Bitkili Akvaryuma Başlangıç

Konusu 'Bitkili Akvaryum Tanıtımları' forumundadır ve apoktay35 tarafından 01/06/14 başlatılmıştır.

1. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Boyut Boy*En*Yükseklik (cm): 125 X 60 X 50
    Kapasite (litre): 375
    Beslenen Canlılar: Albino çöpçü, Cüce vatoz ve yaklaış 30 adet lepistes yavruları.
    Filtrasyon: Dolphin 1000 dış filtre
    Işıklandırma Floresanları: 4 Adet 54W 120cm T5 Floresan, İkişer Sylvinia Grolux ve Aquastar
    Işıklandırma Süresi ve Düzeni: 7 saat aralıksız.
    Su Değişim Oranı ve Aralığı: Pazar günleri %50
    Kullanılan Yemler:AHM Marin Suprilina-Sarımsaklı yem.
    Gübreleme:potasyum: 20 ppm
    Nitrat: 13 ppm
    Fosfat:0.8 ppm
    Demir: 0.2 pm
    Mikro element: 10 ml
    Kullanılan İlaçlar: Yok

Açıklama: Akvaryumu kurma aşamasında olduğumdan açıklamadaki birçok yeri boş bırakmak zorunda kaldım. Bugün kum hakkında fazla bilgi sahibi olmamama rağmen gidip 20 kilo aquaclay ile 5 kilo lav kırığı kum aldım ve yıkayıp akvaryuma döktüm, şuan suda oluşan kum tozunun çökmesini beklemekteyim. Hafta içi Cuba taban bitkisi alıp ekmeyi düşünüyorum, araştırmalarıma göre aquaclay kum'a cuba bitkisi dikmek tam bir işkence imiş, acaba kum seçiminde yanlışlıkmı yaptım,bu kumda cuba bitkisi yetiştirebilirmiyim ? gibi sorular var şuan aklımda, bu sorunun yanına 25 kilo kumun yeterli olup olmayacağı sorusunu da eklemek istiyorum. Bu sorularıma yanıtlayabilecek arkadaşlar çıkarsa çok mutlu olurum.

2. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18

3. BORA83

BORA83 Super Moderator

Beğenilen Mesajları:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Merhaba abdullah bey foruma ve aramıza hoş geldiniz.Umarım güzel vakit geçirir ve sorularınıza yanıt alabilirsiniz.Akvaryumunuz ve ışık sisteminiz bitkili akvaryum için tam ideal görünüyor.İnşallah güzel bitkiler yetiştirirsiniz bu konuda daha önceden tecrübeleriniz oldu mu?
    Taban için keşke lav kırığı filan yerine dere kumu(inşaat kumu) yada siyah hagen kum tarzı bir kum kullansaydınız bizler o şekilde kıum kullanıyoruz ve cuba bitkisi dikimi için daha kolay olurdu diye düşünüyorum.Birde tabanı hakan bey 'in makalesindeki gibi hazırlasaydınız bitkilerden çok daha yüksek verim alabilirdiniz.
    Bitkili Akvaryum Taban Kurulumu | Akvaryumda.com Akvaryumda Buluşalım!
    Ama bu sizin tabanlada bitki tabikide yetişir.
    Cuba bitkisi için Co2 kullanacak mısınız?Cuba co2 seven bir bitkidir. Co2 yi tüplü sistemle mi yoksa ev yapımı mayalı sistemlemi elde etmeyi düşünüyorsunuz?
    Umarım her şey gönlünüzce olur.Kolay gelsin :)

4. hedayse

hedayse Uzman Akvarist Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Abdullah Bey merhabalar, aramıza hoşgeldiniz hayırlı forumlar dilerim.
    Akvaryum ölçüleri çok güzel olmuş. Işıklandırma ve kum için keşke acele etmeseydiniz çok masrafınız olmuş ama artık hayırlısı.
    Kumun şuandaki yüksekliği kaç cm oldu ve Co2 nasıl olacak?

5. 06ugur06

06ugur06 Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    5
    Ödül Puanları:
    18
    Abdullah bey hoşgeldiniz foruma burada aradığınız herşeye anında yanıt bulacağınıza ve herşeyden memnun kalacağınıza eminim.Akvaryumunuz çok güzelmiş hayırlı kurulumlar olsun inşallah kolay gelsin.

6. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Yorumlarınız için hepinize teker teker teşekkür ederim. 8 senedir akvaryum ile haşır neşirim fakat beslediğim balık türleri ( ciklet ) bitki sevmediği için bitkili akvaryum ile daha önce hiçbir tecrübe edinemedim. Aquaclay kumunu seçmemin nedenlerinden birisi rengi idi, hagen kumunu rengi dolayısıyla elemek zorunda kaldım, kahverengi ve tonlarında kum arıyordum. Şuan lav kırığı kumu tabana serdim ve onun üstüne de aquaclay kumunu serdim, şuan 4 cm yüksekliğine ulaştı fakat aquaclay kumuna bitki dikmek zor olacak gibi gözüküyor çünkü pek sıkı bir kum değil gibi. Buna bir çözüm bulabilirmiyiz ? aquaclay kumunun üstüne 2-3 cm lik daha sıkı bir kum atsam nasıl olur, çünkü bitkileri su üzerinden toplamak istemiyorum. Hakan Bey dediğiniz gibi biraz acele ettim ve masrafı büyük oldu ama bu masrafa değmesini istiyorum akvaryumumun. Co2 şuan aklımdaki diğer sorulardan birisi. İnternette günlük %3-4 civarlarında su değişiminin bitkiler için yeterli olabileceği ile ilgili bir yazı okumuştum, sizce bu yöntem akvaryumumdaki bitkiler için yeterli olurmu ? Eğer olmazsa Co2 desteği alacağım. Son bir sorum olacak, Dolphin 1000 marka dış filtrem 375 litre akvaryumuma yeterli olurmu ?

7. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Dolphin filtre akvaryumunuza yeterli olur lakin Tetratec ex 1200 veya Astro 2212 de diğer seçenekler olabilir.

Tabandaki 4cm kum işinizi görmeyecektir size tavsiyem daha yolun başında iken hem kum kalınlığını artırmanız hem de tabanı biraz sağlam tutmanız olacaktır makalemdeki yöntemi uygulayabilirsiniz tabii ki karar sizin. Üstüne kum ekleyeyim derseniz farklı bir kum da kullanılabilir yükseltme maksatlı ama ileride bitkileri sökmek istediğinizde tabandan gelecek diğer kumlar ile karışınca çok iyi bir manzara olmayacaktır. Diğer yandan sürekli cuba gibi çok köklü olmayan türlere bakmayacağınızı da düşünerek kumun karışma ihtimalini göz önünde bulundurursanız iyi olur.
    Cuba bitkisi co2 ister ve iyi ışık vermelisiniz ışıktan yana sorununuz olmayacağını düşünüyorum lakin günlük %3 su değişimi ile de olmayacağını bilin. Sisteminiz yüksek destekli olacağı için de düzenli NPK ve mikroelement gübrelemeleri yapmalısınız. Gübre temin etmelisiniz.

NPK ile ile ilgili gübreleri kendiniz toz olarak temin edip hazırlayabilirsiniz diğer türlü bu denli bir akvaryuma ticari NPK (nitrat, fosfat ve nitrat yani makro besinler) alırken ciddi maddi maliyetlere katlanmak zorunda kalırsınız. Aşağıda linkini verdiğim NPK gübreleri ile ilgili konuyu okumanızı tavsiye ederim, kendiniz alıp yapacaksanız faydası olacaktır eğer bulamam derseniz ben size yardımcı olabilirim cüzzi ücretle satışını yapıyorum tabii farklı yerlerden de alabilirsiniz.

http://forum.akvaryumda.com/gubreleme/9-bitkili-akvaryumda-hesapli-makro-gubre.html

8. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Aldığım kumu bir denemek istiyorum o sebeple bu kum ile devam etmeyi düşünüyorum boşuna para vermiş olmayayım diye. Kumun kalınlığı derken yüksekliğindenmi bahsettiniz yoksa benmi yanlış anladım ? eğer yüksekliğinden bahsetmediyseniz kalınlığını nasıl arttırabilirim ? Aquaclay kumun üzerine daha sıkı bir kum eklesem bile aquaclay kumunun hacmi dolayısıyla üste çıkacağını okudum sizce bu sorunu nasıl halledebilirim ve aquaclay kumunun üzerine yine o renk tonlarından bir kum koymak istiyorum ne tavsiye edersiniz ? Çok soru soruyorum kusuruma bakmayın bu kum olayı kafamı çok karıştırdı. Gübreyide dediğiniz gibi kendim alıp yapsam daha iyi olacak gibi.

9. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Abdullah bey aramıza hoşgeldiniz sadece cuba mi bakacaksınız hakan bey haklı eğer deneme yanılma yoluyla kendiniz doğruyu bulmak istiyorsanız. Sizi yormaktan başka işe yaramaz cuba zamini kapladiginda kumun renginde görünmeyecek. Akvaryumunuz büyük sağlam bir tabaniniz olmazsa bol miktarda gübre kullanmak zorunda kalırsınız karar sizin.

10. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Akvaryumumdaki kumu kullanarak ( farklı kumlar ile kombinleyerek ) dediğiniz gibi sağlam bir taban elde edemezmiyim ? Çünkü boşuna almış olmak istemiyorum onca kumu.

11. nathanmuir

nathanmuir Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Aptullah Bey merhaba hoşgeldiniz. Kumunuzu geri verebiliyorsanız verin derim ven ya da internetten satışını yapmayı deneyin. Hagen siyah kumdan çekinmenize gerek yok çünkü tabanı cuba ile kaplamayı düşünüyorsunuz. Üstelik hagen kum demir içeriyor ve cuba demir e ihtiyaç duyan bir bitki. Hakan bey'in taban kurulunuyla ilgili makalesini okumuşsunuzdur bu gerçekten güçlü bir taban. Ben ilk kurulumumu yaptım ve bu tabanı tercih etmedim acemiliğimden dolayı tabanı çok kurcalamak zorunda kalabilirim diye. Çünkü kurcalamaya geleyeek bir taban çok hüçlü olmasına rağmen. Bir de cuba bitkisi besinlerini büyük oranda kökten değil sudan temin ediyormuş. Bu kadar güçlü bir taban sizin için olmazsa olmaz değil. Basit bir misket gübreyle işinizi görebilirisniz diye düşünüyorum. Bilmiyorum daha tecrübeli arkadaşlar ne derler. Co2 kesinliklr vermeniz gerekli cuba bitkisi tartışmaya dhi açık değil bu hususta. Bununla birlikte ışığın da yüksek olması gerekli. Kabaca litre başına 1 watt ışık vermeniz gerekli ama elbette ışığın niteliği de önemli renk spekturumu, dalga boyu, kelvin vr lümem değerleri... Nitrat, fosfat ve potasyum gübreleri oldukça önemli Hakan Bey oldukça ucuza sağlıyor bunu. Ama tavsiyem mikro rlement gübresinin yanında bit de demir gübresi edinmeniz cuba için. Filtre olarak söylediğiniz giltre yeterli olur ama imkanınız varsa tetra veya eheim marka filtre tavsiye ederim. Bana soracak olursanız da Ben şu an atman şelale filtre kullanıyorum ama ilk fırsatta eheim dış filtre almayı düşünüyorum, tetranın yedek parçası daha pahalı olduğu için ben bu ikiliden eheimi tercih edeceğim. Size verebileceğim bir tavsiyede iyice araştırmadan termometre bile almayın ve kurulun için acele etmeyin herşey içinize sinsin. Bir de görmek isyediğiniz akvaryum tasatımını çizin. Kolay gelsin. .)

12. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Arkadaşlar link vermişler karışımı bir okuyum bu karisimdan 2cm zemine seri . Sonrasinda elinizdeki kumun tanelerin boyu 2 3mm ise uygun ise olur ustune biraz daha kum ekleyerek karisimin üstüne 5,6 cm
    kum ekleyin. Kullanacağınız malzemeyi tuz ruhu ile test edin. Size önerim basit bitkilerden başlayın cuba şimdilik kenarda kalsın sizin boşuna masraf yapmanızı istemem zamanla co2 sistemide kurunca tecrube de kazaninca cuba bakarsiniz .

13. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    onur ve nathanmuir yorumlarınız için teşekkür ederim, nathanmuir bir sorum olacak bu aquaclay kumu hagen ile degiştirmemi istemişsiniz, bundaki tek neden hagen kumunun demir içermesimidir yoksa başka nedenlerde varmıdır aquaclay kumu değiştirmem veya kullanmamam için ? ( Bilgilenmek için soruyorum )

14. nathanmuir

nathanmuir Yasaklı Üye

Beğenilen Mesajları:
    18
    Ödül Puanları:
    18
    Hayır aynı zamanda cuba gibi çok küçük bitkilerin dikimleri sizin kumunuzda oldukça zor hagen de ise olabildiğince(!) kolay. Siz siyah rengi sevmiyorsunuz tabanda ama cuba tabanı kaplar. Tabanda cubayla kaplamayacağıbız bir yer varsa orada aquaclay kullanabilirsiniz. Ya da hagen yerine dere kumu kullanırsanız görsel beklentinize daha yakın olabilir ve maliyeti de çok düşük olur. Aquaclay dikim özellikle cuba için çok zor. Dikimi tam anlamıyla bitirmek günlerinizi alır siz diktikçe bitki su yüzeyine fırlar yaramaz çocuk gibi. .) Bir de torf kil kömür tozu vs gibi alt tabakalı bir taban kullanacaksanız aquaclay çok riskli çünlü boşluk oranı fazla. Kumun üç işlevi var;
    1- bitkileri tutmak
    2- bakteri florasanına ev sahipliği yapmak
    3- besleme

Auaclay 1.çok zayıf, 2 de orta, 3 de güçlü( çünkü kum değil, toprak içeren fırınlanmış bir bileşen)

Hagen 1. Güçlü, 2 güçlü, 3 zayıf

Dere kumu 1. Güçlü, 2. Orta, 3 çok zayıf

15. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Bilgiler için teşekkürler. Peki aquaclay kumunun üstüne 2-3 cm civarında hagen kumu eklesem sizce nasıl olur ?

16. Bitkici

Bitkici Super Moderator Yönetim Ekibi

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey aramıza hoş geldiniz. Akvaryumlarımızın büyüklükleri yaklaşık olarak aynı olduğu için rahatlıkla söyleyebilirim ki aldığınız kum miktarı ile ancak tabanın üzerini ince bir katman ile örtebilirsiniz. Anladığım kadarı ile suyu doldurmuş vaziyetttesiniz ve para vererek aldığınız kumu çöpe atmak istemiyorsunuz. O zaman benim yeni tasarımımda yapmayı düşündüğüm yöntemi izleyebilirsiniz. ( http://forum.akvaryumda.com/akvaryu...ve-tasarimlar/537-yeni-akvaryum-tasarimi.html )

Dümdüz bir tabanda cuba dikmek yerine bir kaç tane lav kayası ya da salınım yapmayan göze hoş görünen kaya bulup akvaryumda bir ya da iki tane tepe oluşturun. Bu tepeleri oluştururken de almış olduğunuz kumu kullanın. Aqacly kumun diğer kuma karışmasını önlemek için bir sineklik teli ile file oluşturabilirsiniz. Böylece yeni almış olduğunuz kum ile aquacly kumunuz birbirine karışmamış olur. Hem de istediğiniz yükseltileri rahatlıkla vermiş olursunuz. Yok yükselti vermek istemiyorum diyorsanız da tam akvaryum ölçülerinizde bir sineklik teli kestirip iki kumu birbirinden ayırabilirsiniz.

Cuba bakmayı düşünüyorsanız CO2 sisteminizin de hazır olması gerekiyor. Dışarıdan CO2 sağlanmayan tanklarda cuba yetiştirip de başarılı oldum diyen tek tük hobici bulunuyor. İlk önce CO2 sisteminizi de kurup bitkileri tanka öyle ekleyin.

Yüksek ışık, düzenli CO2 ile birlikte Hakan beyin de söylediği gibi düzenli gübreleme yapmanız gerekiyor. Ancak gübrelemeye 2-4 hafta sonra başlamanız gerektiği için gübreleri kurulumdan sonra da temin edebilirsiniz.

İlk 1 ay akvaryuma hiç balık eklemesi yapmayın. Cubalar iyice tutup akvaryumun tabanını keçe gibi sarmadığı sürece Sae, Cae, Cüce vatoz gibi balıkları ise akvaryumunuza sokmayın. Bitkileri siz dikersiniz onlar söker, siz dikersiniz onlar söker... Sonunda da kazanan balıklarınız olur.

17. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Hoşbulduk Ergün bey yorumunuz için teşekkür ederim, eğer fotoğrafı varsa akvaryumunuzun son halini görmek isterim. Akvaryum tasarımı olarak Yüzüklerin Efendisi filminden esinlendiğim hobbit evlerini yapmayı düşünüyorum bunu yapmak için ise hindistan cevizleri kullanarak hobbit evleri yapacağım. Dediğiniz gibi file oluşturup üstüne hagen tarzı fakat kahverengi renkte bir kum ekleyeceğim o zaman. Co2 sorununu mayalı sistem ile halledebilirmiyim sizce ?

18. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Bu tarz evleri akvaryumun arka taraflarına bir kaç aded yapıp ortayada büyük bir agaç yapmak planım

19. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey şu anda tasarım olarak pek birşey yok ancak yeni kuracağım tank daha görsel olacak diye umuyorum. http://forum.akvaryumda.com/bitkili-akvaryum-tanitimlari/320-yuksek-destekli-bitkilim-9.html

Sıradan bir kum ile istediğiniz tasarımı yapın. Bitkiler gelişip de fotoğraflama yaparken aqualcy ya da lav kumu ile son rötuşları yaparsınız böylece kum karıştı derdiniz de olmaz. Gerçi hindistan cevizi kabuğu da kahverengi olduğundan ona bile gerek yok aslında. Kahverengi gözükmesini istediğiniz bölgeler de kum kullanmayın doğal olarak kahverengi bir renk çıkar ortaya.

Mayalı sistem ile CO2 düzensiz oluyor. Bu da yosun sorunlarına yol açabiliyor. Olmaz mı derseniz elbette olabilir ama bu boyuttaki tanklarda çok verimli olmaz. Mayalı sistemi de mutlaka vortex ile çözmek gerekiyor. Ben 1 yıldan fazla mayalı sistem kullandım ama tüplü sisteme geçince bitkilerdeki gelişim hızı fark etti. Eğer maddi olarak sizi çok zorlamayacaksa tüplü sistem ile başlamanızı öneririm. Yok şu ara uygun değilim derseniz mayalı ile başlayıp en kısa sürede tüplü sisteme geçmeye çalışın.

Tasarlamayı düşündüğünüz ikinci fotoda büyük de bir tepe gözüküyor. Bana kalırsa salınım yapmayan ucuz kum ve kayalar ile gerekli yüksekliği sağlayıp kaliteli kumları da en üste koyun derim.

20. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Su biraz duruldu, son hali.

[​IMG][/url][/IMG]

[​IMG][/url][/IMG]

21. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Ergün bey yorumunuz için teşekkür ederim, '' sıradan bir kum ile tasarımınızı yapın '' derken tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım. Akvaryumdaki tüm kumu çıkarıp tabanı başka bir kum ile doldurup, elimdeki aquaclay kumunu en üste tasarım amaçlımı kullanmamı mı önerdiniz ?

22. onur

onur Uzman Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    aptullah bey hayırlı olsun eğer zeminde bir değişiklik yapmayacaksanız dış filtrenizide çalıştırın biyolojik döngünüzün daha çabuk oluşmasını sağlar.

23. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Dış filtre çalışır durumda fakat zemin konusunda oldukça kararsızım, arkadaşlardan son yolladığım fotoğraflara bakıp bu kum ile devam edip edememe hakkında son yorumlarını istiyorum, eğer olmaz derlerse değiştireceğim.

24. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey görüldüğü kadarı ile lav kumu oldukça iri taneli. Bu kum ile maalesef cuba dikmeniz ve tutturmanız oldukça zor olur. Aqualcy kuma istedikten sonra cuba dikilebilir ve tutarda ancak işte ilk tutana kadar sizi baya uğraştırır. Bence bu kumu yükselti sağlaması için alttan kullanın araya sineklik çekerek üst katmana da daha ağır taneli bir kum kullanın. Hayalinizde bu kum ile ilgili bir tasarım varsa 1-2 kilo kenara ayırın. Kurulum nihayete erip de final fotoğrafı çekme aşamasına geldiğinizde istediğiniz noktalara rötuş yapabilirsiniz. Tabi karar yine sizin ama kum miktarınız hayalinizdeki tasarım için çok az yine de kum almanız gerekiyor.

Sıradan kum dediğim, salınım yapmayan, ağır ve küçük taneli herhangi bir kum. Nasıl olsa cubalar tabanı kapladığında kum hiç gözükmeyecek. Ancak hindistan cevizi kabuklarınız sizin izin verdiğiniz oranda gözükecek o da kahverengi olduğundan sorun çıkarmaz diye düşünüyorum.

25. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    o zaman tabanı olduğu gibi bırakıyorum, en altta lav kumu onun üstünde aquaclay kumu olarak, bunun üzerine sineklik çekip bitkilerin kolaylıkla tutunabileceği bir kum ekliyorum. Kahverengi ve tonlarında bir kum istediğimi göz önünde bulundurarak sinekliğin üzerine ekleyeceğim kum için bana önerilerde bulunabilirmisiniz ?

26. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Benim bildiğim kahverengi renkte aqualcy ve lav kumu var ancak onlar da siz de bulunuyor. Belki diğer üyelerimiz kahverengi renkte ağır taneli başka bir kum biliyor olabilirler.

27. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Benim bildiğim bir kum var '' JBL Manado '' isimli, bu kum hakkında bilginiz varmı kumun ağırlığı sıklığı nasıldır bitkileri iyi taşırmı ?

28. hedayse

Beğenilen Mesajları:
    1.987
    Ödül Puanları:
    113
    Meslek:
    İşçi
    Abdullah bey merhaba, JBL Manado bitki kumu için bence boşuna masraf yapmayın gerçekten bu kadar masrafa gerek yok diye düşünüyorum ki 10lt kum için 70 lira gibi ücretler istiyorlar.

Benim nacizane fikrim dere kumu kullanmanız, elinizdeki kumu da elinizden bir şekilde çıkartabilirsiniz. Yani satarsınız hediye edersiniz en kötü yükseltmek maksatlı tabanda kullanırsınız.

29. Bitkici

Beğenilen Mesajları:
    1.553
    Ödül Puanları:
    113
    Aptullah bey benzer tank uzunluğumuz olduğundan oranlamanız için söylüyorum benim tabanda 65 kg kum + 40 kg kadar da kaya bulunuyor. Şu anda bile tabanda istediğim eğimi veremediğimden 50 kg kadar daha kum eklencek. Bu kadar pahalı bir kuma bu kadar para vermek yerine CO2 tüpü alın derim. Kum konusunu fazla kafaya takmanıza değmeyecek çünkü bir süre sonra cubalar ve mosslar nedeniyle kum görünmeyecek. Görünmeyecek bir tabana küçük çaplı bir servet harcamaya hiç gerek yok.

30. apoktay35

apoktay35 Akvarist

Beğenilen Mesajları:
    23
    Ödül Puanları:
    18
    Çok haklısınız. Hakan Bey'in kumundan 50 kilo yapmaya kalksam bana maliyeti ne olur sizce

Sayfayı Paylaş