Herkese merhaba,siteye yeni üye oldum bir hatam varsa affola.Bitkilerde bir türlü geçiremediğim kahverengi oluşumlar var diatom olduğunu sanmıyorum başta bitkiler çürüyor sanıyordum ama kahverengi olan yapraklardan koparıp elimle ovaladığımda çıktığını gördüm yosun olduğunu düşünüyorum ama ne yosunu onu bulamadım akvaryum brüt 40lt haftada 3 kez gübreleme ve her pazar 20lt su değişimi yapıyorum(nitrat:10-15,fosfat:0.8-1 civarı ölcerek gübreliyorum DIY gübre kullanıyorum) aydınlatma 2x24w(grolüx ve aquastar) günlük 8 saat kesintisiz veriyorum erectuslarda erime vardı budadım ve yer değişikliği yapıp tekrar diktim parvulalarda yeni sürgünler var ama sürgünlerdede kahverengileşme oluyor bir türlü canlı yeşil rengi yakalayamadım micralardada aynı sorun var bu kahverengi oluşumdan nasıl kurtulurum yardımcı olursanız sevinirim.
Burak Bey merhaba aramıza hoşgeldiniz, filtreniz nedir? Sun-sun gibi analdım filtre çıkış aparatından ama. Bende ilk kurulumda bu tip bir sıkıntı ile karşılaşmıştım, bahsettiğniz gibi bu diatom ve su sirkülasyonunun az olmasıyla da alakalı.
Burak bey hoşgeldiniz foruma tankınızın tanıtımını http://forum.akvaryumda.com/bitkili...um-tanitimlari-konu-tanitimi-icin-sablon.html başlığında düzenlemek isterseniz daha verimli olabilir, co2 mayalı tüplü sistem vs eklerseniz . fosfatınızın oranı 1tık yüksek olarak denebilir,pogestemon helferinizde erime görebildim adaptasyon olasılığı olabilir alt yaprakları kötülemiş,tank ne kadar süreç oldu tankın kurulumu?,Alternan reneckli minilerde renk kaybınız var gibi demir i ölçtünüzmü ne kadar demir ve mikro element vermektesiniz. npk ile aynı gün mü. bunları düzenlersek daha verimli bilgi edinebilirsiniz.diatom içinde vereceğiniz bilgilerle süreçle düzelecektir.
'Burak Bey merhaba aramıza hoşgeldiniz, filtreniz nedir? Sun-sun gibi analdım filtre çıkış aparatından ama. Bende ilk kurulumda bu tip bir sıkıntı ile karşılaşmıştım, bahsettiğniz gibi bu diatom ve su sirkülasyonunun az olmasıyla da alakalı.' Hoşbulduk filtre olarak evet sun sun kullanıyorum akvaryumu kuralı 6 ay oluyor ama 2 ay önce bozup şuanki bitkileri ve gnays kayaları ekledim silkilasyon konusunda çıkış direk micralara vuruyor hafif hafif dalgalanıyorlar çıkış borusuna yağmurlama aparatını takıp suyun altından vereyim o zaman daha geniş yelpazede bir silkilasyon yakalayabilirm diye düşünüyorum. 'Burak bey hoşgeldiniz foruma tankınızın tanıtımını Bitkili Akvaryum Tanıtımları Konu Tanıtımı İçin Şablon başlığında düzenlemek isterseniz daha verimli olabilir, co2 mayalı tüplü sistem vs eklerseniz . fosfatınızın oranı 1tık yüksek olarak denebilir,pogestemon helferinizde erime görebildim adaptasyon olasılığı olabilir alt yaprakları kötülemiş,tank ne kadar süreç oldu tankın kurulumu?,Alternan reneckli minilerde renk kaybınız var gibi demir i ölçtünüzmü ne kadar demir ve mikro element vermektesiniz. npk ile aynı gün mü. bunları düzenlersek daha verimli bilgi edinebilirsiniz.diatom içinde vereceğiniz bilgilerle süreçle düzelecektir.' HoşbuldukCo2 olarak piknik tüpüne yaptığım karışım var ayarlanabiliyor saniyede 2 damla veriyorum bugün 36.günü bakalım hala gaz çıkışı mevcut.Fosfatı,nitratı ölçtüm 20'ye yakın çıkınca ekledim ama dün 10lt su değişimi yaptım,pogostemonlarda başta erime vardı ama şuan tepesindeki yeşil yapraklar 1 hafta içinde yeni çıkan filiz hatta bir tanesi alttan sürgün bile çıkardı gübrelemeyi haftada 3 kez yapıyorum pazar:20lt su değişimi+npk pazartesi:micro element(3ml)+demir(3ml) salı: potasyum(5ml) çarşamba:micro element(3ml)+demir(3ml) perşembe: potasyum(5ml) cuma:micro element(3ml)+demir(3ml) cumartesi:gübreleme yok
Burak bey aramıza hoşgeldiniz. Anlattıklarınızdan ve fotoğraflardan net olarak diatom sorunu yaşadığınız anlaşılıyor. Diatom azot döngüsünün ikinci ayağına geçtiğinizde yani nitrit oranı arttığında ortaya çıkar ve nitrat tutan bakteriler tarafından ortamdaki nitrit nitrata çevrilinceye kadar devam eder. Azot döngüsü oturana kadar akvaryumun tabanını kurcalamayın, excel vb. bakterileri öldüren kimyasallar kullanmayın, suyun içinde diatoma elle müdahale etmeyin, gerekiyorsa yosun yiyici sayısını bir kaç tane daha artırabilirsiniz. Bir iki hafta içinde diatomun tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.
Ergün beye katılıyorum azot döngünüz zamanla oturacaktır ,36.günde gübreleme oranlarınız minimumda tutmanızda fayda var temel hızlı bitkilerle başlamamanızın etkisini yaşadığınız belli ufak tefek diatom gibi masum yosunu dert etmeyin tank oturdukça yok olur ,müdahale pek yapmamanız doğrudur Ergün bey sağolsun ,erectuslarınız arka sırada düşünüp renecklileri onun önünde yaparak daha odak noktası düşünebilirdiniz zamanla peyzajdada çoğalacaklarını düşünerek ,bonzaileride gnays kayası etrafına öne doğru alabilirseniz erectuslar boylandımı kapatacaktır mümkün mertebe ön orta arka renk doygunluğunu tamamlar gibi düşünebilirdiniz zamanla gelişime göre düzenlersiniz şimdilik tank güzel tebrikler.Arka plan renk olarak fon uygularsanız daha derinlik katabilir,görsel devamlılığını sağlayın tanıtımınızın selamlar.
İbrahim bey ve Ergün bey cevaplarınız için teşekkürler doğrusu diatom olduğunu düşünmemiştim ilk başta biraz araştırdım ama diatomun daha sümüksü bir yapısı var gibi gelmişti birde kumda falan hiç yok ya da kum siyah olunca farkedilmiyor olabilir kahverengi oluşumlar hemen hemen 1 aydır var su değişimi yaptığımın ertesi günü sanki azalmış gibi oluyor bitkiler daha canlı görünüyor ama ilerleyen günlerde eski haline geri dönüyor anlamış değilim şimdilik ışığı azalltım gübrelemeyi yarı dozda yapacağım bu hafta.İbrahim bey dekor konusunda hiç göz zevkim yoktur birde acemi olunca bitkiler geldiğinde gelişi güzel dikmiştim akvaryum toparlansa bitkiler kendini iyice göstermeye başlarsa inşallah söylediklerinizi göz önünde bulunduracağım teşekküreler