Dıy Sıvı GH Booster

Konusu 'Gübreleme' forumundadır ve sukru35 tarafından 19/05/15 başlatılmıştır.

1. sukru35

sukru35 Gayretli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Herkese selamlar. Biraz kimya ağırlıklı bir sorum olacak. İzmirde oturuyorum. Musluk sularımızın TDS değeri 650 ppm geliyor. Bu suda bitki yetişmeyeceği için R.O arıtma cihazı aldım. Yaklaşık TDS 30 ppm çıkarıyor. Buna GH tamponlaması yapmak için karışım hazırlayıp 7,5 litre su ile mix ettim. Bu karışımın içinde Potasyum nitrat, MKP, Potasyum sülfat, Kalsiyum klorür, Magnezyum sülfat, Demir ve iz elementler var. Yalnız bu karışım çok yoğun çökelti oluşturuyor. Bunu bu şekilde kullanabilirmiyim? Yani çökelti bu karışımın kimyasını bozar mı?

2. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Bu şekilde hepsini bir arada yapıyor olmanız muhtemelen birbirleri ile etkileşime girmişlerdir. Karışımı daha net yazarsanız daha doğru cevaplar verebiliriz.

İzmir'in suyu çok da kötü değil. Sadece TDS değeri ile doğru bir karar veremezsiniz. Burada İbrahim Bey (renoibo35) İzmir suyu ile gayet sağlıklı bitkiler yetiştiriyor.

3. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    ;) selam sitede sehirler isimler kayboldu nedense. Izmirin neresiydi Sukru bey. akvaryumunuzu tanitabilirseniz fikir alisverisi yapabiliriz Fatih beyin dedigi kadar tankim prof olmasada idare eder bitkilide cok derine inmek icin profesyonel tank dusunmek gerekir diye deyim yerindeyse daha iyi olur. Ben acemice ogreniyorum diyeyim;). Temelde izmir suyu fosfat zengini nitrat fakiri olarak nitelendirebiliriz. Pek tds kh vs takilmamak gerekli diye dusunuyorum tabi yineleyim acemice.saygilar..

4. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Ben izmirin menemen ilçesindeyim. İbrahim bey sanırım izmir merkez civarlarında bulunuyor. İZSU nun sitesine baktığımda izmir merkez civarı 300 ppm geliyor. Menemen hem benim ölçümüme hemde izsu ya göre 650 ppm. Açıkçası 6 yıldır ciddi olarak bitki ile uğraşıyorum ve dinlendirilmiş musluk suyu akvaryuma hiç koymadım. R.O su ile 3 yıl hi-tech bitkili akvaryum baktım. Bitkileri budayıp çöpe atmaktan bıktığım için şu anda low-tech akvaryum ile ilgileniyorum. Eve gidince notlarımdan karışımı tam olarak gramları ile yazayım. Yarın buraya eklerim. Evet bu isimlerin ve şehirlerin kaybolması kötü oldu. Rumuz ile değilde birbirimize isimleriyle hitap etmek daha iyi oluyor.

5. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Arkadaşlar gerekli düzeltme yapılmıştır, şehir isimleri vb. üye bilgileri görünmektedir.

6. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Sukru bey tankinizi merak ettim yillarin deneyimi sonucta birkac su farkli izmir icinde bile degisken haklisiniz.

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Şükrü Bey 30 gelen tds değeri gübreleri ekledikten sonra kaça çıkıyor hiç ölçtünüz mü? Bir de bildiğim kadarıyla sülfat kalsiyum ile etkileşime girip kireç topaklaşması yapabiliyor.

8. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Hakan bey; 30 ppm dahil 160 ppm civarı oluyor. Aslında buradaki tek sorun kalsiyum. Kalsiyum koymasam berrak bir çözelti oluşur. Ama 30 ppm civarı kalsiyum istiyorum. Çökelti oluştursa bile çalkalayıp şırınga ile kalsiyum çökeltisinide çekebiliyorum. Karışım oranlarına gelince;

7500 ml R.O su içine

Potasyum Nitrat: 170 gr
    MKP : 16 gr
    Potasyum Sülfat: 180 gr
    Kalsiyum Klorür : 830 gr
    Magnezyum Sülfat: 1000 gr
    EDTA Demir ve İz elementler %13 : 10 gr

Bu çözeltiden 20 litre suya 15 ml eklediğimizde;

Nitrat 10.4 ppm
    Fosfat 1.1 ppm
    Potasyum 15.8 ppm
    Kalsiyum 30 ppm
    Magnezyum 9.9 ppm
    Demir 0.1 ppm olmaktadır.

İstediğim su değerlerine ulaşıyorum fakat çökelti oluştuğu için bu değerlerde bir değişme oluyormu acaba?

9. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Sanırım bu sorunu deneyerek ve gözlemleyerek çözeceğim. Bunu yapmam için de sizin taban kurulumunu hazırlayıp tekrar hi-tech tanka geçmem gerekiyor. Elimde alüminyum tüp var. Bir an önce doldurtup yeni kurulum yapayım.

10. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Şükrü Bey test kiti ile dediğinizi anlamak mümkün ama nitrat, fosfat ve demir tarafında sağlıklı bilgi alınabilir hatta demir de yanılma bile olabilir. Yani demek istediğim tankın su değişimini yaptıktan sonra tanktaki değerlere bakıp gübrelemeyi yaptıktan sonra da bakılırsa mukayese edilebilir.

Bitkilerinizde kalsiyum eksikliği belirtisi oluşuyor mu? Sizin çökeltiden kastınız kalsiyumu eklediğiniz formu ise kesin bir şey diyemiyorum ama bu sülfatlı gübrelerle kalsiyumun etkileşime gereceğini düşünüyorum.

Biraz bilmece gibi oluyor anlattıklarımız, tankınız kaç litre ve kaç litreye bu çözeltiden ne kadar veriyorsunuz. Eğer çözelti 1 seferde kullanılmıyorsa (ki analttığınıza göre şırınga ile de çekiyorsunuz) bir kaç gün sonra gübre şişesinin dibine bakmak gerek tortulaşma taşlaşma gibi bir oluşum var mı?

Bu arada taban ile durumu pek bağdaştıramadım, siz ne düşünüyorsunuz?

11. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Tankım 120 litre. 60 cm boyunda. Dediğiniz gibi seranın test kitleriyle ölçeyim ama tamda engerekli olan eksik. Kalsiyum test kitinide alıp bakayım. Bitkilerde kalsiyum eksikliği yüksek miktarda potasyum dozladığımda gözlemliyorum. Tanktan her pazar 20 litre su değiştiriyorum. Bu çözeltiden 15 ml alıp eklediğim 20 litre suya katıyorum. Co2 li sistemde bu çözeltiyi denemek istiyorum. Bunun içinde güzel bir taban hazırlamam gerekli yani sizin tavsiye ettiğiniz tabanı hazırlayım diyorum.

12. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    İbrahim bey akvaryum fotolarını en eskiden yeniye doğru ekliyorum.

Önce Hi-tech;

Ekli Dosyalar:

13. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Hi-tech eskiden yeniye devam;

Ekli Dosyalar:

14. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Bu fotodan sonra hi-tech e son verip low-tech e geçtim;

Ekli Dosyalar:

15. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Bu da bir kaç ay öncesi co2 maden suyu ile arada verdim;

Ekli Dosyalar:

16. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Şükrü bey benim bulunduğum yerin tds değeri 705 ve ben de sizin gibi RO cihazı kullanmaya başladım. Eğer çeşme suyunda anormal bir organik fosfat ya da amonyak sorunu yoksa basit bir oranlama ile çeşme suyu ile RO suyunu karıştırabilirsiniz.

Şimdi RO cihazının mebrandan sonra çıkış alıyorsanız sıfır değerinde bir suya sahipsiniz çeşmeden de 600 ppm akıyorsa %80 RO suyu ile %20 çeşme suyunu karıştırarak istediğiniz tds ve gh seviyesine ulaşabilirsiniz.

Bu şekilde bir karışım hazırlayacaksanız bile içerisine nitrat, fosfat ve demir koymamanız gerekiyor. Özellikle demir ve fosfat birbiri ile etkileşime girebildiği için hazırladığınız karışım çok bir işe yaramayabilir.

17. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Low-tech. Co2 maden suyu ile temin edildi.

Ekli Dosyalar:

18. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Şükrü bey bu karşımı karıştırmasanız bu kadar uğraşmamış olmaz mısınız? Ayrı ayrı eritip kullansanız daha iyi olur diye düşünüyorum.

19. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Ergün bey; dediğiniz gibi bir ara çeşme suyundan aşılama yaparak kullandım. Bunu en çok seven nedense java fern ler oldu. Bu şekilde java fern ler çok iyi gelişiyor. Ama kahverengi algle boğuşuyorum. Sonra kahverengi sakal yosununa dönüşüyorlar. Su değerlerinle çok oynuyorum galiba. Artık bir düzen tutturmalıyım.

20. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Hakan bey; bunu ayrı ayrı eritmek değilde toz halinde mix etmeyi düşünüyorum. Şu 7,5 litre çözeltinin tamamını bitirip, gözlemleyip toz halinde gram olarak vereceğim sanırım.

Bu soruyu kimya mühendisi kudret tezel beye sormuştum. O da kesin birşey söyleyemiyor. Kullanılmaması taraftarıyım diyor. Aramızda kimya mühendisi olsa ne iyi olurdu.

21. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Toz halde de iyi bir karışım olmaz ise sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yine de siz bilirsiniz ama en güzeli ayrı ayrı dozlama yapmak. Ayrı ayrı olması halinde örneğin potasyum fazlalığı veya fosfat fazlalığı sezdiğiniz anda müdahale etme şansınız da yüksek olur.

22. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Evet Hakan bey bu biraz daha zahmetli ama daha mantıklı. Ekstra gübre yapmamada gerek kalmaz. Şu 7,5 litreyi bitireyim de 2200 gram kimyasala yazık olmasın.

23. fatihsahin

fatihsahin Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    495
    Ödül Puanları:
    83
    Karışımdaki oranlarınız nedir acaba? Ben de RO suyu kullanıyorum ama verimli bir karışım ayarlayamadım. Ca ve Mg konusunda sıkıntı var gibi.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Şükrü bey kahverengi yosun dediğiniz diatom nitrit yükselmesi nedeniyle oluşur. Ondan sonra oluşan staghorn yosunları da amonyak yüksekliğinden oluşuyor. Bu da çeşme suyundan değil azot döngünüzün tam oturmadığından olur. Bence bu kadar uğraşmanıza hiç gerek yok. Doğal olarak çeşmeden akan gh seviyesi yüksek suyu kullanarak bir ayarlama yapmaya çalışın. Eğer suyunuz klorlu akıyor bu yüzden de azot döngüsü bozuluyorsa bir iki gün suyu dinlendirerek karışımı o şekilde hazırlayabilirsiniz.

25. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    En çok merak ettğim de bu hazır gübrelere kalsiyumu nasıl, hangi formda koyuyorlar? Markalı hazır gübrelerin içeriğine baktığımda maşallah hepsi var N-P-K-S-Ca-Cl-Mg-Fe

26. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6

27. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Birazda sabırsızlıktan kaynaklanıyor Ergün Bey. Kahverengi yosunu gördümmü hemen su değerlerinle oynayıp başka su kalitesi arıyorum. Dediğinizi sabredip deneyeyim.

28. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Suyun kimyasıyla oynamaktan topraksız tarımada başladım :) Altı köklük sistem dün bitti. Bu gün suda yetiştirmek üzere 3 kök domates 3 kök salatalık fidanı alacağım. Hadi hayırlısı.

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Kalsiyum klorür eklerken bir yandan azot döngüsünü oluşturan bakterileri de öldürüyorsunuz. Bir iki ay dişinizi sıkın azot döngüsü oturunca zaten bu sorunlar ortadan kalkacaktır.

Susuz tarım ile ilgili bir konu açarak uygulamalarınızı anlatırsanız sevinirim. Benim de ilgimi çeken bir uygulama.

30. sukru35

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Tavsiyeleriniz doğrultusunda hareket edeceğim Ergün Bey. Yanlış yazmışsınız, topraksız tarım olacak. Biraz gelişim başlasın bir iki hafta sonra fotolarla konuyu açarım. Tavsiyeler için herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.

Sayfayı Paylaş