Çözücü: 1 Litre saf su (Akü suyu) Kimyasal bileşik: Demir Sülfat (FeSO4 H2O) + EDTA (C10H14N2Na2O8 2H2O) Etken madde : Demir (Fe) %20 Etken mad. Yoğunluğu : 5 gr/lt Çözünecek miktar: 24gr + 25 gr EDTA Kullanım miktarı: 1 ml Kattığı Miktar: 0.1ppm Max çözünebilme: 60 gr/lt + 63gr/lt EDTA NOT: Çözeltiler 50 litre akvaryum suyu için hesaplanmışlardır. Tunç Sönmezoğlu'nun makalesinden alınmıştır. Henüz bizzat deneme şansım olmadı.
Ergün Hocam demir sülfat; mono hidrat ve hepta hidrat diye 2 çeşidini biliyorum. Demir Sülfat Mono Hidrat olur ise kilosu 1,5 tl civarında
Hakan bey demir sülfatın formülü FeSO4 H2O olarak geçiyor. Bu da formülde kullanılan demir sülfatta 2 hidrojen olduğunu gösteriyor. Bunun da fiyatı çok fazla değildir.
FeSo4.H2O aynen demir sülfat mono hidrat bu. Ohooo 1 kg alınsa 40 litre gübre yapacak yanlış mı anladım ?
aslında her gübrede imkan oldukça şelat kullanılsa daha iyi olmaz mı , kullanılmadığında akvaryumda organik bir kirlilik oluşturabilir diye düşünüyorum bitkilerin günlek tükete bildiği kadar verildiğinde sıkıntı olmaz ama fazlası sorun yaratabilir gibi geliyor.
Tabi her gübrede şelat kullanmak en doğru olanı fakat o kadar kimya bilgimizin olmaması nedeniyle makro elementleri şelatsız kullanıyoruz. Makro elementlerin nasıl şelatlanabileceği konusunda bilgi edinebilirsem denemek isterim.
Faruk bey içme suyunun içinde bir çok farklı element bulunuyor. Bu elementler demir sülfat veya EDTA ile etkileşime girebilir ve gübrenin tam istenilen şekilde hazırlanmasını önleyebilir. Bu nedenle mikro element hazırlarken kesin değerlere ulaşmak için saf su kullanılır.
Çeşme veya damacana su ile yapılan gübrelerin tabanında tortu oluşmakta ve mantar gibi kitleler oluşmakta bizzat başıma geldi. Özellikle kireçli bir su ise zaten bu durum kaçınılmaz.