Gübreleme yapıp ölçüyorum, sera kiti ile 0,75 gibi çıkıyor. Ertesi gün sıfıra düşüyor. Yani aydınlatmamın son saatlerinde demir eksik kalıyor. 500 lt için 60cc gübre kullanıyorum ki bu da yaklaşık 0,6 ppm ediyor. Acaba diyorum ilk dozlamada 0,8 ppm veya 0,9 ppm'e çıksam aydınlatmanın açıldığı ilk birkaç saatte sorun çıkarır mı ? Bir gün denemelik 120 vereyim bakayım onu da bitirecek mi diyorum. Bir günde sıkıntı yaratır mı, ne olur?
Fatih bey demirin sıfırlanmiş olması sorun yaratıyor mu. Akvaryumunuzda ki bitki yükü çok fazlaysa 1ppm bile kullanabilirsiniz. Bu kadar çok kullanmaya gerek yok diye düşünüyorum.
Fatih bey denemedım ama 1 günlük denemeden dolayı bişey olmaz dıye dusunuyorum.Bi deneyin bence saygılar
Fatih bey bu değerler bitkili bir akvaryum için müthiş yüksek seviyede. 2 günde bir en çok 0.3 ppm demir vermeniz yeterli gelecektir. Yoğun bitkili tankımda hiçbir zaman 0.2 ppm üzerine çıkmadım ve bitkilerin formunda herhangi bir bozukluk oluşmadı. Eklediğiniz demirin test kitinde bu kadar hızlı bir şekilde görünmez halde gelmesinin sebebi gübreyi şelatlama sorunu olabilir. Demir yine akvaryumun içinde bulunuyor ancak test kitinin ölçemeyeceği bir forma dönüşüyor olabilir. Başka bir tehlike de demirin fosfatı bağlama riski. Eğer fosfat ile etkileşime girerse tankta bitkilerin fosfatı kullanmasını imkansız hale getirir. Bu da tankınızın bir anda durması demek olur. Bence demir konsantrasyonunu artırmak yerine sabah işe giderken günlük olarak tanka 0.1 ppm düzeyinde demir ekleyin. Böylece günlük olarak bitkilerinizin ihtiyacını katmış olursunuz. Sanırım demiri şelatlama konusunda biraz daha araştırma yapmamız gerekiyor. Birileri doğrusunu biliyor ancak nasıl yapıldığını bize söylemiyor.
Vallahi bilmiyorum durum nedir. Birkaç gün önce kızarmaya başlayan rosanerviglerin yeni yaprakları yine yeşil çıkmaya başladı. Testler de demir yok diyor. Güller de yeşil oluyor. Ben bu şelat formulünü aşağı yukarı 3 yıldır kullanıyorum ve böyle bir sorunum yoktu. Bizim arkadaşlar hemen zengin olacağından bilgi vermiyor. Şelatı da yabancı sitelerden aldım, yabanci birkaç siteye üyelik de aldım. oraya soru bile sormuştum. Herneyse, onlar önemli değil. Şöyle yapalım o zaman; Akşam gidip tekrar ölçeyim demir var mı yok mu. Var derse zaten demir gübrem az geliyor demektir, problem kalmaz çözmüş oluruz. Yok derse ana tanka dozlarım ve ardından litrelik pet içine su doldurur, ısı ve bakteri yapısı bozulmasın diye ana tanktan çıkarmadan numune ayırırım. Ertesi gün her ikisine de demir testi yaparım, arasında fark var ise bitkilerim tüketiyordur. Ana tank ve pet şişede de demir yok derse bizim şelat bozuluyor demektir. Bence bitkiler tüketiyor veya filtrede garip birşeyler oluyor demektir. Çünkü filtre son temizlediğimde epeyce kahverengi geldi. Bakteri v.s. değişikliği olabilir.
Fatih bey elinizde bunun üç katı bitki de olsa yine de bu kadar demiri 1 günde tüketmeleri mümkün değil. Zaten oluşan saç yosunları da ortamda demir fazlalığı olduğunu doğruluyor. Bence oksitlenerek test kitlerinin ölçemeyeceği bir forma dönüşüyordur. Uzun süredir bu şekilde sorunsuz kullandığınıza göre demir ya da EDTA'nın bozulmuş olma olasılığı var mı acaba?
Şimdi demir ölçümü yaptım, dün verdiğim dozun yarısı duruyor. Dün koyu renkti bugün yarısı kadar koyu diyeyim artık. Şelat bozulmuş olsa hepsi bozulmuş olmaz mıydı? Yanlış mı düşünüyorum? PH'da 7,5 8 arasında biryerde. Bugünlerde PH yüksek maalesef. CO2 açıldı, bir saat sonra tekrar ph ölçeceğim. Benim demirler nerede? Yoksa filtrenin mıknatısı mı çekiyor
Allah Allah bu akvaryum kaç gündür ne saçmalıyor, fotosentez neden durdu diye düşünürken ne olmuş biliyor musunuz? Pnömatik hortumundan akvaryum hortumuna geçerken metal bir hortum birleştiricisi var. Oradan akvaryum hava hortumu zamanla gevşemiş ve basınçla atmış. Difüzör arkada kalınca bakmıyordum ve hiç aklıma gelmemişti. Bugün bi bakıyım dedim, çalışmıyor. Ph yüksek diye düşünüp dürüyorum hiç aklıma gelmedi. Taktım saç yosununa öyle onu yenmeye çalışıyorum
Fatih bey bu kadar bitkinin bir günde 0.6 ppm demiri tüketmesi bana mümkün değil gibi geliyor. Hele ki CO2 doğru düzgün verilmiyorken tüketmesi imkansız gibi birşey. Demir miktarını artırmak yerine test kitini bir kenara kaldırıp gübreleme planına uygun şekilde bir iki hafta devam edin. Eğer bitkilerin üst yapraklarında sararma görürseniz o zaman demir eksikliği olduğuna karar verirsiniz. Bu seviyede demir eklemeye devam ederseniz saç yosunu tüm akvaryumu örümcek ağı gibi kaplayabilir.
İşin daha da garibi saç yosunları da öldü. Dün hiçbirşey eklemedim. 1 lt pet şişeye su doldurdum akvaryumun dibinde duruyor. Akşam hem akvaryumu hem şişe içini ölçeceğim. Bakalım orada durum nasıl.
Şişenin içindeki numuneye ellemezler herhalde. Hayır test kitine inanmayım hadi yanlış ölçtü diyelim rosanerviglerin geçen hafta çıkan yaprakları damarlı bu hafta çıkanlar zeytin gibi yeşil.
Valla o da olmadı 17 litre akvaryum var, onu kurarım yanına bitkisiz orada denerim. O da olmadı damacana var boş, onu gübreler ölçerim.
Evet sayın arkadaşlar, benim şelatta problem yok. Deneyi özetleyim; Akvaryumumda 0,6 ppm demirden ertesi güne 0,2 ppm civarında kalıyordu. Şelatım mı bozuk acaba diye şüphelerimiz vardı ve bu nedenle iki gün önce 1,2 ppm demir dozlama yaptım. Dün ölçtüğümde 0,5-7 ppm gibi demir halen tankta mevcuttu. Fazla verdiğim demir gübresi tükenmeyip veya bozulmayıp testte çıktığından, demir gübresinin tankta bir gün kaldığını ve şelatın bozulmadığını anlamış olduk. Deneyimi sağlamlaştırmak üzere hiçbir gübreleme yapmadan pet şişe içerisine 1 lt su alıp kapatarak akvaryumun dibine bıraktım. Böylelikle akvaryumdan izole edilmiş 1 lt akvaryum suyum oldu. bugün Akvaryumumda bulunan demir gübresi sıfır'a yakın miktarda çıktı. Pet şişe içerisinde dünden ayırdığım suda ise 0,5 civarında demir gübresi olduğu göründü. Böylelikle, dünden ayırdığım şu içerisinde bulunan demirdeki şelatın 2 gün dayanabildiğini de test etmiş olduk. Yani şelatın 2 gün bozulmadığı kesin gibi. Benim akvaryumda demirler nereye gidiyor? Bu kadar demiri bitkilerin tüketiyor olması muhtemel midir? Saç yosunu da excel uygulaması ile sonuç verdi ama uygulamadığım yerlerde ilerlemese de devam etmekte.
Fatih bey deney yaptığınız suyu da akvaryum içerisinden aldınız değil mi? Şelatta problem olmadığına göre sorunu başka bir yerde aramak gerekiyor. Bu kadar kısa sürede bu kadar fazla demir tüketecek bitki yoğunluğunuz da yok günde 0.6 ppm demir tüketilmesi çok yüksek bir oran. Tıka basa bitki dolu tankta 2 günde bir 0.2 ppm demir kullanıyordum. Bitkilerde herhangi bir demir eksikliği de gözlenmiyordu. Demir ve fosfat kendi arasında etkileşime girip birbirlerini bağlıyor olabilirler mi diye düşünüyorum. Eğer bitkilerde demir eksikliği gözlemlemiyorsanız test kitlerini şimdilik kullanmayıp iki günde bir 0.2 - 0.3 ppm demir ekleyerek devam edin isterseniz, bakalım bitkilerde besin eksikliği görecek misiniz?
Aynen, akvaryum içinden. Pet şişeyi batırdım, doldu ve ağzını kapattım. İki hafta önce filtreyi temizledim, dış filtre içinde çok kahverengi oluşum vardı. Ben oradan şüpheleniyorum biraz. Dün akşam da vermedim demir bakalım ne olacak. Yıllardır test kiti almamak için direndim. Bi demir testi aldım, işler karıştı Bilmemek güzelmiş.
Fatih Bey sizin iş tansiyon hastası olmayıp da eve tansiyon cihazı alan sonra ölçtükçe morali bozulan ve tansiyonu stresten yükselen kişiler gibi
Kh Gh nitrat fosfat testi falan alacaktım, hepsinden vazgeçtim. Ben eski yöntem gözlem yapıp gübre vereceğim.
Fatih Bey aslında en güzeli iyi gözlem ile içerik tahmin yöntemi. En kritik içinden çıkılmaz anlarda test uygulamak. Zaten en kötü sık su değişimi ve excel uygulaması ile bir şekilde doğrultuyoruz yosun sorununu.