Bu akvaryum bir günde 1 ppm fosfat-10 ppm nitrat mı tüketiyor?

Konusu 'Gübreleme' forumundadır ve Cansu tarafından 04/12/16 başlatılmıştır.

Tags:
  1. Cansu

Cansu Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    8
    Herkese merhaba,

akvaryum 40x23x25
    -net su hacmi 20lt,
    ışık 13 w led.
    Co2 ışık açıkken 30 ppm.
    ışık geceleri 8-10 saat.
    Testler sera marka nitrat fosfat
    bitki durumu fotoğraftaki gibi..

1-Akvaryumda her hafta sonuna doğru camlarda yeşil nokta ve kahverengi nokta yosunu oluşuyor.Sert yapraklı bitkilerinde üstündede gözlemliyorum.micranında alt yaprakları kahverengileşmeye başlamıştı.Bende fosfat eksikliğine yordum.Ve fosfatı arttırdım .
    cumartesi günü 50 damla(2.5 ml) (1ppm )verdiğim fosfat(reeflowers).pazar sabahı ölçtüğümde 0 çıkıyor.tabi nitratta aynı şekilde.(1-10 oranında veriyorm)
    Bir günde bu kadar tüketmeleri mümkün mü yoksa birşeylerle bileşik falan oluşturup testlerde gözükmüyorlar mı?
    2-Akvaryumda potasyum ihtiyacı hiç olmuyor?başlarda pss-pro yöntemine göre potasyum veriyordum.bitkilerim doğru düzgün gelişmiyordu.Artık en son potasyum testide alayım dedim.ölçüm yaptığımda yüzde 50 su değişiminden sonra bile ölçüm üst sınırı 15ppm i geçtiğini tahmini 25 ppm olduğunu gördüm.O gün bugun akvaryuma potasyum hiç vermiyorm ve teste göre 15 ppm in altına zatn hiç düşmüyor.Bu gizemide çözemedim?
    3-Sanırım ışığımda az geliyor,montecarlo yayılmak yerine tepecik oluşturdu.Ama bu ışık oranıyla gerçekten bu kadar gübre tükeniyor mu onu öğrenmek istiyorum ilk başta..
    Teşekkürler...

Yönetici tarafından son düzenleme: 04/12/16

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Cansu hanım micralardaki sorunu yakın çekim resim eklerseniz bakalım.

Ayrıca fosfatı ekledikten 1 saat sonra ölçüm yapın o zaman ne çıkacak bir görelim. Normalde 1 günde o kadar fosfat tüketmesi çok zor. Nitrat ile ilgili sorundan bahsetmişsiniz onda durum nedir?

Son düzenleme: 04/12/16

3. Cansu

Cansu Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    8
    Bugün ekledikten 1 saat sonra ölçüm yaptım.sabah ekledim 1 saat sonra ölçtm 1 ppm eklemiştim tam 1 pmm olark gözüktü testte fosfat.aynı şekilde nitratta sıfırlanıyor bir günde 10ppm nitrat ertesi günki testte gözükmüyor...akşam oldu ışıklandırmayı başlattım..sabah yine ölçsem 0 göreceğim değerleri..örneği suyun dibinden almak gerektiği gibi bir şey yok dimi?yada su sirkulasyonu yetersizse gübreler dibe çöküyor gibi bir şey?
    Yalnız şöyle bir şeyde söyleyeyim.belki bir anlam çıkarırsınız...bir keresinde fosfat vereyim derken damlalık ağız kapağın içinde kalmış,damlatıyorum diye fosfatı boca etmiş bulundum.Ne kadar döküldü hiçbir fikrim yok.Yüzde 80 falan su değişimi yaptım hemen.Ve o akşamdan itibaren bir hafta boyunca monte carloların yapraklarının üstü kabarcıklarla doldu.yapraktan büyüyüyerek kopan fotosentez kabarcıkları.Artık su değişimiyle suda fazla biriken birşeylerden mi kurtulup sevindiler yada fosfat mı iyi geldi anlamadım...

4. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Merhaba cansu hanim.
    Estimativ Index metodu uygulayin bence..
    Pazar Makro,
    Pazartesi Mikro
    Sali Makro
    Çarşamba Mikro
    Persembe Makro
    Cuma Mikro
    Cumartesi gübreleme yok
    24 saat Co2 acik.
    Yeterli işiklandirma.
    Her Çarşamba ve pazar su değişimi.
    Testlere gerek yok bence...

Cansu ve hedayse bunu beğendi.

5. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Özgür Bey testler de kenarda dursun ama içerik tahmin yöntemini tutturabiliyorsak zaten çok sıkıntı olmuyor.

Cansu bunu beğendi.

6. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cansu hanım bitkili akvaryumda her şeyin fazlası zarar veriyor. Potasyum fazlalığı mg alımını sınırlandırabiliyor. Yeterince mg alamayan bitki de fosfat alımında güçlük çekiyor. Bitkilerin hızlı gelişmesi için tüm değerlerin dengede olması gerekiyor. Resimlerinize bakınca 1 günde 10 ppm nitrat ve 1 ppm fosfat harcayabilecek bir bitki topluluğu gözükmüyor.

Potasyumu bir iki hafta ihmal edip 2 günde bir diğer gübrelerden tam doz vermeye devam edin. Bitkilerin durumuna göre yeniden değerlendirme yaparız.

Cansu bunu beğendi.

7. Cansu

Cansu Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    8
    Zaten hiç potasyum vermiyorum yaklaşık 1 aydır.Genel olarak bitkilerden memnun değildim.Geriye test olarak almadığım bir potastum kalmıştı jbl potasyum testi aldım.yüzde 50 su değişiminden sonra bile ölçüm yaptığımda testin göstergesindeki en üst değer olan 15 ppm ide aşan tahmini 30 diyebileceğim bir seviyede çıktı.
    O günden beri hiç potasyum vermiyorum.ve ölçümlerde 15-20 ppm görüyorm her zaman.Çeşme suyumda potasyum yok,ölçmüştüm.Kullandığım reeflowers marka nitrat ve fosfat gübresi potasyumda içeriyor ama.
    Bakın benim sorunum şu şekilde şekillendi:
    Günde 0.1ppm fosfat,1ppm nitrat ,1.3 ppm potasyum onlara uygun derecede reeflowers demir ve trace(magnezyum kalsiyum içeren micro) dozluyordum.hafta sonu yüzde 30 su değişimi..Ama hiç memnun değildim.Sonrasında potasyum testi aldım ve yüksek potasyum değeri okuyunca potasyumu tamamen kestim ve bitkiler gerçekten geliştiler bunun üzerine.
    Potasyum eklemeden devam ettim aynı şekilde yaklaşık 1 ay,sonra micraların alt yapraklarında dıştan içe kararma gördüm(sıklaştıracak şekilde budama yapıyordum belki ışık alamadığındandır artık alt yaprakları),ya nitrat ya fosfat eksikliği dedim..green spot alg görünce fosfat eksikliğinde karar kıldım.fosfatı arttırırken 1-10 nitratıda arttırdım tabi.
    Artırınca ölçüm yapmaya başladım.Ama ne kadar verirsem vereyim ertesi gün 0 görüyorum ikisinide.(dozladıktan sonrada ölçüm yapıyorum koyduğum miktar gözüküyor testte).böyle böyle artırarak günde 1ppm fosfat-10 ppm nitrat seviyesine geldim hala ertesi gün 0 okuyorm testte...green spot alg de rutin olarak oluşmaya devam ediyor..2 hafta boyunca her gün bu şekilde dozladım,eğer gerçekten kullanılmıyorsa bitkiler tarafından,yosun basması falan gerekirdi akvaryumu? ön camla kum arasında,biraz siyanobakteri(mavi-yeşil alg)sorunum var ama şikayetçi değilim.
    Suyum çok berrak,daha önce birkaç kez nitrivec kullandım ama üstünden baya bi zaman geçti,nitratı bakteriler mi tüketiyor diyeceğimde...fosfatı tüketen bakteri var mı bilmiyorm.
    Uğraşsamda bir uğraşmasamda bir gibi bir durum var tankımda,
    Sonuç olarak edindiğim bilgi ve kullandığım malzemelerin karşılığını alamıyorum hissiyatı mevcut:)

Özgür Bey EI yöntemini bu boyutlarda bir akvaryuma nasıl dozlayacağım söyleyebilirmisiniz?Teşekkürler...

8. Cansu

Cansu Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    8
    Arka sağdaki subulatalar ince ve kısa,bunun besin eksikliğinden olduğunu okumuştum,sol öndeki sp.japan ise çok yavaş ve keyifsiz.Bitek montecarlo,hirsuta ve micralar mutlu gözüküyor.Hirsutalar olgunlaşınca dıştan içe kararma başlıyor bazılarında...

9. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Cansu hanım bakteriler azot ve fosfatı tüketebiliyor. Deniz akvaryumu kuranlar fosfatı tüketebilmek için bakteri artışı yaşansın diye akvaryuma şeker eklemesi yaparlar. Ancak bakterilerin günlük 1 ppm fosfatı tüketebileceklerini zannetmiyorum. Zaten 1 ppm fosfatı tüketebilmek için neredeyse 40-50 ppm nitrata ihtiyaç duyarlar. Akvaryuma şeker içerikli herhangi bir ilaç ya da katkı maddesi katmıyorsunuz değil mi?

Demir ve fosfat bileşik oluşturup bitkiler tarafından kullanılamayacak ve test kitleri tarafından ölçülemeyecek bileşikler oluşturabilir. Ancak başka bir açıdan bakarsak akvaryumunuzda mavi yeşil alg yani siyonabakteri üremesi nitrat seviyesinin sıfır ya da sıfıra çok yakın olduğunu gösterir. Nitrat ve fosfat oranını yükseltmelisiniz en azından sıfırlanmamasını sağlamaya çalışmalısınız.

Bir kaç hafta sudaki denge oturana kadar %70-80 su değişimleri yapıp suyun dengesini oturtmaya çalışın. Bu sürede düzenli gübrelemeyide ihmal etmeyin. Bu süre sonunda bitkilerin durumuna göre gerekirse başka müdahaleler yaparsınız.

Cansu bunu beğendi.

10. Cansu

Cansu Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    8
    Hayır hiçbir şekilde şeker katmıyorum.O zman aklıma gelenleri yazayım.
    -Akvaryumda çok sayıda çeşitli pod var,yosunları çok güzel temizliyorlar ve dışkı öbekleri oluşturuyorlar,bitkilere gübre oluyor diye düşünüyorum...
    -Sadece bir kere siyano bakteriyi yok ediyor diye okuduğum için camla kum arasında siyanobakteri olan bölgeye yaş maya enjekte ettim yarım ml..oda bir işe yaramadı zaten.Yaş maya kumun altında üreyip çoğalıp nitrat ve fosfatımı tüketiyor olablir mi?:)

o zman gözlemlerin sonucu:
    1-testlerde nitrat fosfat sıfır çıkıyor.
    2-green spot alg var(fosfat eksikliği)
    3-sizin söylediğiniz bilgi siyanobakteri(nitrat eksikliği)

Yani gerçekten bir şekilde 1 gecede 1ppm fosfat ve 10 ppm nitrat anlayamadığımız bir sebeple tüketiliyor?bu bitki yoğunluğuna göre bitkilerin tüketemeceğini düşünüyoruz..

Öyleyse sebep herneyse yüzde 70-80 su değişimleriyle sistemi resetlemek ise yarayacaktır diyorsunuz.teşekkür ederim...

11. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Belkide sıktığınız maya bakterileri kumun altındaki havasız ortamda aşırı çoğalmış ve azot ile fosfatı tüketerek denitrifikasyon yapıyor olabilir. Ancak bunu bilebilmemiz mümkün değil. Bol bol su değiştirip sistemi dengeye oturtmayı deneyin. Yine olmazsa isterseniz kumun çeşitli kısımlarına excel ya da oksijenli su sıkarak bakteri kolonisini sıfırlayabilirsiniz.

Cansu bunu beğendi.

12. ozgur

ozgur Başarılı Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    87
    Ödül Puanları:
    28
    Dozlama konusunda neden Problem olacagini düşünüyorsun.Simdiki tankim 30 litre net.Sivi El dozlama yapiyorum. Herşey yolunda gidiyor.
    Birde filtrenizden kaynakli bir Problem olabilir mi.Fosfat ve Nitratin tükenmesi.

13. Cansu

Cansu Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    8
    yok problem olacağını düşünmüyorum.cidden nasıl yapacağımı sormuştum:)kaç ppm koymalıyım 20 litrelik akvaryuma

Sayfayı Paylaş