Merhaba DIY olarak gübrelerimi kullanıyorum haftada bir su değişimi ve gübreleme yapıyorum ama bunu neyere göre yapmalıyım test kiti kullanmıyorum.Haftada bir mi ? iki haftada bir mi? haftada iki kere mi? uyguldığınız yöntemler nelerdir? Nasıl bir yol izlemeliyim.
Gökhan bey benimde bu konuda test gibi bir imkanım yok, kendimden örnek vereyim şuaanda mikrelement veya makroel. gübrelerimin hepsini üzarinde yazan dozun yarısını haftalı 1 kez veriyorum, haftada iki kez yaparsanız hafta ortasında verdiğiniz gübrenin kullanılmadan su değişiminde atılma ihtimali var ben böyle düşünüyorum, yarı doz verip gözlem yapıyorum, eğer bitkide sıkıntı olursa ufak ufak arttırıcam tabiki max doza kadar..
Arkadaşlar gübrelemeyi test kiti kullanmadığımız için büyük oranda gözlem yaparak deneme yanılma yöntemiyle yapıyoruz.Azar azar gübre veriyoruz bitkiler gelişmiyorsa dozu biraz daha artırıyoruz veya duruma göre bazı gübreyi 1-2 ppm azaltıp kısıp diğerini 1-2 ppm artıraralk denge kurmaya çalışıyoruz. Zaten düzen bir kez oturduğunda sürekli aynı oranda artırabilirsiniz. En çok kullanılan gübreleme yöntemi günlük azar azar NPK gübreleri vermektir.Su değişim yapıldığında gübre vermiyor ertesi gün gene aynı düzende devam edilir.
Gökhan bey gübreleme metodları tankta bulunan bitki yoğunluğuna ve bitki çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Hızlı bitkilerin yetiştiği yoğun bitkili bir tankta haftalık gübreleme uygulamak imkansızdır ancak sadece moss'lardan oluşan bir tankta haftalık az miktardaki gübreleme yeterli olur. Hatta çoğu moss tankında haftalık su değişimi bile yeterli besin girişini sağlıyor. Bu nedenle ilk önce bitkilerin türlerine, gelişim hızlarına ve yoğunluğuna bakmak gerekiyor. Günlük, 2 günlük, haftada 2 defa ve haftada 1 defa gübrelemeye bu şekilde karar verilebilir. Yosun sorunu oluşmasın diye PPS pro denilen günlük bitkilerin ihtiyacı olan minimum besin miktarını suya verebileceğiniz bir gübreleme metodunu uygulayabilirsiniz. Ben 2 günlük bitkilerin ihtiyacı olan besinlerin bol bol eklendiği ve maksimum gelişimi hedeflediğim bir gübreleme metodunu kullanıyorum. Benim uyguladığım gübreleme metodundan daha riskli olarak %50 fazla gübre eklenerek 3 günlük gübreleme metodu da uygulanabilir. Fakat haftalık gübreleme metodu ancak yavaş gelişen bitkilerin ve mossların bulunduğu tanklarda uygulanabilir.
Ergün Bey 'in de dediği gibi PPS pro usulü gübreleme yapılabilir. Potasyum ve Nitrattan 1ppm olacak şekilde ve fosfat 0,1 ppm olacak şekilde yapılabilir. Bu durumda nitrat ve fosfattan gelen potasyum miktarı ile Potasyum 1,4ppm oluyor, Nitrat zaten 1ppm ve fosfatta nitartın 1/10 oranında olacağı için 0,1ppm yapılıyor. Bu oran katlanabilir tanktaki bitki durumuna göre değişir. Lakin bu yöntem kanun değildir en iyi yöntem olmasına rağmen tankın çok iyi gözlemi yapılıp oranlar değiştirilebilir. Ben neredeyse son 1,5 aydır nitrat vermiyorum tankıma. PPS pro usulü gübreleme yaptığımda camlarımda aşırı yeşil nokta oluştu bu durumdan mütevellit nitratım fazla geldiğini anladığım için nitratı aradan çıkartıp potasyum ve fosfat vererek ilerledim. Yeri geldi tabanı çok fazla oynattığım ve yemlemeyi çok kaçırdığım için yosun sorunlarım oldu nitrat ve fosfatı kestim potasyumla ilerledim. Herşey yolunda ve dengede ise PPS pro usulü gayet başarılı bir gübreleme ama üstüne basarak yeniden yazıyorum; GÖZLEM çok önemli gözleme göre hareket edilmeli.
Evet gözlemleme çok önemli ama gözlemlediğim sorunlar için ne yapmam gerekli onu tam bilmiyorum önerebileceğiz bit makale yada sayfa var mı? Sorunlar bitkilerin durumları iyi yada kötüye gittiğinde neye göre davranacağımı bilmiyorum.
Gökhan Bey genellikle bitkilerde sorunlar olabilmektedir bu yüzden sorun anında resimime bakıp karar vermek daha iyi oluyor. Diğer türlü yosun sıkıntıları olabiliyor ki onlarca çeşit yosun türü var ve onda da aynı şekilde teşhise göre hareket etmek gerekiyor.