Gübre Dengesizliklerinde Ortaya Çıkan Sorunlar

Konusu 'Gübreleme' forumundadır ve zekigonlum tarafından 18/11/13 başlatılmıştır.

  1. zekigonlum

    zekigonlum Akvarist

    Katılım:
    13/11/13
    Mesajlar:
    436
    Beğenilen Mesajları:
    104
    Ödül Puanları:
    43
    Sevgili arkadaşlar, başlığı açtım ama bu konuda çok da bilgili olmadığımdan başlığın altını doldurmak artık size kalıyor. Şu şekilde bir şablon üzerinden gidersek tanklara müdahalemiz daha sağlıklık olur diye düşünüyorum; Örneğin:

    - Neden:
    - Sonuç:
    - Müdahale Şekli:

    - Neden: Demir Fazlalığı
    - Sonuç: ?
    - Müdahale Şekli: ?
     


  2. Bitkici

    Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

    Katılım:
    25/10/13
    Mesajlar:
    4.978
    Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cinsiyet:
    Bay
    Bulunduğu Yer:
    Aydın/Nazilli
    Zeki bey akvaryum ortamında şu nedenle şu olur demek çok zor. Bazen aynı yosun sorunu bir çok farklı nedenle oluşabiliyor.

    Genel olarak tankta gerekli besinler bulunduğu halde bulunan besinlerin kendi aralarındaki dengesizliklerinde bile farklı yosun sorunlarının oluşabildiğini söyleyebiliriz.

    Sakal yosununu ele alalım asıl oluşma nedeni fosfat fazlalığı ve CO2 dengesizliğidir. Ancak fosfat, nitrat ve demir sıfırlandığında bile oluşabilir.

    Yine de bu kadar ayrıntıya girmeden genelde itibari ile yazalım ki basitten karmaşığa doğru çözüm yolu bulmaya çalışalım.

    - Neden: Fosfat Fazlalığı
    - Sonuç: Sakal yosunu
    - Müdahale Şekli: Haftalık %50 ve üzeri bol su değişimi ve tam doz gübreleme. Yine de düzelmez ise nitrat oranını %50 artırma olabilir.

    - Neden: Demir Fazlalığı
    - Sonuç: Saç yosunu
    - Müdahale Şekli: Bol su değişimi bir hafta demir gübresi eklememek ve daha sonrasında eskiye oranla demir gübresini %20 eksilterek devam etmek. Yine düzelmez ise yine %20 azaltılabilir.

    - Neden: Nitrat Fazlalığı
    - Sonuç: Saç, sakal, iplik yosunu, yeşil nokta
    - Müdahale Şekli: Nitrat'ın fazla olması diğer gübrelerin bir veya bir kaçını sıfırlayabilir. Bu nedenle nitrat oranını azaltarak devam etmekte fayda var.

    Yine de test kiti ile ölçüm almadan değerler ile çok fazla oynamamak en sağlıklı olanı. Genelde yosun sorunları besin eksikliğinden meydana geliyor. Bir besin eksik olunca diğer besinlerin kullanılamamasına bu nedenle de fazla vermesine neden olabiliyor. Burada besin fazlalığı gibi gözüken durum aslında farklı bir besinin eksikliği olabiliyor.
     


Sayfayı Paylaş