Tekrar merhabalar,bildiğiniz gibi akvaryumu kuralı 2 hafta oldu.Bu süreçte bitkilerin adaptasyonunu tamamlamasını bekledik ,sadece bu hafta içi Ergün Bey'in önerisi ile 20 ppm potasyum ekledim hatta fotosentezde gerçekleşti.Bu noktaya kadar hiç bir sıkıntı yokdu fakat bu sabah 2 adet karidesimi (daha fazlada olabilir) ölmüş olduğunu gördüm. Bu olayı baz alarak; 1)Co 2 24 saat 1,5 saniyede 1 kabarcık gibi veriliyor ,bitki yoğunluğuna göre çokmudur ? 2)Gübrelemeye tam geçilmediği için,bitkiler karbondioksiti tam olarak kullanmıyormu? 3)Tam gübrelemeye geçene kadar co2 vermesek olurmu ? 4)Diğer balıklarda herhangi bir sıkıntı yok,karidesler balıklara göre daha mı hassasdır? 5)Pazar günü yapmam gereken su değişimini ,acilen bugün yapsam sorun çözülürmü? 6)Ph çok düşmüş olabilir mi ? bunu test yaparak belirledikden sonra bir çözüm bulabilirmiyiz ? Bilgi ve birikimi olan arkadaşlar bu konuya mutlaka açıklık getirecektir,cevaplar için şimdiden teşekkürler ..
Selam akvaryumumda 7/24 sizin gibi co2 vermekteyim kiraz inci karideslerim var şu ana değin ölmüş olanını görmedim Karideslerin hassas olduklarını belli türlerde olduğunu okuduklarım kadarıyla biliyorum ph dengesizliklerinde etkilenebiliyor sizin bakmış olduğunuz karides türü nedir belkide su dengesinde bir bozukluk olmuş olasılığını değerlendirin bu konuda nerite salyangozlarımda yaşadım 2tnesi ph bozulmasında yem fazlalığını veriyormuşum dengesi epey bozulmuştu öğrenene kadar saygılar.
Sizin dediginiz olayi bende karides tankimda yasadim co2vereyim dedim hayvanlar bir muddet sonra kendini camlara vurmaya basladilar ani ph dan cok etkileniyorlar ama sonradan alisiyorlar kayiplar haric cunku ana tankimda 7/24 co2 veriyorum yaklasik icinde 50 tane kiraz var suan saglikli sekilde yasiyorlar ancak isi fazlaligi ve co2 le beraber uremeleri bayagi geriliyOr gozlemlerime gore.
Selam İbrahim bey,bende sizin gibi kiraz karides bakıyorum hatta ölenler kendi yavrularım epeyde büyümüşlerdi ph bozulmasında salyangozların öldüğünüde duymuştum ,akvaryumda belki 50-60 adet ramshorn salyangozu var hiç birinde sıkıntı yok hatta üremeyede başladılar,balıklara çok yemde atmıyorum hatta 2 günde bir atıyorum,acaba karidesler açlıkdan mı öldü
Uğur bey merhaba ,co2 harici aklıma başka hiç bir şey gelmedi,ısıda şuanda 25-26 derecelerde ,benim düşüncem co 2 nin bitkiler tarafında yeteri kadar kullanılmaması,bu işte daha çok acemiyim belki başka sebebide olabilir
Ümit bey dışarıdan bakarak CO2'nin ne ölçüde çözündüğünü kestirmek kolay değil. Kesin olarak öğrenebilmek için ya uzun süreli CO2 indikatörlerinden almanız ya da ph ve kh test kitlerine sahip olmanız gerekiyor. Karidesler ilk dönemde tanka eklenmesi önerilmeyen canlılar çünkü amonyak ve nitrite karşı oldukça hassas canlılar. İlk 1 aylık süreçte azot döngüsü oturana kadar amonyak ve nitrit değerleri tavan yaptığı için karides gibi hassas canlıları kaybetme ihtimali çok yüksek oluyor. Bu süreci en kolay şekilde atlatmak için normal şartlarda balık eklenmemesi ve yemleme yapılmaması gerekiyordu. Siz balık da eklediğiniz için bu tip bir sorun yaşıyorsunuz diye düşünüyorum. Gördüğüm kadarı ile sadece lepistes eklemişsiniz ki şanslısınız diyebilirim. Lepistesler bitkili bir akvaryumda aç kalmazlar. 1 ay bile yem atmasanız sorun olmaz. Bana kalırsa haftada bir yem atın ve su değişimlerini mümkün mertebe %50 civarı yapmaya çalışın.
Ergün bey bu testler için önerebileceğiniz bir marka varmıdır ?ben alttaki ürünü gördüm bu bizim için uygunmudur ? Jbl Test Combi Set GittiGidiyor'da 117178142 Akvaryumda şuan sadece kiraz karides,endler ve lepistes var ,karidesler eski akvaryumumdada vardı hatta orda üremişlerdi ,ama yeni tankda ilk problem onlar oldu ,dediğiniz gibi galiba tankın iyice oturmasını bekleyeceğiz .. Yemleme işinide değiniz gibi yapacağım,su değişimide bu hafta sonu zaten olacakdı
Güzel gözüküyor ama sanki biraz pahalı gibi onun yerine bir tane dijital ph ölçer alıp bir tane de kh test kiti alsanız daha ekonomik olmaz mı?
Haklısınız biraz pahalı ,bahsettiğiniz ürünler bunlar galiba ? PH METRE AKVARYUM 0,0-14 DİGİTAL PH ÖLÇER - Türkiye' nin en büyük ilan sitesi sahibinden.com Tetra Test Gh/Kh Test Kit ( 2 X 10ml )
Ümit bey bu şekilde yarı fiyatına çözmüş olursunuz. Özellikle ph metre'yi uzun süre kullanabileceğiniz için uzun vadede ekonomik bir çözüm olacaktır. Tetra kh ölçümü nasıldır çok iyi bilmiyorum sera için daha iyi diyorlardı.
Selam Ergün bey bu geçenki konumuzdada uygun olabilecek işlevsel olarak alınabilecek uygulanabilecek ürünlerin bir konu altında kullananlarla toplarsak iyi olacak hem faydalanırız mesela test kiti gerekiyor sanki malum büyük akvaryumlarda dengeyide kontrol etmek faydalı olabilir bahsettiğiniz gibi .
İbrahim bey haklısınız isterseniz böyle bir konu açın biz de oraya şu şu nedenle uzun vadede dahaa ucuza gelir diyerek eklemeler yapalım.