Arkadaşlar merhaba, led düzenlerin tam oturmadığı ama deneme yapanların başarılı sonuçlar aldığı kimisininde aman aman dediği bi durum söz konusu. T5 floresanlar ise malum kendini ispatlamış halde ledlere göre enerji tüketimi fazla oluyor. T5 floresanlar mı? Led mi? Önerilerinizi rica ederim.
Selam ışıklandırmada hemen hemen tüm deneysel çalışma yürütüm denebilir acemice de olsa denemelerimi yaptım konularım da geçer denk geldiyseniz , 1.maliyet 2.ergonomi 3. edinilebilirlik açısından değerlendirilebilir. 1.maliyet: Floresan::Normal floresanlar kısaca 865 -840 kombinasyonu kanıtlanmış lowtech tanklarda iyi sonuçları görmekteyiz 2li 4lü 6lı 8li kurulumlar da maliyeti en az olan tip lakin biraz farklı denirse daha verim için aqua gro vs daha iyileride giesman gibi kombinasyonu olması gerekir fiyat epey çıkmakta. Led: Genel smd ve şerit led'ler de başarı 0 denebilir. Mümkünse yurt dışı alınarak power led ile maliyet düşürülebilir ,Power led ile başarı mümkün şuan hemen hemen tüm yurt dışı power lede geçmekte bende kullanmaktayım şuana değin sistemimde kötü sonuç görmedim (a)oturmuş tank (b)power led kombinasyonu önem taşımaktadır. watt değeri ile aylık tüketimi floresan ile led tartışmaya gerek olmayan konu olarak gördüğümden değinmeyeceğim. 2.ergonomi floresan: floresan montaj ekipmanı armatür konusunda sıkıntılı ebat hazır bulunmaması birkaç örnek denemesi yaptım tankların belli std ları taşıması zorunluluğu getirmekte örneğin 65cm 90 cm 125cm gibi armatürün yüksekliği cabası görselliği etkileyen yönler zorluk derecesi olan işlemler gerektirmekte tabi basitten profesyonel düşünceye göre değişmekte.kısaca bağlantı ayağı duy ve kablo yığını ile mücadeleyi sevenler ne demek istediğimi anlamıştır . Led: power led ile çalışma için edinirken alt aluminyumlu edinilirse montaj kablolama aşaması gerçekten kolay montaj edilecek armatür plakası istenilen esneklikte kulanılabilmekte küçük adaptör ile kullanılacak adete göre de alınması montajlanması kolay kısacası power ledli istenilen incelikte armatür yapılabilir. 3.edinilebilirlik floresan: Floresanda düz 865 840 flolar t5 olarak piyasada halen bulunmaktalar , lakin birkaç firma bahsinde doğruluğu tartışılır aqua gro giesman trye ithalatı yapılmaması gibi bir durum söz konusu firma ile görüşülmesi gerekir. Led: Türkiye' deki malum piyasa koşulları ve kazanç şeklinden bizim gibi hobicileri her zaman üzen durumlardan biridir . yurt dışı 0.50tl/1tl arası olan ürünü malesef 5tl/7tl arası edinmek zorundalığından imkan ile yurtdışı getirtebilen arkadaşlar power led sistemini epey uyguna yapabilir ,az el becerisi yada bir yardımla kendi dıy çalışmasını yapabilir. Evet düşüncelerim bunlar. floresan kendini lowtech higtech olarak kanıtlamış + - olan sistemler.yüksek maliyet profesyonel hazırlıkta. Led yeni göz korkutucu gibi görülen ama yeniliği denemek isteyen arkadaşların azda olsa ilerde bi mecbur olabilinecek sistem.illaki birkaç deneme gerektiren bakılacak tank bitki durumuna göre kombinasyonu oluşturmak gerekebilir.
Bilal Bey yaklaşık 6 yıldır t5 floresan kullanıyorum denemelerde bulundum. İbrahim Bey 'in değindiği gibi t5 floresanlar gün ışıkları ile başarılı sonuçlar alınabiliyor. Siz cob ledle ilgili de bir konu açmıştınız oraya yazmayı unuttum evdeki banyo dolabında takılı cob led 5w ve 3200K olark geçiyor sarı ışık. Bu aslında benim de kafama çok yatıyor denenebilir. İbrahim Bey power ledler üzerine önerebileceğiniz sizin de denediğiniz marka model vs. var mı? Cob led için ne dersiniz ben benim tankımda 6 yada 8 adet 5w lık cob led iş yapar diye düşünüyorum.
Vakti zamanında Sylvania Growlux ve Aquastar kullandım. 865 840 ları hiç denemedim. Şuan kullandığım Metal Halide'leri yaparken (2011 sanırım) ledler bu kadar revaçta değildi. Şuan MH laydınlatmam bozulsa, kesinlikle led aydınlatmaya geçerim.