Bitkili tankımda gübre eksikliği

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve erayaltun tarafından 21/12/15 başlatılmıştır.

1. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 80x25x25

Kapasite (Net litre): 50lt (kum ve dekor ile 40lt)

Bitki Türleri: Monte carlo - Hemianthus Micra - Lotus - Micranthemum umbrosum - Cüce saz - Pistia

Beslenen Canlılar: 10 adet kırmızı zebra - 5 adet neon tetra - 7 adet plati - 3 adet cüce vatoz - 4 adet kiraz karides

Filtrasyon: Atman AT 3335 dış filtre

Işıklandırma Floresanları: 3x10w soğuk beyaz 6500K power led - Bazı zamanlarda gün boyu sadece 2x10w purple renk power led açıyorum. (7 kırmızı 2 mavi 9 göz power led)

Işıklandırma Süresi ve Düzeni: Günlük 9 saat (belirli saatlerde zaman ayarlı)

Su Değişim Oranı ve Aralığı: Haftalık %30 dip çekimi

Kullanılan Yemler: Dip yemleri

Gübre Çeşitleri: -

Gübreleme Periyotları: -

Co2 - Saniye / Kabarcık : Mayalı sistem (porselen difüzörde çözüm, 9 saat) Fotosentezi görebiliyorum.

Kullanılan Düzenleyiciler / İlaçlar: -

Açıklama: 20 gün önce bitkileri Hakan Bey'den temin ettim ve diktim. İlk günlerde yaprakların yeşilliği ve sağlamlığı göz dolduruyordu. Fakat son günlerde ise Monte carlo larda gelişimlerinde duraklama ve kararmalar / Micra da ve umbrosum da erimeler / lotusta ise her gün dalıyla beraber bir yaprak erimesi yaşıyorum. Sıvı gübre kullanmaktan korkuyorum çünkü 1-2 ay öncesine kadar aynı sistemi yeniden kurmuştum ve Winra isimli sıvı gübreleri kullanmıştım. Belki benim kullanım oranımdan belkide gübredendir bilinmez aşırı bir yosun patlaması yaşadım ve baş edemeyince tüm sistemi yeniden kurmak zorunda kalmıştım.

Şuan bitkilerim günden güne eriyor ve geriliyor bunu görebiliyorum. Sanırım artık sıvı gübre kullanma vaktim geldide geçiyor bile. Yine Hakan Bey'den temin edecek olduğum N-P-K-Fe-Mikro element gübreleri sabırsızlıkla bekliyorum. Fakat tankıma bu gübreleri nasıl ? Hangi zaman aralıklarında ve kaç gün de bir uygulamam gerekiyor ? Bunlar hakkında hiç bir fikrim yok.

Tankıma ve bitkilere ait fotoğrafları ayrıntılı olarak eklemek istiyorum ki gördüğünüz zaman daha net anlaşılabileceğini umuyorum. Bu konu hakkında fikirlerinize ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Teşekkürler.

Yönetici tarafından son düzenleme: 22/12/15

2. ucaktas

ucaktas Deneyimli Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Taban kurulumunda katman katman ne kullandınız?Test kiti alıp suyun ph,gh,kh ını test etmeniz gerekiyor.Bitkiler adapte olmadan gübreleme yaparsanız yosun alır başını gider.

3. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Taban malzemesi olarak ista shrimp oil kumu ile her akvaryumcuda satilan adini bilmedigim siyah kum var.

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Eray bey merhaba inşallah toparlanır tankınız bize vereceğiniz bilgilerde detayları lütfen atlamayın küçük bir ayrıntı bile ise yarayacaktır.
    Ben ışıklandırmanızı tam olarak anlayamadım kaç watt nasıl bir ışıklandırma var 7 kırmızı 2 mavi mi yoksa 3 tane 10w 6500k power led mi?
    Kumlarınızdan bir miktar alıp yıkayıp kurutup bir çay tabağına koyun ve tuzruhu testi yapın köpürme olup olmadığını bir bildirin.
    Tankta yapabileceğiniz hangi testler var, PH, Kh, tds ve gübre testleri?
    Su değişimi çeşmeden mi yoksa damacana veya ro suyu mu?

Son düzenleme: 17/01/16

5. ucaktas

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Eray bey tabanda kullandığınız her akvaryumcuda olan siyah kum hangen olarak satılıyor ama bu kum bazen ph ı yükseltebilir.Gerçek hangen olmayabilir.Diğer kullandığınız kum ise ph düşüren karides kumlardan ise kurulumdan sonra 2 hafta boyunca 3 günde 1 %30 su değişimi yapmak ph kh seviyesi sabitlenmesi sağlar.Aydınlatma sisteminizin fotoğrafını eklermisiniz?Aydınlatmayı aralıksız 8 saat yapsanız daha iyi olur.Co2 aydınlatma kapalıyken balıkları öldürebilir.

6. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    IMG_20151221_201551.jpg IMG_20151221_201618.jpg IMG_20151221_201602.jpg IMG_20151221_201610.jpg Aydinlatmam bu sekilde, normalde her zaman gunluk 9 saat kullandigim 3x10w soguk beyaz ledler. Fakat 3-4 gunde bir soguk beyazlari kapatip purple rengi acik birakiyorum. Emerson etkisine istinaden :) onlarda 2x10w purple renk. Aslinda bu ledlerle tavan arasinda bitki yetistiriyorlar ama ben destekleyecegini dusunerek onlarida ekledim sisteme. Dedigim gibi her zaman yakmiyorum sadece 3-4 gunde bir fotosentez destekleyici olarak tam gun aciyorum.

Su degisimlerini cesme suyundan yapiyorum. Hic bir test kitim yok malesef. Bulundugum ilde boyle bir sansimda yok zaten.

Tuz ruhu testinide yapip fotolariyla paylasacagim.

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Utku bey bu yüzden kum durumunu sormuştum bende. Kum bitkili tankta gerçekten çok önemli.

Eray bey ışıklandırmayı sadece gün ışıkları ile yapın diğer ışığı tam bilmiyorum ama kullanmayın şimdilik. Kumu acil test edermisiniz

Son düzenleme: 21/12/15

8. ucaktas

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Eray bey aydınlatmanız çok yetersiz gözüküyor.Fotoğraflarda reflektör göremedim aydınlatmada reflektör var mı?

9. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    50 litre tanka 30w soguk beyaz veriyorum. Litre basina 0.5w olarak baz alindiginda biraz fazla bile denilebilinir aslinda. Reflektor yok hocam, cunku ledler asagi bakiyor ve 120 derecelik aci ile isik veriyor.

Bu purple rengi klasik bilinen grolux floresantlarda gorunen pembe rengin aynisi aslinda ama kullanma derseniz kullanmam.

10. ucaktas

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Eray bey 30 watt verdiğiniz düşük destekli bitkilerde yeterli olabilir ama bitkileri hakan beyden almışsınız onun akvaryumu yüksek destekli.
    Siz en az 60 watt olacak şekilde diğerlerinide yakıp fotoğraf ekleyebilirmisiniz?Kumun ne kadarını tam olarak aydınlatıyor bakalım.

11. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Utku bey power led kullanmış Eray bey ve yükseklik 25cm bence yeterli görünüyor. Eray bey litreden öte tank derinlik yükseklik ve uzunluklarına bakmak gerek

12. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    IMG_20151221_210358.jpg Hepsini ayni anda yakamam baglanti ona gore yapildi cunku. Birde bu sekilde bakin fotoya.

13. ucaktas

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Hakan bey hakılısınız aydınlatma ile ilgili bir sorun olmadığı son fotoğrafta gayet açık net.Geriye suyun ph,gh,kh ı kalıyor.Hakan bey sizin akvaryumun ph,gh,kh nedir?

14. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    IMG_20151221_211818.jpg IMG_20151221_211834.jpg IMG_20151221_211750.jpg Kum testi goruntuleride bu sekilde, iyi mi oldu kotu mu oldu bilmiyorum ama baya bi kopurdu

15. ucaktas

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Eray bey suyun ph,gh,kh ını ölçmek için test kiti almanız gerekiyor.Binanızda arıtıcı var mı o suyun ph ını yükseltiyor olabilir.

16. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Binada aritici v.b oldugunu zannetmiyorum, simdi sonuc ne oldu acaba ? Tahminimiz Ph degerlerimi asiri yuksek ?

17. ucaktas

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Evet ph dan olabilir ama ista shirmp soil ph ı zamanla düşürüyor.Ph ın sabitlenmesi için su değişimini 3 günde 1 % 30 kadar yaparsanız 2 hafta içinde düzelebilir.

18. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Ph kagitlari guvenilir midir ? Ayrica bundan sonra cesme suyu degilde aritma suyu kullansam daha iyi mi olur ? Birde Hakan bey'in gonderdigi gubreleri kullanmaya ne zaman baslamam gerekiyor ? Cok soru sordum ama :)

19. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Köpürme olan o kumla mutlaka kh ve gh sorunu yaşıyorsunuz yani suyunuz Karbonatlı su gibidir keşke test kitleriniz olsa.

Eray bey en azından ph ve tds ölçer almalısınız en acili bence bunlar sonrasında gerekirse kh ve gh testi alırsınız. Gübreleme öncesi alma imkanınız varmı çok soru sorun bunun için forum var.

Utku bey biraz önce ölçüm yaptım bende ph 6.5, tds 299, Kh 8 ve gh 12. Bu durumda co2 oranını 3 saniyede 2 kabarcıktan 4 saniyede 2 kabarcık yapacağım

ucaktas bunu beğendi.

20. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Su aritma cihazlari satan ve takan bir abimiz var onun araciligi ile ph ve tds degerlerine baktiricam. Yarin akvaryum suyundan biraz goturecegim kendisine. Umarim alet vardirda olceriz. Olcersek degerleri bildiririm buradan.

21. ucaktas

Beğenilen Mesajları:
    115
    Ödül Puanları:
    43
    Meslek:
    Öğrenci
    Hakan bey tds metre benimde almam gerekiyor ne marka önerirsiniz?Ph co2 ile ne kadar düşürebilir artırılabilir?

22. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Eray bey iki cihaz ortalama 70 80 lira ph ve tds ölçer bilginiz olsun. Suyu alacağınız şişe temiz olsun ve silme doldurup götürün. Bir de çeşme suyunuza baktırmanız iyi olacak.

Ben Fatih ( @fatihsahin ) beyden rica edip ondan almıştım yurtdışından geldi iyiki almışım çok faydalı ayrıca gh ve kh testlerini de ondan aldım şimdi nasipse fosfat ve nitrat testlerini alacağım. Ph a co2 etkisi verdiğiniz orana göre değişir buna deneyerek bakmak gerek ama 8 lerde olan ph değerimi 7 lere çektiğini biliyorum tabi körü körüne saniyede 2 kabarcık gidiyordu.

Son düzenleme: 21/12/15

23. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Gorustum kendisiyle de sadece tds degerine bakabiliriz dedi. Ph icinde ph kagitlarindan kullanicam artik.

hedayse bunu beğendi.

24. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Eray bey ışığınız gayet yeterli ve resimde açıkça görüldüğü üzere bitkileriniz gübre diye ağlıyor. Hemen gübreleme yapmanız gerekiyor ancak bu kadar çok köpüren bir kum ile uzun süreli bir kurulum yapmanız çokta kolay değil. Suyunuz çok sert ise bitkileriniz verdiğiniz gübreyi kullanamaz. Bitkiler yerine yosunlar bayram edebilir. İlk olarak salınım yapmayan bitki için uygun bir kum temin etmenizi öneririm.

Sonrasında çeşme suyunuzun ve akvaryum suyunuzun kalitesini anlayabilmek için dijital ph ölçer ve tds metre almalısınız. Kh, Gh testleri ise ihtiyaç durumuna göre alınabilir.

Gübrelemeye 2 günde bir 4 ppm potasyum, 3 ppm nitrat, 0.3 fosfat, 0.1 ppm demir ve 1/3 oranında mikro element ekleyerek başlayabilirsiniz.

25. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Ergün Bey teşekkür ederim

Bu gübreleme oranları standart oranlar mıdır ? Çünkü bitkilerimin hepsi ince dal küçük yaprak bitkiler olduğu için bu oranlar fazla mı olur yoksa ideal midir ? Açıkçası tüketilmez ise yine yosun patlamasından korkuyorum. Hepsini aynı anda mı eklemem gerekiyor yoksa farklı zamanlarda mı ?

26. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bitki oranınıza göre az miktarda yazdım gübrelemeyi. Bitkiler epey çoğalana kadar böyle devam edin. Zaten bir yerden sonra besin eksikliği belirtileri gözükür dozlamayı artırmak zorunda kalırsınız. Yalnız bu kum ile uzun süreli bir kurulum hayal etmeyin. Su sertliğine bağlı olarak bitkilerde gelişim bozuklukları ve yosun sorunları yaşamanız muhtemeldir. Bir an önce salınım yapmayacak aqua deco gibi kumlara geçiş yapın.

27. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    peki hepsini aynı anda mı ekleyim suya yoksa 1 gün biri 1 gün diğeri olarak mı kullanılması gerekiyor.

28. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aynı gün ekleyebilirsiniz. Fosfat ve demir arasına en az 10 dk zaman farkı koyun yeter.

29. erayaltun

erayaltun Yeni Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Hakan Bey'in sıvı gübrelerini kullanmaya başlayalı 11 gün oldu, Ergün Bey dediğiniz miktarlarda ve zamanlarda gübreleri kullanıyorum. Su değişimlerini artık çeşmeden değil arıtmadan yapıyorum. Çeşme suyunun ne kadar pis olduğunu ve bitkili akvaryumlarda kullanılmaması gerektiğini sayenizde anladım. (suyun üst seviye çizgisi bile artık kireç tutmaz oldu) Gün aşırı mutlaka bir balığım tanktan dışarı atlıyordu, 11 gündür hiç bir canlım dışarı atlamadı. Gelelim bitkilere;

Bitkilerim 11 günde yeni filizler vermeye başladı.
    1- Fotoğrafta daha belirgin Micra bitkimin köklerinden yemyeşil yeni filizler çıkmaya başladı.
    2- Eriyen ve son iki yaprağı kalan Lotus bitkiminden yeni 3 yaprak daha çıktı.
    3- Monte carlo bitkilerimde henüz pek bir değişiklik yok.
    4- Pistia (su marulu) bitkilerimin sarı yaprakları bile artık yeşerdi ve çok çabuk çoğalmaya başladı.

VE EN ÖNEMLİSİ GÜBRELERİ KULLANMADAN ÖNCE YOSUN SORUNUNDAN ÇOK KORKUYORDUM, ŞİMDİLİK YOSUN SORUNUM OLMADI.

Naçizane bir sorum daha olacak. Co2 için mayalı sistem kullanıyorum, sabah bağlayıp akşam son ışık sönene kadar bağlı kalıyordu. Sanırım fazla co2 vermek suyun ph değerlerinde oynamalar meydana getiriyor.

Şu şekilde düşündüm sizce de uygun mudur?

En uzun ve son ışık saatlerim olan akşam 17.00 - 21.00 arası sadece bu saatlerde co2 versem ve dış motoru bu saatler diliminde kapatsam (su yüzeyinde dalga olmaması için) bitkiler için yeterli olur mu ? Uygun mudur ?

1.jpg

Yönetici tarafından son düzenleme: 02/01/16
    kivancalay ve hedayse bunu beğendi.

30. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Monte carlolara biraz daha zaman verin az nazlı ama suyu sevmeye başladığında yayılma hızına siz bile şaşırırsınız.

Gübrelerden memnun kalmanıza çok sevindim, micraları 5-6cm civarından iyileştirme budaması yapın ve budadıklarınızı yeniden dikin. Mayalı düzende gerekirse çözünmeyi çok iyi yapmayın ama sürekli verin. Dış filtrenizi durdurmanızı tavsiye etmiyorum 7/24 elektrik olduğu sürece çalışsın.

Kolay gelsin.

kivancalay bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş