Demir eksikliğinde ne gibi etkiler gösterir bitkiler acaba ? Tabanda 20 kg hagen 25 kg bazalt kum bulunuyor aynı zamanda torf ve kil ile besleyeceğim. kömür tozu temin edemediğim için ekleyemiyorum. NPK gübreleri ve reeflowers trace mikro gübre kullanıyorum. Bu tankta demir eksikliği olrmu acaba? hagen %18 demir içeriyor bildiğim kadarıyla. Eğer olursa demir eksikliğinin etkileri nelerdir bilenler yardımcı olursa sevinirim
Bitkinin yeni çıkan yaprakları oldukça sarımtırak olarak çıkıyor. Kumun içerdiği demirin bitkiler üzerinde bir etkisi olmayacağını düşünüyorum, çünkü normal demir gübreleri şelatlama ile yapılmaz idi. Eğer tank low tech olacak ise yeterli gelebilir, su değişimi ile çeşme suyundan da bir miktar demir geliyor ama co2 verilecek ise yetmeyecektir.
mayalı sistem ile co2 vermeyi planlıyorum şimdilik. ilerleyen zamanda tüpe geçeceğim. Yapraklardaki delinmeler yada kökten kopmaların demirle ilgisi yok o zaman ?
Abdurrahman bey demir immobil bir besin olduğundan eksikliği durumunda bitkilerin uç yaprakları sararacak ve bitki kırılganlaşacaktır. Co2 verilen akvaryumlarda bitkilerin sağlıklı gelişebilmesi için yeterince demir gübresi eklemeniz gerekiyor. Silis kumlar suda çözünmediği için besin içermez içinde bulunan mineralleri bitkiler kullanamaz. Bu nedenle demir gübresini ayrıca temin etmeniz gerekiyor.
Silis kum degil hagen var tabanda. Ayrica bazalt kum var. Anladim ayrica kil kullanimini aryirmamin bi faydasi dokunurmu demir eksikligine ?
Hagen firması siyah kum üretmiyor. En çok kullanılan parlak siyah renkli kumun markası Aqua Deco ve bu kum silisyumdan üretiliyor. Cam gibi bir yapısı olduğu için suda çözünmez. Silisyum kumlarda demir yoktur olsa bile çözünmeyeceği için bitkiler bunu kullanmaz. %18 demir içerikli diyerek kandırmaca yapıyorlar. Demir içeren kumlar doğal olarak pas rengi yani kırmızımsı renkli olur. Demir gübresi kullanmama şansınız yok. İlla kullanmak istemiyorum diyorsanız bir süre deneyin sudaki ve bitkilerin bünyesindeki mevcut demir tükenince demir eksikliği belirtileri oluşmaya başlayacaktır.
%18 demir içeriği bizimkilerin yalanıdır. Hagen diye bilinen ama aslında AquaDeco marka siyah kumun demir içeriği v.s. yoktur. Hatta suya kattığı hiçbir şey yoktur. %99 Siyah silis kumdur, eritseniz cam olur.
Eğer öyleyse demir takviyesi için tabanda kil yeterli olurmu ? Ben hageni yani silis kumu demir içerikli bildiğimden dolayı ne sıvı gübre nede taban gübresi kullanmadım. Kil ve torf tek başına yetermi acaba?
Peşinen bir şey söylemek zor. Tankınızın şartlarına, yapısına göre değişir. Demir eksikliği olur veya olmaz diye bir yorum yapmak yanlış olur.
Kil torf karışımı low-tech tanklar için güzel bir karışım olur, bunu bir çok kişi kullanıyor. Siz nasıl bir kurulum yapacaksınız? Hi-tech mi yoksa low-tech mi?
Kilin içinde yeteri kadar demir olacağını zannetmiyorum. Torfun içinde her türlü besin yeteri kadar bulunuyor. Eğer CO2 desteği yoksa normal hızda gelişen bitkiler için yeterli olabilir ancak CO2 desteği olan hızlı gelişen bol miktarda bitki varsa bitkiler demir eksikliği çekebilir.
Bitki miktarı bol. Ama genellikle kolay bitkiler. co2 mayalı kullanmayı planlıyorum şimdilik. kurulumu dün akşam yaptım. Görünen o ki sıvı gübrede almalıyım. teşekkür ederim.