Arkadaşlar benim bir sorum olacak yaklaşık 4 aydır akvaryumumum da endler besliyorum .bunlardan yavru alıyorum fakat bir türlü erkek yavru alamıyorum .ilginç bir şekilde hepsi dişi cıkıyor .işin kötü yanı erkek bir tane kaldı 10 tane dişi var bide yavrular derken dişi bollugu.sorun nedir acaba
Melih bey 2 yıl önce benimde lepistes yavrularimda başıma gelmişti genelde yavrular dişi çıkıyordu. Bildiğim kadarıyla suyun ph ı kullanılan yem vb hersey etki edebiliyor.Mecburen dışarıdan erkek eklemeniz gerekecek.
Melih Bey bende de erkekler çok bazen böyle durumlar olabiliyor. Bildiğim kadarıyla su ısısı biel buna etken. Dilerseniz yardımcı olabilirim erkek endler ayarlayabilirim size.
)) cok ilginc yeni birsey daha ogrendim. Hakan bey tesekkurederim super bir teklif kabul etmek zorundayim cunki bursada 15 tane balikci var hicbirinde endler yok hakan bey birde sizin bana gonderdiginiz bitkilerin icinde bir balik gelmisti sari kuyrugu kirmizi endler boyutlarinda ama benimki gibi rengarenk degil kuyrugu biraz daha yuvarlak o endlermi acaba
ergün hocam , peki düşük ph de mi yüksek ph demi dişi oluyor. akvaryumda başka ilginç olaylar da var.plati ile tetra eşleşiyor.yine plati ile kılıç eşleşiyor hatta kılıç kuyruk plati yavrusu var şuan elimde yeni tür sarı endler ile sarı bir tür tetra var onlarda eşleşiyor.kimkime dumduma yakında ortalık karışacak.allahtan karideslere elleyen yok nasıl bir yavru cıkardı bilmem)
Melih bey çok net kesin bilgim yok. Düsuk ph veya yuksek ph konusunda ama ph etkili onu biliyorum : ) Sizin akvaryum nasıl bir üreme alanı maşallah farklı türler çıkacak yakinda piyasaya.
Benim bildiğim kadarıyla suyun sıcaklığı yavruların cinsiyetini belirliyor. Sıcak suda daha fazla erkek yavru çıkarken, düşük sıcaklıkta daha fazla dişi yavru çıkıyor. Suyun sıcaklığı doğum esnasında değil çiftleşme esnasında etkili oluyor.
Koloni halinde yaşayan balıklarda dişi oranın çok olması doğaldır. Çünkü canlıdoğuranlarda bir erkek onlarca dişiyi dölleyebilir ve döllenmiş bir dişi aylarca erkeğe gerek kalmadan yavru verebilir. Ben balkonda denemek için bıraktığım gambusya dişisinin soğuk mevsim boyunca ( Kütahya için 4-5 aylık bir süreç ) hiç yavru vermeden hatta hamilelik belirtisi bile göstermeden yaşadığını sonrasında havalar ısınınca ise yanında erkek olmadan tekrar doğum yapmaya başladığını kendi gözlerimle gördüm. O yuzden içiniz rahat olsun en son erkeğiniz ölse bile balıklarınız aylarca doğum yapmaya devam edecektir. Ve yine canlı doğuranlarda erkeksiz kalan kolonide baskın dişinin gonopod çıkartarak erkeğe dönmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur, ancak endlerlerde bu yaşanır mı bilemem açıkçası