Dün itibari ile Ebay'den satın aldığım API marka testler geldi ve test işine giriştim. 15 gündür su değiştirememem ile sonuçlar felaket ötesi fakat beklediğim gibi. Evimde site girişinde olması nedeni ile Gh 1 hatta 0 bile diyebiliriz. KH ise 20 üzerinde çıktı. Ne kadar CO2 versem de PH'ın oynamamasından zaten KH'ın yüksek olduğunu biliyordum. GH'ın da arıtma nedeni ile düşük olduğunu biliyordum. Sürpriz bir sonuç olmadı. Su değiştirmeden Önce GH : 8 + derece belki daha fazla. Testi yarıda kestim KH : 270+ belki daha fazla testi yarıda kestim. %90 Su değişiminden Sonra GH : 1 KH : 270+ belki daha fazla. Skala bu kadar ölçüme müsade ediyor. Çeşme Suyum GH : 1- Birden küçük bir değer. İlk damlada yeşil oluyor. KH : 270+ belki daha fazla Damacana (Bozdoğan Madran) GH : 3~4 arası KH : 89 Testleri Ebay'den temin ettim. 100 lira civarına API marka (Amerikan Malı) 150 test fosfat, 90 test nitrat ve Gh & KH testleri aldım. 10 gün'e elimde oldu. Fosfat ve Nitratı kullanım ve ölçüm suyunu yarıya düşürürseniz iki kat kullanabiilirsiniz. Bu konuda ayrı bir başlık açıp tanıtım yapacağım. İşlerim çok yoğun, 1 nisanda yazacağım.
Fatih bey gh olması gerekenden epey eksik gözüküyor. Kh ise tam tersi olması gerekenin kat kat fazlası. Gh artırmak için epsom tuzu ve kalsiyum katkıları kullanabilir ya da mermer gibi doğal su sertliği yaratan malzemeleri akvaryuma ekleyebilirsiniz. Kh düşürmek için ne yapmak gerekiyor bir araştıralım.
Zaten GH'ın çeşme suyunda düşük olduğunu tahmin ediyordum. KH'ın da verdiğim onca CO2'ye rağmen kıpırdamamasından da yüksek olduğunu tahmin ediyordum. GH su değişiminden önce epey yüksek çıktı. Su değişimini de aksatmış olmamın elbette buna katkısı büyük fakat falez taşlarım iş görüyor ki zaten bu niyetle koymuştum. KH'ı aşağı çekmem gerek ama nasıl bir yol izleyeceğim araştırıyorum.
Bugün, damlata damlata test bitmesin diye yarım doz su alarak KH ölçümü yaptım. 14 damlada renk değişti. Yani, KH : 28 Çıktı. Suyum yumuşak ama inanılmaz derecede kireçli. PH'ın düşmemesinin sebebi belli oldu. Su değişimini sık sık yapmasam iyi olacak.
Fatih bey RO su arıtma cihazlarında su alkali olsun diye filtre çıkışına değişik materyaller takıyorlar. Sizin kh da bu yüzden yüksek olabilir mi?
Bilmiyorum ki, Antalya'nın suyu kireçli ama arıtmanın bu kireci de alıyor olması gerek. Hiç bilmediğim bir iş. Şimdi birde arıtma nedir, nasıl olur v.s. Birde bunu mu öğreneceğiz şimdi. Bitmedi gitti şu hobinin sıkıntısı derdi.
Dün akşam KH 30 Ph 7,5 civarı iken (test kağıdı ile ölçtüğümden net rakam yok) 45ml nitrik asit ile müdahale ettim. KH 16'ya düştü. PH 7 civarına indi. Neonlar ve rasboralar ani ph düşüşünden rahatsız oldular. Bu akşam 30 ila 45 ml arasında bir müdahalem daha olacak. Nitrik asit, akvaryum içerisinde bulunan kalsiyum karbonatı ve Magnezyum Karbonatı Kalsiyum Nitrat ve Magnezyum Nitrat gübrelerine çeviriyor. Amonyağı da amonyum nitrat yapma özelliği var ama Su ile amonyum haline geldiğinden bir işe yaramıyor. Bu özelliği sayesinde karbonat sertliğini absorbe etmiş oluyoruz. Tepkime sırasında oluşan CO2 nedeni ile CO2 seviyemiz yükseliyor ve PH değişikliğine sebep oluyor. Nitrik asit piyasada porçöz adı altında %18 oranında sulandırılmış satılıyor. Ayrıca Azot döngüsünde de nitrik asit oluşuyor. Yani akvaryum kimyasında zaten var olan bir şey. Sabahki kontrolde ölmüş balık yoktu ve davranışları normale dönmüştü.
Fatih bey 45 ml baya yüksek bir oran. Günlük ph oynamasının en fazla 0.3 olması öneriliyor. Bu kadar hızlı müdahaleler balıklarınızın ölümüne neden olabilir. Bir süre bekleyip az az eklemeler ile dengeyi sağlamaya çalışın derim.
Akşam biraz sabırsız davrandım. Daha doğrusu eve geç gidince 45 ml asiti 1-2 dakika içinde vermiş oldum. Önümüzdeki birkaç günde 10 ml civarı vererek KH'ı uygun seviyelere çekeceğim. Uzun vadede ne getirir ne götürür bilmiyorum.