar. %90 tasarruflu. Yani 5 w lık bir cob led 50 wat a eşit. Bu göz önünde bulundurulursa akvaryum aydınlatmasını çok ucuza getirebilecek. Tabi kırmızı ve mavi ışık oranı olmaması hamdikabı ancak cob led kullanan akvaryum sahipleri var aşağıda ekliyorum videoyu. Bir tane aldım ben de 13 liraya akvaryumda kullanıcam.
Deneyimlerinizi merakla bekliyorum. Mesela bu ledlerde ısınma problemi olup olmadığı ve ömürleri akvaryumda kullanım için belirleyici kriterler olacaktır. Eğer verim alınabilirse çok sayıda cob led kullanarak kapaklarımıza yerleştirebiliriz.
Cob ledleri inceleme fırsatım olmuştu 1.ci ısınma proplemi yüksek 2.ci nokta atışı halinde ışık vermesinden dolayı 3.cü ise boyutları açısından armatürlerde zorlayabilir odak ışığı yüksek olmasından tavsiye etmemişti Led işi yapan arkadaşım yinede deneme ile sonucu görmek gerekebilir.Işık specturm değerleri de sanırım ihtiyaç olanı karşılamayabilir.Fikiran yinede power led ile ilgili Çalışmalarını beğendiğim Emiled tasarımı daha uygun olabilir .Bu tip uygulamaları projelendirebilsek hepberaber daha güzel çalışmalarımız olacağına inanıyorum.
Cob led ile banyo dolabı için takılmış mh 50w ampulu değiştireceğim zaman tanıştığımda 5w lık sarı ışık veren modelini ilk denemede hemen tankta olur mu acaba demiştim. Tankımda bu ledleri değerlendirmek için elimdeki t5 leri göz ardı etmek istemedim çünkü yeteri kadar yedekleri var. Konuyu takip ediyor olacağım.