Arkadaşlar merhaba, bazı arkadaşlar bilirler mevcut 100x40x50y ebatlarındaki bitkili akvaryumumdaki taban 2012 Haziran ayında kuruldu yani 2 yıl 2 aylık bir taban. Takip eden günlerde akvaryumumu yeniden kurup mevcut peyzajı değiştirip farklı türden bitkilere yöneleceğim artık boylu bitkiler biraz sorun olmaya başladı. Sorunu malumunuz sık budamaktan sıkılıyor insan ve deli gibi gübreleme yapmak zorunda kalıyorum Gübreden yana sıkıntım yok ama budama yıldırıyor. Sizlerin de önerisini almak istiyorum; ** Mevcut oturmuş tabanı bozmadan bir miktar kum ilavesi yapıp devam etmek mi? ** Her zaman faydasını gördüğüm çiçek torfu + kil + kömür tozu karışımı ile dere kumu kullanarak sıfırdan taban kurulumu yapmak mı? Önerilerini esirgemeyen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Hakan bey tabanı tamamen bozmak yerine suyu %100'e yakın boşaltıp tabanı da en az 2 cm yükselterek çok daha kolay bir kurulum yapabilirsiniz. Böylece hem yeni bir kurulum yapmış hem de tabanı bozmamış olursunuz.
Hakan bey taban yüzeyinde değişiklik yapmayacaksınız zemini yenileye bilirsiniz, eğer bir değişiklik yapmıyacaksanız gübreden yanada bir sıkıntınız yoksa boşuna zemini bozmayın.
Arkadaşlar aslında tabanın besin içeriğini kaybetmeye başladığını düşünüyorum asıl yenileme maksadım bu yüzden. Bakalım diğer arkadaşlardan da tavsiyeler gelsin duruma göre değerlendireceğim.
Bence tabanı yeniden kurun Hakan bey karasal bitkilerin topragını havalandırdığımız gıbı bır havalandırma olur hemde kum temızlenmıs hanı tabanda yada camlarda gozukuyor ya kuf gıbı sıyah sıyah oluyor onlar falanda temızlenmıs olur.