Bu canlı nedir bilen var mı?

Konusu 'Hastalıklar ve İlaçlar' forumundadır ve Ferhat tarafından 03/12/15 başlatılmıştır.

1. Ferhat

Ferhat Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    8
    IMG_20151203_204453.jpg
    IMG_20151203_204503.jpg IMG_20151203_204521.jpg Merhaba arkadaşlar 1 hafta içinde 2 gurami mi kaybettim. İlk guramim dipte hareketsiz şekilde duruyor ve arada hareket etmeye çalışıyordu ve 2 günde öldü. Gövdesinde sanki deforme izleri var gibiydi. İkinci gurami mi ise ölü buldum. Bu gün iş çıkışı akvaryumumda gözlem yaparken dipte camın kenarında yassı ve saydam okyanus vatozlarının kuyruksuz haline benzeyen bir parazit tespit ettim. Hareket şekli ise kan emen sülüklere benziyordu. Bu canlı hakkında bir fikri olan var mı acaba... Resimler akvaryumuma ait. Parazitin videosunu yeni yükledim yarın inşallah sizlerle paylaşacağım.

2. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Selam tankinizda karides varmi bilmiyorum eger var ise buyuk ihtimalle planaryadan bahsediyor olmamiz mumkun yada olen bir canlidanda olusmus olabilir yakin cekim yada planarya diye aratip karsilastirmaniz sonuc verebilir. Lakin baliginizin olum sebepleri onlar olmaz diyebilirim baska sorun olmasi muhtemel genis bilgilendiriseniz yemleme baliklardaki degisim durgunluk stres belirtisi yem yememe gibi durumlardan yola cikabiliriz ic dis parazit olasiliklari icin on bilgi yon verebilir.

Bitkici bunu beğendi.

3. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Ferhat bey diğer balıklarınızda anormal bir durum var mı?

4. nuran44

nuran44 Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    131
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    ev hanımı
    bende merak ettim şimdi ..videoda gözüküyorsa yüklediğiniz zaman görmek isterim.. umarım diğer balıklarınız zarar görmesin..

5. Ferhat

Ferhat Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    8

6. Ferhat

Ferhat Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    8
    Evet arkadaşlar cevaplarınız bekliyorum. Renaibo35 tankımda kabuklu olarak sadece salyangozlar var.

7. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Yassı solucanlar ailesinden olduğu belli oluyor ancak planarya gibi durmuyor. Bir tür sülük olabilir. İnternette yassı solucanlar ailesini araştırıp canlı türünü tespit etmeye çalışın.

hedayse bunu beğendi.

8. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Ergün beyin bahsettiği gibi sülük tarzı bir canlıya benziyor uzama şeklinden türünü bilmek biraz zor lakin tankta oluşma şekli önemli .bulabildiğim benzetebildiğim.geniş incelemeniz gerekebilir .tahmine dayalıdır.tamamen internet üzerinden bulunan bilgilerdir..
    Sınıf Trematoda (Karaciğer kelebekleri) Karaciğer kelebekleri, parazitik olarak yaşayan yassı solucanlardır.
    Karaciğer kelebeklerinin bir takımının üyeleri, tatlı su ve deniz balıklarının derisi ya da solungaçları üzerinde ektoparazittir (dış parazit). Bu parazitik kelebeklerin bir kısmı, bazen konaklarının vücut açıklıkları içerisine girebilirler; diğer iki takımın üyeleri için tipik olan endoparazitlik (iç parazitlik) böyle bir başlangıçtan ortaya çıkmış olabilir.Larva, kendisine uygun türde bir salyanoz buluncaya kadar yüzer; eğer bir süre içerisinde doğru bir türe yerleşemezse ölür. Uygun bir salyangoz bulduğu zaman, bu konağın vücudunu delip içerisine girerek onun dokusuyla beslenir. Sonra, eşeysiz olarak çoğalır ve meydana gelen yeni bireyler, salyangozu terk ederek yayılır.Deriye kendilerini tutundururlar ve gidecekleri yönde deriyi sindirerek bir kan damarı içerisine girerler. Kan vasıtasıyla kalbe ve akciğere taşınır ve sonunda bağırsak damarlarına ulaşarak buraya yerleşir, olgunlaşır, yumurta koyar böylece yeni döngü başlar. ."denilmiş "..
    28980f1.gif

Son düzenleme: 04/12/15

9. Ferhat

Ferhat Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    8
    Nette araştırma yaparken böyle bir açıklama buldum ve bu canlıya çok benziyor.

Kaynak:
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bi...urgasiz/2bilateria/1protostomia/trematoda.htm

3. Classis (Sınıf): Trematoda (Karaciğer kelebekleri)

Bu sınıfın üyeleri endoparazitiktir. Trematoda'da ergin fazda sil bulunmaz. Parazitik yaşama uyum sağlayacak şekilde penetrasyon bezleri, kist bezleri, vantuz gibi yapılar geliştirilmiştir. Sindirim ve boşaltım sistemleri mevcuttur.
    Monogenea sınıfını çoğunlukla ektoparazittirler. Çoğunlukla balık, kaplumbağa ve kurbağa olmak üzere, sadece tek bir konak canlıya ihtiyaç duyulur. Silli Onchomiracidium larvası görülür.
    Aspidogastrea alt sınıfında da "Opisthar" adı verilen tutunma organı bulunur ve enfektif oldukları evre ergin öncesi evrelerdir.
    Digenea alt sınıfı, (gerçek karaciğer kelebekleri) en az iki konak canlıya ihtiyaç duyar.
    Yaşam döngülerinde görülen evreler şöyledir:
    Yumurta --> miracidium larvası --> sporocyst --> rediae --> eşeysiz üreme --> cercaria
    --> kist --> metacercaria --> ergin

[​IMG]Fasciola hepatica
    Opisthorchis sinensis
    :
    Siroz nedeniyle öldürücü olabilir.

Fasciola hepatica:
    Koyun karaciğer kelebeği.

Dicrocoelium lanceolatum:
    Koyun, keçi, domuz, at ve tavşanda görülebilir.

Sınıfın sistematiği şu şekildedir:

1. Subclassis (Alt sınıf): Monogenea (Genus: Octobothrium, Polystomum)
    2. Subclassis (Alt sınıf): Aspidogastrea (Genus: Multicotyle, Lobatostoma)
    3. Subclassis (Alt sınıf): Digenea (Genus: Fasciola, Schistosoma)

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Eğer bu tür ise çok ciddi bir tür olduğu gözüküyor. Bu canlıya etki eden ilaçları araştırmalısınız. Planarya için genelde andazol şurup kullanıyor ama bu canlı için ne kadar etkili olur denemek gerekiyor. Eğer canlı bir tane yakalayabilirseniz ayrı bir kapta bir damla andazol şurup damlatıp verdiği tepkiyi görebilirsiniz.

11. Ferhat

Ferhat Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    8
    Dün akşam akvaryum da gözlem yaptım başka göremedim ama yine de takip edeceğim.

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    1 tane varsa kesinlikle onlarca belki yüzlerce küçük kurtçukda vardır. Bu canlıların üreme hızı oldukça yüksek oluyor. Biraz araştırma yaptım albendezol içerikli ilaçların bu canlılar ile mücadele yapmada kullanıldığı söyleniyor. Öyleyse andazol şurup aynen planarya gibi bu canlılarıda öldürecektir.

Ek: Kullanım dozajı iki kat olması gerekiyormuş.

http://www.egevet.com.tr/teknik_detay.aspx?id=305

13. Ferhat

Ferhat Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    2
    Ödül Puanları:
    8
    Ergün bey eğer korktuğum gibi bu parazitlerden varsa balıklara ve bitkili tanka nasıl bir tedavi uygulayabilirim acaba.

14. renoibo35

renoibo35 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    397
    Ödül Puanları:
    83
    Meslek:
    Renault Otomotiv Servis
    Türün tehlikeli olabilmesine dikkat çekeyim istedim, belli zaman tanka el sokmamanız iyi olur taşıyıcılık yada bulaşma olabilme ihtimaline karşı trematoda ya çok benzemekte diğerleri biraz farklı türler gibi okudum yinede tedbir almanız faydalı olur.

Sayfayı Paylaş