Arkadaşlar forumda yer alan tanıtım konumun linki bu: http://forum.akvaryumda.com/bitkili-akvaryum-tanitimlari/174-bitkil-canli-doguran-akvaryumlarim.html Gübre olarak DIY NPK kullanmaktayım, yanında arkadaşın hediye ettiği demir ve mikrodan da takviye yapmıştım. Dolayısı ile videodaki bitkilerde NPK+Demir+Mikro kullanılmış vaziyette. Demir ve mikrom bitti şu an. Sizce misket gübre, mikro element, excell, demir kullanmalı mıyım?
Zeki Bey size tavsiyem büyük ve köklü olan bitkilerinizin köklerine misket gübre takviyesi ile birikte Seachem Flourish mikro element kullanabilirsiniz. Zaten Seachem 'de demir de var ekstra kullanmamış olursunuz.
Zeki bey tabanınız besin içerikli değil ise bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan temel besinleri sizin sağlamanız gerekiyor. Bitkilerin en çok kullandığı besinlere makro elementler daha az kullandığı besinlere ise mikro elementler denir. Makro elementler Potasyum, Nitrat, Fosfat, Kalsiyum ve Magnezyumdur. Mikro elementler ise Demir, Klor, Bor, Mangan, Sodyum, Çinko, Bakır, Nikel, Molibden'dir. Demir mikro element olarak geçse bile yüksek oranda kullandığı için makro element gibi tek element olarak satılır. Akvaryumlarımızda bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için bu besinlerin mutlaka uygun oranlarda bulunması gerekiyor. Potasyum = 20-30 ppm Nitrat = 5-20 ppm Fosfat= 0.2 - 1 ppm Demir= 0.2 - 0.8 ppm Mikroelement ise ölçülemediği için kutunun üzerinde yazdığı oranda dozlanmalıdır. Kalsiyum ve magnezyum akvaryum suyunda yeterince bulunduğu için ayrıca eklemeye gerek yoktur. Verdiğim sınırlar genel sınırlar. Ancak siz gübreleri akvaryuma eklerken, gübreler arasında bir denge olmak zorunda yoksa gelişim bozuklukları veya yosun sorunları gündeme gelebilir. Nitrat ve fosfat arasında 10-1 veya 16-1 kuralı bulunur. Yani suyunuza 10 - 16 ppm arası nitrat ilave ederseniz en az 1 ppm fosfat ilave etmeniz gerekiyor. Tabi bu durumda demiri de en az 0.3 ppm civarında artırmanız gerekiyor. Yine de bunların ortalama değerler olduğunu unutmayın. Çünkü her bitkinin kullanmış olduğu besin miktarı farklı olabilir. Bazı bitkiler demiri yüksek oranda tüketirken bazı bitkiler de fosfatı yüksek oranda tüketebilir. Bazı illerde veya ilçelerde çeşme suyunda yoğun miktarda demir bulunabilirken bazı çeşme sularında demir oranı sıfırdır. Bu nedenle ilk başta test kiti ile gübrelemeye başlamayı öneriyorum. Eğer test kiti yok ise o zaman yosunları test kiti olarak kullanabiliriz. Normal dozlama yaptığımız halde saç yosunları uzuyorsa o zaman demirin fazla geldiğinden şüphelenebiliriz. Sonuç olarak dışarıdan CO2 desteği vermediğiniz düşük destekli bir akvaryum kurmuş iseniz o zaman haftada iki defa uygun oranda gübreleme yapmanız gerekiyor. CO2 sağlanan yüksek destekli tanklarda ise haftada 3 defa uygun oranda gübreleme yapmak gerekiyor. Her ne kadar akvaryum bitkileri sudaki besini yaprakları aracılığı ile alabiliyor olsa bile kökten yeterince beslenmesini sağlamak gelişimlerini müthiş etkiliyor. Bu nedenle Hakan Beyin bitkileri her daim kalın gövde ve sağlıklı yaprak yapısına sahiptir. Eğer kurulumda besin içerikli bir taban kullanılmamış ise misket gübreler ile bitki köklerine besin takviyesi yapılabilir.
Zeki bey direk sorunuza cevap vermek yerine aynı sorundan müzdarip tüm akvaristlerin yararlanması için genel çerçeveleri de yazmak istedim. Bitkili akvaryum kurulumuna yeni adım atmış bir çok hobici gübreleme konusunu merak ediyor. Bu konuda oldukça büyük bir karmaşanın söz konusu olduğu bile söylenebilir. Yeni akvaristlerin dana önceden denenmiş ve başarılı olmuş yöntemleri takip etmeleri başarı şanslarını oldukça yükseltecektir. Akvaryumlarınız ve bitkilerini çok güzel gözüküyor. Gübrelerini eksiksiz kullanmaya devam ederseniz bu güzelliği daha uzun süre koruyabilirsiniz.