Genel olarak sormak istediğim bir şey var.Bitkili akvaryumlarda beslenme bozukluklarına müdahele konusunda söyle bir algım oluştu.Bilmiyorum belki bu şekilde de forumda ifade edilmiştir daha önce...hobiye yeni başlamış biri olarak deneyimli arkadaşlarımızın yorumları bekliyorum. Bitkilere ne kadar güçlü ışık verirsek bitkilere o kadar kuvvetli"çalış,büyü" komutu veriyoruz.Bir nevi gaza basıyoruz.Eğer bu sürate uygun miktardaki besin,CO2 ve elementleri bitkilere temin edemezsek,bitkiler verdiğimiz "hızlan" komutuna denk yakıtı bulamıyor ve saçmalamaya başlıyor.Bitkilerde besin yetersizliği semptomları ve yapısal bozulmalar gözlemeye başlıyoruz.Ve yeni başlamış biri için gözlemle sorunlu elementi nokta atışı tahmin etmek oldukça güç.. Tıpkı bir garsona yetişebileceğinden daha fazla sipariş vermek gibi...garson siparişleri yetiştirmek için hızlanıp,tepsisindekileri dökmeye başladığında sıvı gübre ekleyerek "tepsiyi büyütmeye" odaklanıyoruz ve problem yaşayan arkadaşlara bu şekilde tavsiyeler veriyoruz. Oysaki hızla giden bir arabada bir sorun sezdiğimizde önce hızımızı azaltırız,o hızla giderken sorunu çözmek daha zor olacaktır. Bu işe yeni başlamış bir hobici olarak,"ben bu süratte kontrollü gidemiyorum"diyip.Işık gücünü azaltmam,yani "hızımı azaltmam"bütün besin yetersizliği gelişim bozukluklarına karşı yapılacak ilk ve kökten çözüm getirecek savunma hamlesi olmaz mı?Bu şekilde sürat azaltıp tankımdaki yakıt miktarına(besin,co2) uygun hız seviyesine düştüğümde,bitkiler kendilerini toparlayacaktır,yani denge bulunacaktır??Bunu gözlemlediğim zaman yavaş yavaş ışık gücü ve sıvı gübreyi beraber artırabilir,dengeli bir şekilde hayalimdeki akvaryuma ulaşmaya doğru daha hızlı yol almaya devam edebilirim? Tamamen saçmalamış olabilirimyorumlarınızı bekliyorum.. Teşekkürler...
Gayet doğru düşünüyorsunuz. Bir çok arkadaş litre başı 1 watt aydınlatma, co2, zengin taban v.s. ile başlayıp kısa zamanda hobiden soğuyup malzemeleri satılığa çıkarabiliyor Işığı azaltıp, tankın hızını azaltmak sizi beklediğiniz gibi hem besin eksiklikleri gibi sorunlardan uzaklaştırır hem de yosun oluşumlarında daha uzun müdahale zamanı verir. Herkes oynamıştır; tetris oyununda ilk önce yavaş yavaş başlar, siz başardıkça hızlanır. Akvaryum da bu şekildedir. İtitraf edeyim, benim de akvaryumumda bazen içinden çıkamadığım durumlar, yosun istilaları, bitki kayıplarım v.s. oluyor
Akvaryumlarda bitkilide düşündüklerimizin dışında tank karanlık ortamlarda olursa bize bağlı kalırsa diye düşünürüm bu durumu , Gün ışığı alan ortamlarda bitkiler yinede gelişim gösterebilir bu demektir yosunda gelişebilir.Handikap olmaz mı? Akvaryum ortamında bitkilerin türlerin ve azlık çokluk oranına göre de ışıkla kısıp açma ile bitki formunu tutabilmek mümkün olurmuya gelir, Yani gaza basmamak ışığı kıstığınızda bitkiler gelişecekmi? Sabit az verilirse. Gelişemeyen ama ışığın etkisi ile az yada çok yosunun gelişimine ortam sağlamayacak mı? Bitkili bir tankta ışık şiddeti mutlaka belli seviyelerde belli zaman durumlarında şiddeti ayarlanabilen olursa daha makul olabilir bunu gün döngüsü gibi düşünebiliriz.habitatlarında daimi ışık şiddeti almadığını öngörürsek. Daha evvel denediğim bir döngüsel sabah ışığı , Öğlen ışığı ve Akşam ışığı olarak düzenek ile sağlanabilirse tam gaz yerine ayarlı gaza basmak olabilir diye tecrübemde yaşadım. Verimlide oldu diyebilirim.Tolaresi olabilir Tabi tank hacmi en önemli etken nanolarda zor.
Aramiza hos geldiniz. Yazdiklarinizda haklisiniz. Kendimden ornek vermem gerekirse, isigimi 6x54 watt olarak aldim. Ilk kurulumdan simdiye kadar isigi 4x54 kullanmaktayim. Fatih beyin dedigi gibi bende litreye 1 watt onerileriyle baslamistim ama hic oyle olmadi. tek avantaji olarak fazlalik isigimda armatur oldugundan 4x54 olarak yakabilmekteyim. Benimde tankimda isik yogunliguyla ilgili yosunlanmalar gordum. Hizli gitmektense uzun vadede kararli dengeli ve bir o kadar orantili surec izlemek. Insallah dilediginiz gibi bir tank yasatabilirsiniz.
Yorumlarınız için teşekkür ederimHoşbulduk Sormak istediğim iki şey daha var. 1-23X40X25 boyutlarındaki tankım için şu led paneli kullanıyorum.Acaba yeterli olur mu? http://www.marketdijital.com/18-Wat...-Aydinlatma-Gunisigi-3000-3500-C,PR-3186.html 18 watt 36 Ledli 5630 (5730) 3000-3500 Kelvin gün ışığı 1440 Lümen 125x250 mm boyutlar 2- Bitki büyütme ışığı olarak tabir edilen led lerden kullanmamızın bir sakıncası var mı?Bu ledler bitkinin fotosentezde kullandığı kırmıvı ve mavi dalga boylarında ışınım yapıyor sadece. http://tr.aliexpress.com/w/wholesale-led-plant-growing-lamp.html