Bitkili canlı doğuran için T5 IŞIK önerisi

Konusu 'Co2, Işık ve Ekipmanlar' forumundadır ve DenemeSesKontrol tarafından 26/12/16 başlatılmıştır.

1. DenemeSesKontrol

DenemeSesKontrol Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    9
    Ödül Puanları:
    8
    Meslek:
    Gazeteci
    Merhaba arkadaşlar, öncelikle herkese paylaştığı bilgiler için çok teşekkür ederim.
    Çok faydalı bilgiler edindim sayenizde.

Mobilyalı, Low tech, bitkili bir canlı doğuran tankı yaptırmayı istiyorum. Tankı T5 floresan ile aydınlatmayı planladım. Akvaryumumu da ışığa göre yaptıracağım için 60*45*45cm olarak düşünmüştüm.

İlk etapta CO2 li bir sistem kuramayacağım. Bu nedenle bitkilerin büyüyebilmesi için ışığın önemi daha da ortaya çıkıyor.

Sylvania Grolux T5 24w
    Sylvania Aquastar T5 24w
    Sylvania Daylight T5 24w

olarak 3'lü bir aydınlatma düşünmüştüm. Uygun mudur?

Bir de 3 floresanı birden bağlayabileceğim balast'lar var. O şekilde mi planlama yapmalı yoksa 2 + 2 şeklinde 2 ayrı balast mı kullanmalıyım?

2 ayrı balast ile 4 floresan kullanacaksam, ışık kombinasyonum :

1 adet Sylvania Grolux T5 24w
    1 adet Sylvania Daylight T5 24w
    2 adet Sylvania Aquastar T5 24w

olması uygun mudur?

Son olarak da akvaryumu yaptırırken clear cam ile düz cam arasında 50 TL lik bir fark çıktı. Sizce daha bitkili canlı doğuran tankın daha net görülmesi için clear cam mı yaptırayım? Çünkü clear camın normal cama oranla daha kolay çizildiğini söylemişti yaptıracağım kişi..

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Çok teşekkürler.

2. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Merhabalar, imzanıza ad soyad ve şehir bilgisi girerseniz size daha rahat hitap edebiliriz.

Akvaryum ebatınıza göre eğer ileride hi-tech bir düzene geçmeyecekseniz 4x14w t5 floresan yeterli olacaktır. Son dönemde tankımda sadece 840 kodlu gün ışıkları kullanarak bitk iyetiştirebiliyorum. Sarılık ile ilgili göz zevkinize hitap konusunda şikayetiniz olur ise 865 + 840 kodlu gün ışıkları ile de yapabilirsiniz. Buna ilaveten led tüp de denenebilir, smd led sıralı led floresanlar var aslında içine bakıldığında sıralı led düzeni mevcut bundan da verim alınabilir lümeni yüksek beyaz ve sarı ışık karışımı yapılabilir alternatif için yazdım bunu.

Balast düzeninde ektsra bir masraf yapmasanız da olur ama imkan var ise 2 / 2 düzen daha iyi olacaktır adaptasyonda düşük ışık ile başlayıp sonra artırmak yosun ile mücadale de etkili olur.

Cam konusunda clear cam daha rahat temizleme oluyor diye biliyorum ama çok çizilme denildiği gibi ise normal cam da olabilir. Burada arkadaşlarımıza yaptığımız akvaryumlarda normal cam kullandık çok büyük bir sıkıntı yaşamadık.

3. DenemeSesKontrol

Beğenilen Mesajları:
    9
    Ödül Puanları:
    8
    Meslek:
    Gazeteci
    çok teşekkürler @hedayse foruma yeni üye oldum. bu benim ilk mesajımdı, sistemi yeni öğreniyorum :)

ilk etapta CO2 kullanımı bana biraz karışık geldi. Bu yeni hobimizle ilgili daha çok bilgi edindikten sonra high-tech düzene de geçebilirim.
    Akvaryumu mobilyalı yaptıracağım. kapakta Floresan Reflektörü ile 2+2 Grolux 24w + Aquastar 24w - Daylight 24w + Aquastar 24w T5 olarak planlamak 60*45*45cm lik 120 Lt bir akvaryum için fazla mıdır? Bitkili akvaryumda litre başına 0.5 ile 1 w arası ışıklandırma yapılması gerektiğini okumuştum. bu nedenle 24w lık T5 lere yöneldim üstadım. Led ve power led ler için ise şimdilik bir fikrim yok. genel olarak t5 kullanıldığını görünce bu şekilde planlamıştım.

henüz akvaryumu yaptırmadım. o nedenle önerileriniz başlangıç aşamasında yeni bir hobici olduğum için benim için çok önemli.
    teşekkürler.

4. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Sorun değil Emin Bey, planmanızda sorun yok sadece 2 floresan yakarsınız ve onunla ilerlersiniz ileride hi-tech yaparsanız da 4x24 yakarsınız.

Litre başına hesaplama her zaman tutmaz düşünün 100x30x60h olan bir tank ile 100x60x30h olan tank bir mi :)

Buna takılmayın şimdilik isterseniz ki bu t8 floresanlara göre de tavsiye ediliyordu o köprü altında fazlaca su aktı artık. Eğer kesin uzun süre low-tech olur derseniz ısrarla ve yine 4x14w ışıklandırma ama gün ışıkları ile düşük maliyetle verimli bitki yetiştirme yönünde olur tavsiyem.

Taban makalemizi de okumanızı tavsiye ederim.
    http://www.akvaryumda.com/bitkili-akvaryum-taban-kurulumu/

Bu düzende son denememde kömür tozu yerine mangal kömürü kullandım ben daha etkili bir taban oldu.

5. bemreda

bemreda Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Emin Bey aramıza hoşgeldiniz, bitkili akvaryum desteği ile ilgili tam da yerindesiniz.

Işıklarınızı grolüks veya aquastar olarak seçmenizde özel bir neden var mı?

Sadece 865 kodlu gün ışıkları veya başka bir deyişle beyaz tasarruf ampulü bile yapsanız bitki yetiştirirsiniz.

6. DenemeSesKontrol

Beğenilen Mesajları:
    9
    Ödül Puanları:
    8
    Meslek:
    Gazeteci
    Merhaba, öncelikle çok teşekkürler.

sevgili @bemreda grolüks veya aquastar için özel bir nedenim yok. genellikle bitkili canlı doğuran tank kuran akvaristlerin bu şekilde planlama yaptığını gördüm. Ben de henüz akvaryum edinmeden ışıklara göre bir planlama yapayım istedim. Mobilyalı akvaryumun kapağına aşağıdaki fotoğraftaki gibi bir düzen kurmayı istemiştim. Power led vs hakkında bilgim yok. belki de ilerde tanka CO2 düzeni eklenir diye de böyle düşünmüştüm.

@hedayse yukarıdaki fotoğraftaki gibi planlama yaparsam, istediğimi yıkarım diye 24w demiştim.
    Sizin 4 x 14w öneriniz CO2 olmayan bir tankta yükse ışık nedeniyle yosun vs. problemler oluşmasından mı kaynaklanıyor?
    Işığa karar verip, tankın siparişini verince ikinci bir derdim de tabanla ilgili olacak :)
    O nedenle taban makaleniz müthiş bir kaynak. çok teşekkürler.

Ekli Dosyalar:

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Emin Bey merhaba, yüksek destekli olmayan tanklarda bitkiler yavaş gelişirler ve fazla besine ışığa ihtiyaç duymazlar. Bu sebeple 4x14 veyahut 2x24w yeterli gelir.

Taban için kil bulamazsanız biz hediye edebiliriz forumumuz adına, bilginize.

DenemeSesKontrol bunu beğendi.

8. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Düşük destekli akvaryumda eğer ölçüler böyle olacaksa 3x24 t5yüksek destekli sistemde 4x24 w t5 gayet iyi bir aydınlatma olur. Grolux, aquastar ya da daylight parasının florasanları değil. Yaptığınız masrafa değecek kadar verim farkı olmuyor. 840 ve 865 kodlu florasanları karma olarak kullanmanız çok daha ucuza mal olur.

Taban içinde ucuz ancak etkili malzemeler kullanılarak kurulum tamamlanabilir.

9. DenemeSesKontrol

Beğenilen Mesajları:
    9
    Ödül Puanları:
    8
    Meslek:
    Gazeteci
    @hedayse @Bitkici çok teşekkür ederim. Sağolun. 865 + 840 kodlu gün ışıklardan haberim yoktu.
    O yüzden bilinen Sylvania gibi markaların ürünlerine bakmıştım.

840 ve 865 kodlu florasanlar ile ilgili marka tavsiyeniz olur mu? bir de nasıl bir karma floresan dan bahsediyoruz.

kil için de çok teşekkür ederim. almış kadar oldum :)

10. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Florasanların markaları Osram ya da Philips olabilir. 4 adet floarasan kullanacaksanız 2x840 2x865 kodlu florasan kullanabilirsiniz. 3 adet florasan kullanacaksanız 2x840 1x865 kodlu florasan kullanabilirsiniz.

11. DenemeSesKontrol

Beğenilen Mesajları:
    9
    Ödül Puanları:
    8
    Meslek:
    Gazeteci
    çok teşekkür ederim @Bitkici

Mobilya kapağında floresan döşemektense armatür önerdiler? sizin fikriniz nedir bu konuda. buhar camı vs de olsa akvaryumdan buharlaşan su floresanların ömrünü azaltıyormuş.

12. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Bitkili akvaryumda önereceğim son şey tam olarak kapanan mobilya kapak olur. Armatür alır ya da yatırabilirseniz ışıklar açıkken akvaryuma müdahele edebilirsiniz. Buda bitkili akvaryum için oldukça önemli bir şeydir.

Sayfayı Paylaş