Merhaba forumda tavsiye edilen API marka test kitinde nitrit,nitrat,ph,kh,gh ve amonyak testleri bulunuyor.Gübrelemede kullandığımız fosfat,potasyum, demir,magnezyum,kalsiyum için hangi testleri tavsiye edersiniz?teşekkürler...
Cansu Hanım API marka kullandığım test kitleri nitrat + fosfat + gh + kh tır. Memnunum bir sıkıntı olmadı, ph ve tds için cihaz kullanıyoruz.
Teşekkür ederim Hakan Bey, Demir,magnezyum,potasyum için ölçüm kiti tavsiyeniz var mı?yoksa gözlem yoluyla takip edilmesini önerirsiniz? Teşekkürler...
Cansu Hanım magnezyum ve kalsiyum oranı zaten gh testi sonucudur gh seviyesinde sınır 4-5 tutuyorum ki 6-8 arası en güzeli diye düşünüyorum. Demir eskikliği için bitkilerin yapraklarında sararmalar ve potasyum eksikliğinde ise alt yapraklarda delinmeler fazlalığında ise kalsiyumu engellediğinden yaprak uçlarında büzüşmeler ile tespitleri yapmış oluyorum. Özetle dediğiniz gibi dah fazla test kitine gerek görmüyorum.
Cansu hanım nitrat, fosfat, gh, kh testi ile dijital ph ve tds metre almanız yeterli. Demir testi şart değil ancak almak isterseniz sera marka almayın. Fatih bey sera markadan memnun değildi. Mg, Ca testleri bildiğim kadarı ile tatlı su için bulunmuyor. Gh testi mg+ca değerini verdiği için biz toplam gh değerine bakıyoruz. Murat bey resimdeki belirtiler genel olarak doğru ancak bazı bitkiler bazı besin eksikliklerine farklı tepkiler verebiliyor. Bu nedenle kesin olarak resimde görüldüğü gibi tepkiler verir demek çok doğru olmaz.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim GH bilgisini öğrendiğim iyi oldu. Peki şunu öğrenebilir miyim:İsta indicatör yeşil rengi gösteriyorsa(yani CO2 30ppm civarı) sudaki kh-ph dengesi yerinde midir?Yani KH ve PH ı ayrı ayrı test edip KH-PH tablosunda uygun aralığa denk geliyor mu diye kontrol etmeme gerek kalıyor mu?Çok teşekkürler..
CO2 indikatör genelde doğruyu gösterir. Ancak akvaryum içinde yeterli miktarda çözünmüş CO2 olması bitkilerin gelişeceği anlamını taşımaz. Akvaryum suyunuzun bitkilerin gelişim şartlarını sağlayabileceği uygun ph, gh ve kh değerleri içerisinde olması gerekiyor. Örneğin gh ve kh seviyeniz çok yüksek ise yeterli miktarda çözünmüş CO2 olması birşey ifade etmez. Bitki sert su nedeniyle yeterince besin alamayıp gelişimi engellenecek ve zamanla bozulup gidecektir.
Tds ölçer çok şart mıdır? Ph ölçerin yanında tds ölçen cihazı da almanın ne gibi avantajı var acaba? Ph+tds ölçerin ebay de 32 tl gibi bir fiyatı var uygun mudur? Sadece ph ölçer çok daha ucuz çünkü
Ttds değeri toplam çözünen tüm katıları gösterdiği için test kiti olmadığı için ölçemediğimiz gübre birikimini ve su değiştirme zamanını bize gösteriyor. Zaten fiyatı yüksek değil ve dijital olduğu için ölçüm adedi bulunmadığından ph metre ile birlikte tds metre edinmeniz iyi olacaktır.
Teşekkürler siparişi verdim ben de Peki tds ölçere göre nasıl anlayacağız su değişimi gerektiğini. Forumda daha önce yazıldıysa link varsa o da olabilir
Teşekkürler Ergün Bey,ph metrenin verdiği sonuca göre ph düzeyimizi 7 civarı tutmaya çalışıyoruz.Peki tds metrenin verdiği sonucu nasıl değerlendiriyoruz? 1-Tds değerimiz kaç olmalı? 2-Açıklamanızdan anladığım kadarıyla,tds metre sayesinde sudaki madde birikimi çok olduysa artık suyu değiştirme zamanımız geldiğini öğreniyoruz. Burdan şu sonucu çıkarabilir miyiz?Yaptığımız gübrelemeden belli bir birim süre sonraki tds değerleri,gübrelemeyi yaptığımız anki ilk haline yakınsa yaptığımız gübrelemenin bitkiler tarafından emilemediğini,yani emilimi engelleyen bir sorun olduğunu yada fazla gübreleme yaptığımızı düşünebilir miyiz? Teşekkürler..
Doğada tüm bitkilerin yaşam alanları dolayısı ile gereksinimleri farklıdır. Kimi bitki bataklıkta, kimi bitki düşük ph'lı akarsularda, kimi bitki sert sularda yaşıyor. Bu nedenle genel bir tds kuralı yok deneyerek akvaryumunuzdaki bitkilerin tds sınırını kendiniz tayin edebilirsiniz. Atıyorum bazı bitkiler tds değeri 350 ppm olunca bozulmaya başlayabilir bazı bitkiler 600 ppm olsa bile yaşamını sürdürebilir. Bu nedenle akvaryumunuzdaki tds toleresi en düşük bitkiye göre su değişimi yaparsınız. Cansu hanım 1. sorunuzu yukarıda cevapladım. 2. sorunuzda belirttiğiniz üzere bitkiler besini kullandığı sürece günlük olarak tds düşer. Ancak tekrar gübreleme yaptığımızda tds değeri yükselir. Ro suyu kullanıyorsanız akvaryuma 10 ppm tds'ye sahip su ekleyebildiğiniz için 3-4 haftada bir su değişimi bile yapabilirsiniz. Ancak çeşme suyunda tabi bu süre en fazla 2-3 hafta olabilir. Bitkiler eklenen tüm gübreyi kullanamaz, sülfat başta olmak üzere ölçemediğimiz mikro elementler birikmeye başlar. Bu nedenle tds değeri çok yüksek gözükmese bile 2-3 haftada bir su değişimi yapmak gerekiyor. Tds cihazı olmayanlar ise kesinlikle haftalık su değişimlerini aksatmamalı çünkü çeşme suyunun tds değeri bilinmediği için akvaryum suyunun tds değeri kısa sürede tehlikeli seviyelere çıkabilir.