Dün ititbari ile elime geçen testlerle nitrat fosfat testleri yaptım. Sonuçlar felaket olsa da, içerik tahmin yöntemimin veya gübrelememin gayet dengeli olduğunu gösteriyor. Ekli fotoğrafta nitratım 160'a yakın bir değerde iken, fosfatım 8-9 gibi. Eki Görüntüle 4116 Bu değerler içerisinde fotosentez alabiliyor, gelişim sağlayabiliyordum. Ama bazı bitkilerde yanma dediğimiz, kara bitkilerinde farklı şekilde görülen küçük delikler oluyordu. Hiç görmediğim, yeşil toz yosunu son hafta ileri derecede sardı. Reineckiler mutsuzdu ama fernler gayet memnundu. Tiger Lotus'um 3 güne bir yaprak çıkarıyor. Echinodorus Barthii ise üredi ve çiçek açtı. Bu konuda ayrıca bir yazı yazacağım. (1 Nisanda) Diyeceğim o dur ki; Yüksek fosfat değerleri, nitratı doğru dozlayarak nitrat fosfat dengesizliğinden gelen yosun sorunlarının tamamını aşmak mümkün olabilir. Bu fikrim 15 gündür yaptığım dozlamaların sonucunu okuyunca gelişti. Her dozlamamda 15 ppm nitrat 1 ppm fosfat dozladım. iki haftada 6-7 dozlama yaptım. Bir nevi aşağıdaki tabloyu test etmiş oldum. Ergün Bey ile de konuşmuştuk, spot yosunu yapmaya çalışıyordum, 15 gündür spot olmadı, 5-6 gündür toz yosununda aşırı artıştan ziyade bir yosun problemim yoktu. Bir iki iplik boyunda spyrogyra vardı ki onlara da dokunmadım, mekanik temizlik yapmadım halen aynı boydalar. Nitrat ve Fosfat değerlerimin çok çok aşırı olması nedeni ile bitkilerde yanmalar başlamıştı. Tabloya uymanızı şiddetle tavsiye ederim. Benim sonuçlar tablonun dışında Ama 1 fosfat 15 nitrata yakın değerlerde seyrediyor. Her iki tarafı da 6'ya bölersek (evet bence de gübreyi abartmışım ) Nitrat 27 Fosfat 1,5 olur. Bu da tablonun en alt sağ köşesindeki beyaz alan içerisinde kalır. Eki Görüntüle 4117 Su değişimi yapıp gece birde yarı kafam şişmiş vaziyette fosfat ve potasyum şişelerini karıştırmam nedeni ile yanlışlıkla 4 ppm potasyum dozladım Şuan akvaryumumda ki gübre durumu; Nitrat: 15 ppm Fosfat : 5 ppm Potasyum : 20 ppm Demir 1,2 ppm PH: 7,5 ile 8 arası Gh: 1 Kh : 270ppm Bakalım ne olacak. KH PH dengesizliğinden CO2 seviyem maaesef düşük ölçtüm, onun da çaresine bakacağız.
bunu anlatabilmek için delirdim lakin denge olayında 14değer verilene yakın gübreyi haftalik doza uyarlayabilirsek mümkünse sanırm bu tablo iş görecektir diye acemice dilimde tüy bitti denebilirde inş verim alabileceğimiz bir oran tuttururuz birde fatih bey siz denemeleri tankta iyi abzorbe edebiliyorsunuz Ergün beyin verdiği linkte bir bölüm var tropikanın gübresini açılımı yapmış inceler ve fikrinizle tartışirsak iyi bir sonuç alabiliriz gibi geldi tabi o gübreyi üretebilirsek denemek gerekliliğini düşünüyorum. incelerseniz bilgi verebilirsiniz. buradaki geçen tipide denersek verim alırmıyız demek geçmedi değil içimden James' Planted Tank - All In One Solution
Fatih bey birde not ekleyim sizin gibi kuvvetli ışıktan o delinmeler yapraktaki kabarmalar olması muhtemel gündöngüsü ışık şeklinide ilerki dönemde denerseniz reneckli gibi hassas türlerde 10numara işliyor denebilir her bitkiye özel tank kuramayız ama ışıkla oynarsak daha verimli her türden bitki bakılabileceğini diyebilirim tabi acemice araştırmam ile demem doğru olan illa o değildir denemekte fayda görürseniz anlarsınız
Valla benim tank mı okunuktur nedir anlamadım. Tablonun 6 katı gübre var. Tank suyunu bahçeye boşaltsam bitkiler coşar ama ne hikmetse yosun basmıyor. Bu konuda ben aslında NPK'nın bir arada olduğu bir makro element gübresi yapmayı planlıyorum. Diğerlerine girmeyeceğim çünkü 1 yıllık seachem florish stoğum var Testlerle biraz deneyim kazanayım, hangi gübre ne kadar zamanda bitiyor bir bakayım. Dün itibari ile notlarımı aldım, excel tabloları v.s. grafikler yapacağım. Verdiğiniz linki de okuyup, oradan da bilgi alır olabilirliğini tartışırız.
Kastettiğim belli oranda 1haftada ondan 3 bundan 5le delirip alt üst edeceğimize mesela 200lt ye 25ml hazırlamış olunan yada tanklara uygun nasıl orantılanacaksa genel 10.1 oran diyelim fosfat nitrat dengesi içeriğe katılanlarla tek tip gübreleme ile bir yapılabilinir olursa süper olur kafalar karışmaz denebilir tablonun geri içeriğini sizde inceleyin Raidfield'in nitrat fosfat ilişkisini detaylı anlatmış burada . http://buddendo.home.xs4all.nl/aquarium/berekeningen-redfield.htm
Reineckiler 10 kök almıştım 30 köke çıktılar. Son 20-25 günde işlerin de etkisi ile ipin ucunu kaçırdım. Ben içerik tahmin gibi aşçı usulü gübreleme yaparım. Ölçü dirhemden öte, ütü suyu kabıyla veya direk şişeden dökerim. Son zamanda fotosentez kesildi diye sürekli gübre dozluyordum. Akvaryumda olması gerekenden 10 kat daha fazla abartmama rağmen yosun akvaryumu olmayışı, halen bazı bitkilerin gelişiyor oluşu gübre dozundaki dengeyi bozmamış olmamam sanırım. Biraz yeşil su, birkaç karış spyrogyra ve bolca yeşil toz yosunundan başka yosunum olmadı. Aşırı gübre yüzünden bozulan bitkiler var. 1 yılı aşkın süredir ışıkla ilgili hiç sorunum olmadı. Hatta yosun olmayışının sebebi büyük ihtimalle kullandığım ışık. Bugün bir akvaryum kuracak olsam, yine aynı ışığı kullanırım. Güneş ışığına en yakın yapay ışık kaynağı olduğundan tercih etmiştim. Küçük bir akvaryumum var, onu ofiste aydınlık bir yerde sadece mayalı co2 ile kurmayı düşünüyorum. Gün ışığı ile yosunsuz akvaryum kurulabileceğine inanıyorum
Işığınız mükemmel ona lafım yok lakin günü düşünüp döngü oluşturursanız fikiri güne bakarakta deneyebilmeniz açısını özel hassas türlerdede fark edeceğinizi düşündüm şuan nasıl tablo ile ilgili olduysa ondada iyi referans alabileceğimizi umuyorum ,Gübrede oranı 6katı yüksekte olsa dengeli vermenizden dolayı görmemiş olmanız muhtemel fazlalıktan illaki bir iki tür yosun yada gelişim kötülüğü olmuştur. mutlaka dengenizi sizin kadar tolere edecek tank ve cesaret yok
Valla günü düşünüp 12 saat falan ışık yakarsam elektrik faturası canıma okur Akvaryum şu haliyle 6 saat ışık ile aylık 110-120 lira elektrik tüketiyor. Işık ile beraber 2 ay sonra soğutucu da girecek devreye 50 lira da o ekler. Soğutucu da odayı ısıtıyor klimayı çok çalıştırıyoruz biraz da o koyar, aylık maliyeti 200 lirayı bulur. Bitki satarsam kurtarır da, bu sefer ticaretini yapıyorsun, hobicilikten çıkmış senin iş derler maliyeciler hiç gerek yok
ışığı refize dersek 500w ı 1saat vermeniz gerekecek ona ayrı bir konuşup konu açmak lazım diyerek bu konuyu dağıtmayalım derim.. ben bu haftadan bir gübre örnegi verim sizde fikiriniz değerlendirip belirtirsiniz. 135lthacim 50.1gübre oranı ile 2.7 oranım 3kere dozlanarak p.tesi çarşamba cuma pazar su değişimi %50 potasyum 5.5ppm - 15ml nitrat 4.5ppm - 12ml fosfat 4ppm - 11ml mikro 2,5ppm - 7ml demir 1.1ppm - 3ml
Ben çoğu zaman 20-25 potasyum, 15 nitrat 1 fosfat 0,40 demir dozlarım. %70 su değişimi yaparım. Haftada çoğunluk 3 kez dozlama yaparım. (değerler ppm) Bunun dışında yosun durumuna göre dozlamaları değiştiririm. spotta fosfatı artırırım zaten kolay kolay başka yosunum olmaz. 20-25 potasyumda bile potasyum eksikliği gördüğüm olmuştur. Fosfatınızda sıkıntı var, 0,4 ppm mi acaba? 4 ppm oldukça yüksek bir değer. Şuan benim tankımda yanlışlıkla döktüğüm gübre bile 5 ppm 1.1 ppm demir benim tankımda saç yosununa doğru yönelir. Tabi içerik tahmine göre gübreleme yapmaktaydım. Şimdi biraz da teknik yapayım bakalım. İlerleyen zamanlarda tank ne kadar gübre tüketiyor, ne oluyor detaylı bilgi vereceğim.
Fosfatım 2haftalık ölçümle 0lara çıkması nedeni ile tanka ekleme zorunluluğu oluştu nitratıda orantılama adına eklemek zorunda kaldım bu pazar su değişiminden sonra ak kara belli olacak ne durum gösterdiği tablo açısını yakalarsam haftada bir ölçerek dengeleme yapabilirim umarım 0.4ppm e yükselttim bu hafta daha evvel .0.02lerde sürünüyordu 0.4 içinde 4katı eklenmesinden hep karışan o zate 2.7 oranla 11ml döktürüyorum ....
Her tank birbirine uymuyor. Hem kullanılan şehir sularının farklılığı, hem bitki yoğunluğu, bakteri popülasyonu, şusu busu her tank farklı karakterde. Şimdi sen 5 ppm potasyum veriyorsundur, şebeke suyunda 10 ppm geliyordur kurtarır. Bende nitrat 0 ve 15 ppm veriyorum. Kendi tankım bile durmadan değişiyor. Mesela Ergün Bey'in tankını anlamakta zorlanıyorum. Şebeke suyunun benim şebeke suyum ile alakası yok. Bunları da dikkate alın. Erişebiliyorsanız, şehrinizin su analiz raporlarına erişin.
Farih bey bazı bitkilerin erimesinin nedeni ortaya çıktı. Bu kadar yüksek nitrat seviyesi bitkileri eritmeye yeterli olur. Nitrat bu kadar düşmüş durumda iken 5 ppm fosfat her tür yosuna neden olabilir. Bu akşam tekrar bir su değişimi yapsanız iyi olur. Yanlış hatırlamıyorsam daha önce de bu iki gübreyi karıştırmıştınız üzerlerine isimlerini yazmadınız mı? İbrahim bey gübreleri yanlış hesaplıyorsunuz. 11 ml fosfat 135 litreye 4 ppm fosfat katmaz. 3 ml demir de 1.1 ppm katmaz.
Yazdım da, fosfatı P diye yazdım, Potasyumu K diye yazdığımdan, Potasyum diye fosfata yapışıyorum. Fosfat şişesini boyayacağım zaten. Valla akşam misafir gelecek, yarın da evde işim çok. Su değişimi de uzun sürüyor 1,5 saat falan doldur boşaltı var. 5ppm fosfatta ne oluyormuş görmek benim için daha hayırlı (Çok kaşınıyorum farkındayım) Birşey olursa ben dediydim size deme hakkınız var
Ergün bey yazdığım miktarlar kaç ppm bu hesap beni tırlatıcak en sonunda O fosfat 0.4ppm potasyum 15ml nitrat 12ml fosfat 12ml demir 3ml mikroelement 7ml kaç ppm eder o zaman her seferindede karışırmı
Fatih bey kısaltmasının yanına bir de açıkça yazın bu sürekli başınızı ağrıtacak gibi gözüküyor. 5 ppm fosfat ile sakal yosunları coşabilir aman dikkat edin. Ben dediydim demek zorunda kalmayayım Makro elementleri James' Planted Tank - Dosing Calculator adresinden hesaplayabilirsiniz. Gübreler standart hazırladıysa net 135 litre su için... potasyum 15ml = 5,54 ppm nitrat 12ml = 4,47 ppm fosfat 12ml= 0,43 ppm demir 3ml =(0.02÷135,000)×1,000,000=0.148 (yanlışım varsa Fatih bey düzeltsin) Mikro element ppm ile hesaplanmaz. Üzerinde yazdığı oranla eklediğiniz nitrat miktarının kıyaslanarak eklenmesi lazım. Yani kutuda yazanın yarısı kadar.
Verdiğiniz linki incelemiştim burada milim milim işlem yapabileceğimizi sanmıyorum aşa yukarı dozlama yapıyoruz hepberaber de ana temel limit bile herkezin düşüncesi farklı hesaplamasıda sanırım öyle gidiyor ben lt orantılıyorum sizler siteden bakarak yapıyorsunuz ama ortalama tutuyormuş 135lthacim 50.1gübre oranı ile 2.7 oranım diyerek zaten toleresi +- olur potasyum 5.5ppm - 15ml nitrat 4.5ppm - 12ml fosfat 0,4ppm - 11ml demir ile mikroda haklısınız şelatlamadan farklı hesaplanabilir sadece tankın orantısını uyguladım aşa yukarı belli olabilsin diyede.kutu üzerindeki dozlamaya uyuyorum. mikro 2,5ppm - 7ml demir 1.1ppm - 3ml
İbrahim bey gübrelerin saflığı çok kötü durumda degil ise ve net su hacmini biliyorsanız hesaplama ile eklediğiniz gübreler tamı tamına tutar. ben 11 ml ekliyorum ama denk geliş bir değer ekleniyor denemez. Ne kadar ekliyorsanız o kadar gübre eklenmiş olur. Demiri hesaplamıştım ama yine 3 ml si 1.1 ppm ekliyor yazmışsınız hesaplamamda bir hatam mı var? ya da kullandığınız demir gübresinin yüzdesinde bir fark mı var?
Aynen Ergün beye katılıyorum. Demir gübresi ve mikro elementin yuzdelik değeri değişiktir diye yorum yapmamiştim. NPK gubrelerde net ppm hesaplayabiliriz. Demir gubresini de ayarlarsak net hesabi mümkün. Mikro element gubresinin de net ppm degerinin hesaplanmiyor olmasi içeriğinde birçok element barindirmasindandir. Bu yuzden onlarda litre ve kullanim miktari verilir.
Bu arada benim fotosentez gayet iyi durumda. Fosfati aksam yine ölçtüm biraz düşmüş. Bir hafta fosfat dozlamazsam kurtarır sanirim.
Bugün işlerim biraz erken bitti. Su değişimi yaptım. Fosfat 1,5 ppm civarına düştü. Korkarım ben demiştim diyemeyeceksiniz