Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 85x43x43 Kapasite (litre): 150 lt. Beslenen Canlılar: lepistes, Sea, Cüce vatoz. Filtrasyon: Şelale filtre Işıklandırma Floresanları: tasarruf ampulü, grolüx, led Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 9-24 fasılalı led ile Su Değişim Oranı ve Aralığı: iki haftada %20 Kullanılan Yemler: 3 farklı Tetra, Sivrisinek larva kurusu, Su piresi kurusu, palet dip yem, artemia yumurtası kabukları alınmış. Gübreleme: 1 ayda 10 damla kadar potasyum. Kullanılan İlaçlar: yok. Açıklama: Arkadaşlar tekrar merhabalar. Aşağıda umarım resim yüklemede başarılı olurum. Akvaryumum takribi 1.5 yıllık, Bitkiler; moss, anabias, cripto blanse, cripto amozon, lotus Burada arkadaşlar resimlerde seçebilirmisiniz bilmiyorum ama mossların üst yaprakları normalde co2 verildiğinde yada potasyum verilmiş ve taze su değişimi yapılmış durumun dışında ben pek şahit olmadım yapraklarında baloncuk şeklindeki oksijen çıkışı oldukça bol. Bu resim çekildiğinde kesinlikle su değişimi 1,5 haftadan beri yapılmamıştır. Ben moslarda özellikle şuna bizzat şahidim tasarruf ampulünde 827 kodlu bir ampul var rengi sarı tonuna dönük. bu ampul bitkilerde tabii hepsinde değil fotosentezi destekler gibi, yani normalde yapraklarda dediğim gibi co2 siz baloncuklar nadiren oluşurken bu ampul ile bu gözle görülür bir halde sürekli oluşmakta. Desek ki hadi bir şey olduda ondan hani tesadüf, ama bu seferde arkadaşlar resimlerde de göreceğiniz üzre ben bu moss u satın almadım bir bitkinin yaprağında 1 cm kadar bile yoktu. Geçenlerde akvaryumdan düzenleme amaçlı çıkarttım valla 5 lt pet şişe yetmedi, Bu ampule birde limonlarda şahidim resimleride vereceğim bir kök limondan 30-40 kök elde ettim, ayrıca hava motoru gibi oksijen çıkışının video görüntüleride elimde var. ama mesala çınar bitkisinde hiç ben tepki alamadım. bu 827 ile ben şu kombineden çok memnun kaldım bahsi geçen bitkilerde 827,865 ve grolüx 1 adet grolüx 18 watt, 20 watt 827, 20 watt 865, eğer bu 827 koduna bitki tepki verecek olursa bunu bu lamba yandıktan 1-2 saat sonra yapraklarında oksijen çıkışını görmeniz gerekli eğer ki bu gerçekleşirse korkmayın. Ama ufak bir hatırlatma yapmalıyım eğer sıvı gübre kullanılırsa çok dikkatli olmalı yoksa sakal yosunu oluşabiliyor. Allaha şükür en ufak bir nokta kadar bile yosun yok bitkilerimde ve nerdeyse 1 yıldır da görmedim. Akvaryumumun tabanında jbl misket gübre ve sıvı gübre çok denedim. Ama belkide test kitleri kullanmadığım için hep yosunlarla başım dertte oldu, arkadaşlar ne zaman ki tabana 5 lt kadar saksı toprağı koyup üstüne midye krığı ile örtüp bitkilerimi diktim. Benim için sıvı gübre ve misket gübre sezonu kapandı. (Tekrar ediyorum bahsi geçen bitkiler için) şimdi akvaryumumun lambaları sabah 9 da otomatik yanar, ve akşam 17;30 a kadar 1 adet 827 kodlu tasarruf ampülü, 1 adet grolüx 18 watt yanar, 17;30 dan 20;30 a kadar bunlara ilave 1 adet 865 kodlu tasarruf ampülü 20 watt ile 1 adet 18 watt grolüx daha ilave olur ve 20;30 dan 24;00 a sadece kadar üç çipli ledler yanar ve kapanır. Yemleme otomatik yemleme ile gün içinde 4 kez yapılır. azar azar, akvaryumdaki ciptolar ve mosslar hepsi kendi üretimlerimdir. Ayrıca lotus vardır ışığı çok kapattığı için biraz fazla budadım sanırım biraz darıldı, yaprakları elim kadar olmuş ve 12 adetti tamamen akvaryumu kapatınca budadım ve 3 yaprak kaldılar, Bu lotus bitkisi genelde soğansız olunca çok fazla bir gelişim göstermiyor, ama saksı toprağı ile oldukça uyum sağladı. Söyleyeceklerim şimdilik bu kadar aklıma geldikçe inşallah ilave ederim. arkadaşlar bu akvaryuma geçişimde dikkatli bakarsanız moss o arkada ped bardak içinde, işte o bile büyümüş halidir mossun. arkadaşlar ilk resim benim bir önceki akvaryumumda bitkileri aldığım durumdur. ikinci resim şimdiki akvaryuma geçiş resmi, üçüncü resimde limonların üremiş halidir. sonraki resimlerde şimdiki şekli. Umarım beğenirsiniz. Saygılarımla..
Balıklarımdan Resimler Balıklar çok hızlı hareket ettikleri için resimlerde istediklerimi yani göstermek istediklerimde başarılı olamadım ama deyeceğim iyi bir poz yakalarsam hemen koyarım. Yüklemede biraz acemiyim hatam olursa kusuruma bakmayın..
Oncelikle masallah dileklerim olsun super gelisim tebrikler.moss larda halen inatla gelisim yasamama ragmen azimle isik ve gubreleme yapiyorum ilerde basaricam cripto cocukluk donemimde baktigim bir tur cok guzel ve buyumesi dezavantaj akvaryumunuz guzel duzen yakalamis tekrar tebrikler.saygilar..
Formumuzda 827 kodlu flo kullanan arkadaslar var ve sizin soylediginiz gibi gayette verim aliyorlar renk sepkturumlari grolux e en yakin renk kodudur.lotus cok arsiz bir bitki gercekten bendede var akvaryuma eklemek bir dert akvaryumdan sokup cikartmak ayri bir dert oyle bir kok saliyor ki criptolar yerini sevdimi durdurmak cok zor bir donem baktim ama birdaha eklememek uzere cikarttim guzel bir akvaryumunuz var devamini bekliyoruz.
İbrahim bey teşekkür ederim.. Bende ilk zamanlarda sıvı gübre oldukça sistamatik kullanmaktaydım. Ancak bahsettiğim gibi bir ara sakal yosunu başımın resmen belası oldu. Sonra tabanda saksı toprağına yönelince sıvı gübreyi kestim. Bir süre potasyum sistamatik devam ettim ama balıklarımı öldürdü. Yavrularda genetik bozukluklar oluştu belkide ondan değildi ama bana göre potasyumdan dı. Sonra onuda bıraktım gibi yani iki haftada bir su değişiminden 3 gün sonra 4-5 damla 150 lt reye ilave ediyorum. O da aklıma gelirse. Söylediklerinizde haklısınız criptoların büyümesi dez avantaj hele ki bende arkada bir amazon var valla tahminimce 140 cm kadar boyu var. O yüzden dikkat ederseniz yapraklarını yukarıdan bağladım. Öne ve arkaya doğru. üst kısımda ağ şeklinde ipler var fotolarda belli belirsiz karşılıklı iplere mosllar o tutunmuş durumda alta doğruda sarktılar o altta görüldüğünden fazlası yukarıda var.. Ama mekan dar gelmeye başladı. Bakalım seneye büyütürüz inşallah.
Uğur bey 827 kodlu lambanın ben bitkilerde co2 isteklerini minimize ettikleri ile ilgili yazılar okudum ama ne derece doğrudur bilemiyorum.. Dediğim gibi elektrikten dolayı ışık isteği az olan bitkilere yöneldim. Lakin biliyorum hiç lotusun çiçeğine şahit oldunuz mu? yada soğansız bir lotusun soğan üretmesine, Şu anda hedef o lotusun soğan üretmesinde seneye ancak bakacağız. Ne olup bittiğine, ben işte budadım yanlız arkadaşımdakini budamadık onun akvaryum müsaitdi ve şu anda çiçekte..
Valla keyifli bir akvaryum olmus az gubre ile tolere etmis duzeniniz guzel fikirler verdiniz benim akvaryum kucuk olmasi dezavantaj yer zorunluluklari ev hali derken kisitlanabiliniyor.gorulup ogrenilcek cok sey oluyor zamanla ..
İbrahim bey teşekkürler.. Yukarıdaki üstten ikinci resimde limon yapraklarının arasından üst kısma doğru mossu görebilirsin, ped bardak içinde asılı, Ayrıca limon da da başarısı fotoğraflarda gözükmekte.
Ben limonlarda sicaktan ek besin gec gelmesinden epey yaprak kaybi yasamaktayim yeni filizlerde nesesiz duzelirse diye umut ediyorum buda benim habitat..
Ben akvaryumunuzu beğendim.. Maşaşalah diyeyim. Hakkaten o köke moss çok yakışır. Hatta süper olur. O köküde nasıl denk getirdiniz öyle valla hayal gibi. Böyle bir kökü çok aradım bir aralar ama denk getirememiştim. Görüşmek üzre..
İbrahim bey benim mosslardan söz göndereceğim sana konuştuğumuz gibi. O kökte sende görmeye çok heves ettim. Valla o derece diyorum yani. İyi geceler..
Abi o kökü bir arkadastan edindim sagolsun o yan koymus hep bi turlu olmamis ben kok kutuk kismina 2tas bagladim ayakta diktim kendi duruyor onu mosstan agac gibi yapmak istiyorum sag ustte 2tur moss var daha yeni sarim tipinde buyutebilirsem heryeri moss anubiasla donaticam
Hayri Bey merhaba, tankınızda güzel bir denge oturmuş maşallah güzel gelişimde göstermişler. Mesajınızda dikkatimi çekti, sıvı gübre sakal yosunu yapar yazmışsınız. Aslında biraz doğru biraz yanlış bir ibare olmuş, sakal yosununu sadece gübreye bağlayamayız, fosfat fazlalığında veya nitrat eksikliğinde ortaya çıkabiliyor. Aslında aynı şeyler fosfat fazlalığı nitrat eksikliği; birbirine bağımlı makro gübreler diyebiliriz ki gübreleme yaparken de nitrat fosfat oranını 10/1 olarak yapıyoruz yani 10ppm nitrat veriyor isek 1ppm fosfat veriyoruz. Eğer tankımızda nitrat sıfırlanmaya başlıyor ise fosfatta artmış oluyor. Fosfat fazlalığı, co2 düzensizliği yetersizliği gibi etkenler sakal yosununun baş nedenleri arasında. Yaklaşık 20 gün önce kurduğum akvaryumuma el alışkanlığı yada dalgınlık diyelim sebebine, gübreleme yaparken fosfatta verdim, oysa tank oturana kadar dikkat etmeliydim ve tabanım çok sağlam. 4 güne bile varmadan sakal yosunu baş gösterdi, o günden bu yana düzenli su değişimi ve potasyum verip nitratı artırıp hiç fosfat vermeyip excel desteği ile üstesinden geldim.
Hayri bey balıklarınız ve bitkileriniz oldukça sağlıklı gözüküyor. Tabanda bahçe torfu uygulamasını Hakan beyin deneyimleri neticesinde bir çok üyemiz kullanmaya başladı. Sizin de bu kadar başarılı olmanız çok güzel bir görüntü. Gübreleme konusunda çok fazla tasarruf sağlayan bir uygulama.
Ergün bey ve hedayse arkadaşım teşekkürler. Ben torftan ziyade saksı toprağı kullandım. Torf ileriki zamanlarda biraz problem oldu. Çamurlaşıyor. Ayda 4 adet jbl misket gübre tüketmeye başlayınca denemeye karar vermiştim saksı toprağını. Memnunum. Söylediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Gübrelemede tasarruf gerçekten sağladı. Ama sanırım yaza olacak akvaryumumun ölçülerini biraz daha büyütme niyetindeyim. O zaman tabana kil ve karbon (kömür parçacıkları) ilavesi yapma niyetindeyim. Bakalım nasıl olacak.. hedayse arkadaşım; Sıvı gübre konusunda sanırım benden kaynaklı bir ifade karmaşası oldu, Ama behsettiğinizdir anlatmak istediğim. Ama ben sıvı gübreyle hiç mutlu olamadım. Test kitine de verecek para bana fazla geldiğinden ne yalan söyliyeyim. Sıvı gübrenin üzerinde yazan ölçülerin yarısını kullanmama rağmen ne fazla geldi ne eksik gitti bilmiyorum. Ama birşeyler hep ters gitti. Arkadaşlarımdan co2 verenler oldu onlarda da kıl yosunları başgösterdi. Belkide kullandığımız sıvı gübre sıkıntılıydı, ama gerçekten de ne fazlalaştı ne eksildi bilmiyorum. Saygılarımla..
Hayri bey bu gübre meselesi ile ilgili tabanda kullanılan malzemeler oldukça etkili. Hobiye ilk başladığında yani yaklaşık bir 8-9 yıl önce farklı bir forumda (şimdi karmaşa haline gelmiş o donemde metederek tabanda kullanılacak malzemeler listesine yazmışlardı) tabanda kullanılacak malzemelerde görmemi sağlayan Üstadım Ali İlker abim torf kömür tozu ve kili ile beni tanıştırmış oldu. 5 yıl önce ise bu tabanı katman olarak kullanma yerine bir abimizin tavsiyesi ile karışım yapıp kullanmaya başladık. Aslında özüne bakacak olur isek sağlam taban için doğal doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Bu taban ile yaklaşık 8-10 ay sadece su değişimi ile bir miktar potasyum vererek kolay türlere rahatlıkla baktım ki sonrasında co2 vermeye başlasam da sadece kum ile taban kuranlara oranla çok daha az gübre vererek faydasını gördüm. Işıklandırma düzeniniz çok farklı düşününce güneşin doğuşundan itibaren bir taklit var gibi.
Onur bey çok teşekkür ederim. Hoşbulduk. Aranızda olmaktan onur duydum. hakan bey valla haklısın gözünden hiçbirşey kaçmıyor. Çok ince detayları anında fark edebiliyorsun. Yanlız ben tabanı kurarken aramızda kalsın bir hata yaptım. Araya sineklik veya başka bir malzeme koymadım. Çünki elim akvaryuma takılması sonucu kovayı devirdim ve herşey birbirine karıştı. Balıklar tabanda tamamen saksı toprağının olduğu bir akvaryumda o bulanık çamur gibi suyun içinde bir gece kalmak zorunda oldu. Vatoz ertesi günü akvaryum tabanında hareket ettiğinde resmen tabanı yarıyordu. Yani o kadar kötüydü. Saksı toprağı ilk kurulumda valla ben çok zahmet çektim. Bu hep böylemi olur bilmiyorum ama Beni çok yordu. Ama sonrası gerçekten rahat. Sizinde bahsettiğiniz gibi hakan bey, İnsan çok daldan dala atlayınca sonunda birazda yaşımız itibariyle sanırım biraz sakinlik ve stabilite arıyor. İşte bu yüzden biraz daha basit bitkileri tercih ettim. Ama o ciriptonun amozon modeline hiç bakamıştım. Ben bu kadar kaprisli ve çok besin tüketen bir bitki gerçekten görmedim Bu tabandan önce dibine 4 adet jbl misket gübre koyuyordum normalde üzerinde 1 yıl diyor. Valla bir ayda bitirip sallanmaya başlıyordu. 6 yaprağın üzerinede hiç çıkamamıştı. Ama bu tabanla hem kafam hem cebim rahat etti. O misket gübreler baya pahalıya geliyordu. Görüşmek üzre İyi geceler..
Unutmadan arkadaşlar forumun hazırlanmasında emeği geçenlerin eline sağlık. Gerçekten iyi bir iş çıkmış ortaya farkı hemen fark ediliyor..
Hayri bey ben bu tabanı kullanmaya başladığımdan bu yana gerek kendi tankımda gerekse arkadaşlarımınkilerde hiç sineklik teli kullanmadım. Karışımın üzerine dere kumunu yayıp devam ettik. İlk aşamada suyu doldururken kumu oydurmadıkça da sorun yaşamadık.
Hayri bey 24 saat led aydınlatma ile akşamları ay işığı efektini eksik etmiyor göz zevki dışında bitki ve canlilar için faydası veya zararı oluyor mu?
Onur bey ben ledlerin faydasını şöyle açıklayayım. Gündüz floresan ile olan aydınlatma yeterli geldiği için gece led kullanıyorum. Böylece hem elektrikten tasarruf , hemde akvaryum karanlık kalmıyor. Tabiiki düzenli bir ışıklandırma oloyor. Buda yosun olmaması anlamında. Tespit doğrudur. Ay ışığı sadece ben bitkiler üzerinde belirgın bir etki görmedim. Ama yosunlar led lambaları hiç sevmiyor buda kesin.
Sağolasın ibrahim umarım sen iyisindir. Görüşelim. Ben mesajı aldım bayram sonra.. Gönderebilirim.. Sen bana nasıl yapacağımı yaz..Görüşmek üzre.. Unutmadan resimleri paylaşırsın artık bizimle..
Hayri abi selam dün iş çıkışı dolanırken akvaryumcuyada uğrama fırsatım oldu java moss geldi diyince dayanamayıp biraz aldım ve köke sardım elimde olan karides sanırım yumurta tutmuş kalanıda bir örgü şeklindeki malzeme ile içinde yavru durabilecek şekilde akvaryuma ekledim bakalım nasıl gelişim sağlayacak ve 2ci akvaryumuda kurdum şimdilik beta ve lepistes yavrularını ekledim bayram sonrası senin gönderme imkanın olur ise o tankı komple karides ve moss türleri için kullanmayı planlıyorum mosslar çok ilgimi çekmekteler az miktardada olsa ana tankta 3tip moss edinmiş oldum moss topuda bulmaya çalışıyorum inş denk gelir gelişimleri resimle paylaşırım şimdiki halinde eksiğim olmuş mu kütükte sarımda ve ek birşey yapmam gerekirmi saygılar..
Hayri abi tekrar selam bu arada sağlık durumum çok şükür iyi sadece yaşamış olduğum sıkıntıyı bertaraf etmekle hanımın psikolojisini toparlamakla uğraşıyorum Allah(cc) kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemezmiş umarım atlatacağız sağlık yerinde olsun gerisi gelir umudum ,akvaryumla uğraşarak bir nebzede olsa oyalanmak güzel geliyor o su bu su derken zaman geçiyor,bir yazında limon bitkisi için okuduğum kadarı ile benim limon bitkimde sorunlar var şöyle yeni çıkan ve oluşmuş olanlarda kıvrımlar oluşuyor ilk sıcaklar diye düşündüm 28-29ları gördü bu bitki sonra bitkinin gövdedende filiz vemesi ile yaprakların kaybıda söz konusu bunu akvaryumda kalsiyum eksikliğine yorarak bir yumurta haşlayıp suyunu akvaryuma ekledim gelişimi inceleyeceğim, senin yazında kök kıl kıl uzar diye okudum bunu pet şişeye 10cm civarı bitki topraklı şekilde diksem mi diye düşündüm hem kök tabana yayılmaması için hem budama ile çıkanları kesip dikeyimmi ne dersin? akvaryumda oluşan anubias petite türümün 1günde yapraktaki kayıp garip olduğunuda belirteyim yumurta suyu koymamıştım daha resimde görebilirsin düşüncelerini fikrini almak istedim saygılar..