Bu gece eve geldiğimde bu haldeydi. Akvaryumda ona zarar verebilecek büyük balık yok. Kütük falan var ama durup dururken böyle bir şey nasıl olmuş. Ve ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Kuvvetle ihtimal lepistesiniz yeni doğum yapmıştır. Maalesef doğum sonrasında bu olabiliyor. Eğer öyle değilse iç parazitten şüphe etmek gerekiyor ama daha çok doğum sonrası komplikasyona benziyor. Bence her ihtimale karşı ayrı bir karantina tankına alın. Sıcaklığı 28-30 derece aralığında tutun. Mümkünse hemen canlı yemle besleyin, suya b vitamini ekleyin. İkinci yemlemeyi sarımsaklı yemle yapın. Ertesi gün hala yaşıyorsa sadece sarımsaklı yem bir ertesi gün tekrar ilk günkü beslenme programına dönün bu döngüyü tekrarlayın. Zaten ya iyileşecek ya da ölecektir. 2 turdan fazla bu döngüyü tekrarlamak gerekirse, başıma gelmedi ama ben olsam 1 gün yemleme yapmayıp tekrar döngüye dönerdim. Ama bütün bunların yanında eğer benim tahmin ettiğim gibi doğum sonrasıyla ilgili bir rahatsızlıksa zaten kurtulması çok çok zor olur.
Lepistes. Ayrı akvaryum yok sadece aynı akvaryum içinde yavruluğa alabilirim. Yeni doğum yapmıştı. Akvaryuma su değişimlerinde vitamin takviyesi yapıyorum. 3-4 gün arayla sarmısaklı yem de veriyorum. Tül yavruluğa alıp takip edeyim o vakit.
İbrahim hocam muhtemelen doğum anında erkek balıkların kovalamasıyla dişi balık bir zarar görmüş gibi. Benimde başıma gelmişti durum sizde de aynı gibi ben yakalayıp omiriliğini düzeltmiştim bir süre düzgün halde yaşamıştı ama sonra yine dayanamadı sanıım ölmüştü.
Yavruluk amacınıza uygun olmayacaktır. Buradaki amaç balıkta bir parazit varsa eğer başka balıklara bulaşmasını önlemek. Bunun için de balığınız tamamen ayrı bir kapta durmalı. Ben lepistes bakarken bu tip durumlar çin şu milyoncularda satılan plastik kaplardan boy boy almıştım. Karantinayı 2 ya da 3 litrelik olanlarında yapıyordum. Sadece dikkat edin ısıtıcı zor da olsa kabı eritebilir dirayetli olan kaplardan seçin çok ince olmasın. Küçük bir ısıtıcı alın. Ben hava motoru ve hava taşıyla düzenli havalandırma da yapıyordum karantina da. Tekrar söylüyorum bana kalırsa parazit sorunu değil, doğumla alakalı ama yine de karantina hem hastalık riski için hem de bu olasılık için yararlı olur. Doğum sonrası stresi azaltır etkili bir beslenme sağlarsınız bu yöntemle. Bu arada bu durumun bir kaç sebebi var; yeterince gelişmeden erken çiftleşme, aynı soydan balıkların çiftleşmesi sonucu çıkan yavruların büyüyüp doğurmaları, doğumdan önce yeterince beslenememe, ya da bunların hepsi.
Balığı ayırdım. Diğer balıklarda gözle görülür bir sıkıntı yok. Doğum öncesi, sırası ve sonrasında ortaya çıkan olumsuzluk gibi duruyor. Dilerim kurtulur. Yardımlarınız için teşekkür ederim.