Corydoras panda - Panda Coryler Hakkında Her Şey

Konusu 'Makaleler ve Tercümeler' forumundadır ve mehmet zahit tarafından 01/08/14 başlatılmıştır.

1. mehmet zahit

mehmet zahit Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Panda coryler (corydoras panda)
    Bir çoğumuzun akvaryumunda bulunan ve ya bulunmuş olan bu tür hakkında bilgiler vereceğim. Öncelikle toplumda çöpçü pislik , dışkı yer gibi bir tabir oluşmuş. Çöpçüler dışkı ya da pislik yemezler. Yanlızca akvaryumun dibine düşen , yemlerle beslenirler ve bitki üzerlerindeki alglerle beslenirler. Akvaryumunuzun dibinde kumu eşeleyerek arı gibi çalışırlar. Hemde karın tokluğuna :) kumu eşeleyerek kum içerisindeki dışkıları havaya kaldırıp , filtrenin çekmesine yardımcı olurlar. Corydoraslar sürü balıklarıdır ve en az küçük akvaryumlarda 4lü büyük akvaryumlarda 6lı bireyler halinde bakılması gerekir. Panda corylere gelince
    panda corylerlerin beslenmesi panda coryler balıklardan arta kalan yemleri yerler fakat akvaryumunuz kalabalıksa pek yem kalmaz ve panda corylerde çekingen balıklar olduğu için pek yem yiyemezler. Bu durumda aç kalırlar. Bu yüzden akvaryumunuz kalabalık olmasa dahi kaliteli dip yemleriyle beslenmesini tavsiye ederim. Örnek olarak tetra vafer mix , sera vipa chips gibi yemleri çok severler. Kondisyon kazandırmak içinse kaliteli dondurulmuş tubifexlerden ve ya kankurtlarından kullanabilirsiniz. Gelelim bakımına

panda corylerin bakımı corylerin bakımı kolaydır. Geniş ph ve sıcaklık aralıklarında yaşadıkları içinde çoğu balıkla uyumludurlar ama panda coryler için ph değerinin 7,5i geçmemesine dikkat edin. Sıcaklık olarak ise 20-30 derece aralıklarında bir sorun çıkarmazlar. Panda coryler bitkili akvaryumları daha çok severler. Bunun nedeni ph düşüktür. Sıcaklıkta 26 derecenin aşağısına düşmez. Bitkilerin arasında kumu eşelenirler dururlar. En sevdikleri bitkiler zannımca subulata , parvula , java moss türü taban bitkileridir. Aynı zamanda panda coryler nitrit ve nitrata hassastır. Bunun için bolca su değişimi ve bol oksijen çok faydalı olacaktır. Aynı zamanda bitkiler nitrit ve nitratı aldıkları içinde panda corylere yararı vardır. Cory ve diğer dip balıkları tuza duyarlıdır. Bu yüzden tuz kullanmayın. Bitkili akvaryumlarda tuz kullanılmayacağı için yine coryler için faydalıdır. Filtreleme olarak ise şelale filtreyi severler. Çünkü şelale filtre yaşadıkları ortamda olduğu gibi yağmur atmosferini sağlar. Işıklandırma konusunda ise akvaryuma kuru meşe yaprakları atarak ve ya su mercimeği gibi bitkiler koyarak , gölgelik alanlar oluşturmanız tavsiye edilir. Diğer kedi balıklarında olduğu gibi panda corylerde ışığı sevmezler ve geceleri daha aktiftirler. Bu arada coryler yavru balık yemezler. Gönül rahatlığıyla yavru tankınıza koyabilirsiniz. Son olarakta üremeleri kalıyor.

panda corylerin üremesi
    Bunun için bir çok yöntem var. Aslında kendi haline bıraksanızda ürerler ama daha çok yavru almak istiyorsanız yöntemleri yazayım.
    Panda corylerde yavrular 1 yıl sonra yavru vermeye hazır hale gelirler. Öncelikle simülasyonlar uygulamak için bize 15 litrelik küçük bir tank yeterli.
    Kış simülasyonu
    Tanka 15 cm yükseklikte akvaryumdan alınma su konur. Sıcaklık 23-22 dereceye çekilir. Balıklar kurutulmuş tubifex ve kan kurduyla her gün beslenilir. Şelale filtre takılır ki yağmur mevsimi taklidi olsun. Bundan sonra balıkları rahatsız etmeden tankı her gün kontrol edin yumurta varsa anaçları hemen ana tanka alın. Daha fazla yumurta kurtulması için dibe misket döşeyebilirsiniz.

Yaz similasyonu
    Yine 15 cm yükseklikte su doldurulur. Sıcaklık 28 dereceye çekilir balıklar üreyene kadar yem verilmez. Oksijen verilmez. Baktınız çok yorgun düştüler besiye çekip tekrar deneyin. Yine dibe misket koyun. Yumurtaları görür görmez anaçları ana tanka alın.

panda cory yavru bakımı
    Yumurtaların olduğu tanka büyük bir hava taşıyla bolca oksijen verin ve biraz akıntı oluşturunki mantarlaşma olmasın. Yavrular 2-3 güne kadar çıkarlar. İlk 2 gün keselerindeki besini tüketirler 3. Gün ise artemia vermeye başlayabilirsiniz. Bunun yanında sera mikron gibi yemler verebilirsiniz. Aynı zamanda yumurta sarısını çay bardağına koyup üzerine biraz ılık su ekleyip çay kaşığıyla yumurta sarısını ezip. 5 dakka sonra tortu dibe çöker yüzeyden suyu şırıngayla alıp yavrulara verebilirsiniz. Doğdukları zamanda 2 günde bir su değiştirmeniz gerekir. Daha iyi gelişmeleri için.

makale şahsım tarafından yazılmıştır. İzin almadan lütfen alıntılamayalım.

Bunlarda benim bıcırıklar

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Mehmet Bey elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş. Müsadenizle portalımızda da paylaşmak isteriz.

İyi forumlar.

3. mehmet zahit

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Kaynak belirtmek şartıyla paylaşabilirsiniz.

4. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Elbette Mehmet Bey sizin makaleniz olduğunu belirtiyoruz ve profilinizin linkini portalımızda da veriyoruz. Sanırım siz farklı bir site olarak düşündünüz zaten sitemizin ana sayfasında yani portalımızda yayınlayacağız.

İlginiz için teşekkürler.

5. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Mehmet bey Emeğinize sağlık.

6. mehmet zahit

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Teşekkürler bora bey. Hakan abi tamam anladım. Paylaşabilirsiniz.

7. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Mehmet bey güzel paylaşım olmuş sağolun.Bu çöpçü balıkları bitkili akvaryumda olur mu?Tabanda parvula bitkilerini karıştırıp çıkartırlar mı?

8. mehmet zahit

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Çöpçüler bitkilere bir şey yapmaz. Ayrıca toprağı karıştırarak zararlı atıkları filtrenin çekmesine yardımcı olurlar. Artık yemleri yerler. Tavsiyem nano bir tankınız varsa 4 lü panda cory ve yosun temizlemesi içinde elma salyangozu almanız olacaktır. Elma salyangozu mümkünse yavru olsun. Yani en fazla fındık kadar olsun. Büyükleri aç kalınca bitkilere saldırıyor. Yavrular bir şey yapamıyor. Ne kadar fazla elma salyangozu yavrusu varsa bitkiler için o kadar iyi. Benim nano akvaryumumda 10 tane var. Bitkilerin üzerindeki algleri tüketerek , dışkılıyorlar ve bunuda bitkiler gübre olarak kullanıyor. Ben balıkların yiyeceği kadar yem veriyorum. Elma salyangozu yavruları aç kalınca mecbur yosun ve alg yiyiyorlar ama fazla yem verirseniz yeme alışıp tembelleşebilirler.

9. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Yarin 30 adet kadar gelecek nohut ve fındık büyüklüğündeymiş yarin görecem bakalım 2 tanede nerite almıştım ama öldü niye anlamadım.

10. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Hepside ölmüş :( 1 tanesi nohut kadar dı ötekiler mercimek ve dahada ufak 0.5lik 2 pette izmirden yollamış arkadaş ama ağzına kadar su doldurmuş herhalde hava alacak yer kalmadığından ölmüşler.

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Uğur bey muhtemelen sıcaktan ölmüşlerdir, havalar çok sıcak bu yüzden ısınan sudan etkilenmişler. Canlı alımları için havaların biraz daha serinlemesini beklemek yada elden teslim alıp kısa sürede işlemi tamamlamak gerektiğini düşünüyorum.

12. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Haklısınız yazık oldu elma salgozlarına.

13. mehmet zahit

Beğenilen Mesajları:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Siz akvaryum.com forumdada üyemisiniz ? Böyle bir mesaj hatırlıyorum. Hatta çok fazla salyangoz yavrusu olan biri göndermişti diye. Hatta kargo ücretide 17,5 liraydı. :) salyangozlara üzüldüm ama uzun yolu kaldıramazlar zaten. Sıcaklığa hassaslardır.

14. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Evet Mehmet Zahit bey orada da yazmıştım.Herhalde arkadaş ağzına kadar su doldurmuştu 0.5lik pet full su doluydu elma salyangozları da çok ufaktı bir tanesi nohut kadar gerisi toplu iğnenin başı kadar ve biraz daha büyüklerdi ama maalesef havasızlıktan ve sıcaklardan yazık oldu elmalara :(

Sayfayı Paylaş